Zonneboiler

Een zonneboiler (of zonnecollector) gebruikt zonne-energie om het leidingwater te verwarmen. Dit zorgt voor een jaarlijkse energiebesparing van zo’n 50% voor het warmwater gebruik. Een zonneboiler kan dus geen elektriciteit opwekken, zoals een zonnepaneel dat wel kan. Er zijn verschillende zonneboilersystemen beschikbaar en in dit artikel leggen we uit welke dat zijn, wat de kosten zijn en vooral wat je kunt besparen met zonneboilers.

Welke zonneboilers zijn er?

Standaard zonneboiler

Het systeem van een standaard zonneboiler bestaat uit minimaal 1 zonnecollector en een boiler. Via een absorber vangt de zonnecollector zonnestraling op, die vervolgens de warmte doorgeeft aan de vloeistof die door de vacuümbuizen stroomt. De opgewarmde vloeistof draagt de warmte af aan een warmtewisselaar die het kraanwater in de boiler verwarmt. Ondanks dat de temperatuur van de vloeistof op kan lopen tot 200 graden wordt het kraanwater in de boiler maar tot 60 graden opgewarmd. Dit systeem kan met enkele uren zonlicht een huishouden voorzien in de dagelijkse behoefte van warm water.

Ruimte, kosten en besparing

Met een standaard zonneboilersysteem heb je voor een gemiddeld gezin 1 á 2 zonnecollectoren nodig (2,5 m2) met een boilervat  van 120 liter. Je hebt dus wel extra ruimte nodig voor het boilervat waar het warme water in wordt opgeslagen. Een standaard zonneboilersysteem kost ongeveer € 3.000,- (zonder subsidie en inclusief installatie) en levert jaarlijks een gasbesparing op van 170 m3.

standaard zonneboiler
standaard zonneboiler schema

Compacte zonneboiler

Het compact zonneboilersysteem bestaat uit minimaal één zonnecollector, waarbij het boilervat direct gekoppeld is aan de zonnecollector(en). Het kraanwater wordt dus direct in de zonnecollectoren opgewarmd. Het buizenstelsel is ook dikker dan bij een standaard zonneboiler. Dit systeem is ideaal als je binnen geen ruimte hebt voor het boilervat en kan zowel op een plat dak als op een hellend dak worden geplaatst.

Ruimte, kosten en besparing

De kosten voor een compact zonneboilersysteem voor een gemiddeld huishouden liggen iets hoger dan bij een standaard zonneboiler en zijn zo’n € 3.000,- (zonder subsidie en inclusief installatie). Een compacte zonneboiler is wel efficiënter, maar ook lastiger te installeren op een schuin dak. Het grote voordeel is dat je geen extra ruimte nodig hebt bij je CV-ketel voor het boilervat, want deze zit al bij de zonnecollector. De jaarlijkse besparing ligt rond de 185 m3.

Compacte zonneboiler
Compacte zonneboiler schema

CV zonneboiler of hybride zonneboiler

Deze systemen werken eigenlijk hetzelfde als een standaard zonneboilersysteem, met één belangrijk verschil. Omdat de leiding van de CV-ketel ook via de warmtewisselaar van de zonneboiler loopt, werkt dit systeem ook als voorverwarming van het water waarmee je de woning verwarmt.

Ruimte, kosten en besparing

Ook voor dit systeem heb je extra ruimte nodig bij je gasketel voor het boilervat. Een CV zonneboiler of hybride zonneboiler kost rond de € 4.000,- en levert een besparing van maximaal 15% tot 20% op het totale energieverbruik voor warm water én het verwarmen van de woning. Dit komt neer op 225 m3.

CV zonneboiler schema
Hybride zonneboiler schema

Beste merken zonneboilers in 2024

De volgende merken zijn A-merken van hoge kwaliteit en worden veel in Nederland geplaatst:

Buderus

Elco

Junkers/Bosch

Stiebel Eltron

Vaillant

Vliesmann

Weishaupt

Wolf

Terugverdientijd van zonneboilers

Kosten en besparing zonneboiler

Met een zonneboilersysteem bespaar je jaarlijks tussen de 100 m3 tot 300 m3 op je gasverbruik, afhankelijk van het waterverbruik én het type systeem. De aanschafkosten liggen tussen de € 2.000,- en € 5.000,- (zonder subsidie, inclusief installatie). Een goed onderhouden zonneboilersysteem gaat zo 30 jaar mee en kun je dus binnen de technische levensduur weer terugverdienen (peildatum: 1 januari 2024)

Besparen met zonneboiler 2024

Aansluiten zonneboilers

Geen wijzigingen nodig in de meterkast

Voor het plaatsen van een zonneboilersysteem zijn geen wijzigingen in de meterkast nodig. Het maakt dus niet uit welke elektriciteitsmeter of aansluiting je hebt. Ook de groepenkast hoeft niet aangepast te worden. Een zonneboiler hoef je niet te melden bij de netbeheerder of energieleverancier.

Gaskeur NZ

Alleen combiketels met het Gaskeur NZ label zijn geschikt voor zonneboilers.

Optimale ligging van zonneboilers

De optimale ligging van een zonneboiler is net even anders dan die van een zonnepaneel. De ideale hellingshoek ligt namelijk tussen de 36 en 45 graden. Plaats je de  zonnecollector(en) 5 graden ten westen van het zuiden, dan vangen deze het grootste gedeelte van de dag zonlicht.

Vergunningen zonneboilersysteem

Voor het plaatsen van een zonneboilersysteem heb je geen vergunning nodig. Woon je in een monumentaal pand of steekt de compacte zonneboiler boven het dak uit, neem dan altijd contact op met je gemeente voor de vergunningseisen.

Subsidie op zonneboilers

Subsidie voor particulieren

Vanuit de ISDE subsidie is er een subsidie beschikbaar voor particulieren. Voor Groningse huiseigenaren kan ook de subsidie Waardevermeerdering ingezet worden voor de aankoop van een zonneboiler.

ISDE subsidie

Waardevermeerdering

Subsidie voor Vereniging van Eigenaren

Voor Vve’s is er subsidie beschikbaar voor zonneboilers vanuit de SVVE subsidieregeling.

SVVE subsidie

Cijfers & onderzoek zonneboilers

Er zijn geen gegevens bekend over het aantal zonneboilers in Nederland, maar wel op het geplaatste oppervlakte. In totaal ligt er in Nederland zo’n 660.000 vierkante meter aan zonneboilers op daken. Na een flinke piek in geplaatste zonneboilers in 2019 loopt dit de laatste jaren terug. Dit komt vooral door de populariteit van warmtepompen en PVT panelen. Grote velden met zonnecollectoren, oftewel zonnethermie komt in Nederland (nog) niet voor.

zonneboilers in Nederland in 2023

Zonneboilers in beeld

Wist je dit over zonneboilers?

Een zonnecollector haalt 4x zoveel energie uit de zon, dan zonnepanelen

Met een CV of hybride zonneboilersysteem verwarm je de hele woning, niet alleen het leidingwater

Verbruik je veel warm water? Dan is een zonneboiler zeker een goede keuze om gas te besparen

Alleen een gasketel met het Gaskeur NZ is geschikt voor een zonneboilersysteem

Een zonneboiler combineren met een warmtepomp of elektrische boiler is nog duurzamer en maakt de besparing 2x zo groot

  • Jouw feedback
  • 52   0