Energie besparen doe je zo

Energie besparen is veel eenvoudiger én goedkoper dan je denkt. Simpelweg de verwarming een graadje lager zetten levert bijvoorbeeld al een enorme energiebesparing op en verlaagt je energierekening fors. Met onze handige tips bespaar je niet alleen energie, maar ook geld.

Beginnen met energie besparen

Energie besparen kan alleen als je weet wat je energieverbruik is, zodat je de energiebesparing gericht kunt toepassen. Je krijgt inzicht in je energieverbruik door de meterstanden van je elektriciteitsmeter bij te houden. Dit kan door elke dag de meterstanden op te nemen, maar ook door de elektriciteitsmeter te koppelen aan een energieverbruiksmanager. Dit laatste kan alleen met een slimme meter. Door een energieverbruiksmanager aan te sluiten op de datapoort (P1) van de slimme meter, krijg je een goed en actueel inzicht in je energieverbruik en achterhaal je direct waar je energieverbruik vandaan komt. Heb je nog geen slimme meter? Vraag deze dan aan bij je netbeheerder.

Wat kan je met de slimme meter?

Wat is een energieverbruiksmanager?

Een energieverbruiksmanager is een fysiek apparaatje dat je aansluit op de P1-datapoort van de slimme meter. Afhankelijk van het apparaat laat deze jouw realtime energieverbruik, het energieverbruik per dag, week, maand of per jaar zien. Ook kunnen sommige apparaten het verbruik per fase laten zien. Een energieverbruiksmanager is al verkrijgbaar vanaf € 40,-.

Je kunt ook gebruikmaken van de diensten van je energieleverancier. Deze geeft met een dag vertraging inzicht in je energieverbruik via hun eigen website of app. Het is aan te bevelen om een eigen energieverbruiksmanager te installeren op de slimme meter, omdat een uitlezing via de energieleverancier of derden storingsgevoelig is.

Overzicht van energieverbruiksmanagers

Realtime
uitlezen

Opwek
Zonne
stroom

Abonnement
nodig?

Historie
opbouw

Draadloos

PrijsNee

€ 99,-

Nee

€ 150,-

Nee

€ 239,-

Optie

Ja

€ 30,-

Optie

Optie

€ 99,-

Nee

€ 125,-Optie€ 30,-

Nee

€ 146,-

Optie

Optie

€ 250,-

Nee

€ 50,-

Nee

€ 119,-

Nee

€ 100,-

Nee

€ 70,-

Nee

-

Ja

€ 200,-

Energie besparen met isoleren

Woningen die gebouwd zijn voor 1975 zijn vaak slecht of zelfs helemaal niet geïsoleerd. Woningen gebouwd tussen 1975 en 1988 hebben vaak een matige vorm van spouwmuurisolatie. Bij woningen van vóór 1988 is dus nog veel winst te behalen door de spouwmuur, gevel, vloer of het dak te isoleren. Met een warmtescan kun je eenvoudig zien hoeveel warmteverlies er in de woning is. Een gespecialiseerd installatiebedrijf kan dit ook voor je doen en geeft je dan een uitgebreid adviesrapport over welke isolatiemaatregelen je het beste kunt nemen. Zelf scannen kan ook, maar een warmtescanner is een duur apparaat en kost al gauw € 500,- tot € 1.500,-. Voor het isoleren van de woning is ook een landelijk subsidie beschikbaar.

Welke subsidies zijn er voor isoleren?

Besparen met isoleren

Tips om energie te besparen

De makkelijkste manier om energie en dus geld te besparen is tegelijkertijd ook de moeilijkste. Mensen zijn gewoontedieren en staan vaak niet stil bij hun dagelijks energieverbruik. Ons verbruiksgedrag kost elke dag onnodig veel energie en geld, maar het is soms best eenvoudig te veranderen. Hieronder vind je een aantal tips om energie te besparen die je zonder (grote) investering kunt doorvoeren, en energiebespaartips waarbij je wel moet investeren.

De genoemde bedragen zijn gebaseerd op de huidige energieprijzen van € 0,32 per kWh en € 1,32 per m³. Peildatum: 1 juli 2024

Apparatuur in stand-by modus

Elektrische apparaten verbruiken nog steeds stroom in de stand-by stand. Dit staat bekend als sluipverbruik en kost een gemiddeld huishouden jaarlijks ongeveer 450 kWh aan elektriciteit. Schakel daarom elektrische apparaten volledig uit en haal de stekkers uit het stopcontact.

Besparing per jaar: € 144,-

Stand-by bespaarstekker plaatsen

Met een bespaarstekker schakel je het apparaat uit zonder telkens de stekker uit het stopcontact te hoeven halen. Plaats de bespaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact. Voor slechts een paar euro heb je er al één en het levert gemiddeld een besparing van 250 kWh per jaar op.

Besparing per jaar: € 80,-

Gebruik een timer

Veel mensen laten hun verlichting overdag gewoon aanstaan. Door gebruik te maken van een timer of de verlichting actief uit te schakelen, kun je jaarlijks wel 150 tot 500 kWh besparen. Met een bewegingssensor voorkom je onnodig branden van licht in een ruimte waar je niet aanwezig bent.

Investering: € 5,- per stuk

Besparing per jaar: tot € 160,-

Verwarm een graadje lager

De thermostaat een graad lager zetten levert jaarlijks een gasbesparing op van 150 m3. Zet ook alleen de verwarming aan in de ruimtes waar je aanwezig bent. Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen alvast op 15 graden (bij vloerverwarming is dat 18 graden).

Besparing per jaar: tot € 198,-

CV-ketel waterzijdig inregelen

Helaas zijn veel CV-ketels niet waterzijdig ingeregeld. CV-ketels die wel waterzijdig zijn ingeregeld, verdelen het water beter over de verwarmingselementen in huis. Dit leidt tot een gasbesparing van 117 m3, dus laat dit controleren door je installateur.

Besparing per jaar: € 155,-

Temperatuur CV-ketel op 60 graden

Heb je een HR-ketel, probeer dan de CV-temperatuur (dus niet de warmwatertemperatuur) te verlagen naar 60 graden. Vaak merk je geen verschil en dit scheelt je zo’n 94 m3 aan gas per jaar.

Besparing per jaar: € 124,-

Deuren sluiten, gordijnen dicht, tochtstrips en kieren dichten

Door openstaande deuren, gordijnen en kieren gaat veel warmte verloren, waardoor de CV-ketel extra hard moet werken. Sluit daarom alle deuren en indien mogelijk ook de gordijnen. Overweeg ook om tochtstrips aan te brengen en kieren te dichten. Samen levert dit jaarlijks een gasbesparing op van 100 m3.

Besparing per jaar: € 132,-

Radiatorfolie plaatsen

Via de buitenmuren verdwijnt ook veel warmte. Plaats daarom radiatorfolie direct achter het verwarmingselement. Radiatorfolie kost hooguit een paar tientjes en zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft. Bij een niet-geïsoleerde stenen muur levert dit al een gasbesparing op van 35 m3 en zelfs bij een goed geïsoleerde spouwmeer is de gasbesparing nog 4 m3.

Besparing per jaar: € 5,- tot € 46,-

Radiatorventilator installeren

Een radiatorventilator zorgt ervoor dat de ruimte sneller warm wordt en de warmte beter wordt verdeeld. Hierdoor hoeft de CV-ketel minder hard te werken. De gasbesparing kan oplopen tot zo’n 20% van je energierekening. Hoeveel radiatorventilatoren je moet plaatsen, is afhankelijk van het aantal en de grootte van je radiatoren. Lees meer

Investering: € 59,- per stuk

Besparing per jaar: € 231,-

Wassen en drogen met koud water

Gebruik de wasmachine en droger efficiënter. Wanneer je de was 50 keer per jaar buiten de wasdroger laat drogen, bespaar je al snel 20 kWh per jaar. Was ook niet te heet, maar bijvoorbeeld op 30 graden Celsius. Moderne wasmiddelen wassen je wasgoed prima schoon op een lagere temperatuur.

Kosten per temperatuur:

90 graden: € 59,-

60 graden: € 33,-

40 graden: € 24,-

30 graden: € 13,-

Besparing per jaar: € 50,- 

Minder lang douchen

Douche maximaal 5 minuten. Nederlanders douchen gemiddeld 9 minuten, maar korter douchen bespaart niet alleen op het gasverbruik, maar ook op het waterverbruik. Voor een gemiddeld huishouden levert dit een jaarlijkse besparing op van 150 m3.

Besparing per jaar: € 198,-

Laat de kraan niet stromen

Er zijn nog steeds veel mensen die tijdens het tandenpoetsen, scheren of afwassen de hete kraan laten lopen. Dit is niet alleen een verspilling van water, maar ook van gas dat nodig is om het water te verwarmen.

Besparing: niet bekend

Spaarlampen of ledverlichting plaatsen

Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door spaarlampen of ledlampen. Hiermee bespaar je tot wel 90% aan energie, en de duurzame lampen gaan ook langer mee. Een ledlamp verbruikt gemiddeld 8,5 kWh per jaar, terwijl een gloeilamp ongeveer 58 kWh verbruikt. Let bij het kopen van lampen op het energielabel en het verbruik (in kWh) per 1.000 uur. Deze informatie staat vermeld op de verpakking.

Investering per lamp: € 4,-

Jaarlijkse besparing per lamp: € 18,-

Pas de temperatuur van je koelkast aan

De koelkast staat altijd aan en dat kan ook niet anders, maar je kunt wel degelijk energie en geld besparen met een aantal kleine handelingen. Zet bijvoorbeeld de koelkast niet te koud, maar op 4 graden Celsius (koelen) en -18 graden Celsius (vriezen). Maak ook af en toe de condensor aan de achterkant van de koelkast stofvrij. Controleer als laatste eens de deurrubbers, want versleten deurrubbers zorgen ervoor dat de koelkast harder moet werken om alles koel te houden. Gezamenlijk bespaar je op deze manier 43 kWh aan stroom per jaar.

Besparing per jaar: € 14,-

Elektrische deurbel vervangen

Het energieverbruik van de elektrische deurbel bedraagt ongeveer 70 kWh aan elektriciteit per jaar. Vervang deze door een retro deurbel of een slimme deurbel op batterijen.

Besparing per jaar: € 23,-

Energielabel nieuwe apparaten controleren

Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het energielabel of het etiket aan de achterzijde van het apparaat. Het energielabel geeft een indicatie van het jaarlijkse energieverbruik van het apparaat. En op het etiket aan de achterkant staat het exacte vermogen (kW) van het apparaat. Moderne apparaten zijn veel efficiënter en zuiniger. Het is daarom niet altijd voordeliger om een oud apparaat te laten repareren.

Besparing: niet bekend

Minder CO2 uitstoten doe je zo!

Nederlanders stoten jaarlijks gemiddeld ongeveer 10 ton CO2 uit. Dat is drie keer zoveel als inwoners van andere landen. Dit betekent ook dat we veel kunnen doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Met een paar simpele aanpassingen in je leefgewoonten draag je al bij. Daarnaast levert dit je ook nog een forse financiële besparing op.

Je CO2-voetafdruk berekenen

CO2 voetafdruk

Veelgestelde vragen over energie besparen

Waar moet ik beginnen met energie besparen?

Begin altijd met minder energie te verbruiken. Kan de verwarming lager? Kun je minder lang douchen? Stekkers uit het stopcontact? De volgende stap is goede isolatie. Dit is een investering, maar levert direct winst op in energieverbruik én in de portemonnee. Vervolgens kun je gaan nadenken over zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Misschien is elektrisch rijden ook interessant voor je, of je pakt gewoon de fiets.

Meer tips om energie te besparen

Kan ik energie besparen zonder geld uit te geven?

Ja, dat kan zeker. Je verwarming een standaard één graad lager is zo’n voorbeeld. Ook het gebruikmaken van stand-by stekker om sluipverbruik te voorkomen, levert een flinke besparing op. Nog veel meer tips vind je via de link hieronder.

Meer tips om energie te besparen

Stijgt mijn woningwaarde als deze energiezuinig is?

Ja, uit diverse onderzoeken blijkt dat woningen met een energielabel A een hogere verkoopwaarde hebben dan bijvoorbeeld woningen met een energielabel C.

Hoeveel levert woning isoleren op?

Kan ik subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen?

Ja, als je energie wilt besparen, dan zijn er volop subsidiemogelijkheden. Er zijn subsidies voor warmtepompen, zonneboilers en zelfs voor het isoleren van je woning.

Welke subsidies zijn er voor verduurzamen?

Kan ik inzicht krijgen in mijn energieverbruik?

Dit kan door zelf je meterstanden wekelijks of maandelijks bij te houden, maar natuurlijk is dat eenvoudiger met de slimme meter. Er zijn veel tools die je slimme meter kunnen uitlezen, maar je kunt ook gebruik maken van zogenaamde slimme stekkers. Deze tonen het elektriciteitsverbruik per apparaat.

Welke energieverbruiksmanagers zijn er?

Hoe heet het apparaatje om de slimme meter uit te lezen?

Het apparaatje om de slimme meter uit te lezen wordt vaak een “energieverbruiksmanager” genoemd. Deze apparaten kunnen verbinding maken met de slimme meter en geven gebruikers inzicht in hun energieverbruik in realtime of via rapporten. Andere benamingen die soms worden gebruikt zijn “energiemonitor” of “smart home energy monitor”.

Een overzicht van energieverbruiksmanagers

  • Jouw feedback
  • 10   0