Nog steeds veel zonnepanelen geplaatst

In 2023 werd er in totaal 4,7 GW aan zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland. Deze 12 miljoen zonnepanelen maken deel uit zonneparken of daken van huishoudens en bedrijven. De verwachting binnen de energiemarkt was al dat de groei van de laatste jaren niet zou aanhouden, maar desondanks is het aantal geïnstalleerde zonnepanelen nog altijd fors. De cijfers van het CBS voor zowel 2022 als 2023 zijn overigens nog niet definitief.

zonne-energie in Nederland

Aandeel zonne-energie in Nederland

Door het groeiende aantal zonnepanelen stijgt ook het aandeel zonne-energie in de totale energieproductie. Maar liefst 13% van de totale energieproductie in Nederland was afkomstig van zonne-energie. Voor de elektriciteitsproductie is het aandeel zonne-energie 17%. De verwachting is dat het aandeel hernieuwbare energie, nu 41% binnen 3 jaar fossiele energie gaat inhalen. Windenergie is de belangrijkste hernieuwbare energiebron in Nederland, met een aandeel van 18%.

Duurzame energie in Nederland 2023

Toekomst  van zonne-energie

De vraag is wat alle wijzigingen in de energiemarkt gaan doen met de groei van zonnepanelen in Nederland. Het nieuwe kabinet is voornemens de salderingsregeling per 2027 af te schaffen, energieleveranciers rekenen terugleverkosten en ook netbeheerders spelen met de gedachte om de netwerkkosten te verhogen. Dit alles maakt het misschien minder aantrekkelijk voor potentiële verduurzamers om zonnepanelen te kopen. Al blijft de terugverdientijd nog altijd ver binnen de technische levensduur van zonnepanelen, die minimaal 25 jaar is.

Meer over zonne-energie

Bron: CBS

  • Jouw feedback
  • 1   0

Geef een reactie