zelf een warmtepomp installeren

Een warmtepomp installeren doe je al in 6 stappen! Zorg ervoor dat je eerst alle informatie over het installeren van een warmtepomp hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van ons stappenplan.

Stappenplan voor het laten installeren van een warmtepomp

Een warmtepomp kiezen

Welke warmtepomp je kiest is sterk afhankelijk van de situatie van je woning. Een aantal belangrijke vragen:

Hoe is je woning geïsoleerd?
Zijn de radiatoren geschikt?
Heb je voldoende ruimte binnen en buiten?
Wat is je gasverbruik?
Wat is de COP-waarde van de warmtepomp?
Wat is het vermogen van de warmtepomp?

Soort warmtepomp

Er zijn drie soorten warmtepompen, waarbij een volledig elektrische warmtepomp zowel grond gebonden als een luchtwarmtepomp kan zijn:

Volledig elektrische warmtepomp
Hybride warmtepomp
Ventilatiewarmtepomp

Wil je eerst zelf zoeken naar een warmtepomp die het beste bij jouw woonsituatie past, maak dan gebruik van de handige Warmtepompvergelijker. Als dit allemaal boven je pet gaat, zoek dan een installateur of adviseur die je kan helpen bij het vinden van de juiste warmtepomp.

Warmtepompen vergelijken
Voorbereiding aankoop warmtepomp
Zoek een installateur

Controleer je meterkast

Het vermogen van de warmtepomp bepaalt welke aansluiting je nodig hebt. Controleer dus de capaciteit van de aansluiting in de meterkast, zodat je weet of deze aangepast moet worden. Neem hiervoor contact op met je netbeheerder.

Opvragen:

Wat is mijn aansluitwaarde?
Moet ik de aansluiting verzwaren?

Contact netbeheerder

Wijzigen groepenkast

Een vrije 1-fase of 3-fase groep is nodig om de warmtepomp op aan te sluiten. Meestal is deze niet standaard aanwezig. Een installatiebedrijf kan een vrije groep voor je aanleggen. De kosten hiervoor liggen zo rond de € 550,-. De installateur kan de vrije groep alvast voorbereiden, voordat eventuele verzwaring van de aansluiting is uitgevoerd.

Zoek een installateur
Warmtepomp aansluiten

Vergunning aanvragen bodemwarmtepomp

Als je een bodem-warmtepomp gaat plaatsen vraag dan nu een Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets (OBM vergunning) aan en registreer je bij het Basisregistratie Ondergrond (BRO). Voor de overige warmtepompen is registratie niet nodig en hoef je geen vergunning aan te vragen.

OBM vergunning aanvragen
Registreren bij BRO

Bestel je warmtepomp!

Er zijn veel installateurs die een warmtepomp kunnen installeren. Zoek bij voorkeur een installateur bij je in de buurt en vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs.

Goed om te controleren:

Is de installateur aangesloten bij een keurmerk zoals VCA of InstallQ?
Heeft de installateur zegelrecht?
Lees recensies van meerdere installateurs
Laat de installateur altijd langskomen

Zoek een installateur

Wijziging aanvragen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij je netbeheerder. De standaardkosten voor het wijzigen van een aansluiting (bijv. 1×35 A naar 3×25 A) zijn € 325,-. Vraag de wijziging tijdig aan, want de doorlooptijd kan bij sommige netbeheerders oplopen tot enkele maanden.

Verzwaring aanvragen

Wijzigen groepenkast

De installateur kan aan de slag met de voorbereiding en het aanpassen van jouw meterkast en het installeren van de warmtepomp. Het maakt niet uit of de verzwaring al is uitgevoerd. Dit kan zowel voor als na de voorbereiding van de meterkast. De installateur kan naderhand de warmtepomp in gebruik stellen.

Zoek een installateur
Warmtepomp aansluiten

Vraag subsidie aan

Voor de aanschaf van een warmtepomp zijn verschillende subsidies beschikbaar. Zo is er voor huiseigenaren subsidie vanuit de ISDE-regeling, maar er zijn ook nog andere regelingen. Vraag ook bij je gemeente of provincie na of er nog subsidiemogelijkheden zijn.

Subsidiemogelijkheden
ISDE subsidie aanvragen

Gefeliciteerd met je warmtepomp!

Je warmtepomp is net aangesloten en vanaf nu verwarm je jouw huis op een duurzame en innovatieve manier! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

Generic filters
Search in excerpt

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Welke warmtepomp past het best bij mij?

Dat ligt eraan hoeveel ruimte je hebt. Een grondgebonden volledig elektrische warmtepomp heeft veel ruimte nodig en is duurder, dan bijvoorbeeld een luchtwarmtepomp. Een luchtwarmtepomp verbruikt weer meer en maakt meer lawaai. In beide gevallen moeten de radiatoren vervangen worden. Dit is bij een hybride warmtepomp weer niet het geval en deze is ook goedkoper. Je bent dan alleen niet volledig van het aardgas af.
Keuzehulp warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Eigenlijk werkt een warmtepomp net zoals een koelkast. Een koelkast haalt warmte uit de lucht binnen de koelkast, zodat de temperatuur op peil blijft en je producten koel en vers blijven. Via een compressor voert de koelkast de warme lucht vervolgens naar buiten. Een warmtepomp haalt juist warmte uit de buitenlucht en verwarmt de woning via radiatoren of vloerverwarming.

Kan in mijn woning ook een warmtepomp?

Dit hangt grotendeels af van de mate waarop de woning is geïsoleerd. Een woning van ná bouwjaar 2000 met minimaal energielabel B is meestal geschikt voor een warmtepomp. Een lager energielabel betekent meestal dat er extra isolatiemaatregelen nodig zijn. Een warmtepomp kan het water immers maar tot maximaal 55 graden opwarmen, waardoor de gewenste binnentemperatuur tijdens koude perioden in een slechte geïsoleerde woning nooit bereikt wordt.

Vereiste isolatie woning

Wat is het stroomverbruik van een warmtepomp?

Als je overstapt van aardgas naar het verwarmen met een warmtepomp gaat je stroom verbruik omhoog. Dit is afhankelijk van het soort warmtepomp.

Bodemwarmtepomp: 3.500 kWh
Luchtwarmtepomp: 5.000 kWh
Hybride warmtepomp: 2.000 kWh + 800 m3
Ventilatiewarmtepomp: 1.000 kWh + 1400 m3

Hoe duur is een warmtepomp?

Een warmtepomp kost tussen de € 3.000,- en € 26.000,- (inclusief installatie, 2024) afhankelijk van het soort warmtepomp. Een bodemwarmtepomp is significant duurder dan een luchtwarmtepomp, maar levert een grotere besparing op en gaat bovendien langer mee.

Luchtwarmtepomp: € 9.700,-
Bodem warmtepomp: € 26.000,-
Hybride warmtepomp: € 6.000,-
Ventilatie warmtepomp: € 4.500,-

Terugverdientijd

Wat is de besparing met een warmtepomp?

Ten opzichte van een gemiddeld huishouden met een gasverbruik van 2000 m3 levert een warmtepomp jaarlijks een forse besparing op.

Luchtwarmtepomp: € 1.306,-
Bodem warmtepomp: € 1.786,-
Hybride warmtepomp: € 1.914,-
Ventilatie warmtepomp: € 544,-

Terugverdientijd

Kan een warmtepomp ook verkoelen?

Alleen een bodemwarmtepomp kan in de zomer je woning verkoelen. De overige warmtepompen kunnen dit niet. Je kunt overwegen om een airco aan te schaffen die bijvoorbeeld ook in de winter je woning verwarmt.

Verwarmen met de airco

Hoelang gaat een warmtepomp mee?

De technische levensduur van een warmtepomp is gemiddeld 20 jaar. Goed onderhoud kan deze zelfs verlengen tot 30 jaar. In vergelijking met een CV-ketel gaat de warmtepomp dus 2 á 3 keer zolang mee.

Is het vervangen van mijn radiator nodig bij een warmtepomp?

Een volledig elektrische warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan de CV-ketel, waardoor het vervangen van je huidige radiatoren voor speciale radiatoren of vloerverwarming nodig is. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot € 2.500,-. Voor een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp is het vervangen niet nodig.

Radiatoren vervangen

Is een vergunning verplicht voor een warmtepomp?

Je hebt alleen een omgevingsvergunning nodig voor een bodemwarmtepomp. Voor alle andere warmtepompen heb je geen vergunning nodig.

Vergunningen

Kan ik van het gas af met een warmtepomp? 

Met een hybride warmtepomp en een ventilatie warmtepomp heb je nog een gasaansluiting nodig. Alleen bij een volledig elektrische warmtepomp is deze niet meer nodig. Het verwijderen van de gasaansluiting levert een jaarlijkse besparing van zo’n € 250,- op.

  • Jouw feedback
  • 81   0