Zelf energie opwekken met een warmtepomp - Warmtepomp installeren

Een warmtepomp installeren in 7 stappen! Zorg ervoor dat je eerst alle informatie over de mogelijkheden voor installeren van een warmtepomp hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van onderstaand stappenplan.

Stappenplan voor het installeren van een warmtepomp

Alles goed doorgenomen? Dan kan je nu aan de slag!

Warmtepompen vergelijken

Er zijn drie soorten warmtepompen: Een volledig elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp. Verken welke warmtepomp het beste bij uw situatie past. Maak hiervoor gebruik van de warmtepompselector van Vaillant of het onafhankelijke platform Warmtepompvergelijker.

Een warmtepomp installeren is maatwerk

Kies daarom voor een erkend installatiebedrijf om deze te laten installeren. Geen woonsituatie is hetzelfde en ook in de meterkast moet soms het nodige gebeuren. Een (erkend) installatiebedrijf kan jou hierbij helpen. Een installatiebedrijf komt meestal fysiek langs om jouw wensen door te spreken en de mogelijkheden van een warmtepomp bij jouw thuis te bekijken.

Installatiebedrijf uit de buurt

Zoek, als het even kan, een installatiebedrijf bij jou in de regio uit. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd bij meerdere installatiebedrijven een offerte uit.

Aansluiting geschikt?

Controleer de capaciteit van de aansluiting in de meterkast. Deze informatie is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Neem hiervoor contact op met je netbeheerder.

Vergunning bodem-warmtepomp

Voor een bodem-warmtepomp heb je een Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM vergunning) nodig en is er een meldingsplicht in het Landelijke Grondwater Register. Voor de overige warmtepompen hoef je geen vergunning aan te vragen. Vraag dit voor de zekerheid na bij je gemeente.

Let op: Vanaf 2022 wijzigt de Omgevingsvergunning beperkte milieutoets.

Vraag subsidie aan

Op de aanschaf van een warmtepomp is een subsidie beschikbaar vanuit de ISDE-regeling. Vraag ook bij je gemeente of provincie na of er nog andere subsidiemogelijkheden zijn.

Warmtepomp bestellen! 

Je hebt meerdere offertes van warmtepompen vergeleken en natuurlijk de recensies over verschillende installateurs gelezen op onze website. Ook heb je de vergunning geregeld en je aangemeld bij het Landelijk Grondwater Register. Eventuele subsidie ook aangevraagd? Dan is dit het moment om de warmtepomp te bestellen.

Wijzigen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij de netbeheerder.

Gefeliciteerd!

Je bent de trotse bezitter van een warmtepomp en verwarmt je huis op een duurzame manier!

  • Nuttige pagina?
  • 80   2