alles over windmolens

Zelf windenergie opwekken met een windmolen of windturbine is niet eenvoudig, vergt veel kennis, is duur en kost de nodige arbeid. Toch kan een windmolen interessant zijn voor consumenten en (boeren) bedrijven. Er zijn in de regel 3 soorten windmolens: de windwokkel, de kleine windmolen en de grote windturbine. In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen zijn en waar je op moet letten als je windenergie wil produceren.

De windwokkel

Een windwokkel is een mini windmolen en kost tussen de € 600,- en € 3.000,- en heeft een nominale windsterkte van 5,5 m/s nodig. De goedkopere versies plaats je op de nok van je woning of balkon en de duurdere versies bijvoorbeeld in je tuin. De installatie van de kleinere modellen kun je vaak zelf doen, maar die van de grotere versies laat je natuurlijk doen door een erkend installatiebedrijf. Gemiddeld wekt een windwokkel bij een windsnelheid van 10 m/s zo’n 1.750 kWh per jaar op. Met de huidige elektriciteitsprijs van € 0,32 per kWh is de terugverdientijd dus zo’n 4 jaar, wat ruim binnen de technische levensduur (20 jaar) van de windmolen is. De opbrengst is sterk afhankelijk van het soort windwokkel, de windsnelheid en de locatie en kan dus fluctueren.

Kosten: € 2.000,-

Windsnelheid: +/- 5,5 m/s

Opbrengst: 1.750 kWh

Peildatum: 1 januari 2024

windwokkel

Kleine windmolen

Een kleine windmolen van 15 KW kost gemiddeld zo’n € 44.000,-  (excl. installatie) en heeft een levensduur van minimaal 20 jaar. De jaarlijkse opbrengst bij 7 m/s is zo’n 50.000 kWh, maar sterk afhankelijk van de locatie waar je de windmolen plaatst. In de ideale situatie verdien je een kleine windmolen binnen 3 á 4 jaar terug bij de huidige elektriciteitsprijs van € 0,32 cent per kWh. Er zijn ook kleine windmolens van 25 KW verkrijgbaar de tot wel 120.000 kWh per jaar kunnen produceren.

Kosten: € 44.000,-

Windsnelheid: +/- 7,8 m/s

Opbrengst: 50.000 kWh

Peildatum: 1 januari 2024

kleine windmolen

Grote windturbine of windmolen

Een grote windturbine zie je eigenlijk alleen in kustgebieden of in grote weilanden en maakt meestal deel uit van een windpark op zee of land. In enkele gevallen in Nederland heeft een boer een grote windturbine op eigen land geplaatst. Het vermogen van een grote windturbine ligt rond de 1 tot 3 Megawatt (MW) en deze kost tussen de €1 en €5 miljoen. De jaarlijkse opbrengst van een 2 MW windmolen ligt rond de 6,5 miljoen kWh per jaar. Grote windturbines worden meestal door energiebedrijven geplaatst en zijn niet interessant voor particulieren.

Kosten: € 5.000.000,-

Windsnelheid: +/- 10 m/s

Opbrengst: 6.500.000 kWh

Peildatum: 1 januari 2024

grote windmolen

Een kleine windmolen (15 KW) wekt zo’n 50.000 kWh per jaar op

Beste locatie voor een windmolen

In stedelijke gebieden is het belangrijk dat de windwokkel op een minimale hoogte van 20 meter staat. Voor een kleine windmolen geldt dat deze alleen in landelijke gebieden goed werkt. Voor een grote windturbine is het kustgebied het meest gunstig. Op de Windkaart kun je zien of een windmolen op jouw locatie gunstig is. Ook via de Windatlas kun je de windsnelheden op jouw locatie inzien.

 

 

Windatlas checken

windkaart Nederland 10 meter hoogte

Windenergie en zonne-energie combineren

Het combineren van windenergie en zonne-energie is ideaal in Nederland, want waar de zon stopt met schijnen neemt de wind het over. Op deze manier krijg je over het hele jaar een mooie, gelijkmatige opwek van eigen hernieuwbare energie. Steeds meer installatiebedrijven bieden daarom in windrijke gebieden een combinatie van zonnepanelen en een windmolen aan.

windenergie en zonnepanelen

In de bebouwde omgeving is een windmolen met verticale as de beste keuze

Windmolen aansluiten

Een normale windwokkel heeft meestal een vermogen van 5 KW die je kan aansluiten op een 1-fase aansluiting. Een kleine windmolen heeft een veel hoger vermogen, meestal van 15 KW of 25 KW en dien je aan te sluiten op een 3-fase aansluiting. Voor een grote windturbine heb je een aansluiting op het midden- of hoogspanningsnet nodig. Dit betreft maatwerk. Het aanpassen van de aansluiting kost ongeveer € 325,-.

Aansluiting per windmolen

Windwokkel: => 1×35 Ampère

Kleine windmolen: => 3×25 Ampère

Grote windturbines: Maatwerk

Vervangen elektriciteitsmeter

De meeste mensen hebben tegenwoordig een slimme meter in de meterkast. Deze is standaard geschikt om de teruglevering van de windmolen te meten. Als je nog geen geschikte meter hebt, dan vraag je deze aan bij de netbeheerder. Meestal vervangt de netbeheerder de meter gratis voor je.

Elektriciteitsmeter controleren

Wijzigen groepenkast

Een mini windmolen, windwokkel of kleine windmolen sluit je aan op een aparte groep in de meterkast. Een installateur kan de groepenkast startklaar maken voor jouw windmolen. De kosten voor het aanleggen van een aparte groep liggen zo rond de € 550,-. Vaak plaatst de installateur ook een hoofdschakelaar (verplicht als deze nog niet aanwezig is), een aparte aardlekschakelaar (verplicht) of vervangt hij de verouderde stoppen voor automaten. Als je geen hoofdschakelaar hebt, zoek dan een installateur met zegelrecht die de aansluitkast mag openen. Een grote windmolen zit rechtstreeks op de aansluiting aangesloten.

Vind een installateur

Vergunningen nodig windmolen

Voor het plaatsen van een windmolen heb je bijna altijd een vergunning nodig van de gemeente. Vraag bij de gemeente na welke procedures je moet doorlopen om een vergunning te krijgen. Start pas met de aankoop van een windmolen, nadat de gemeente een vergunning heeft verleent. In sommige gevallen regelt de installateur het vergunningstraject voor je.

Met een kleine windmolen en zonnepanelen heb je het hele jaar energie

Subsidie voor een windmolen

Zakelijke gebruikers met een grootverbruikersaansluiting (minimaal 3×100 Ampère) kunnen gebruik maken van de SDE subsidie en zakelijke gebruikers met een kleinverbruikersaansluiting (tot en met 3×80 Ampère) kunnen gebruik maken van de ISDE subsidie.

SDE subsidie
ISDE subsidie

SCE subsidie voor energiecoöperaties

Energiecoöperaties en Vereniging van Eigenaren die een windenergieproject starten vragen subsidie aan via de SCE subsidieregeling. Dit was voorheen de bekende Postcoderoosregeling.

SCE subsidie

Salderingsregeling

De salderingsregeling is een fiscale regeling voor consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting die elektriciteit terugleveren aan de energieleverancier. De huidige salderingsregeling blijft sowieso tot 2025 bestaan, maar wordt richting 2031 afgebouwd. Na deze periode ontvang je dan een vaste vergoeding voor de teruglevering van jouw windmolen. Deze vergoeding spreek je af met de energieleverancier in het energiecontract. Om een vergoeding te krijgen moet de elektriciteitsmeter in de meterkast wel geschikt zijn om teruglevering te registreren en moet je de windmolen aanmelden bij de netbeheerder.

Salderingsregeling
Windmolen aanmelden

De windsnelheid bepaalt de opbrengst van je windmolen

Windmolens in Nederland

Nederland is zeer geschikt voor windenergie en tot 2022 zijn er dan ook al 2.415 windmolens op land geïnstalleerd. Verreweg de meeste windturbines staan in de provincie Flevoland. Het is dan ook niet gek dat ruim 25% van het totale in Nederland opgestelde vermogen voor rekening komt van onze jongste provincie. Ook de energieproductie uit windenergie is in de polder het hoogst, namelijk 1.351 miljoen kWh. De provincie Groningen deed het op dit vlak in 2022 ook goed, de provincie leverde met 734 miljoen kWh een grote bijdrage aan de totale productie van 10.555 miljoen kWh in dat jaar.

windmolens op land
Vermogen wind op land
Productie wind op land
  • Jouw feedback
  • 7   0