zelf energie opwekken met een kleine windmolen

Zelf windenergie opwekken met een windmolen vergt de nodige expertise. Er zijn 3 soorten windmolens op de Nederlandse markt verkrijgbaar, maar in dit artikel ligt de focus vooral op de kleine windmolen, omdat de grote windmolen en de mini windmolen niet rendabel zijn.

Welke windmolens zijn er?

Kleine windmolen

Een kleine windmolen kost gemiddeld zo’n 40.000 euro (exclusief installatie) en de levensduur is minimaal 20 jaar. Afhankelijk van de locatie en het vermogen van de windmolen levert deze tussen de 33.000 kWh en 120.000 kWh per jaar op. Een windsnelheid van 7 m/s is het meest ideaal, maar dit komt in Nederland alleen voor in kustgebieden. Vanaf een windsnelheid van 3 m/s levert een windmolen zo’n 33.000 kWh per jaar. De terugverdientijd is sterk afhankelijk van diverse factoren, maar is gemiddeld zo’n 10 jaar bij een elektriciteitsprijs van 20 cent/kWh.

kleine-windmolen-eaz-wind

Mini windmolen

Een mini windmolen kost tussen de 600 en 3000 euro en heeft meestal een windsterkte van 5,5 m/s nodig. Een mini windmolen kan in de tuin geplaatst worden, maar er zijn ook versies die je op de nok van de woning installeert. De installatie kun je in de meeste gevallen zelf uitvoeren. De terugverdientijd is langer dan de technische levensduur van 20 jaar, waardoor je de aanschaf van een mini windmolen niet terugverdiend. De kosten van de opgewekte stroom met een mini windmolen ligt tussen de 25 tot 35 cent per kWh.

mini-windmolen

Grote windmolen

Een grote windmolen zie je eigenlijk alleen in kustgebieden of in grote weilanden. Een grote windmolen heeft meestal een vermogen van 1 tot 3 Megawatt en kan op land of in zee geplaatst worden. Meestal maakt de grote windmolen onderdeel uit van windparken op zee of land. In enkele gevallen in Nederland heeft een boer een grote windmolen op eigen land geplaatst, maar ook hiervan geldt dat de terugverdientijd langer is dan de technische levensduur van 20 jaar. Grote windmolens worden meestal door energiebedrijven geplaatst en zijn eigenlijk niet interessant voor de eigen energie opwek van particulieren. De kostprijs van een windmolen op land ligt rond de 5 cent per kWh. Bij een windmolen op zee is dit 4 tot 7 cent per kWh.

grote windmolen

Een windmolen installeren doe je zo!

Handig om te weten over windmolens

Locaties met voldoende wind

In stedelijke gebieden is het belangrijk dat de wieken van de windmolen op een minimale hoogte van 20 meter zitten. Dit bij voorkeur in een windrijk gebied. Op de windkaart (klik op de foto) kun je zien of een windmolen op jouw locatie gunstig is. Ook via de Windatlas kun je de windsnelheden op jouw locatie inzien. Check hier jouw locatie.

windkaart Nederland 10 meter hoogte

Vergunningen

Voor het plaatsen van een kleine windmolen of een grote windmolen heb je meestal verschillende vergunningen nodig. Dit is een lastige procedure die meestal per gemeente verschillend is. In de meeste gevallen regelt een installatiebedrijf ook de benodigde vergunningen. Ook voor het plaatsen van een mini windmolen op je dak of tuin heb je en vergunning nodig.

Aansluiting in de meterkast

Voor een kleine windmolen van 15 KW heb je voldoende aan de 3×25 ampère aansluiting. Deze zit meestal niet standaard in een woning, waardoor je een wijziging van de aansluiting moet aanvragen bij je netbeheerder. De eenmalige kosten hiervoor verschillen per netbeheerder, maar liggen zo rond de 250 euro. De jaarlijkse netwerkkosten blijven wel gelijk. Een kleine windmolen van 25 KW heeft een aansluiting van 3×40 ampère nodig. Deze wijziging is mogelijk duurder en hou er ook rekening mee dat de jaarlijkse netwerkkosten flink omhoog gaan (zo’n 500 euro per categorie). Bij een wijziging van de aansluiting zit gratis een slimme meter inbegrepen. Voor meer informatie of het aanvragen neem je contact op met je netbeheerder.

Vervangen elektriciteitsmeter

De meeste mensen hebben tegenwoordig een slimme meter in de meterkast. Deze is standaard geschikt om de teruglevering van de windmolen te meten. Als je nog geen geschikte meter hebt, dan vraag je deze aan bij de netbeheerder. Meestal vervangt de netbeheerder de meter gratis voor je.

Groepenkast

Voor de installatie van een windmolen is een vrije 3-fase groep (krachtstroom) in de meterkast altijd nodig. Deze is meestal niet standaard aanwezig, maar een installatiebedrijf kan deze dan voor je aanleggen.

Kies voor een gecertificeerde installateur

Als je een installatiebedrijf kiest, maak dan de keuze voor een installatiebedrijf dicht in de buurt die gespecialiseerd is in het plaatsen van een windmolen.

Subsidie voor een windmolens

Er zijn er voor verschillende organisaties, afhankelijk van het doel en het soort windmolen subsidies beschikbaar.

Btw terugvragen

Voor eigenaren van een windmolen is er mogelijk ruimte voor terugvragen van de btw over de aanschaf en installatie van de windmolen. Neem voor meer informatie hierover contact op met de Belastingdienst.

Salderingsregeling

Als je energie gaat terugleveren dan wordt dit door de energieleverancier op de jaarafrekening verrekend met de afgenomen energie. Dit heet salderen. De huidige salderingsregeling is tot 2025 gegarandeerd. De salderingsregeling is alleen beschikbaar voor aansluitingen t/m 3×80 ampère (kleinverbruik). Meer over de salderingsregeling.

Vergeet je windmolen niet aan te melden bij je netbeheerder via Energieleveren.nl.

Beleggen in windobligaties of winddelen

Door te investeren via crowdfunding of energiecoöperaties kun je eigenaar worden van een “stukje windmolen”. Je koopt dan een aandeel in de windmolen en profiteert daarmee van de opbrengst die de windmolen levert. Op deze manier hoef je niet zelf een windmolen te plaatsen, maar wek je wel duurzame energie op. Daarnaast bespaar je ook nog eens het nodige in de portemonnee. Beleggen in windenergie is niet risicoloos. Lees daarom altijd goed alle documentatie door.

Windenergie en zonne-energie

Het combineren van windenergie en zonne-energie is ideaal in Nederland, want waar de zon stopt met schijnen neemt de wind het meestal over. Op deze manier krijg je over het hele jaar een mooie gelijkmatige opwek van eigen energie. De combinatie windenergie en zonne-energie wordt dan ook door steeds meer installatiebedrijven aangeboden.

windenergie en zonnepanelen

Wist je dit over windmolens?

  • een grote windmolen wekt gemiddeld 6,6 miljoen kWh per jaar op. Dit levert een CO2-besparing op van gemiddeld 3 á 4 kiloton.
  • Zonder een windmolen kan je ook windenergie opwekken. Dit kan door een stukje windmolen te kopen via een energieleverancier of een coöperatie. Voorbeelden hiervan zijn “De Windcentrale” en “Meewind”.
  • In de bebouwde omgeving kan je het beste kiezen voor een windmolen met een verticale as. Deze gaan beter om met windvlagen en variërende windrichtingen. In kustprovincies en op het platteland is een windmolen met een horizontale as het beste.

Veelgestelde vragen over windmolens

Playlist: Video over windmolens

  • Nuttige pagina?
  • 5   0