duurzame energie

Duurzame energie is energie die wordt opgewekt uit bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie, maar is niet hetzelfde als hernieuwbare energie. Het verschil is dat hernieuwbare energiebronnen oneindig zijn, terwijl duurzame energiebronnen nog steeds CO2 uitstoten en ook energie kosten. Beide worden ook wel “groene energie” genoemd.

Welke duurzame energiebronnen zijn er?

Kernenergie, thorium energie en biomassa is duurzame energie, maar niet hernieuwbaar

Duurzame energie in Nederland

De productie uit groene energie is in de laatste 20 jaar sterk toegenomen. In het jaar 2000 was slechts 2,5% van onze energie afkomstig uit duurzame energiebronnen. In 2022 groeide dit aandeel groene energie naar 33%.

Energieproductie NL tot 2022

Productie in Nederland per energiebron

Aardgas blijft met 48% nog steeds de belangrijkste energiebron in Nederland. Duurzame energie is echter bezig met een stevige opmars. Windenergie en zonne-energie zijn respectievelijk goed voor 13% en 10% van de totale energieproductie in Nederland, wat bijna een kwart vertegenwoordigt. In totaal is 33% van onze energieproductie afkomstig uit duurzame bronnen.

Energieproductie Nederland in 2022 CBS

Binnen 3 jaar produceren we meer hernieuwbare energie dan fossiele energie

Groene energie in beeld

Veelgestelde vragen over duurzame energie

Is alle groene energie ook echt duurzaam?

Alle groene energie is ook duurzaam, maar dit betekent niet dat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten bij het produceren van groene energie. Biomassa en kernenergie zijn namelijk ook vormen van groene energie, maar hierbij komen wel degelijk CO2 en andere schadelijke stoffen vrij. Echte groene energie is eigenlijk alleen afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen, zoals, zonne-energie en windenergie.

Wat is zonne-energie?

Wat is hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energie wordt opgewekt uit bronnen die zichzelf steeds vernieuwen en niet schadelijk is voor het milieu. Voorbeelden van hernieuwbare energiebronnen zijn: zonne-energie en windenergie.

Wat is zonne-energie?
Wat is windenergie?

Hoeveel groene energie wekt Nederland op?

Ongeveer 33% van onze totale energieproductie is afkomstig van duurzame energiebronnen. De belangrijkste groene energiebronnen in Nederland zijn windenergie en zonne-energie.

Meer feiten & cijfers

Is duurzame energie goedkoper dan fossiele energie?

Hoe meer duurzame energie we opwekken, hoe goedkoper het wordt. Op dit moment is deze groene vorm van energie nog niet goedkoper dan fossiele energie, maar deskundigen verwachten dat dit binnen een paar jaar wel het geval is.

Wat is fossiele energie?

Hoe kun je zelf groene energie opwekken?

Als consument kun je eenvoudig zelf groene energie opwekken met zonnepanelen. In sommige gevallen is dit ook mogelijk met een kleine windmolen.

Hoe laat ik zonnepanelen installeren?
Hoe koop ik een kleine windmolen?

  • Jouw feedback
  • 3   0