Terugleverkosten voor zonnepanelen

Het behoud van de salderingsregeling leek even goed nieuws voor de zonnepaneelbezitter, maar blijkt nu een averechtse werking te hebben. Sinds de beslissing van de Eerste Kamer tegen de afbouw van de salderingsregeling voerden veel energieleveranciers terugleverkosten voor zonnepanelen in. Inmiddels hebben maar liefst 15 energieleveranciers een vorm van terugleverkosten doorgevoerd (zie overzicht).

Forse groei aantal overstappers energieleverancier

Volgens energieleveranciers blijft de grote uitstroom van consumenten met zonnepanelen uit. Mogelijk komt dit doordat de terugleverkosten pas voelbaar zijn op de jaarafrekening. Toch zien energievergelijkingssites een groei van overstappers in april en mei. Het aantal overstappers ligt maar liefst 3,5 keer hoger dan in de maanden daarvoor. Ondanks dat veel energieleveranciers al een vorm van terugleverkosten hebben doorgevoerd, blijft er voor de consument met zonnepanelen nog wel wat te kiezen, al is de verwachting dat meer energieleveranciers terugleverkosten gaan doorvoeren.

Zijn de terugleverkosten wel eerlijk?

Toezichthouder ACM deed onderzoek naar de terugleverkosten voor zonnepanelen en concludeerde dat de energieleveranciers niet meer winst maken na het doorvoeren van deze extra kosten. Volgens het onderzoek zijn de nieuwe energietarieven redelijk, maar zorgen deze wel voor meer onduidelijkheid bij consumenten. Vooral voor consumenten met zonnepanelen is het lastiger om de goedkoopste energieleverancier te vinden. Energievergelijkingssites springen hierop in, zo kun je via Energievergelijk.nl de terugleverkosten voor zonnepanelen per energieleverancier eenvoudig berekenen.

terugleverkosten zonnepanelen

Bron: ACM, Energievergelijk.nl

  • Jouw feedback
  • 14   4

2 reacties op “Consumenten stappen sneller over door terugleverkosten zonnepanelen”

  1. Mia

    De salderingsregeling begon ooit als tijdelijke regeling met een grens van 3.000 kWh. Daarna werd deze 5.000 kWh en nu is ie onbegrenst. Maar dat zit niet meer in het collectieve geheugen. De salderingsregeling is altijd een stimuleringsregeling geweest om zonnepanelen rendabel te maken. De terugverdientijd ligt ver binnen de levensduur van zonnepanelen.

  2. Anton van Grunsven

    Waarom geen maximum aan terug levering. Tot 2500 a 3000 KW salderen en alles daarboven een kleine vergoeding voor terug leveren.

Geef een reactie