zonnepanelen installeren

Zonnepanelen laten installeren op jouw dak is zo gepiept met ons stappenplan! Zorg er wel voor dat je eerst alle informatie over zonnepanelen hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van ons stappenplan en weet je zeker dat je niets vergeet.

Stappenplan voor het kopen van zonnepanelen

Keuze maken voor een zonnepaneel

Bij de aanschaf van zonnepanelen komt er veel informatie op je af. Een installateur komt meestal fysiek bij je langs om een maatwerk offerte te maken. Bereid je alvast voor op het gesprek met de installateur.

Belangrijke vragen:

Welk merk zonnepaneel en omvormer krijg ik?
Is het vermogen van de omvormer goed afgestemd op de zonnepanelen?
Wat is de vermogensgarantie van mijn zonnepanelen?
Wat is de hellingshoek van mijn dak?
Schaduwvorming? Moet ik optimizers of micro-omvormers kiezen?
Heb ik een vrije groep in de meterkast?
Wat is mijn aansluitwaarde?
Is mijn meter geschikt voor teruglevering?

Informatie over deze onderwerpen vind je allemaal in ons artikel over zonnepanelen. Je kunt natuurlijk ook meteen aan de slag met een installateur. Ga dan verder met stap 2.

Meer over zonnepanelen

Installateur van zonnepanelen kiezen

Zoek als het even kan een erkend installatiebedrijf bij jou in de buurt. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen snel langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs, want de goedkoopste is zeker niet altijd de beste!

Belangrijke vragen:

Is de installateur aangesloten bij een keurmerk zoals VCA of InstallQ?
Heeft de installateur zegelrecht?
Lees recensies van meerdere installateurs
Laat de installateur altijd langskomen

Zoek een installateur van zonnepanelen

Controleer je meterkast

Controleer de capaciteit van de aansluiting en de geschiktheid van de elektriciteitsmeter en speel deze informatie door aan je installateur. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is en hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder.

Info opvragen netbeheerder:

Wat is mijn aansluitwaarde?

Is mijn elektriciteitsmeter geschikt voor teruglevering?

Zonnepanelen aansluiten
Contact netbeheerder

Geen subsidie voor kleinverbruikers

Voor consumenten of bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3×80 ampère) die zonnepanelen installeren is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar. In sommige gevallen is er wel een subsidie beschikbaar via de gemeente op provincie. Je maakt sowieso gebruik van de salderingsregeling, hiervoor hoef je alleen maar de zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder (zie stap 7).

Salderingsregeling

Geen vergunning nodig

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning nodig, tenzij het een monumentaal pand betreft. Weet je dit niet zeker, vraag dit dan na bij je gemeente.

Bestel je zonnepanelen!

Al het voorwerk is gedaan, dit is het moment om je zonnepanelen te bestellen.

Wijziging aanvragen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij je netbeheerder. De standaardkosten voor het wijzigen van een aansluiting (bijv. 1×35 A naar 3×25 A) zijn € 325,-. Vraag de wijziging tijdig aan, want de doorlooptijd kan bij sommige netbeheerders oplopen tot enkele maanden.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als je elektriciteitsmeter niet geschikt is voor de registratie van teruglevering vraag je een nieuwe meter aan bij de netbeheerder. In de meeste gevallen wordt deze gratis ter vervanging van je huidige meter geplaatst. Als je al een wijziging van de aansluiting hebt aangevraagd is dit niet nodig, omdat een nieuwe meter namelijk gratis bij deze wijziging in zit.

Wijzigen groepenkast

De installateur kan aan de slag met de voorbereiding en het aanpassen van jouw meterkast en het plaatsen van de zonnepanelen. Het maakt niet uit of de verzwaring of vervanging van de elektriciteitsmeter al is uitgevoerd of niet. Dit kan zowel vóór als ná de voorbereiding van de meterkast. In het geval van een verzwaring kan de installateur naderhand de omvormer aansluiten.

Zonnepanelen aansluiten

Teruglevering melden

Met zonnepanelen lever je elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet en dat heeft invloed op de stabiliteit. Het is daarom belangrijk om de zonnepanelen te melden bij je netbeheerder. Doe dit zo snel mogelijk, het liefst nadat je de zonnepanelen hebt besteld. Aanmelden kan eenvoudig via energieleveren.nl.

Zonnepanelen aanmelden

Gefeliciteerd met je zonnepanelen

Je bent de trotse bezitter van zonnepanelen en wekt je eigen duurzame energie op! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

Generic filters
Search in excerpt

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Hoe duur zijn zonnepanelen?

Een set zonnepanelen om het jaarlijkse verbruik van een gemiddeld huishouden te dekken (3.300 kWh) kost ongeveer € 4.000,- (inclusief installatie). Extra kosten kunnen zijn; het aanleggen van een nieuwe groep in de meterkast of het ophogen van de aansluiting. Een nieuwe meter krijg je meestal gratis van de netbeheerder.

Alle kosten op een rij

Hoeveel geld bespaar je met zonnepanelen?

Tegenwoordig kan een zonnepaneel onder ideale omstandigheden zo’n 400 kWh per jaar opwekken. Dit levert je een besparing op van € 128,- per jaar als we uitgaan van € 0,32 per kWh in 2024.

Verlaag je energierekening

Zijn er subsidies beschikbaar voor zonnepanelen?

Helaas is er voor consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3×80 ampère) geen landelijke subsidie meer beschikbaar. Wel maak je automatisch gebruik van de salderingsregeling, nadat je de zonnepanelen bij de netbeheerder hebt aangemeld.

De salderingsregeling

Kan schaduw op mijn zonnepanelen kwaad?

Als de zonnepanelen in serie zijn aangesloten met een string omvormer werken alle zonnepanelen zo goed als het zwakste zonnepaneel. Dat ene zonnepaneel in de schaduw beïnvloedt dus de hele set en zorgt voor minder opbrengst. Dit kun je oplossen door optimizers te laten plaatsen, die de zonnepanelen afzonderlijk regelen.

Oplossingen voor schaduw op zonnepanelen

Hoelang aan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben een lange levensduur en gaan sowieso 25 jaar mee, maar de opbrengst van een zonnepaneel neemt wel elk jaar af (degradatie). Jaarlijks degradeert deze tussen de 0,5% en 2%. Leveranciers van zonnepanelen geven meestal een vermogensgarantie af van 90% na 12 jaar en 80% na 25 jaar van het oorspronkelijke vermogen (Wattpiek).

Zonnepanelen onderhouden

Zitten er ook nadelen aan zonnepanelen

Je hoort vaak alleen maar de voordelen van zonnepanelen en dat is ook logisch, want zonnepanelen zijn een prima investering. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan zonnepanelen, zoals het productieproces, het visuele aspect van je dak en het onderhoud.

Nadelen zonnepanelen op een rij

Moet ik onderhoud plegen aan mijn zonnepanelen?

Ja, onderhoud aan zonnepanelen is belangrijk voor je rendement. Ook het schoonmaken van de zonnepanelen draagt bij aan de levensduur en opbrengst van je zonnepanelen. Bovendien houd je de installatie van je zonnepanelen op deze manier veilig.

Zonnepanelen onderhouden

Welke zonnepanelen zijn het beste?

Natuurlijk zijn er A-merk zonnepanelen, maar dat wil niet zeggen dat deze beter functioneren dan B-merken. De best geteste zonnepanelen in 2022 zijn: Canadian Solar – Trina Solar – Suntech – Risen – Bauer – Conergy – AEG – LG – Boviet – Jinko Solar

Cijfers & onderzoek

Moet ik mijn zonnepanelen melden bij de Belastingdienst?

Huishoudens met zonnepanelen met een vermogen kleiner dan 15.000 Wattpiek (zo’n 37 zonnepanelen) hoeven zich niet te melden bij de Belastingdienst. Plaats je meer zonnepanelen neem dan altijd contact op met de Belastingdienst.

Vallen mijn zonnepanelen onder de opstalverzekering?

Zonnepanelen vallen onder je opstalverzekering als deze nagelvast aan de woning zijn gemonteerd. In het geval van platte daken hoeft dit niet altijd zo te zijn
Zonnepanelen verzekeren

Kan ik mijn zonnepanelen zelf installeren?

Het beste is natuurlijk om de zonnepanelen te laten plaatsen door een erkend installatiebedrijf. Op die manier weet je zeker dat de installatie veilig is en dat je bij een storing of defect kan terugvallen op de garantie.

Zonnepanelen aansluiten
Vind een installateur

Mag ik mijn zonnepanelen delen met de buren?

De teruglevering van je zonnepanelen kan en mag je alleen administratief met elkaar delen. Het is niet toegestaan om bijvoorbeeld de meterkast van de buren te verbinden met jouw aansluiting of meterkast. Echter zijn er wel ontwikkelingen op dit gebied die ervoor zorgen dat zonnestroom gedeeld kan worden.

Zonne-energie delen met je buren

Veroorzaak zonnepanelen vaker brand?

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar het aantal branden dat door zonnepanelen is veroorzaakt. Het TNO deed een onderzoek in 2019, waaruit bleek dat zonnepanelen niet vanzelfsprekend de oorzaak zijn van een brandende woning met zonnepanelen. Ook cijfers tussen 2018-2021 gemeten door verzekeraars laten geen groei zien van branden door zonnepanelen.

Meer over brandgevaar zonnepanelen

  • Jouw feedback
  • 112   0