Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen laten installeren op jouw dak is zo gepiept met ons stappenplan! Zorg er wel voor dat je eerst alle informatie over zonnepanelen hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van ons stappenplan en weet je zeker dat je niets vergeet.

Stappenplan voor het installeren van zonnepanelen

Keuze maken voor een zonnepaneel

Als je zonnepanelen gaat kopen is het van belang om te weten welk zonnepaneel het beste past bij jouw daksituatie en of jouw dak überhaupt geschikt is voor zonnepanelen.

Let vooral hierop:

 • Merk en vermogen zonnepaneel
 • Merk en vermogen omvormer
 • Geschiktheid van je dak
 • Is er sprake van schaduwvorming?
 • Is de meterkast voorbereid?
 • Geschiktheid aansluiting en elektriciteitsmeter

Informatie hierover vind je allemaal in ons artikel over zonnepanelen. Je kunt natuurlijk ook meteen aan de slag met een installateur. Ga dan verder met stap 2.

Meer lezen over zonnepanelen

Installateur van zonnepanelen kiezen

Zoek als het even kan een erkend installatiebedrijf bij jou in de regio. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen snel langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs. De goedkoopste is niet altijd de beste!

Goed om te checken:

 • Is de installateur aangesloten bij een keurmerk zoals VCA of InstallQ?
 • Heeft de installateur zegelrecht?
 • Lees recensies van meerdere installateurs
 • Laat de installateur altijd langskomen

Zoek een installateur van zonnepanelen

Controleer je meterkast

Controleer de capaciteit van de aansluiting en de elektriciteitsmeter in de meterkast en speel deze informatie door aan je installateur. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is en hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder.

Info opvragen netbeheerder:

 • Aansluitwaarde
 • Geschiktheid elektriciteitsmeter

Meer over de meterkast

Subsidie aanvragen voor particulieren

Voor particulieren is geen landelijke subsidie beschikbaar als je zonnepanelen plaatst. Mogelijk is er wel een subsidie beschikbaar via de gemeente op provincie. Je maakt wel automatisch gebruik van de salderingsregeling, hiervoor hoef je alleen maar de zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder (zie stap 7).

Meer over salderen

Subsidie aanvragen voor zakelijke gebruikers

Voor scholen, theaters en sportverenigingen is er wel een landelijke subsidie beschikbaar. Kleine zonprojecten die op een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3x80A) zijn aangesloten komen in aanmerking voor een subsidie vanuit de ISDE regeling.

Direct ISDE subsidie aanvragen

Vergunningen

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je normaal gesproken geen vergunning nodig, tenzij het een monumentaal pand betreft. Weet je dit niet zeker, vraag het dan na bij je gemeente.

Bestel je zonnepanelen!

Al het voorwerk is gedaan, dit is het moment om je zonnepanelen te bestellen.

Wijziging aanvragen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij je netbeheerder. De standaardkosten voor het wijzigen van een aansluiting (bijv. 1×35 A naar 3×25 A) zijn 300 euro. Vraag de wijziging tijdig aan, want de doorlooptijd kan bij sommige netbeheerders oplopen tot enkele maanden.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als je elektriciteitsmeter niet geschikt is voor de registratie van teruglevering vraag je een nieuwe meter aan bij de netbeheerder. In de meeste gevallen wordt deze gratis geplaatst. Als je al een wijziging van de aansluiting hebt aangevraagd is dit niet nodig. Een nieuwe meter zit namelijk gratis bij deze wijziging in.

Wijzigen groepenkast

De installateur kan aan de slag met de voorbereiding en het aanpassen van jouw meterkast en het plaatsen van de zonnepanelen. Het maakt niet uit of de verzwaring of vervanging van de elektriciteitsmeter al is uitgevoerd. Dit kan zowel voor als na de voorbereiding van de meterkast. In het geval van een verzwaring kan de installateur naderhand de omvormer aansluiten.

Meer over de meterkast

Teruglevering melden

Met zonnepanelen lever je energie terug aan het elektriciteitsnet en dat heeft invloed op de stabiliteit. Het is daarom belangrijk om deze te melden bij je netbeheerder. Doe dit zo snel mogelijk nadat je de zonnepanelen hebt besteld. Aanmelden kan eenvoudig via energieleveren.nl.

Zonnepanelen aanmelden

Btw terugvragen op zonnepanelen

Als je voor 1 januari 2023 zonnepanelen koopt heb je recht op teruggave van de btw over de aanschaf én installatie van je zonnepanelen. Je vraagt de btw terug bij de Belastingdienst. Vanaf 2023 vervalt het btw-tarief op zonnepanelen.

Direct btw terugvragen op zonnepanelen

Gefeliciteerd met je zonnepanelen!

Je bent de trotse bezitter van zonnepanelen en wekt je eigen duurzame energie op! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

zoeken
Generic filters
Search in excerpt

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Een set zonnepanelen om het jaarlijkse verbruik van een gemiddeld huishouden te dekken (3500 kWh) kost ongeveer 6250 euro (inclusief installatie). Extra kosten kunnen zijn; het aanleggen van een nieuwe groep in de meterkast of het ophogen van de aansluiting. Een nieuwe meter krijg je gratis van de netbeheerder.

Meer over de kosten van zonnepanelen

Wat bespaar je met zonnepanelen?

Een gemiddeld zonnepaneel kan onder ideale omstandigheden zo’n 300 of 400 kWh per jaar opwekken. Dit levert je een besparing op van 60 tot 80 euro per jaar als we uitgaan van 20 cent per kWh. Deze prijs is afhankelijk van het energiecontract dat je afsluit met de energieleverancier.

Meer over besparen met zonnepanelen

Is er nog subsidie voor zonnepanelen?

Voor particulieren is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar. Wel maak je automatisch gebruik van de salderingsregeling en kan je de btw terugvragen op de aanschaf en installatie van je zonnepanelen.

Meer over de salderingsregeling

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Minimaal 25 jaar, maar waarschijnlijk langer. De opbrengst van een zonnepaneel neemt wel af. Jaarlijks degradeert deze tussen de 0,5 en 2 procent. Leveranciers geven meestal een vermogensgarantie af van 90 procent na 12 jaar en 80 procent na 25 jaar. Na 25 jaar levert het zonnepaneel dus nog 80 procent van het oorspronkelijke vermogen (Wattpiek).

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 7 en 10 jaar ligt. Dit is wel rekening houdend met de huidige salderingsregeling én de teruggave van btw. De eventuele waardestijging van je woning is hierin niet meegenomen. Nadat de salderingsregeling verdwijnt in 2031 ontvang je een vaste prijs die je afspreekt met de energieleverancier. De overheid heeft echter gegarandeerd dat de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar blijft. Op dit moment, met de huidige energietarieven van 40 cent per kWh is de terugverdientijd 3 á 4 jaar.

Meer over de terugverdientijd van zonnepanelen

Wat is de ideale ligging van zonnepanelen?

De ideale ligging voor zonnepanelen is op het zuiden met een hoek tussen de 30 en 40 graden.

Check hier alle opstellingen!

Is onderhoud aan zonnepanelen nodig?

Ja, onderhoud aan zonnepanelen is belangrijk voor je rendement. Ook het schoonmaken van de zonnepanelen draagt bij aan de levensduur en opbrengst van je zonnepanelen. Bovendien houd je de installatie van je zonnepanelen op deze manier veilig.

Meer over onderhoud aan zonnepanelen

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Een goede vraag, waar eigenlijk niemand echt het antwoord op kan geven. Natuurlijk zijn er A-merk zonnepanelen, maar dat wil niet zeggen dat deze beter functioneren dan B-merken. De best geteste zonnepanelen in 2022 zijn:

 • Canadian Solar
 • Trina Solar
 • Suntech
 • Risen
 • Bauer
 • Conergy
 • AEG
 • LG
 • Boviet
 • Jinko Solar

Moet ik mijn zonnepanelen apart laten verzekeren?

Zonnepanelen vallen onder je opstalverzekering als deze nagelvast aan de woning zijn gemonteerd. In het geval van platte daken hoeft dit niet altijd zo te zijn.

Meer over het verzekeren van zonnepanelen

Hoe sluit ik mijn zonnepanelen het beste aan?

Het beste is natuurlijk om de zonnepanelen te laten plaatsen door een erkend installatiebedrijf. Op die manier weet je zeker dat de installatie veilig is en dat je bij een storing of defect kan terugvallen op de garantie.

Alles over het aansluiten van zonnepanelen

Video: Dit is terugleveren en salderen

Wist je dat je op de elektriciteitsmeter alleen de teruglevering ziet? Dit is niet hetzelfde als de opwekking van je zonnepanelen. De opgewekte energie vind je terug op de omvormer. Zie ook onze animatie!

 • Nuttige pagina?
 • 111   1

Andere bekeken ook

Omvormers

De salderingsregeling