zelf een warmtepomp installeren

Een warmtepomp installeren doe al je in 7 stappen! Zorg ervoor dat je eerst alle informatie over het installeren van een warmtepomp hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van ons stappenplan.

Voordat je begint..

Lees alles over warmtepompen

Stappenplan voor het installeren van een warmtepomp

Warmtepompen vergelijken

Er zijn drie soorten warmtepompen, waarbij een volledig elektrische warmtepomp zowel grond gebonden als een luchtwarmtepomp kan zijn:

 • Volledig elektrische warmtepomp
 • Hybride warmtepomp
 • Ventilatiewarmtepomp

Lees meer over warmtepompen

Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan, maar ook de hulp inschakelen van een erkende installateur. In dat geval ga je meteen naar stap 2. Wil je toch zelf eerst even zoeken naar een warmtepomp die het beste bij jouw woonsituatie past, maak dan gebruik van de handige Warmtepompvergelijker.

Vergelijk hier warmtepompen

Bodemwarmtepomp

Als je een grondgebonden warmtepomp kiest, dan adviseren wij je om met de WKO bodemenergietool te controleren of je mag boren in de grond. Deze tool geeft ook informatie over de kosten en de vergunningen die je nodig hebt.

Direct naar WKO bodemenergietool

Zoek een installatiebedrijf in de buurt

Zoek als het even kan en installatiebedrijf bij jou in de regio. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk ook de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs.

Goed om te checken:

 • Is de installateur aangesloten bij een keurmerk zoals VCA of InstallQ?
 • Heeft de installateur zegelrecht?
 • Lees recensies van meerdere installateurs
 • Laat de installateur altijd langskomen

Zoek een installateur van warmtepompen

Controleer je meterkast

Controleer de capaciteit van de aansluiting in de meterkast en speel deze informatie door aan je installateur. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is voor het plaatsen van je warmtepomp. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder.

Info opvragen netbeheerder:

 • Aansluitwaarde

Meer over de meterkast

Vergunning aanvragen

Als je een bodem-warmtepomp gaat plaatsen vraag dan nu een Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets (OBM vergunning) aan en meld je aan bij het Basisregistratie Ondergrond (BRO). Voor de overige warmtepompen hoef je geen vergunning aan te vragen.

OBM vergunning aanvragen

Direct registreren bij BRO

Vraag subsidie aan

Op de aanschaf van een warmtepomp is een subsidie beschikbaar vanuit de ISDE-regeling. Vraag ook bij je gemeente of provincie na of er nog andere subsidiemogelijkheden zijn.

Direct ISDE subsidie aanvragen

Warmtepomp bestellen! 

Al het voorwerk is gedaan, dit is het moment om je warmtepomp te bestellen.

Wijziging aanvragen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij je netbeheerder. De standaardkosten voor het wijzigen van een aansluiting (bijv. 1×35 A naar 3×25 A) zijn 300 euro. Vraag de wijziging tijdig aan, want de doorlooptijd kan bij sommige netbeheerders oplopen tot enkele maanden.

Wijzigen groepenkast

De installateur kan aan de slag met de voorbereiding en het aanpassen van jouw meterkast en het installeren van de warmtepomp. Het maakt niet uit of de verzwaring al is uitgevoerd. Dit kan zowel voor als na de voorbereiding van de meterkast. In het geval van een verzwaring kan de installateur naderhand de warmtepomp in gebruik stellen.

Meer over de meterkast

Gefeliciteerd met je warmtepomp!

Je warmtepomp is net aangesloten en vanaf nu verwarm je jouw huis op een duurzame en innovatieve manier! Vergeet niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

Generic filters
Search in excerpt

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Welke warmtepomp past het best bij mij?

Dat ligt eraan hoeveel ruimte je hebt. Een grondgebonden volledig elektrische warmtepomp heeft veel ruimte nodig en is duurder, dan bijvoorbeeld een luchtwarmtepomp. Een luchtwarmtepomp verbruikt weer meer en maakt meer lawaai.

Welke warmtepompen zijn er?

Hoe werkt een warmtepomp?

Eigenlijk werkt een warmtepomp net zoals een koelkast. Een koelkast haalt warmte uit de lucht binnen de koelkast, zodat de temperatuur op peil blijft en je producten koel en vers blijven. Via een compressor voert de koelkast de warme lucht vervolgens naar buiten. Een warmtepomp haalt juist warmte uit de buitenlucht en verwarmt de woning via radiatoren of vloerverwarming.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Dit hangt grotendeels af van de mate waarop de woning is geïsoleerd. Een woning van ná bouwjaar 2000 met minimaal energielabel B is meestal geschikt voor een warmtepomp. Een lager energielabel betekent meestal dat er extra isolatiemaatregelen nodig zijn. Een warmtepomp kan het water immers maar tot maximaal 60 graden opwarmen, waardoor de gewenste binnentemperatuur tijdens koude perioden in een slechte geïsoleerde woning nooit bereikt wordt.

Wat kost een warmtepomp?

Een warmtepomp kost tussen de 3000 en 12.000 euro (exc. installatie) afhankelijk van het soort warmtepomp. Een grondgebonden warmtepomp is significant duurder dan een lucht warmtepomp, maar levert een grotere besparing op.

 • Luchtwarmtepomp: 6700 euro
 • Bodem warmtepomp: 11.300 euro
 • Hybride warmtepomp: 3600 euro
 • Ventilatie warmtepomp: 3800 euro

Meer over de kosten en terugverdientijd

Wat bespaar je met een warmtepomp?

Ten opzichte van een CV-ketel levert een warmtepomp een forse jaarlijkse besparing op.

 • Luchtwarmtepomp: 2500 euro
 • Bodem warmtepomp: 3000 euro
 • Hybride warmtepomp: 1200 euro
 • Ventilatie warmtepomp: 1400 euro

Meer over de kosten en terugverdientijd

Kan ik ook koelen met een warmtepomp?

Jazeker! De meeste warmtepompen kunnen ook in de zomer je woning lekker koelen. Als je de aanschaf van een airco overweegt dan kan het zelfs goedkoper zijn om een warmtepomp te laten installeren.

Hoelang gaat een warmtepomp mee?

De technische levensduur van een warmtepomp is gemiddeld 20 jaar. Goed onderhoud kan deze zelfs verlengen tot 30 jaar. In vergelijking met een CV-ketel gaat de warmtepomp dus 2 á 3 keer zolang mee.

Moet ik mijn radiatoren vervangen bij een warmtepomp?

Een volledig elektrische warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan de CV-ketel, waardoor het vervangen van je huidige radiatoren voor speciale radiatoren of vloerverwarming waarschijnlijk nodig is. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot 2500 euro.

Voor een hybride warmtepomp is dit meestal niet nodig, maar in sommige gevallen wel te adviseren. Voor een ventilatiewarmtepomp is er geen wijziging nodig.

Heb ik een vergunning nodig voor een warmtepomp?

Je hebt alleen een omgevingsvergunning nodig voor een bodem warmtepomp. De vergunning vraag je aan bij Rijkswaterstaat.

Meer over vergunningen

Vervangt een warmtepomp de hele gasaansluiting?

Je hoeft natuurlijk niet van je gasaansluiting af. Met een hybride warmtepomp en een ventilatie warmtepomp heb je deze zelfs nog nodig. Alleen bij een volledig elektrische warmtepomp is deze niet meer nodig. Het verwijderen van de gasaansluiting levert een jaarlijkse besparing van zo’n 200 euro op, dus waarom zou je deze dan behouden?

Meer over de meterkast

 • Nuttige pagina?
 • 81   2

Andere bekeken ook

ISDE subsidie

Zonnepanelen