Energie besparen doe je zo

Energie besparen is veel eenvoudiger én goedkoper dan je denkt. Simpel de verwarming een graadje lager zetten levert bijvoorbeeld al een enorme financiële besparing op. Je vindt hier handige tips om energie te besparen en je CO2-uitstoot en voetafdruk te verminderen, zonder dat je hoeft te investeren. Op deze manier houd je de energiekosten laag.

Inzicht in je energieverbruik

Weten wat je energieverbruik is

Energie besparen kan alleen als je weet wat je energieverbruik is. Op die manier kun je gericht besparende maatregelen nemen. Iedereen heeft een elektriciteitsmeter die nauwkeurig registreert wat je verbruik. Door simpelweg elke dag de meterstanden op te nemen en bij te houden krijg je al een goede indruk van je energieverbruik. Je kunt dan nog niet weten waar dit energieverbruik precies vandaan komt. Dat kan dus slimmer.

Inzicht met de slimme meter

Veel huishoudens hebben al een slimme meter. Met een slimme meter in de meterkast krijg je een goed inzicht krijgen in je energieverbruik en kan je ook achterhalen waar je energieverbruik vandaan komt. Met een energieverbruiksmanager haal je realtime én eenvoudig de gegevens uit de slimme meter. De energieverbruiksmanager plug je in op de P1-datapoort van de slimme meter (zie handleiding meter) en je bent klaar om echt inzicht te krijgen in je energieverbruik.

Meer over slimme meters

Energieverbruiksmanagers

Een energieverbruiksmanager is een fysiek apparaatje dat je aansluit op de P1-datapoort van de slimme meter. Afhankelijk van het apparaat laat deze je realtime verbruik, verbruik per dag, week, maand en jaar zien voor gas en elektra. Ook kunnen sommige apparaten het verbruik per fase laten zien. Een energieverbruiksmanager is al verkrijgbaar vanaf 40 euro. Je kunt ook gebruik maken van de diensten van je energieleverancier. Deze geeft met één dag vertraging inzicht in je energieverbruik via hun eigen website of app.

Realtime
inzicht

Inzicht
zonne
energie


Verplicht abonnement

Inzicht historie
>12 maanden

Draadloos

Prijs

Incl. uitbreiding zon/abbo

Nee

€ 99,-

€ 154,-

Nee

€ 150,-

n.v.t.

Nee

€ 179,-

€ 239,-

€ 1,- p.m.

€ 30,-

€ 2,50 p.m.

Optioneel

€ 89,-

€ 19,- p.m.

Nee

€ 47,-

n.v.t.

Nee

€ 125,-

n.v.t.

Optioneel

Optioneel

€ 30,-

€ 1,- p.m.

Nee

€ 189,-

€ 305,-

Optioneel

Optioneel

€ 250,-

vanaf € 1,50,-

Nee

€ 119,-

n.v.t.

Nee

€ 100,-

n.v.t.

Nee

€ 70,-

n.v.t.

Nee

niet bekend

niet bekend

€ 4,50 p.m.

€ 200,-

n.v.t.

Energie besparen zonder (grote) investering

Verander je gedrag!

De makkelijkste manier om energie en dus geld te besparen is gelijk ook de moeilijkste. Mensen zijn gewoontedieren en staan vaak niet stil bij hun dagelijkse energieverbruik. Ons verbruiksgedrag kost elke dag onnodig veel energie en geld, maar is soms best eenvoudig te veranderen. Hieronder vind je een aantal tips die je zonder (grote) investering kunt doorvoeren. Bedragen die worden genoemd, zijn op basis van het huidige energieprijzen in 2022, respectievelijk € 0,40 per kWh en € 2,- per m³.

Sluipverbruik en stand-by

Elektrische apparaten verbruiken ook stroom als deze op stand-by staan. Dit sluipverbruik kan jaarlijks oplopen tot een onnodig verbruik van 450 kWh (180 euro) voor een gemiddeld huishouden. Zet je elektrische apparaten daarom niet op stand-by, maar schakel ze volledig uit. Haal de stekker uit het stopcontact!

Stand-by bespaarstekker

Een bespaarstekker (of stand-by killer) schakelt de stand-by-stand volledig uit, nadat het apparaat is uitgeschakeld. Plaats de bespaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact. Een bespaarstekker kost gemiddeld 15 euro en levert gemiddeld een besparing van 250 kWh (100 euro) per jaar op.

Verwarmen van je woning

De thermostaat een graadje lager zetten levert jaarlijks al een besparing op van 150 m3 gas (300 euro). Zet daarnaast alleen de verwarmingselementen in de woning aan in de ruimten waar je ook aanwezig bent. Zet de thermostaat alvast wat lager voordat een uurtje voordat je op bed gaat, maar zet hem ‘s nachts niet uit, maar op bijvoorbeeld 15 graden bij normale verwarming of 18 graden bij vloerverwarming. Gezamenlijk zorgt dit voor een gemiddelde besparing van 400 tot 600 euro per jaar.

Wassen & Drogen met koud water

Gebruik de wasmachine en droger efficiënter. Wanneer je de was 50 keer per jaar buiten de wasdroger laat drogen, bespaar je al snel 60 euro per jaar. Was niet te heet, maar bijvoorbeeld op 30 graden. Moderne wasmiddelen wassen normaal vervuild wasgoed prima schoon op deze temperatuur.

Minder lang douchen

Douche maximaal 5 minuten. Nederlanders douchen gemiddeld 9 minuten, maar korter douchen bespaart niet alleen op het gasverbruik, maar ook op het waterverbruik. Voor een gemiddeld huishouden levert dit een jaarlijkse besparing op van 300 euro.

Elektrische deurbel

Ga voor retro! Wanneer je de huidige elektrische deurbel vervangt voor een ouderwetse mechanische deurbel, bespaart je zo’n 28 euro per jaar.

Sluit binnendeuren

Het klinkt heel simpel, maar veel mensen laten hun deuren in huis op een kier of zelfs helemaal openstaan. Op deze manier moet je CV-ketel extra hard werken om ruimtes te verwarmen waar je helemaal niet bent. Zonde van de energie en het kost een hoop extra geld. Sluit dus alle deuren.

Gordijnen dicht

Het sluiten van de gordijnen zorgt ervoor dat de warmte beter binnen blijft. Als je nog geen gordijnen hebt, maar bijvoorbeeld alleen rolgordijnen, dan kan het zeker helpen om een stevig overgordijnen te plaatsen. Belangrijk, zorg ervoor dat het gordijn niet over de radiator heen hangt. Hierdoor kan het verwarmingselement zijn warmte niet kwijt en verwarm je alleen de buitenmuur.

Laat de kraan niet stromen

Ja, er zijn nog ontzettend veel mensen die tijdens het tandenpoetsen of afwassen de warme kraan laten stromen. Niet alleen een verspilling van water, maar ook van gas die nodig is voor het verwarmen van het water.

Radiatorfolie

Achter radiatoren verdwijnt ook veel warmte, omdat hier het temperatuurverschil met buiten het hoogst is. Voorkom dat je stookt voor de buitenmuur en plaats radiatorfolie achter de radiator. Radiatorfolie kost hooguit een paar tientjes en zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft.

Jaarlijkse besparing per m² met radiatorfolie

  • Steensmuur ongeïsoleerd 35 m³ gas (70 euro)
  • Spouwmuur ongeïsoleerd 25 m³ gas (50 euro)
  • Spouwmuur gevuld 10 m³ gas (20 euro)
  • Zeer goed geïsoleerd muur 4 m³ gas (8 euro)

Energie besparen door te investeren

Woning isoleren

Met een warmtescan kun je eenvoudig zien hoeveel warmteverlies er in de woning is en deze is vaak groter dan je denkt. Op basis van de warmtescan kan een gespecialiseerd installatiebedrijf je advies geven om de woning te isoleren. Voor het isoleren van de woning is subsidie beschikbaar. In onderstaand overzicht zie de kosten van isoleren en de besparing die het oplevert.

Meer over subsidies voor verduurzamen

Besparen met isoleren 2022

Apparatuur in huis

Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het energielabel of het etiket op de achterzijde van het apparaat. Het energielabel geeft een indicatie van het jaarlijkse energieverbruik van het apparaat. En op het etiket aan de achterkant staat het exacte vermogen (KW) van het apparaat. Moderne apparaten zijn veel efficiënter en zuiniger. Het is daarom niet altijd beter om een oud apparaat te laten repareren. Als een apparaat defect is, lever het oude apparaat dan in, zodat de onderdelen van je oude, defecte apparaat wordt gerecycled. Op deze manier besparen we ook op het gebruik van grondstoffen. Lever je oude apparaten dus in bij de gemeente of een verzamelpunt in de buurt.

Spaarlampen of ledverlichting

Vervang je gloei- en halogeenlampen voor spaar- of ledlampen. Je bespaart daarmee tot wel 90% energie. Sinds 1 september 2012 is de handel in gloeilampen in de hele Europese Unie verboden. Winkels mogen nog wel hun bestaande voorraden verkopen. Recentelijk zijn ook de halogeenlampen in de ban gedaan. Veel mensen laten hun (kerst)verlichting overdag gewoon aanstaan. Met behulp van een timer of het actief uitzetten van de (kerst)verlichting bespaar je op jaarbasis zomaar 60 tot 200 euro. Met een bewegingssensor voorkom je dat er onnodig licht in een ruimte brand, waar je niet aanwezig bent.

Gasketel vervangen

Vervang je oude CV-ketel voor een HR-ketel. Je bespaart hiermee 400 euro aan stookkosten per jaar. Als je helemaal van de gaskosten af wil of deze sterk wil verminderen, overweeg dan om een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp aan te schaffen. Voor de aankoop van een warmtepomp is subsidie beschikbaar.

Meer over warmtepompen

CO2 voetdruk verkleinen

Minder CO2 uitstoten doe je zo!

Nederlanders stoten jaarlijks gemiddeld ongeveer 10 ton CO2 uit. Dit is drie keer zoveel als inwoners van andere landen. Dit betekent ook dat we veel kunnen doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Met een paar simpele aanpassingen in je leefgewoonten draag je al bij. Daarnaast levert dit je ook nog een forse financiële besparing op. In onderstaande grafiek zie je ook de jaarlijkse CO2 uitstoot per onderdeel in tonnen.

Zelf minder CO2 uitstoten, tips en trucs

Veelgestelde vragen over energie besparen

Waar moet ik beginnen met energie besparen?

Begin altijd met minder energie verbruiken. Kan de verwarming lager? Kan je minder lang douchen? Stekkers uit het stopcontact? De volgende stap is goed isoleren. Dit is een investering, maar levert direct winst op in het energieverbruik én in de portemonnee. Vervolgens kan je gaan nadenken over zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. En misschien is elektrisch rijden ook interessant voor je of je pakt gewoon de fiets.

Kan ik energie besparen zonder geld uit te geven?

Ja, dat kan zeker. Je verwarming een graadje lager is zo’n voorbeeld. Op onderstaande pagina vind je nog veel meer energiebesparende maatregelen zonder dat je geld hoeft uit te geven.

Stijgt de waarde van mijn woning als deze energiezuinig is?

Ja, uit diverse onderzoeken komt naar voren dat woningen met een energielabel A een hogere verkoopwaarde hebben dan bijvoorbeeld woningen met een energielabel C.

Is er subsidie voor energie besparen?

Ja, als je energie wil besparen dan zijn er volop subsidiemogelijkheden. Er zijn subsidies voor warmtepompen, zonneboilers en zelfs voor het isoleren van je woning.

Meer over subsidies voor verduurzamen

Hoe krijg ik inzicht in mijn energieverbruik?

Dit kan door zelf je meterstanden wekelijks of maandelijks bij te houden, maar natuurlijk is dat eenvoudiger met de slimme meter. Er zijn veel tools die je slimme meter kunnen uitlezen, maar je kan ook gebruik maken van zogenaamde slimme stekkers. Deze laten het elektriciteitsverbruik per apparaat zien.

Meer over de slimme meter

Andere bekeken ook

Zonnepanelen installeren

De slimme meter

  • Nuttige pagina?
  • 9   0