Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen laten installeren op jouw dak is zo gepiept met ons stappenplan! Zorg er wel voor dat je eerst alle informatie over zonnepanelen hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van ons stappenplan en weet je zeker dat je niets vergeet.

Voordat je begint...

Lees alles over zonnepanelen

Stappenplan voor het installeren van zonnepanelen

Keuze maken voor een zonnepaneel

Bij de aanschaf van zonnepanelen komt er veel informatie op je af. Een installateur komt meestal fysiek bij je langs om een maatwerk offerte te maken. Bereid je alvast voor op het gesprek met de installateur.

Belangrijke vragen:

Welk merk zonnepaneel en omvormer krijg ik?

Is het vermogen van de omvormer goed afgestemd op de zonnepanelen?

Wat is de vermogensgarantie van mijn zonnepanelen?

Wat is de hellingshoek van mijn dak?

Schaduwvorming? Moet ik optimizers of micro-omvormers kiezen?

Heb ik een vrije groep in de meterkast?

Wat is mijn aansluitwaarde?

Is mijn meter geschikt voor teruglevering?

Informatie over deze onderwerpen vind je allemaal in ons artikel over zonnepanelen. Je kunt natuurlijk ook meteen aan de slag met een installateur. Ga dan verder met stap 2.

Meer over zonnepanelen

Installateur van zonnepanelen kiezen

Zoek als het even kan een erkend installatiebedrijf bij jou in de buurt. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen snel langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs, want de goedkoopste is zeker niet altijd de beste!

Belangrijke vragen:

Is de installateur aangesloten bij een keurmerk zoals VCA of InstallQ?

Heeft de installateur zegelrecht?

Lees recensies van meerdere installateurs

Laat de installateur altijd langskomen

Zoek een installateur van zonnepanelen

Controleer je meterkast

Controleer de capaciteit van de aansluiting en de geschiktheid van de elektriciteitsmeter en speel deze informatie door aan je installateur. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is en hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder.

Info opvragen netbeheerder:

Wat is mijn aansluitwaarde?

Is mijn elektriciteitsmeter geschikt voor teruglevering?

Zonnepanelen aansluiten

Contact netbeheerder

Geen subsidie voor kleinverbruikers

Voor consumenten of bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3×80 ampère) die zonnepanelen installeren is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar. In sommige gevallen is er wel een subsidie beschikbaar via de gemeente op provincie. Je maakt sowieso gebruik van de salderingsregeling, hiervoor hoef je alleen maar de zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder (zie stap 7).

Salderingsregeling

Subsidie aanvragen voor zakelijke gebruikers

Voor zakelijke gebruikers (rechtspersonen) is er wel een landelijke subsidie beschikbaar. Voor kleine zonprojecten die op een kleinverbruikersaansluiting zijn aangesloten is subsidie beschikbaar vanuit de ISDE regeling.

ISDE subsidie aanvragen

Geen vergunning nodig

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning nodig, tenzij het een monumentaal pand betreft. Weet je dit niet zeker of jouw pand een monumentale status heeft? Vraag dit dan na bij je gemeente.

Bestel je zonnepanelen!

Al het voorwerk is gedaan, dit is het moment om je zonnepanelen te bestellen.

Wijziging aanvragen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij je netbeheerder. De standaardkosten voor het wijzigen van een aansluiting (bijv. 1×35 A naar 3×25 A) zijn 300 euro. Vraag de wijziging tijdig aan, want de doorlooptijd kan bij sommige netbeheerders oplopen tot enkele maanden.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als je elektriciteitsmeter niet geschikt is voor de registratie van teruglevering vraag je een nieuwe meter aan bij de netbeheerder. In de meeste gevallen wordt deze gratis ter vervanging van je huidige meter geplaatst. Als je al een wijziging van de aansluiting hebt aangevraagd is dit niet nodig, omdat een nieuwe meter namelijk gratis bij deze wijziging in zit.

Wijzigen groepenkast

De installateur kan aan de slag met de voorbereiding en het aanpassen van jouw meterkast en het plaatsen van de zonnepanelen. Het maakt niet uit of de verzwaring of vervanging van de elektriciteitsmeter al is uitgevoerd. Dit kan zowel voor als na de voorbereiding van de meterkast. In het geval van een verzwaring kan de installateur naderhand de omvormer aansluiten.

Zonnepanelen aansluiten

Teruglevering melden

Met zonnepanelen lever je energie terug aan het elektriciteitsnet en dat heeft invloed op de stabiliteit. Het is daarom belangrijk om deze te melden bij je netbeheerder. Doe dit zo snel mogelijk nadat je de zonnepanelen hebt besteld. Aanmelden kan eenvoudig via energieleveren.nl.

Zonnepanelen aanmelden

Btw terugvragen op zonnepanelen

Als je voor 1 januari 2023 zonnepanelen hebt gekocht dan heb je nog recht op teruggave van de btw over de aanschaf én installatie van je zonnepanelen. Je vraagt de btw terug bij de Belastingdienst. Per 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen komen te vervallen, waardoor je dus geen btw meer over de aanschaf en installatie van zonnepanelen betaalt.

Btw terugvragen op zonnepanelen

Aanmelden btw ondernemer

Als je zonnepanelen plaatst ben je voor de Belastingdienst een energiebedrijfje en dus een kleine ondernemer en moet je deze activiteit melden. Huiseigenaren hoeven zich eigenlijk nooit te melden, want de grens ligt op 10.000 Wattpiek aan zonnepanelen. Plaats je meer dan 25 zonnepanelen (400 Wattpiek) dan moet je je dus wel melden als btw ondernemer bij de Belastingdienst.

Contact Belastingdienst

Gefeliciteerd met je zonnepanelen!

Je bent de trotse bezitter van zonnepanelen en wekt je eigen duurzame energie op! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

Generic filters
Search in excerpt

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Hoe duur zijn zonnepanelen?

Een set zonnepanelen om het jaarlijkse verbruik van een gemiddeld huishouden te dekken (3500 kWh) kost ongeveer 5000 euro (inclusief installatie). Extra kosten kunnen zijn; het aanleggen van een nieuwe groep in de meterkast of het ophogen van de aansluiting. Een nieuwe meter krijg je meestal gratis van de netbeheerder.

Alle kosten op een rij

Hoeveel geld bespaar je met zonnepanelen?

Tegenwoordig kan een zonnepaneel onder ideale omstandigheden zo’n 400 kWh per jaar opwekken. Dit levert je een besparing op van 160 euro per jaar als we uitgaan van 40 cent per kWh onder het huidige prijsplafond. Deze prijs is normaal gesproken afhankelijk van het energiecontract dat je afsluit met de energieleverancier en zat voor 2023 op 20 cent per kWh.

Verlaag je energierekening

Zijn er subsidies beschikbaar voor zonnepanelen?

Helaas is er voor consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3×80 ampère) geen landelijke subsidie meer beschikbaar. Wel maak je automatisch gebruik van de salderingsregeling, nadat je de zonnepanelen bij de netbeheerder hebt aangemeld.

De salderingsregeling

Hoelang aan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben een lange levensduur en gaan sowieso 25 jaar mee, maar de opbrengst van een zonnepaneel neemt wel elk jaar af (degradatie). Jaarlijks degradeert deze tussen de 0,5% en 2%. Leveranciers van zonnepanelen geven meestal een vermogensgarantie af van 90% na 12 jaar en 80% na 25 jaar van het oorspronkelijke vermogen (Wattpiek).

Zonnepanelen onderhouden

Hoe snel verdien ik mijn zonnepanelen terug?

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt normaal gesproken tussen de 7 en 10 jaar, maar deze is afhankelijk van de elektriciteitsprijs en de salderingsregeling. Op dit moment met de huidige energietarieven van 40 cent per kWh is de terugverdientijd 3 á 4 jaar. Nadat de salderingsregeling verdwijnt in 2031 ontvang je een vaste prijs die je afspreekt met de energieleverancier. Dit tarief is sterk afhankelijk van de vraag en aanbod van stroom op dat moment.

De terugverdientijd

Wat is de ideale ligging van zonnepanelen?

De ideale ligging van zonnepanelen op het dak is op het zuiden onder een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden.

Dakopstelling zonnepanelen

Moet ik onderhoud plegen aan mijn zonnepanelen?

Ja, onderhoud aan zonnepanelen is belangrijk voor je rendement. Ook het schoonmaken van de zonnepanelen draagt bij aan de levensduur en opbrengst van je zonnepanelen. Bovendien houd je de installatie van je zonnepanelen op deze manier veilig.

Zonnepanelen onderhouden

Welke zonnepanelen zijn het beste?

Natuurlijk zijn er A-merk zonnepanelen, maar dat wil niet zeggen dat deze beter functioneren dan B-merken. De best geteste zonnepanelen in 2022 zijn:

 • Canadian Solar
 • Trina Solar
 • Suntech
 • Risen
 • Bauer
 • Conergy
 • AEG
 • LG
 • Boviet
 • Jinko Solar

Cijfers & onderzoek

Vallen mijn zonnepanelen onder de opstalverzekering?

Zonnepanelen vallen onder je opstalverzekering als deze nagelvast aan de woning zijn gemonteerd. In het geval van platte daken hoeft dit niet altijd zo te zijn.

Zonnepanelen verzekeren

Kan ik mijn zonnepanelen zelf installeren?

Het beste is natuurlijk om de zonnepanelen te laten plaatsen door een erkend installatiebedrijf. Op die manier weet je zeker dat de installatie veilig is en dat je bij een storing of defect kan terugvallen op de garantie.

Zonnepanelen aansluiten

Vind een installateur

Video over de salderingsregeling

Wist je dat je op de elektriciteitsmeter alleen de teruglevering ziet? Dit is niet hetzelfde als de opwekking van je zonnepanelen. De opgewekte energie vind je terug op de omvormer. Zie ook onze animatie!

 • Nuttige pagina?
 • 112   1

Andere bekeken ook

Omvormers

De salderingsregeling