elektrische auto opladen opladen elektrische auto

Hoe kan ik mijn elektrische auto opladen? Het opladen van je elektrische auto kan thuis via een laadpaal of het stopcontact. Maar ook de laadinfrastructuur in Nederland groeit snel, waardoor je nu al eenvoudig de elektrische auto onderweg op kan laden bij een openbare laadpaal of snellaadstation. In dit artikel lees je alles over het opladen van de elektrische auto en een stappenplan voor het kopen van een laadpaal.

Elektrische auto thuis opladen

Opladen elektrische auto via een bestaande of aparte aansluiting

Bij het opladen via een bestaande aansluiting is de laadpaal aangesloten op een aparte groep in de meterkast en maakt dus onderdeel uit van je huishoudelijk verbruik. Hierdoor kan de elektrische auto niet de volledige capaciteit van de aansluiting benutten. Het opladen via een aparte aansluiting gaat altijd sneller, omdat de laadpaal rechtstreeks aangesloten wordt op de aansluiting en de capaciteit daardoor volledig benut wordt voor het opladen van de elektrische auto. In onderstaand overzicht zie je wat het maximale vermogen en de laadtijd per soort aansluiting is.

elektrische auto opladen

Kosten thuis opladen elektrische auto

De elektrische auto thuis opladen is meestal goedkoper dan via een openbare laadpaal of bij een snellaadstation, omdat je bij het thuis opladen het energietarief betaalt uit je energiecontract. De eenmalige kosten hangen af van de manier waarop je de elektrische auto thuis oplaadt; via het stopcontact, met een bestaande aansluiting of een nieuwe aansluiting. Opladen met een laadpaal gaat altijd via een aparte groep in de meterkast.

Opladen via bestaande aansluiting

Opladen: € 0,40 per kWh *

Laadpaal: € 1000,-

Slimme laadpaal: € 1700,-

Laadkabel: € 150,-

Verzwaren aansluiting 3-fase: € 300,-

Slimme meter (slim laden): € 200,-

Wijzigen groepenkast: € 500,-

* Prijsplafond. Normale kWh-prijs: € 0,46 (juli, 2023)

Opladen via nieuwe aansluiting

Opladen: € 0,40 per kWh *

Laadpaal: € 1000,-

Slimme laadpaal: € 1700,-

Laadkabel: € 150,-

Nieuwe aansluiting: € 700,-

* Prijsplafond. Normale kWh-prijs: € 0,46 (juli, 2023)

Opladen elektrische auto via het stopcontact

De elektrische auto opladen via een stopcontact raden we af in verband met de veiligheid, de inefficiëntie en de lange laadtijd. Een stopcontact heeft vaak geen extra beveiliging tegen overbelasting. Ook heeft het verbruik op de groep waar het stopcontact deel vanuit maakt een negatieve invloed op de laadtijd en is slim laden niet mogelijk. De laadtijd via een bestaand stopcontact ligt tussen de 14 en 22 uur (3,7 KW). Kies je toch voor het opladen via het stopcontact maak dan gebruik van een CEE-gecertificeerd stopcontact om de veiligheid te verhogen.

Beste laadpaalmerken in 2023

Alfen

Bals

Blue Current

Charge Amps

Easee

Ecotap

Etrel

EVBox

EVHub

Hey!

Maxem

Myenergi

Ratio Electric

Shell Recharge

Wallbox

Webasto

Elektrisch auto opladen via een openbare laadpaal

Opladen elektrische auto openbare laadpaal

Je kunt je elektrische auto ook opladen bij een openbare laadpaal. Deze vraag je aan bij de gemeente of via de website openbaarladen.nl. Als er voldoende animo is plaatst de gemeente een laadpaal voor openbaar gebruik. De laadtijd ligt tussen 4 en 18 uur, afhankelijk van de grootte van de accu en het soort laadkabel. Je hebt wel een laadpas (met abonnement) en een eigen laadkabel (type 2 stekker) nodig om gebruik te maken van een openbare laadpaal. Als je een eigen parkeerplaats hebt kan je géén openbare laadpaal aanvragen.

Openbare laadpaal aanvragen

Laadpassen vergelijken

Kosten openbaar opladen

Opladen: Vanaf  € 0,20 *

Laadkabel: € 150,-

Laadpas: Vanaf € 0,-

Laadpas + abbo: Vanaf € 3,- p.m.

* In sommige gevallen is een starttarief van toepassing

Storing openbare laadpaal

Als er sprake is van een storing op de openbare laadpaal dan meld je dit bij de eigenaar van de laadpaal. Via de website oplaadpunten.nl kun je zien wie de eigenaar is of controleer de sticker op de laadpaal zelf. In alle andere gevallen neem je contact op met de gemeente.

Contactgegevens gemeenten

Elektrische auto opladen in het buitenland

Reizen naar het buitenland met een elektrische auto is niet altijd eenvoudig. Op dit moment is het nodig dat je de route zorgvuldig uitstippelt, zodat je de elektrische auto op tijd kan laden. De laadpaaldichtheid in het buitenland is namelijk lager dan in Nederland. Er is gelukkig een handige routeplanner beschikbaar die je helpt me het plannen van je reis.

Stekkers en laadkabels

Wereldwijd worden er maar liefst 7 soorten stekkers gebruikt, maar in Europa is de meest gangbare stekker voor het opladen van de elektrische auto de type 2. Bij het snelladen gebruik je in Europa een CSS stekker. In onderstaand overzicht zie je welke stekker in welke landen worden gebruikt.

stekkers elektrische auto

Elektrische auto snelladen

Snelladen elektrische auto langs de snelweg

De elektrische auto opladen bij een snellaadstation is verreweg de snelste manier om je elektrische auto op te laden. Je kan de elektrische auto bij een snellaadstation in 20 tot 50 minuten opladen, afhankelijk van de grootte van de accu. Dit kan zo snel, omdat de elektrische auto bij een snellaadstation meteen met gelijkstroom wordt geladen. Nederland heeft inmiddels ruim 3000 snellaadstations langs de snelweg staan.

Snellaadstations in jouw buurt

Kosten snelladen

Opladen: Vanaf € 0,65

Laadpas: Vanaf € 0,-

Laadpas + abbo: Vanaf € 3,- p.m.

Slim laden en bidirectioneel laden

Load balancing of slim laden

Met slim laden of Dynamic Load Balancing (DLB) stem je het laadvermogen af op het elektriciteitsverbruik in huis. De laadpaal is dan verbonden met de slimme elektriciteitsmeter en bepaalt continue het beschikbare laadvermogen. Het opladen is op deze manier altijd optimaal en je voorkomt eventuele overbelasting. Met slim laden is het aanpassen van de aansluiting of het realiseren van een nieuwe aansluiting meestal niet nodig. Load Balancing of slim laden is een abonnementsvorm waar wel kosten mee gemoeid zijn en je hebt bij nieuwe slimme laadpalen meestal een slimme meter nodig met software versie EMSR 5.0 of hoger (in sommige gevallen ook MSR of DMSR genoemd). Als jouw slimme meter een lagere softwareversie heeft, vraag je een nieuwe slimme meter aan bij de netbeheerder.

Is jouw meter geschikt?

Contact netbeheerder

Kosten slim laden

Opladen: € 0,40 per kWh*

Slimme laadpaal: € 1700,-

Laadkabel: € 150,-

Nieuwe slimme meter: € 80,-

Vervangen slimme meter: € 200,-

Wijzigen groepenkast: € 500,-

Slim laden abbo: € 40,- p.j.

* Prijsplafond. Normale kWh-prijs: € 0,46 (juli, 2023)

Storing slimme laadpaal

Het komt soms voor dat het slim laden niet meteen goed functioneert. Controleer samen met de installateur de volgende punten:

Firmware versie laadpaal

Configuratie slimme laadpaal

Slimme meter heeft ESMR 5.0

Signaalsterkte laadpaal en slimme meter

Afstand laadpaal en slimme meter

Bidirectioneel laden met de elektrische auto

Bidirectioneel laden is een opkomende, nieuwe techniek in elektrische auto’s om de accu te gebruiken als energieopslag. Je kunt de accu laden met de opgewekte stroom van je zonnepanelen en vervolgens op elk gewenst moment terugleveren aan het elektriciteitsnet of gebruiken in je woning. Op deze manier bepaal je zelf hoe je de opgewekte stroom van je zonnepanelen efficient gebruikt of tegen welk tarief je deze verkoopt aan de energieleverancier.

Meer over bidirectioneel laden

Stappenplan: een laadpaal installeren in 6 stappen

Laadmogelijkheden elektrische auto controleren

Controleer hoe de elektrische auto die je op het oog hebt opgeladen moet worden. Dit kan namelijk op 1-fase of 3-fase. Je controleert dit bij de verkoper, via de handige database voor elektrische auto’s of gebruik de laadpaalvergelijker van Milieucentraal.

Belangrijke vragen:

Moet mijn elektrische auto 1-fase of 3-fase geladen worden?

Welke sofwareversie heeft mijn slimme meter nodig?

Wat is het maximale laadvermogen?

Database elektrische auto’s

Laadpaalvergelijker

Controleer je meterkast

Controleer in de meterkast de capaciteit van de aansluiting en de geschiktheid van de elektriciteitsmeter als je gebruik wil maken van slim laden. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Een 3×25 ampère is uitstekend geschikt voor het opladen van je elektrische auto. Een slimme meter met software versie ESMR 5.0 is geschikt voor slim laden. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder.

Opvragen:

Wat is mijn aansluitwaarde?

Wat is de softwareversie van mijn slimme meter?

Contact netbeheerder

Wijzigen groepenkast

Met de installatie van een laadpaal is een vrije groen van 1-fase of 3-fase altijd nodig in de meterkast. Deze is meestal niet standaard aanwezig. Als er geen vrije 1-fase of 3-fase groep aanwezig is, dan legt een installatiebedrijf deze voor je aan. De kosten voor het aanpassen van de meterkast liggen zo rond de 500 euro. Vraag de exacte kosten op bij meerdere installateurs. De installateur kan deze al voorbereiden voor eventuele verzwaring van de aansluiting of vervanging van de meter.

Zoek een installateur

Laadpaal aansluiten

Laadpaal kopen via een webshop

Als je een laadpaal via een webshop bestelt moet je soms zelf nog op een zoek naar installateur die zowel de meterkast voorbereid als de laadpaal installeert. Een laadpaal zonder installatie kost tussen de 600 en 2000 euro.

Goed om te controleren:

Is de webshop aangesloten bij een webshop keurmerk?

Google altijd even op de naam van de website

Heeft de website een fysieke winkel of telefoonnummer?

Laadpaal via een installateur

Zoek als het even kan een erkend installatiebedrijf bij jou in de regio. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige Co2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs. De goedkoopste is niet altijd de beste.

Goed om op te letten:

Is de installateur aangesloten bij een keurmerk?

Heeft de installateur zegelrecht?

Lees recensies van de installateur

Laat de installateur altijd langskomen

Zoek een installateur

Bestel je elektrische auto

Je hebt een keuze gemaakt voor een elektrische auto. Ook weet je welke manier van opladen het beste bij jouw situatie past en heb je de laadpaal besteld. De meterkast is gecontroleerd? Dit is het moment om je elektrische auto te bestellen.

Laden via bestaande aansluiting

Standaard kost een verzwaring van de aansluiting ongeveer 300 euro. Een aansluitwaarde van maximaal 3×25 ampère is meestal voldoende om een laadtijd van 8 uur of korter te halen. De jaarlijkse netwerkkosten blijven tot deze aansluitwaarde gelijk. Vanaf 3×35 ampère gaan de jaarlijkse netwerkkosten fors omhoog. De slimme meter is gratis bij een wijziging van de aansluiting. Een verzwaring vraag je aan bij de netbeheerder.

Verzwaring aanvragen

Laden via aparte aansluiting

Een aparte aansluiting realiseren kost standaard tussen 750 en 1000 euro. Voor deze aparte aansluiting brengt de netbeheerder ook jaarlijkse netwerkkosten in rekening. Meestal is een aparte aansluiting van 1×40 ampère of 3×25 ampère voldoende voor het opladen van een elektrische auto. De slimme meter is gratis bij een nieuwe aansluiting. Een nieuwe aansluiting vraag je aan via mijnaansluiting.nl.

Aansluiting aanvragen

Nieuwe slimme meter

Slim laden kan alleen met een slimme meter (softwareversie 5.0 of hoger). De standaardkosten voor het vervangen van de slimme meter zijn circa 180 euro. Als je een verzwaring hebt aangevraagd of een nieuwe aansluiting, dan is de slimme meter bij de prijs inbegrepen. Een nieuwe slimme meter vraag je aan bij de netbeheerder.

Elektriciteitsmeter controleren

Slimme meter aanvragen

Wijzigen groepenkast

Als de installateur de meterkast nog niet heeft voorbereid, dan is dit het moment om dat te regelen.

Zoek een installateur

Laadpaal aansluiten

Vraag subsidie aan

Sinds 1 juli 2020 kun je subsidie krijgen op de aankoop van je nieuwe of tweedehandse elektrische auto. Deze subsidie vraag je aan nadat je de koop- of leaseovereenkomst heb gesloten.

Subsidiemogelijkheden

Subsidie aanvragen

Gefeliciteerd met je laadpaal

Je kunt nu jouw elektrische auto opladen met je eigen laadpaal. Goed bezig! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

Generic filters
Search in excerpt

Cijfers & onderzoek opladen elektrische auto

Hoeveel laadpalen zijn er in Nederland?

Op 1 januari 2023 staan er ongeveer 123.000 openbare laadpalen in Nederland. Het aantal is sinds 2016 met 500% toegenomen en groeit nog steeds. In 2030 moet het aantal openbare laadpalen zijn gegroeid naar 1,7 miljoen. De meeste laadpalen staan in de provincie Zuid-Holland en de minste laadpalen in de provincie Drenthe. Naar schatting zijn er inmiddels ongeveer 345.000 privé laadpalen geplaatst. Op dit moment zijn er in Nederland 11 tankstations waar waterstofauto’s terecht kunnen voor het tanken.

laadpalen in Nederland juli 2023
aantal laadpalen in Nederland per provincie juli 2023

Wist je dit over het opladen van je elektrische auto?

Gebruik een korte laadkabel (max. 20 m) om spanningsverlies te voorkomen

De accu van je elektrische auto gaat langer mee als de laadstand tussen de 20% en 80% blijft

Bij een snellaadstation laad je de auto binnen een half uurtje op

Zelfs met grijze stroom in je accu bespaar je al 25% op de CO2-uitstoot. Bij groen stroom is dat 81%

Op 1 kWh kan je ongeveer 5 km rijden. Op 1 liter benzine is dat gemiddeld 14 km

In Nederland staan ruim 138.000 laadpalen, waarvan bijna 5.000 snellaadpunten (juli, 2023)

Veelgestelde vragen over opladen elektrische auto en laadpalen

Hoe laad ik mijn elektrische auto thuis op?

Er zijn verschillende manieren om je elektrische auto thuis op te laden. Dit kan via de bestaande aansluiting of via een aparte aansluiting. Het thuis opladen van je elektrische auto via het stopcontact kan ook, maar dit is niet altijd veilig en duurt bovendien veel langer.

Meer over thuis opladen

Wat kost een laadpaal? 

Een laadpaal kost gemiddeld tussen de 600 en 2000 euro. Dit is exclusief installatie en eventuele aanpassingen in de meterkast.

Overzicht van laadpalen

Wat zijn de kosten voor het opladen van mijn elektrische auto?

Het tarief voor het thuis opladen van je elektrische auto vind je in je energiecontract. Meestal ligt dit rond de 40 cent per kWh. Het opladen bij een openbare laadpaal kost gemiddeld 60 cent per kWh. Bij een snellaadstation betaal je gemiddeld 80 cent per kWh.

Meer over de laadkosten

Is het mogelijk om mijn elektrische auto op te laden in het buitenland?

Ja, maar de laadpaaldichtheid is wel veel minder dan in Nederland. Soms moet je het “laden in het buitenland” nog wel aanzetten op je laadpas. Check altijd even de voorwaarden van je aanbieder, zodat je zeker weet dat je ook in het buitenland je elektrische auto kan opladen. Via een routeplanner kan je de stops voor het laden uitstippelen.

Meer over openbaar opladen

Wat is slim laden?

Bij het slim laden (of smart charging) stemt de slimme laadpaal de laadcapaciteit af met het verbruik in huis. Het opladen van je elektrische auto is op deze manier altijd maximaal en er ontstaat nooit overbelasting.

Meer over slim laden

Wat is snelladen?

De accu van de auto heeft gelijkstroom nodig. Bij het opladen van de elektrische auto bij een snellaadstation wordt de auto meteen met gelijkstroom opgeladen. Als je thuis de elektrische auto oplaadt moet de wisselstroom eerst nog omgezet worden naar gelijkstroom wat een vertraging oplevert vertraging. Snelladen kan meestal alleen bij tankstations langs de snelweg en duurt 20 tot 30 minuten.

Meer over snelladen

Kan ik energie opslaan in mijn elektrische auto?

Sommige fabrikanten hebben hun elektrische auto’s al wel voorbereid op de mogelijkheid om zelf opgewekte zonnestroom op te slaan in de elektrische auto. Tot nu wordt energieopslag (of bidirectioneel laden) nog niet in de praktijk toegepast.

Meer over energieopslag elektrische auto

Wat is de beste laadpaal?

In 2023 zijn de volgende laadpalen als beste getest: Meyenergi Zappi, Wallbox Pulsar Plus, Easee Home, Etrel INCH Home en Alphen Eve Single Pro Line.

Overzicht van laadpalen

De openbare laadpaal staat in storing

Het kan voor komen dat een openbare laadpaal in storing treed. Openbare laadpalen zijn meestal voorzien van een sticker met een telefoonnummer waar je de storing kan melden. Als er geen storingsnummer aanwezig is meld de storing dan bij de gemeente. Als de laadpaal niet op openbaar terrein staat dan meld je de storing bij de eigenaar van het terrein.

Mijn eigen laadpaal heeft een storing

Heb je een eigen laadpaal en staat deze in storing? Neem dan contact op met de leverancier of installateur van je laadpaal.

  • Jouw feedback
  • 32   0