stappenplan-zonnepanelen-checklist

Zonnepanelen installeren op jouw dak in 8 stappen! Zorg ervoor dat je eerst alle informatie over de mogelijkheden voor installeren van zonnepanelen hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van onderstaand stappenplan.

 

Stappenplan voor het installeren van zonnepanelen

Alles goed doorgenomen? Dan kun je nu aan de slag!

Een offerte voor zonnepanelen is maatwerk!

Zonnepanelen uitzoeken voor jouw dak is maatwerk. Geen daksituatie is hetzelfde en ook in de meterkast moet soms het nodige gebeuren. Een (erkend) installatiebedrijf kan jou hierbij helpen. Een installatiebedrijf komt meestal fysiek langs om jouw wensen door te spreken en de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw dak te bekijken.

Installatiebedrijf uit de buurt

Zoek, als het even kan, een installatiebedrijf bij jou in de regio uit. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd bij meerdere installatiebedrijven een offerte uit.

Subsidie aanvragen

Vraag bij jouw gemeente of provincie na of er subsidiemogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies beschikbaar voor consumenten. Laat je ook informeren over de salderingsregeling.

ISDE subsidie

Voor MKB en zakelijke gebruikers, zoals scholen en sportverenigingen, is er wel een landelijke subsidie beschikbaar. Kleine zonprojecten die op een kleinverbruikersaansluiting zijn aangesloten komen in aanmerking voor subsidie vanuit de ISDE regeling.

Informatie over de meterkast

Controleer bij de netbeheerder of de aansluiting en de meter in de meterkast geschikt zijn. Deze informatie heb je nodig om te kunnen bepalen of er later een aanpassing nodig is.

Zonnepanelen bestellen! 

Je hebt meerdere offertes van zonnepanelen vergeleken en natuurlijk de recensies over verschillende installateurs gelezen op onze website. Dit is het moment om de zonnepanelen te bestellen.

Wijzigen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij de netbeheerder. Een nieuwe (slimme) digitale meter zit hier gratis bij in.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als de meter in de meterkast niet geschikt is voor terugleveren, vraag dan een vervangende meter aan bij de netbeheerder. Meestal vervangt de netbeheerder deze gratis als je zonnepanelen plaatst.

Doorlooptijd netbeheerder: Deze kan soms oplopen tot enkele weken. Het kan dus verstandig zijn om eerst de zonnepanelen te bestellen en de groepenkast aan te (laten) passen.

Aanmelden voor teruglevering

Met zonnepanelen kan je energie terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. De netbeheerder moet hiervan op de hoogte zijn. Daarom is het belangrijk dat je de teruglevering bij de netbeheerder meldt. Je mag dit vooraf doen of uiterlijk 2 maanden na het in gebruiknemen van je zonnepanelen. Aanmelden kan eenvoudig via energieleveren.nl.

Gefeliciteerd!

Je bent de trotse bezitter van zonnepanelen en wekt je eigen energie op!

Btw terugvragen op zonnepanelen

In de meeste situaties kun je de btw op de aanschaf én installatie van je zonnepanelen terugvragen. De btw vraag je terug bij de Belastingdienst.

  • Nuttige pagina?
  • 109   3
Deel deze pagina!