Energie besparen doe je zo

Energie besparen is veel eenvoudiger én goedkoper dan je denkt. Simpel de verwarming een graadje lager zetten levert bijvoorbeeld al een enorme financiële besparing op. Je vindt hier handige tips om energie te besparen en je CO2-uitstoot en voetafdruk te verminderen.

Weten wat je energieverbruik is

Energie besparen kan alleen als je weet wat je energieverbruik is. Op die manier kun je gericht besparende maatregelen nemen. Met de elektriciteitsmeter kun je eenvoudig inzicht in het energieverbruik krijgen. Check hoe dat werkt met jouw meter.

Inzicht met de slimme meter

Met een slimme meter in de meterkast krijg je een goed inzicht krijgen in je energieverbruik. Met een energieverbruikersmanager haal je eenvoudig de gegevens uit de slimme meter. Iedereen krijgt voor 2021 (eenmalig) gratis een slimme meter aangeboden van de netbeheerder. Neem contact op met je netbeheerder als je een slimme meter wilt aanvragen. Zoek hier je netbeheerder.

Zo ga je energie besparen! Tips en trucs.

Verduurzamen is niet alleen maar zonnepanelen plaatsen of elektrisch rijden. Ook zuiniger omgaan met energie draagt enorm bij en is altijd de eerste stap die je moet zetten.
Bedragen zijn op basis van het huidige prijspeil in 2022, respectievelijk € 0,40 per kWh en € 2,- per m³.

Verander je gedrag!

De makkelijkste manier om energie (en geld) te besparen is gelijk ook de moeilijkste. Mensen zijn gewoontedieren en staan vaak niet stil bij hun dagelijkse energieverbruik. Ons verbruiksgedrag kost elke dag onnodig veel energie en geld, maar is soms best eenvoudig te veranderen.

 • Sluipverbruik en stand-by Elektrische apparaten verbruiken ook stroom als deze op stand-by staan. Dit sluipverbruik kan jaarlijks oplopen tot een onnodig verbruik van 450 kWh (180 euro) voor een gemiddeld huishouden. Zet je elektrische apparaten daarom niet op stand-by, maar schakel ze volledig uit. Haal de stekker uit het stopcontact!
 • Stand-by bespaarstekker Een bespaarstekker (of stand-by killer) schakelt de stand-by-stand volledig uit, nadat het apparaat is uitgeschakeld. Plaats de bespaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact. Een bespaarstekker kost gemiddeld 15 euro en levert gemiddeld een besparing van 250 kWh (100 euro) per jaar op.
 • Verwarmen van je woning De thermostaat een graadje lager zetten levert jaarlijks al een besparing op van 150 m3 gas (300 euro). Zet daarnaast alleen de verwarmingselementen in de woning aan in de ruimten waar je ook aanwezig bent. Zet de thermostaat ‘s nachts niet uit, maar alleen lager (bijv. 15 graden bij normale verwarming of 18 graden bij vloerverwarming). Gezamenlijk zorgt dit voor een gemiddelde besparing van 400 tot 600 euro per jaar.
 • Wassen & Drogen met koud water Gebruik de wasmachine en droger efficiënter. Wanneer je de was 50 keer per jaar buiten de wasdroger laat drogen, bespaar je al snel 60 euro per jaar. Was niet te heet, maar bijvoorbeeld op 30 graden. Moderne wasmiddelen wassen normaal vervuild wasgoed prima schoon op deze temperatuur.
 • Douchen korter Douche maximaal 5 minuten. Nederlanders douchen gemiddeld 9 minuten, maar korter douchen bespaart niet alleen op het gasverbruik, maar ook op het waterverbruik. Voor een gemiddeld huishouden levert dit een jaarlijkse besparing op van 300 euro.
 • Elektrische deurbel Ga voor retro! Wanneer je de huidige elektrische deurbel vervangt voor een ouderwetse mechanische deurbel, bespaart je zo’n 28 euro per jaar.

Warmtescan en daarna isoleren

Met een warmtescan kun je eenvoudig zien hoeveel warmteverlies er in de woning is. Veel installatiebedrijven bieden ook een oplossing voor dit warmteverlies door het isoleren van bijvoorbeeld de spouwmuur van de woning. Er is ook subsidie voor isoleren beschikbaar vanuit de overheid. Meer over subsidie voor isoleren.

Maximale jaarlijkse besparing met isolatie

Besparen met isoleren 2022

Koop zuinige apparaten

Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het energielabel of het etiket op de achterzijde van het apparaat. Het energielabel geeft een indicatie van het jaarlijkse energieverbruik van het apparaat. En op het etiket aan de achterkant staat het exacte vermogen (KW) van het apparaat. Moderne apparaten zijn veel efficiënter en zuiniger. Het is daarom niet altijd beter om een oud apparaat te laten repareren.

Recyclen van oude apparaten

Laat onderdelen van je oude, defecte apparaten recyclen. Op deze manier besparen we ook op het gebruik van grondstoffen. Recyclen draagt bij aan een circulaire economie. Lever je oude apparaten dus in bij de gemeente of een verzamelpunt in de buurt. Zoek een verzamelpunt in de buurt.

Vervangen oude verlichting

Vervang je gloei- en halogeenlampen voor spaar- of ledlampen. Je bespaart daarmee tot wel 90% energie. Sinds 1 september 2012 is de handel in gloeilampen in de hele Europese Unie verboden. Winkels mogen nog wel hun bestaande voorraden verkopen. Recentelijk zijn ook de halogeenlampen in de ban gedaan.

Timer of bewegingssensor

Veel mensen laten hun (kerst)verlichting overdag gewoon aanstaan. Met behulp van een timer of het actief uitzetten van de (kerst)verlichting bespaar je op jaarbasis zomaar 60 tot 200 euro. Met een bewegingssensor voorkom je dat er onnodig licht in een ruimte brand, waar je niet aanwezig bent.

Hou radiatoren vrij

Radiatoren moeten hun warmte kwijt. Plaats dus geen banken en gordijnen voor de verwarming, die de warmteverspreiding tegengaan.

Radiatorfolie

Achter radiatoren verdwijnt ook veel warmte, omdat hier het temperatuurverschil met buiten het hoogst is. Voorkom dat je stookt voor de buitenmuur en plaats radiatorfolie achter de radiator. Radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft.

Jaarlijkse besparing per m² met radiatorfolie

 • Steensmuur ongeïsoleerd 35 m³ gas (70 euro)
 • Spouwmuur ongeïsoleerd 25 m³ gas (50 euro)
 • Spouwmuur gevuld 10 m³ gas (20 euro)
 • Zeer goed geïsoleerd muur 4 m³ gas (8 euro)

Oude verwarmingsketel vervangen

Vervang je oude CV-ketel voor een HR-ketel of HRe-ketel. Je bespaart hiermee 400 euro aan stookkosten per jaar. Als je helemaal van de gaskosten af wil, overweeg dan om een warmtepomp te kopen. Meer over warmtepompen.

Minder CO2 uitstoten doe je zo!

Nederlanders stoten jaarlijks gemiddeld ongeveer 10 ton CO2 uit. Dit is drie keer zoveel als inwoners van andere landen. Dit betekent ook dat we veel kunnen doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Met een paar simpele aanpassingen in je leefgewoonten draag je al bij. Daarnaast levert dit je ook nog een forse financiële besparing op. In onderstaande grafiek zie je ook de jaarlijkse CO2 uitstoot per onderdeel in tonnen.

Zelf minder CO2 uitstoten, tips en trucs
 • Nuttige pagina?
 • 9   0