Een zonneboiler (of zonnecollector) gebruikt zonne-energie om leidingwater te verwarmen. Dit zorgt voor een besparing van 50 procent op het jaarlijkse energieverbruik voor warm water. Een zonnecollector kan geen elektriciteit opwekken, zoals een zonnepaneel dat wel kan. Er zijn vier verschillende soorten zonneboilers op de Nederlandse markt verkrijgbaar.
Welke zonneboilers zijn er?
Elke woonsituatie is anders, de meeste huishoudens kiezen voor een standaard zonneboiler, maar het kan best dat een andere zonneboilers veel beter bij jouw situatie past.
Hoe werkt een standaard zonneboiler
Het systeem van een standaard zonneboiler bestaat uit minimaal 1 zonnecollector en een boiler. Via een absorber vangt de zonnecollector zonnestraling op, die vervolgens de warmte doorgeeft aan de vloeistof die door de vacuümbuizen stroomt. De opgewarmde vloeistof draagt de warmte af aan een warmtewisselaar die het kraanwater in de boiler verwarmt.
Ondanks dat de temperatuur van de vloeistof op kan lopen tot 200 graden, wordt het kraanwater in de boiler maar tot 60 graden opgewarmd. Dit systeem kan met enkele uren zonlicht een huishouden voorzien in de dagelijkse behoefte van warm water.
Hoe werkt een CV zonneboiler
Eigenlijk hetzelfde als een standaard zonneboiler, met één belangrijk verschil. Omdat de leiding van de CV-ketel ook via de warmtewisselaar van de zonneboiler loopt, werkt dit systeem ook als voorverwarming van het water waarmee je de woning verwarmt. Zo bespaar je dus ook op de verwarmingskosten van je woning.
Hoe werkt een compacte zonneboiler
Het systeem van een compacte zonneboiler bestaat uit minimaal één zonnecollector, waarbij de boiler direct gekoppeld is aan de collector(en). Het kraanwater wordt direct in de zonnecollectoren opgewarmd. Het buizenstelsel is dus ook dikker dan bij een standaard zonneboiler. Dit systeem is ideaal als je binnen geen ruimte hebt voor het boilervat en wel een plat dak hebt. Je verwarmt alleen het kraanwater.
Welke zonneboilers zijn er?
Kosten en besparing zonneboiler
Met een zonneboilersysteem bespaar je jaarlijks zo’n 100 m3 tot 300 m3 op je gasverbruik. Dit levert een financiële besparing op van 80 tot 250 euro per jaar. De aanschafkosten liggen tussen de 2000 en 5000 euro. Een goed onderhouden zonneboilersysteem gaat 30 jaar mee en verdien je binnen 18 jaar weer terug als je deze mét subsidie aanschaft, dit kost gemiddeld een paar tientjes per jaar. De warmtepomp heeft vermogen nodig van 50 Watt, dit komt neer op verbruikskosten van 10 euro per jaar.
Geen wijzigingen nodig
Voor het plaatsen van een zonneboilersysteem zijn geen wijzigingen in de meterkast nodig. Het maakt dus niet uit welke elektriciteitsmeter of aansluiting je hebt. Ook de groepenkast hoeft niet aangepast te worden. Een melding bij de netbeheerder is ook niet nodig bij het plaatsen van een zonneboilersysteem.
Gaskeur NZ
Alleen combiketels met het Gaskeur NZ label zijn geschikt voor zonneboilers.
Optimale ligging van zonneboilers
De optimale ligging van een zonneboiler is net even anders dan die van een zonnepaneel. De ideale hellingshoek ligt namelijk tussen de 36 en 45 graden. Plaats je de zonnecollector(en) 5 graden ten westen van het zuiden, dan vangen deze het grootste gedeelte van de dag zonlicht.
Subsidie voor particulieren
Particulieren kunnen sinds januari 2016 gebruik maken van een subsidieregeling voor de aanschaf van zonneboilers. Dit is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Meer over de ISDE subsidie.
Subsidie voor bedrijven
Voor bedrijven zijn er de landelijke subsidies beschikbaar, zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA), VAMIL en MIA. Ook kunnen bedrijven gebruik maken van de ISDE subsidie.
Zonneboilers en zonnepanelen
Een ideale combinatie als je voldoende ruimte heb op het dak. Met 2 zonneboilers en 10 zonnepanelen komen de meeste huishoudens al een heel eind, op weg naar een energieneutrale woning.
Een zonneboiler installeren doe je zo!
Wist je dit over zonneboilers?
- Een zonneboiler haalt 4x meer energie uit de zon dan zonnepanelen. Het kan soms dus voordeliger zijn om een zonneboilersysteem te plaatsen in plaats van zonnepanelen.
- Met een CV zonneboilersysteem kan je ook de woning verwarmen. Zo bespaar je dus ook op het gasverbruik voor de verwarming van je woning.
- Hoe meer warm water je gebruikt des te groter de besparing is met een zonneboiler. Grote waterverbruikers kunnen dus het beste kiezen voor een zonneboilersysteem.
- Als je de zonneboiler zelf installeert breng je de terugverdientijd met gemiddeld 8 jaar terug. Er zijn zelfs instructievideo’s op internet die je laten zien hoe je deze zelf installeert. Doe dit alleen als je zelf ook erg handig bent.
- De besparing met een zonneboiler is nog hoger als je gebruik maakt van een elektrische boiler? De jaarlijkse besparing is dan bijna 2 keer zo groot.