stappenplan-zonnepanelen-checklist

Zonnepanelen installeren op jouw dak doe je al in 9 stappen! Zorg er wel voor dat je eerst alle informatie over het installeren van zonnepanelen hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van ons stappenplan.

Stappenplan voor het installeren van zonnepanelen

Alles goed doorgenomen? Dan kun je nu aan de slag!

Keuze maken voor een zonnepaneel

Als je zelf zonnepanelen gaat kopen en installeren is het van belang om te weten welk zonnepaneel het beste past bij jouw daksituatie en of jouw dak überhaupt geschikt is voor zonnepanelen. De belangrijkste aspecten:

  • Check geschiktheid van je dak
  • Wat is je hellingshoek en heb je voldoende zon?
  • Is er sprake van schaduwvorming?
  • Welke zonnecel past het beste bij mij?

Informatie hierover vind je allemaal in ons artikel over zonnepanelen. Je kunt natuurlijk ook meteen aan de slag met een installateur. Ga dan verder met stap 2.

Zoek een installatiebedrijf in de buurt

Zoek als het even kan en installatiebedrijf bij jou in de regio. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs.

Selecteer hieronder “zonnepanelen” als product en de provincie waar jouw installateur vandaan moet komen. We hebben trouwens ook een volledig overzicht van installatiebedrijven.

Controleer je meterkast

Controleer de capaciteit van de aansluiting en de elektriciteitsmeter in de meterkast en speel deze informatie door aan je installateur. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder. Zoek hier je netbeheerder.

Vraag de wijziging van de aansluiting of elektriciteitsmeter in een zo vroeg mogelijk stadium. Sommige netbeheerders hebben een doorlooptijd van meerdere weken.

Subsidie aanvragen voor particulieren

Vraag bij je gemeente of de provincie na of er subsidiemogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Op dit moment zijn er helaas geen landelijke subsidies beschikbaar voor particulieren. Je kunt wel gebruik maken van de salderingsregeling. Meer over de salderingsregeling.

Subsidie aanvragen voor zakelijke gebruikers

Voor MKB en zakelijke gebruikers (scholen en sportverenigingen) is er wel een landelijke subsidie beschikbaar. Kleine zonprojecten die op een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3x80A) zijn aangesloten komen in aanmerking voor een subsidie vanuit de ISDE regeling.

Vergunningen

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je normaal gesproken geen vergunning nodig, tenzij het een monumentaal pand betreft. Weet je dit niet zeker, vraag het dan na bij je gemeente.

Bestel je zonnepanelen!

Je hebt een keuze gemaakt voor het soort zonnepaneel dat je gaat plaatsen en meerdere offertes vergeleken. De meterkast is gecontroleerd en eventuele subsidie- of vergunningaanvragen zijn de deur uit. Dit is het moment om je zonnepanelen te bestellen.

Wijziging aanvragen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij je netbeheerder. Vraag de wijziging van de aansluiting of elektriciteitsmeter in een zo vroeg mogelijk stadium. Sommige netbeheerders hebben een doorlooptijd van meerdere weken. Zoek hier je netbeheerder.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als je elektriciteitsmeter niet geschikt is voor de registratie van teruglevering vraag je een nieuwe meter aan bij de netbeheerder. Als je ook een wijziging van de aansluiting hebt aangevraagd is dit niet nodig. Een nieuwe meter zit namelijk gratis bij deze wijziging in.

Wijzigen groepenkast

De installateur kan aan de slag met de voorbereiding en het aanpassen van jouw meterkast.

Teruglevering melden

Met zonnepanelen lever je energie terug aan het elektriciteitsnetwerk. Daarom is het belangrijk dat je de teruglevering bij de netbeheerder meldt. Je mag dit vooraf doen of uiterlijk 2 maanden na het in gebruik nemen van je zonnepanelen. Aanmelden kan eenvoudig via energieleveren.nl. Meer over terugleveren.

Gefeliciteerd!

Je bent de trotse bezitter van zonnepanelen en wekt je eigen duurzame energie op!

Wist je trouwens dat…

..je op de elektriciteitsmeter alleen de teruglevering ziet? Dit is niet hetzelfde als de opwekking van je zonnepanelen. Deze vindt je terug op de omvormer. Zie ook onze animatie! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

Btw terugvragen op zonnepanelen

Je hebt waarschijnlijk recht op teruggave van de btw over de aanschaf én installatie van je zonnepanelen. Je vraag de belasting terug bij De Belastingdienst. Meer over btw terugvragen.

  • Nuttige pagina?
  • 109   3