zelf energie opwekken met een kleine windmolen

Zelf windenergie opwekken met een windmolen vergt de nodige expertise. Er zijn 3 soorten windmolens op de Nederlandse markt verkrijgbaar, maar in dit artikel ligt de focus vooral op de kleine windmolen, omdat de grote windmolen en de mini windmolen niet rendabel zijn.

Kleine windmolen

Een kleine windmolen kost gemiddeld zo’n 40.000 euro (exclusief installatie) en de levensduur is minimaal 20 jaar. Afhankelijk van de locatie en het vermogen van de windmolen levert deze tussen de 33.000 kWh en 120.000 kWh per jaar op. Een windsnelheid van 7 m/s is het meest ideaal, maar dit komt in Nederland alleen voor in kustgebieden. Vanaf een windsnelheid van 3 m/s levert een windmolen zo’n 33.000 kWh per jaar. De terugverdientijd is sterk afhankelijk van diverse factoren, maar is gemiddeld zo’n 10 jaar.

Mini windmolen

Een mini windmolen kost tussen de 600 en 3000 euro en heeft meestal een windsterkte van 5,5 m/s nodig. Een mini windmolen kan in de tuin geplaatst worden, maar er zijn ook versies die je op de nok van de woning installeert. De installatie kun je in de meeste gevallen zelf uitvoeren. De terugverdientijd is langer dan de technische levensduur van 20 jaar, waardoor je de aanschaf van een mini windmolen niet terugverdiend. De kosten van de opgewekte stroom met een mini windmolen ligt tussen de 25 tot 35 cent per kWh.

Grote windmolen

Een grote windmolen zie je eigenlijk alleen in kustgebieden of in grote weilanden. Een grote windmolen heeft meestal een vermogen van 1 tot 3 Megawatt en kan op land of in zee geplaatst worden. Meestal maakt de grote windmolen onderdeel uit van windparken op zee of land. In enkele gevallen in Nederland heeft een boer een grote windmolen op eigen land geplaatst, maar ook hiervan geldt dat de terugverdientijd langer is dan de technische levensduur van 20 jaar. Grote windmolens worden meestal door energiebedrijven geplaatst en zijn eigenlijk niet interessant voor de eigen energie opwek van particulieren. De kostprijs van wind op land ligt rond de 5 cent per kWh. Bij wind op land is dit 4 tot 7 cent per kWh.

Locaties met voldoende wind

In stedelijke gebieden is het belangrijk dat de windmolen op een minimale hoogte van 20 meter wordt geplaatst. Dit bij voorkeur in een windrijk gebied. Op onderstaande windkaart kun je checken of een windmolen op jouw locatie gunstig is. Ook via de Windatlas kun je de windsnelheden op jouw locatie inzien. Check hier jouw locatie.

Windkaart van Nederland

Vergunningen

Voor het plaatsen van een kleine windmolen of een grote windmolen heb je meestal verschillende vergunningen nodig. Dit is een lastige procedure die meestal per gemeente verschillend is. In de meeste gevallen regelt een installatiebedrijf ook de benodigde vergunningen. Ook voor het plaatsen van een mini windmolen op je dak of tuin heb je en vergunning nodig.

Aansluiting in de meterkast

Voor een kleine windmolen van 15 KW heb je voldoende aan de 3×25 ampère aansluiting. Deze zit meestal niet standaard in een woning, waardoor je een wijziging van de aansluiting moet aanvragen bij je netbeheerder. De eenmalige kosten hiervoor verschillen per netbeheerder, maar liggen zo rond de 250 euro. De jaarlijkse kosten blijven gelijk. Een kleine windmolen van 25 KW heeft een aansluiting van 3×40 ampère nodig. Deze wijziging is mogelijk duurder en houdt er rekening mee dat de jaarlijkse netwerkkosten flink omhoog gaan (zo’n 500 euro). Bij een wijziging van de aansluiting zit gratis een slimme meter inbegrepen. Voor meer informatie neem je contact op met je netbeheerder.

Vervangen elektriciteitsmeter

De meeste mensen hebben tegenwoordig een slimme meter in de meterkast. Deze is standaard geschikt om de teruglevering van de windmolen te meten. Als je nog geen geschikte meter hebt, dan vraag je deze aan bij de netbeheerder. Meestal vervangt de netbeheerder de meter gratis voor je.

Groepenkast

Met de installatie van een windmolen is een vrije 3-fase altijd nodig in de meterkast. Deze is meestal niet standaard aanwezig. Als er geen vrije 3-fase groep aanwezig is, dan legt een installatiebedrijf deze voor je aan.

Kies voor een gecertificeerde installateur

Als je een installatiebedrijf kiest, maak dan de keuze voor een installatiebedrijf dicht in de buurt die gespecialiseerd is in het plaatsen van een windmolen. Selecteer hieronder “windmolens” als product en de provincie waar jouw installateur vandaan moet komen, om uit te komen bij de beste installateur van een windmolen in jouw regio.

Subsidie voor energiecoöperaties

Voor energiecoöperaties is er vanuit de Subsidie Coöperatieve Energieopwekking subsidie beschikbaar. Meer over subsidie voor energiecoöperaties.

Subsidie voor MKB en zakelijke gebruikers

Als je een rechtspersoon bent en er sprake is van een kleinschalig windenergieproject is er subsidie vanuit de ISDE-regeling beschikbaar.

Btw terugvragen

Voor eigenaren van een windmolen is er mogelijk ruimte voor terugvragen van de btw over de aanschaf. Neem voor meer informatie hierover altijd contact op met de Belastingdienst.

Salderingsregeling

Als je energie gaat terugleveren dan wordt dit door de energieleverancier op de jaarafrekening verrekend met de afgenomen energie. Dit heet salderen. De huidige salderingsregeling is tot 2023 gegarandeerd. De salderingsregeling is alleen beschikbaar voor aansluitingen t/m 3×80 ampère (kleinverbruik). Meer over de salderingsregeling.

Vergeet je windmolen niet aan te melden bij je netbeheerder via Energieleveren.nl.

Windenergie en zonne-energie

Dit is eigenlijk een perfecte combinatie in Nederland, want waar de zon stopt te schijnen, neemt windenergie het meestal over. Op deze manier krijg je over het hele jaar een mooie gelijkmatige opwek van eigen energie. De combinatie windenergie en zonne-energie wordt dan ook door steeds meer installatiebedrijven aangeboden.

2021 combinatie windenergie en zonnepanelen
Windmolen

Video over zelf windenergie opwekken

Wist je dat?

  • een grote windmolen gemiddeld 6,6 miljoen kWh per jaar opwekt? Dit levert een CO2-besparing op van gemiddeld 3 á 4 kiloton.
  • je zonder een windmolen ook windenergie kan opwekken? Dit kan door een stukje windmolen te kopen via een energieleverancier of een coöperatie. Voorbeelden hiervan zijn De Windcentrale of Meewind.
  • in de bebouwde omgeving het beste kan kiezen voor een windmolen met een verticale as? Deze gaan beter om met windvlagen en variërende windrichtingen. In kust provincies en op het platteland is een windmolen met horizontale as het beste.
  • Nuttige pagina?
  • 3   1