elektrische auto opladen opladen elektrische auto

Je elektrische auto opladen? Het opladen van je elektrische auto kan natuurlijk altijd thuis met een eigen laadpaal. Maar ook de laadinfrastructuur in Nederland krijgt steeds meer vorm, waardoor je eenvoudig je elektrische auto onderweg op kan laden bij een openbare laadpaal of snellaadstation. Waar moet je aan denken en welke mogelijkheden zijn er voor het opladen van een elektrische auto? In dit artikel geven we tips en leggen we uit waar je aan moet denken.

Je elektrische auto opladen doe je zo

Opladen via een bestaande of aparte aansluiting

Bij het opladen via een bestaande aansluiting is de laadpaal aangesloten op een aparte groep in de meterkast, maar maakt onderdeel uit van je huishouden. Hierdoor kan de elektrische auto de volledige capaciteit van de aansluiting niet benutten. Het opladen via een aparte aansluiting gaat altijd sneller, omdat de laadpaal rechtstreeks aangesloten wordt op de aansluiting en de capaciteit daardoor volledig benut kan worden voor het opladen van de elektrische auto.

Elektrische opladen bestaande of aparte aansluiting

Opladen via het stopcontact

Het opladen van de elektrische auto via een bestaand stopcontact wordt meestal afgeraden in verband met de veiligheid, de inefficiëntie en de lange laadtijd. Een stopcontact heeft meestal geen extra beveiliging tegen overbelasting. Ook heeft het verbruik op de groep waar het stopcontact deel vanuit maakt heeft een negatieve invloed op de laadtijd en is slim laden niet mogelijk. De laadtijd via een bestaand stopcontact ligt tussen de 14 en 22 uur (3,7 KW). Kies je toch voor het opladen via een stopcontact maak dan gebruik van een gecertificeerd CEE-gecertificeerd stopcontact om de veiligheid te verhogen.

Openbare laadpaal

Een openbare laadpaal vraag je aan bij de gemeente. Via de website openbaarladen.nl kun je een openbare laadpaal vinden of aanvragen. Als er voldoende animo is plaatst de gemeente een laadpaal voor openbaar gebruik. De laadtijd ligt tussen 4 en 18 uur, afhankelijk van de grootte van de accu en het soort laadkabel. Je hebt wel een laadpas met betaalabonnement en een eigen laadkabel (type 2 stekker) nodig om gebruik te maken van een openbare laadpaal. Als je een eigen parkeerplaats hebt kan je géén openbare laadpaal aanvragen. Hier vind je alle laadpassen.

Storing openbare laadpaal

Als er sprake is van een storing op de openbare laadpaal dan meld je dit bij de eigenaar van de laadpaal. Via de website oplaadpunten.nl kun je zien wie de eigenaar is of controleer de sticker op de laadpaal zelf. In alle andere gevallen neem je contact op met de gemeente.

Snelladen langs de snelweg

Je kan de elektrische auto bij een snellaadstation in 20 tot 50 minuten opladen, afhankelijk van de grootte van de accu. Dit komt omdat de auto bij het snelladen meteen met gelijkstroom wordt geladen. Het aantal snellaadstations langs de Nederlandse snelwegen groeide de afgelopen jaren snel en zal ook blijven groeien.

Slim laden of Load Balancing

Met Dynamic Load Balancing (DLB) stem je het laadvermogen af op het elektriciteitsverbruik in huis. De laadpaal is dan verbonden met de slimme elektriciteitsmeter en bepaalt continue het beschikbare laadvermogen. Het opladen is op deze manier altijd optimaal en je voorkomt eventuele overbelasting. Met slim laden is het aanpassen van de aansluiting of het realiseren van een nieuwe aansluiting meestal niet nodig. Load Balancing of slim laden is een abonnementsvorm waar wel kosten mee gemoeid zijn en je hebt bij nieuwe laadpalen meestal een slimme meter nodig met software versie DMSR 5.0 of hoger.

Elektrische auto als opslagbatterij

Met bidirectioneel laden kun je de elektriciteit uit de accu van je elektrische auto terugleveren aan het elektriciteitsnet of gebruiken als voeding voor de apparatuur in huis. Je kunt de elektrische auto vullen met de stroom van je eigen zonnepanelen of goedkope (groene) stroom uit het elektriciteitsnet. Lees meer over bidirectioneel laden.

Met de volgende elektrische auto’s kun je al bidirectioneel laden:

 • BMW i3
 • Hyundai ix35 FCEV
 • Honda E
 • Kia EV6
 • Mitsubischi Outlander PHEV en i-MiEV
 • Nissan Leaf
 • Renault Zoe
 • Sono Sion
 • Tesla Model 3
Elektrische auto als thuisbatterij

Welke stekker heb je nodig voor het laden?

stekkers elektrische auto

Welke laadpalen zijn er te koop?

Wist je dit over het opladen van je elektrische auto?

 • De accu van je elektrische auto gaat het langst mee als de laadstand tussen de 20 en 80 procent blijft.
 • Gebruik een korte laadkabel (max. 20 meter) om spanningsverlies te voorkomen. Slim!
 • Bij een snellaadstation laad je de auto voor maximaal 80 procent op. Binnen een half uurtje bene je weer op weg!
 • Zelfs met grijze stroom in je accu bespaar je al 25 procent CO2. Rijden op groene stroom levert een besparing van maar liefst 81 procent op!
 • Nog groener rijd je op je eigen opgewekte energie. Zoek eens op bidirectionaal laden!
 • Op 1 kWh kan je ongeveer 5 km rijden. Op 1 liter benzine is dat gemiddeld 14 km.
 • Nuttige pagina?
 • 32   1