Elektriciteitsmeters

De rol van elektriciteitsmeters is tegenwoordig steeds belangrijker. Meer dan 85 procent van de Nederlandse huishoudens heeft zelfs al een slimme meter in huis. Ongeveer 4 procent heeft een conventionele digitale meter en slechts 1 procent heeft nog een analoge meter. Een slimme meter is handig als je meer inzicht wil in je energieverbruik, de elektrische auto slim wil laden of natuurlijk voor het terugleveren van energie. In dit artikel leggen we uit welke elektriciteitsmeters er zijn en wat je ermee kunt.

Slimme elektriciteitsmeters

Met een slimme meter krijg je eenvoudig inzicht in je energieverbruik. De slimme meter kan je ook gebruiken voor het terugleveren van zonne-energie of het slim laden van je elektrische auto.

Zelf de slimme meter uitlezen

Om inzicht in je energieverbruik te krijgen lees je de slimme meter zelf uit via de P1-poort. In de handleiding van de slimme meter vind je waar deze datapoort op jouw meter zit. De datapoort is standaard geactiveerd en je sluit eenvoudig een verbruiksmanager aan, die je vervolgens uitleest via een app op de smartphone of laptop. De meeste apparaten zijn te vinden op energieverbruiksmanagers.nl.

Uitlezen slimme meter door derden

Je kunt ook inzicht krijgen via je energieleverancier of andere dienstverlener. Hierbij moet je expliciet toestemming geven dat dit bedrijf jouw slimme meter mag uitlezen. De uitlezing van de slimme meter gaat dan via een virtuele datapoort (P4). Je krijgt vervolgens toegang tot een app of verbruiksprogramma van dit bedrijf. Storing bij het uitlezen? Meld deze dan bij de dienstverlener. Zij lossen dit samen met de netbeheerder op.

Uitlezing door de netbeheerder

Ook de netbeheerder kan standaard de meterstanden uitlezen. Dit gebeurt alleen op verzoek van de energieleverancier voor het opmaken van de jaarafrekening of als er een storing in de meter is. De slimme meter wordt ook regelmatig voorzien van de nieuwste firmware. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.

Uitleesfunctie uitschakelen

Je kunt de uitleesfunctie ook altijd uitschakelen (en eventueel later weer inschakelen). De netbeheerder of andere dienstaanbieder kunnen de slimme meter dan niet meer uitlezen. De P1-poort op de meter functioneert dan nog wel, dus slim laden en inzicht krijgen in je energieverbruik kan gewoon. Ook ontvangt de meter nog steeds firmware updates. Het in- en uitschakelen regel je met de netbeheerder.

Terugleveren van energie

De meeste slimme elektriciteitsmeters zijn geschikt voor het registreren van de teruglevering van bijvoorbeeld de zonnepanelen. Twijfel je of je huidige elektriciteitsmeter geschikt is voor teruglevering? Neem dan contact op met je netbeheerder.

Vergoeding voor teruglevering

Om een vergoeding te krijgen voor de teruglevering is het noodzakelijk dat de meter in de meterkast dit kan registreren. Op basis van de registratie van de teruglevermeter bepaalt de energieleverancier de vergoeding. Dit doet de energieleverancier op dit moment nog volgens de salderingsregeling (art. 31c) op de jaarafrekening.

Dubbeltarief 

Met een slimme meter kun je zowel enkeltarief als dubbeltarief afnemen. Dit regel je met de energieleverancier. De slimme meter registreert altijd op dubbele telwerken.

Verrekening teruglevering per fase

Als je een 1-fase omvormer aansluit op een 3-fase aansluiting, dan verwerkt de slimme meter de teruglevering op die fase met het verbruik op de andere fasen. Dit heeft dus geen invloed op de vergoeding die je ontvangt, omdat de meter de fasen met elkaar verrekent. Meer over de salderingsregeling.

Slim laden elektrische auto

Voor het slim laden van de elektrische heb je naast een slimme laadpaal ook een slimme meter nodig. De slimme meter zorgt er samen met de slimme laadpaal voor dat jouw elektrische auto altijd maximaal geladen wordt en voorkomt overbelasting. Voor het slim laden heb je een slimme meter met softwareversie 5.0 nodig. In sommige gevallen is softwareversie 4.0 ook nog voldoende. Als je slimme meter niet geschikt is, dan kan de netbeheerder deze voor je vervangen. Dit kost zo’n 180 euro. Meer over slim laden.

Slimme meter aanvragen

Als je nog geen slimme meter hebt dan vraag je een slimme meter aan bij de netbeheerder. De kosten voor de slimme meter hangt af van de situatie:

  • Terugleveren? De slimme meter is gratis.
  • Nieuwere slimme meter? De kosten zijn ongeveer 180 euro.
  • Geen teruglevering, maar je wil wel een slimme meter? De kosten zijn ongeveer 70 euro.

Overzicht slimme elektriciteitsmeters

Meter

Merk

Types

Software

Terug
leveren

Slim laden

Dubbel
tarief

Hand
leiding

Video

Actaris ACE4000

Actaris

ACE4000

DSMR 1.0

Enel

Enel

GIST

GISM

TLC

Iskra

Iskra

ME382

MT382

DSMR 2.2

Kaifa

MA105

MA304

DSMR 4.0

Kaifa

MA105C

MA304C

DSMR 4.2

Kamstrup

68618
68431

DSMR 2.2

L&G

ZCF E004
ZMF E005

DSMR 4.0

L&G

ZCF E0030
ZMF E0031

DSMR 4.2

Sagemcom

T210-D

ESMR 5.0

Sagemcom T211

Sagemcom

T211

ESMR 5.0

Sagemcom

XS210

ESMR 5.0

ZIV

5CTA3BCE

ESMR 5.0

Conventionele digitale meters

De voorloper van de slimme meter is de conventionele digitale meter. Dit type meter komt in vele soorten en maten. In sommige gevallen is deze geschikt voor het terugleveren van je zonne-energie en kun je ook met deze meter inzicht krijgen in je energieverbruik.

Inzicht energie verbruik

Ook met conventionele digitale elektriciteitsmeters kan je nog inzicht verkrijgen in je energieverbruik. Hiervoor moet je wel wat beter zoeken, want alleen in sommige gevallen heeft de meter nog een pulse. Hierop sluit je een apparaat aan die op basis van de pulse je energieverbruik registreert. Een conventionele digitale meter heeft geen P1-poort en de pulse wordt ook niet door de netbeheerder ondersteunt. In alle gevallen kun je natuurlijk zelf de meterstanden fysiek opnemen en bijhouden in een spreadsheet.

Terugleveren van energie

Wil je geen slimme meter? Kies dan voor een conventionele digitale meter om de teruglevering van energie te registreren. Ook deze meter is (meestal) gratis als je huidige meter niet geschikt is om teruglevering te registreren. Wil je later alsnog een slimme meter, dan zijn hier mogelijk kosten aan verbonden. Twijfel je over de geschiktheid van jouw meter? Neem dan contact op met je netbeheerder.

Vergoeding voor teruglevering

Om een vergoeding te krijgen voor de teruglevering is het noodzakelijk dat de meter in de meterkast dit kan registreren. Op basis van de registratie van de teruglevermeter bepaalt de energieleverancier de vergoeding. Dit doet de energieleverancier op dit moment nog volgens de salderingsregeling (art. 31c) op de jaarafrekening. Je moet bij een conventionele digitale meter altijd zelf de meterstanden doorgeven van zowel levering als teruglevering.

Dubbeltarief 

Met een conventionele digitale meter kun je geen dubbeltarief meer afnemen. Het tariefsignaal is per 1 juli 2021 niet meer actief.

Verrekening teruglevering per fase

Als je een 1-fase omvormer aansluit op een 3-fase aansluiting, dan verwerkt de conventionele digitale meter de teruglevering op die fase niet altijd met het verbruik op de andere fasen. Dit heeft invloed op de vergoeding die je ontvangt, omdat de meter de fasen niet met elkaar verrekent. Neem bij twijfel altijd contact op met je netbeheerder.

Slim laden

Het slim laden van je elektrische auto met een conventionele digitale meter is niet mogelijk.

Conventionele digitale meter aanvragen

Als nog geen geschikte meter hebt en je wil geen slimme meter, dan vraag je een conventionele digitale meter aan bij de netbeheerder. De kosten voor deze elektriciteitsmeter hangt af van de situatie.

  • Terugleveren? De conventionele meter is meestal gratis.
  • Van slimme meter naar conventioneel? De kosten zijn 280 euro.

Analoge meters

Tot aan het jaar 2000 werden er nog analoge elektriciteitsmeters geplaatst. Dit type meter heeft in sommige gevallen een draaischijf, waardoor deze mogelijk ook de teruglevering kan verwerken. Slim laden en uitlezen op afstand is niet mogelijk.

Inzicht energie verbruik

Met analoge elektriciteitsmeters kun je alleen inzicht krijgen in je energieverbruik als je de meterstanden fysiek opneemt en bijhoudt in een spreadsheet. Als je ook zonnepanelen hebt is het niet mogelijk om dit inzicht te verkrijgen als de analoge meter een draaischijf zonder teruglooprem heeft. De analoge meter saldeert de teruglevering in dat geval meteen. Andere analoge meters verwerken teruglevering sowieso niet.

Analoge elektriciteitsmeters voor teruglevering

Een analoge draaischijfmeter (of ferrarismeter) verwerkt de teruglevering door terug te draaien. Analoge draaischijfmeter zijn niet gemaakt of getoetst voor de werking met zonnepanelen. Een netbeheerder biedt daarom ook nooit garantie op de werking van de meter, nadat je er zonnepanelen op hebt aangesloten. Je hebt geen financiële voordelen met een analoge draaischijfmeter, maar loopt wel een risico dat je teruglevering mist door een defect. Niet alle analoge meters hebben een draaischijf en in sommige gevallen is de draaischijf voor teruglevering geblokkeerd. Twijfel je hierover? Neem dan contact op met je netbeheerder.

Afgekeurde meters en einde salderingsregeling

Als je analoge meter door de netbeheerder of Agentschap Telecom is afgekeurd, dan vervangt de netbeheerder de meter altijd. Hier heb je geen inspraak in. Vanaf 2023 vervangt de netbeheerder sowieso alle analoge meters, omdat een wetswijziging in de salderingsregeling (vanaf 2025) een digitale meter mét terugleverregistratie verplicht stelt.

Lijst met afgekeurde elektriciteitsmeters

Slim laden

Het slim laden van je elektrische auto met een analoge meter is niet mogelijk.

Analoge meter aanvragen

Analoge meters worden niet meer geplaatst en deze kan je dus ook niet meer aanvragen.

Dit moet je weten over energie terugleveren

  • Nuttige pagina?
  • 74   2