Zelf windenergie opwekken met een windmolen of windturbine is niet eenvoudig, vergt veel kennis, is duur en kost de nodige arbeid. Toch kan een windmolen interessant zijn voor consumenten en (boeren) bedrijven. Er zijn in de regel 3 soorten windmolens: de windwokkel, de kleine windmolen en de grote windturbine. In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen zijn en waar je op moet letten als je windenergie wil produceren.
Welke windmolens zijn er?
De windwokkel
Een windwokkel is een mini windmolen en kost tussen de 600 en 3000 euro en heeft een nominale windsterkte van 5,5 m/s nodig. De goedkopere versies plaats je op de nok van je woning of balkon en de duurdere versies bijvoorbeeld in je tuin. De installatie van de kleinere modellen kun je vaak zelf doen, maar die van de grotere versies laat je natuurlijk doen door een erkend installatiebedrijf. Gemiddeld wekt een windwokkel bij een windsnelheid van 10 m/s zo’n 1750 kWh per jaar op. Met de huidige elektriciteitsprijs van 40 cent per kWh is de terugverdientijd dus zo’n 3 รก 4 jaar, wat ruim binnen de technische levensduur (20 jaar) van de windmolen is. De opbrengst is sterk afhankelijk van het soort windwokkel, de windsnelheid en de locatie en kan dus fluctueren.
Kosten: โฌ 2000,-
Windsnelheid: +/- 5,5 m/s
Opbrengst: 1750 kWh

Kleine windmolen
Een kleine windmolen van 15 KW kost gemiddeld zo’n 44.000 euro (excl. installatie) en heeft een levensduur van minimaal 20 jaar. De jaarlijkse opbrengst bij 7 m/s is zo’n 50.000 kWh, maar sterk afhankelijk van de locatie waar je de windmolen plaatst. In de ideale situatie verdien je een kleine windmolen binnen 2 รก 3 jaar terug bij de huidige elektriciteitsprijs van 40 cent per kWh. Er zijn ook kleine windmolens van 25 KW verkrijgbaar de tot wel 120.000 kWh per jaar kunnen produceren.
Kosten: โฌ 44.000,-
Windsnelheid: +/- 7,8 m/s
Opbrengst: 50.000 kWh

Grote windturbine of windmolen
Een grote windturbine zie je eigenlijk alleen in kustgebieden of in grote weilanden en maakt meestal deel uit van een windpark op zee of land. In enkele gevallen in Nederland heeft een boer een grote windturbine op eigen land geplaatst. Het vermogen van een grote windturbine ligt rond de 1 tot 3 Megawatt (MW) en deze kost tussen de 1 en 5 miljoen euro. De jaarlijkse opbrengst van een 2 MW windmolen ligt rond de 6,5 miljoen kWh per jaar. Grote windturbines worden meestal door energiebedrijven geplaatst en zijn niet interessant voor particulieren.
Kosten: โฌ 5.000.000,-
Windsnelheid: +/- 10 m/s
Opbrengst: 6.500.000 kWh

Geschikte locaties
Locaties met voldoende wind
In stedelijke gebieden is het belangrijk dat de windwokkel op een minimale hoogte van 20 meter staat. Voor een kleine windmolen geldt dat deze alleen in landelijke gebieden goed werkt. Voor een grote windturbine is het kustgebied het meest gunstig. Op de Windkaart kun je zien of een windmolen op jouw locatie gunstig is. Ook via de Windatlas kun je de windsnelheden op jouw locatie inzien.
Windenergie en zonne-energie combineren
Het combineren van windenergie en zonne-energie is ideaal in Nederland, want waar de zon stopt met schijnen neemt de wind het over. Op deze manier krijg je over het hele jaar een mooie, gelijkmatige opwek van eigen hernieuwbare energie. Steeds meer installatiebedrijven bieden daarom in windrijke gebieden een combinatie van zonnepanelen en een windmolen aan.
Windmolen aansluiten
Aansluiting in de meterkast
Een windwokkel heeft meestal een vermogen dat niet boven de 5 KW uitkomt. Deze kan je dus prima aansluiten op een 1-fase (1×35 Ampรจre) aansluiting.
Een kleine windmolen van 15 KW is geschikt om aan te sluiten op een 3×25 Ampรจre aansluiting. De 25 KW versie heeft een aansluiting nodig van minimaal 3×40 Ampรจre. Het aanpassen van de aansluiting kost standaard 300 euro, maar in sommige gevallen is er maatwerk vereist. Bij een wijziging van de aansluiting zit gratis een slimme meter inbegrepen. Houd ook rekening met een stijging van de jaarlijkse netwerkkosten. De netbeheerder kan je informeren over de kosten en de aansluiting die je nodig hebt.
Grote windturbines hebben meestal een aparte aansluiting op het midden- of hoogspanningsnet nodig. De kosten hiervoor zijn per situatie anders en kun je opvragen bij de netbeheerder.
Vervangen elektriciteitsmeter
De meeste mensen hebben tegenwoordig een slimme meter in de meterkast. Deze is standaard geschikt om de teruglevering van de windmolen te meten. Als je nog geen geschikte meter hebt, dan vraag je deze aan bij de netbeheerder. Meestal vervangt de netbeheerder de meter gratis voor je.
Elektriciteitsmeter controleren
Wijzigen groepenkast
Een mini windmolen, windwokkel of kleine windmolen sluit je aan op een aparte groep in de meterkast. Een installateur kan de groepenkast startklaar maken voor jouw windmolen. De kosten voor het aanleggen van een aparte groep liggen zo rond de 500 euro. Vaak plaatst de installateur ook een hoofdschakelaar (verplicht als deze nog niet aanwezig is), een aparte aardlekschakelaar (verplicht) of vervangt hij de verouderde stoppen voor automaten. Als je geen hoofdschakelaar hebt, zoek dan een installateur met zegelrecht die de aansluitkast mag openen. Een grote windmolen zit rechtstreeks op de aansluiting aangesloten.
Vergunningen nodig windmolen
Voor het plaatsen van een windmolen heb je bijna altijd een vergunning nodig van de gemeente. Vraag bij de gemeente na welke procedures je moet doorlopen om een vergunning te krijgen. Start pas met de aankoop van een windmolen, nadat de gemeente een vergunning heeft verleent. In sommige gevallen regelt de installateur het vergunningstraject voor je.
Subsidie voor windmolens
Subsidie zakelijke gebruikers
Zakelijke gebruikers met een grootverbruikersaansluiting (minimaal 3×100 Ampรจre) kunnen gebruik maken van de SDE subsidie. Zakelijke gebruikers met een kleinverbruikersaansluiting (tot en met 3×80 Ampรจre) kunnen gebruik maken van de ISDE subsidie.
SCE subsidie voor energiecoรถperaties
Energiecoรถperaties en Vereniging van Eigenaren die een windenergieproject starten vragen subsidie aan via de SCE subsidieregeling. Dit was voorheen de bekende Postcoderoosregeling.
Salderingsregeling
De salderingsregeling is een fiscale regeling voor consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting die elektriciteit terugleveren aan de energieleverancier. De huidige salderingsregeling blijft sowieso tot 2025 bestaan, maar wordt richting 2031 afgebouwd. Na deze periode ontvang je dan een vaste vergoeding voor de teruglevering van jouw windmolen. Deze vergoeding spreek je af met de energieleverancier in het energiecontract. Om een vergoeding te krijgen moet de elektriciteitsmeter in de meterkast wel geschikt zijn om teruglevering te registreren en moet je de windmolen aanmelden bij de netbeheerder.
Windmolens in Nederland
Nederland is zeer geschikt voor windenergie en tot 2022 zijn er dan ook al 2415 windmolens op land geรฏnstalleerd. Verreweg de meeste windturbines staan in de provincie Flevoland. Het is dan ook niet gek dat ruim 25% van het totale in Nederland opgestelde vermogen voor rekening komt van onze jongste provincie. Ook de energieproductie uit windenergie is in de polder het hoogst, namelijk 1351 miljoen kWh. De provincie Groningen deed het op dit vlak in 2022 ook goed, de provincie leverde met 734 miljoen kWh een grote bijdrage aan de totale productie van 10.555 miljoen kWh in dat jaar.
Onderzoek naar windmolens en windenergie
Wist je dit over windmolens?
Een grote windmolen wekt gemiddeld 6,6 miljoen kWh per jaar op. Dit levert een CO2-besparing op van gemiddeld 3 รก 4 kiloton.
Het combineren van een kleine windmolen en zonnepanelen is ideaal in Nederland. Het hele jaar duurzame energie!
Windenergie op je balkon of woning? Overweeg het plaats van een windwokkel!
In de bebouwde omgeving kan je het beste kiezen voor een windmolen met een verticale as. In kustprovincies en op het platteland is een windmolen met een horizontale as het beste.
De windsnelheid bepaalt je opbrengst, let dus goed op of jouw locatie wel geschikt is!
Playlist: Video over windmolens
Deel dit artikel