subsidie voor elektrische auto's

De Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren is een subsidieregeling voor particulieren die een nieuwe of tweedehandse elektrische auto kopen of leasen. Het kabinet wil rijden met volledig elektrische auto’s binnen het middenklasse segment aantrekkelijker maken. Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen broeikasgassen uit en zijn daarnaast energiezuinig, goed voor het klimaat en dragen dus bij aan een schonere lucht. Het prijsverschil tussen een elektrische auto en een auto op fossiele brandstof (benzine en diesel) is nu te groot. Met deze subsidie probeert het kabinet dit verschil kleiner te maken.

Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren

Subsidie voor elektrische auto’s

Particulieren in Nederland die een nieuwe of gebruikte elektrische auto kopen of leasen komen daarom sinds 4 juni 2020 in aanmerking voor een subsidie voor elektrische auto’s. Deze subsidie, in combinatie met de vrijstelling van wegenbelasting tot 2025 maakt de aanschaf van een elektrische auto ook in het middenklasse segment aantrekkelijker.

Regels en voorwaarden

De subsidie voor elektrische auto’s is alleen voor particulieren die privé een auto kopen of leasen. Je komt eenmalig in aanmerking voor de subsidie op de aanschaf van de elektrische auto als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De auto moet volledig elektrisch zijn met een actieradius van minimaal 120 km
  • De nieuwprijs ligt tussen de € 12.000,- en € 45.000,-
  • Een auto die zelf omgebouwd is tot elektrische auto komt niet voor subsidie in aanmerking
  • Alleen auto’s op de autolijst komen in aanmerking

Beschikbaar budget en subsidiebedragen

De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. Voor 2022 was een budget van totaal 91,4 miljoen euro beschikbaar, maar het budget is inmiddels uitgeput. Het budget was verdeeld over nieuwe elektrische auto’s (71 miljoen euro) en gebruikte elektrische auto’s (20,4 miljoen euro). Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto krijg je vanaf 2022 nog maar 3350 euro, dit was 4000 euro. Voor de aanschaf van een tweedehandse elektrische auto was en blijft dit 2000 euro. Het kabinet heeft het subsidiebedrag voor nieuwe elektrische auto’s verlaagd, om zo meer inschrijvers kans te geven op een subsidie.

Subsidie voor elektrische auto’s aanvragen

Nieuwe subsidie aanvragen is mogelijk vanaf 2 januari 2023, nadat je de koop- of leaseovereenkomst sluit. Alleen overeenkomsten gesloten op óf na 1 januari 2023 komen voor de SEPP in aanmerking.

Direct SEPP subsidie aanvragen

Andere bekeken ook

SEBA subsidie

Elektrisch rijden

  • Nuttige pagina?
  • 0   0