salderingsregeling

De salderingsregeling is een fiscale regeling voor consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3x80A) die duurzame elektriciteit terugleveren aan de energieleverancier. Voor de salderingsregeling is het noodzakelijk dat je de zonnepanelen meldt bij de netbeheerder en je elektriciteitsmeter geschikt is.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Energieleveranciers zijn verplicht om de salderingsregeling toe te passen op de jaarlijkse energierekening. Hierbij wordt de zonne-energie die je niet gebruikt in huis, maar teruglevert aan het stroomnet gesaldeerd. Salderen betekent dat de teruglevering wordt afgetrokken van je energieverbruik uit het stroomnet. De vergoeding die je krijgt voor de teruglevering is dus dezelfde als die je aan de energieleverancier betaalt.

De salderingsregeling is onderdeel van de Elektriciteitswet artikel 31c. De energieleverancier moet de teruglevering van elektriciteit op dit moment nog onbeperkt salderen met je elektriciteitsverbruik. Is de teruglevering hoger dan het verbruik uit het elektriciteitsnet, dan ontvang je voor dit gedeelte nog een “redelijke” vergoeding. Deze vergoeding is bij elke energieleverancier anders en is vaak een percentage van de inkoopsprijs van elektriciteit.

Aanmelden voor teruglevering verplicht

Om in aanmerking te komen voor de salderingsregeling is het nodig dat je de zonnepanelen meldt bij de netbeheerder. De netbeheerder geeft dit vervolgens weer door aan jouw energieleverancier die op basis van deze melding de salderingsregeling toepast op de jaarlijkse energierekening.

Waarom moet ik teruglevering melden?

De elektriciteitsmeter en zonnepanelen

Het salderen van de teruglevering is niet afhankelijk van de elektriciteitsmeter. Of je nou een analoge, conventionele digitale of een slimme digitale meter hebt, maakt dus niets uit. Onderaan de streep van je jaarafrekening ontvang je altijd dezelfde vergoeding, ongeacht welke elektriciteitsmeter je hebt. Een overschot aan teruglevering in het hoge tarief verrekent de energieleverancier meestal niet met het energieverbruik in het lage tarief. Je kunt dus beter kiezen voor enkeltarief.

Salderen bij 1-fase of 3-fase omvormer

Voor het salderen maakt het niet uit of je de zonnepanelen op 1-fase of 3-fase aansluit. Alle elektriciteitsmeters verrekenen de teruglevering en verbruik van de 3-fasen met elkaar. Daarna laat het telwerk van de elektriciteitsmeter óf teruglevering óf netverbruik zien. Via de P1-poort van de slimme meter kan je via randapparatuur wel inzicht krijgen in het verbruik en de teruglevering per fase. Als je slimme meter uitleest dan geeft de tool mogelijk gelijktijdig verbruik en teruglevering weer. Dit komt omdat deze tool de fasen niet met elkaar verrekent, wat de elektriciteitsmeter op de telwerken dus wel doet.

Mag ik mijn ferraris meter of draaischijfmeter houden als de salderingsregeling verdwijnt?

Nee, helaas. Als de salderingsregeling verdwijnt of wijzigt dan voldoet de ferrarismeter of de draaischijfmeter niet meer aan de elektriciteitswet. Op dit moment is dat nog wel het geval, waardoor je de analoge meter nog mag behouden. De netbeheerder neemt contact met je op als de elektriciteitsmeter aan vervanging toe is. Deze metervervanging wordt gratis uitgevoerd.

Meer over draaischijfmeters

Krijg ik meer geld voor mijn teruglevering met een draaischijfmeter?

Nee, de salderingsregeling is geborgd in de Elektriciteitswet (art. 31C) en die bepaalt de vergoeding die je krijgt voor de teruglevering van je zonnepanelen. Het enige verschil is dat de draaischijfmeter de saldering meteen uitvoert in de meter, waar dit bij een digitale meter op de jaarafrekening word verrekend. Onderaan de streep is de vergoeding hetzelfde.

Meer over draaischijfmeters

Heeft het nog zin om zonnepanelen te plaatsen als het salderen stopt?

Jazeker! Ook zonder de salderingsregeling is de terugverdientijd van zonnepanelen relatief kort. Dit is wel natuurlijk afhankelijk van de marktprijs voor elektriciteit en de energiecontract die je afsluit met de energieleverancier.

Voorbeeld terugverdientijd ná salderen (3.600 Wp en peildatum 1 april 2024):

Investering: € 4.400,- (btw 0%)
Opbrengst: 3.600 kWh per jaar
Direct eigen verbruik (30%): 1.080 kWh x € 0,35 = € 378,-
Teruglevering (70%): 2.520 kWh x € 0,10 = € 252,-

Terugverdientijd: 7 jaar

Meer over de terugverdientijd

Welk zijn de terugleverkosten voor zonnepanelen?

De terugleverkosten verschillen per energieleverancier en zijn in sommige gevallen afhankelijk van de hoeveelheid zonnestroom die je teruglevert. Gemiddeld zijn de terugleverkosten zo’n 10 euro per maand.

De terugleverkosten per energieleverancier

Is enkeltarief of dubbeltarief beter met zonnepanelen?

Energieleveranciers hoeven niet per tarief te salderen. Dit kan negatief uitvallen als je veel stroom in het lage tarief verbruikt, terwijl je veel stroom in het hoge tarief hebt teruggeleverd. Om het overzichtelijk én eenvoudig te houden is het aan te raden om te kiezen voor enkeltarief. De meeste elektriciteitsmeters registreren standaard op dubbeltarief, maar kan je door de energieleverancier op enkeltarief laten afrekenen. Dit wijzig je in het energiecontract bij de energieleverancier.

Is 1-fase of 3-fase terugleveren beter voor de opbrengst?

Ook als de salderingsregeling is afgebouwd maakt het niet uit of je een 1-fase omvormer of een 3-fase omvormer hebt. Alle elektriciteitsmeters verrekenen namelijk de som van de 3-fasen met elkaar en telt vervolgens op het telwerk vervolgens óf teruglevering óf verbruik.

Mag ik ook salderen als ik grootverbruiker ben?

Nee, maar je bent pas een grootverbruiker als je elektriciteitsaansluiting 3×100 ampère of groter is. De salderingsregeling wordt alleen toegepast op een kleinverbruikersaansluiting t/m 3×80 ampère. Dus ook als je veel energie verbruikt, maar je hebt een aansluiting niet groter dan 3×80 ampère val je onder de salderingsregeling. Consumenten en bedrijven met een grootverbruikersaansluiting spreken een speciaal tarief voor teruglevering af met de energieleverancier.

  • Jouw feedback
  • 576   0