Een warmtepomp installeren doe al je in 7 stappen! Zorg ervoor dat je eerst alle informatie over het installeren van een warmtepomp hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van ons stappenplan.
Voordat je begint: alles over warmtepompen
Stappenplan voor het installeren van een warmtepomp
Warmtepompen vergelijken
Er zijn drie soorten warmtepompen, waarbij een volledig elektrische warmtepomp zowel grond gebonden als een luchtwarmtepomp kan zijn:
Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan, maar ook de hulp inschakelen van een erkende installateur. In dat geval ga je meteen naar stap 2. Wil je toch zelf eerst even zoeken naar een warmtepomp die het beste bij jouw woonsituatie past, maak dan gebruik van de handige Warmtepompvergelijker.
Bodemwarmtepomp
Als je een grondgebonden warmtepomp kiest, dan adviseren wij je om met de WKO bodemenergietool te controleren of je mag boren in de grond. Deze tool geeft ook informatie over de kosten en de vergunningen die je nodig hebt.
Zoek een installatiebedrijf in de buurt
Zoek als het even kan en installatiebedrijf bij jou in de regio. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk ook de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs.
Controleer je meterkast
Controleer de capaciteit van de aansluiting in de meterkast en speel deze informatie door aan je installateur. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Neem hiervoor contact op met je netbeheerder. Zoek je netbeheerder
Vraag de wijziging van de aansluiting in een zo vroeg mogelijk stadium aan. Sommige netbeheerders hebben een doorlooptijd van meerdere weken.
Vergunning bodem-warmtepomp
Als je een bodem-warmtepomp gaat plaatsen vraag dan nu een Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets (OBM vergunning) aan en meld je aan bij het Landelijke Grondwater Register (vanaf juli 2022 Basisregistratie Ondergrond)
Vergunning overige warmtepompen
Voor de overige warmtepompen hoef je geen vergunning aan te vragen. Vraag dit wel even voor de zekerheid na bij je gemeente.
Vraag subsidie aan
Op de aanschaf van een warmtepomp is een subsidie beschikbaar vanuit de ISDE-regeling. Vraag ook bij je gemeente of provincie na of er nog andere subsidiemogelijkheden zijn. Meer over de ISDE subsidie.
Warmtepomp bestellen!
Je hebt een warmtepomp en bron gekozen die het beste bij jouw situatie past. Ook heb je eventuele vergunningen geregeld en je indien nodig aangemeld bij het Landelijk Grondwater Register. De subsidieaanvraag loopt ook? Dan is dit het moment om de warmtepomp te bestellen.
Wijzigen aansluiting
Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij je netbeheerder. Vraag de wijziging van de aansluiting in een zo vroeg mogelijk stadium aan. Sommige netbeheerders hebben een doorlooptijd van meerdere weken. Zoek hier je netbeheerder.
Wijzigen groepenkast
De installateur kan tevens aan de slag met de voorbereiding van jouw meterkast.
Gefeliciteerd met je warmtepomp!
Je warmtepomp is net aangesloten en vanaf nu verwarm je jouw huis op een duurzame en innovatieve manier! Vergeet niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.