zelf zonnepanelen installeren

Zonnepanelen installeren op jouw dak doe je al in 8 stappen! Zorg er wel voor dat je eerst alle informatie over het installeren van zonnepanelen hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van ons stappenplan.

Voordat je begint: alles over zonnepanelen

Stappenplan voor het installeren van zonnepanelen

Keuze maken voor een zonnepaneel

Als je zelf zonnepanelen gaat kopen en installeren is het van belang om te weten welk zonnepaneel het beste past bij jouw daksituatie en of jouw dak überhaupt geschikt is voor zonnepanelen. De belangrijkste aspecten:

  • Check geschiktheid de van je dak
  • Wat is je hellingshoek en heb je voldoende zoninstraling?
  • Is er sprake van schaduwvorming?
  • Welk zonnepaneel en omvormer past het beste bij je daksituatie?

Informatie hierover vind je allemaal in ons artikel over zonnepanelen. Je kunt natuurlijk ook meteen aan de slag met een installateur. Ga dan verder met stap 2.

Zoek een installatiebedrijf in de buurt

Zoek als het even kan een installatiebedrijf bij jou in de regio. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs.

Controleer je meterkast

Controleer de capaciteit van de aansluiting en de elektriciteitsmeter in de meterkast en speel deze informatie door aan je installateur. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder. Hoeveel zonnepanelen kan ik plaatsen?

Vraag de wijziging van de aansluiting of meter op tijd aan bij je netbeheerder.
De doorlooptijd kan oplopen tot enkele maanden.

Subsidie aanvragen voor particulieren

Vraag bij je gemeente of de provincie na of er subsidiemogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Op dit moment zijn er helaas geen landelijke subsidies beschikbaar voor particulieren. Je kunt wel gebruik maken van de salderingsregeling. Meer over de salderingsregeling.

Subsidie aanvragen voor zakelijke gebruikers

Voor scholen, theaters en sportverenigingen is er wel een landelijke subsidie beschikbaar. Kleine zonprojecten die op een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3x80A) zijn aangesloten komen in aanmerking voor een subsidie vanuit de ISDE regeling.

Vergunningen

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je normaal gesproken geen vergunning nodig, tenzij het een monumentaal pand betreft. Weet je dit niet zeker, vraag het dan na bij je gemeente.

Bestel je zonnepanelen!

Je hebt een keuze gemaakt voor het soort zonnepaneel dat je gaat plaatsen en meerdere offertes vergeleken. De meterkast is gecontroleerd en eventuele subsidie- of vergunningaanvragen zijn de deur uit. Dit is het moment om je zonnepanelen te bestellen.

Wijziging aanvragen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij je netbeheerder. De standaardkosten voor het wijzigen van een aansluiting (bijv. 1×35 A naar 3×25 A) zijn 300 euro.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als je elektriciteitsmeter niet geschikt is voor de registratie van teruglevering vraag je een nieuwe meter aan bij de netbeheerder. In de meeste gevallen wordt deze gratis geplaatst. Als je al een wijziging van de aansluiting hebt aangevraagd is dit niet nodig. Een nieuwe meter zit namelijk gratis bij deze wijziging in.

Wijzigen groepenkast

De installateur kan aan de slag met de voorbereiding en het aanpassen van jouw meterkast.

Vraag de wijziging van de aansluiting of meter op tijd aan bij je netbeheerder.
De doorlooptijd kan oplopen tot enkele maanden.

Teruglevering melden

Met zonnepanelen lever je energie terug aan het elektriciteitsnet. Daarom is het belangrijk dat je de teruglevering bij de netbeheerder meldt. Je mag dit vooraf doen of uiterlijk 2 maanden na het in gebruik nemen van je zonnepanelen. Aanmelden kan eenvoudig via energieleveren.nl.

Btw terugvragen op zonnepanelen

Je hebt waarschijnlijk recht op teruggave van de btw over de aanschaf én installatie van je zonnepanelen. Je vraagt de belasting terug bij De Belastingdienst.

Gefeliciteerd met je zonnepanelen!

Je bent de trotse bezitter van zonnepanelen en wekt je eigen duurzame energie op! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

zoeken
Generic filters
Search in excerpt

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Video: Dit is terugleveren en salderen

Wist je dat je op de elektriciteitsmeter alleen de teruglevering ziet? Dit is niet hetzelfde als de opwekking van je zonnepanelen. De opgewekte energie vind je terug op de omvormer. Zie ook onze animatie!

  • Nuttige pagina?
  • 110   5