Laadpalen voor elektrische auto

Een laadpaal kopen is tegenwoordig een stuk eenvoudiger, omdat de keuzemogelijkheden de laatste jaren enorm zijn toegenomen. De prijs van een laadpaal ligt tussen de 600 en 2000 euro. Dit is afhankelijk van de mogelijkheden die de laadpaal biedt. Kan deze slim laden, is 3-fase laden mogelijk en is de laadpaal simlockvrij? Esthetisch heb je de keuze tussen een staande laadpaal of een wallbox. Een laadpaal koop je bij een installateur of via een webshop. In dit artikel vertellen we welke laadpalen er zijn en je vindt hier een stappenplan voor als je een laadpaal gaat kopen.

Laadpaal merken

Er zijn heel veel verschillende merken laadpalen beschikbaar. In onderstaand overzicht vind je de bekende merken en zie je in één oogopslag wat deze wel en niet kan. Ook geven we een indicatie van de kosten van de laadpaal.

Merk

Type

Slim

laden

Box

of paal

Max. laad

vermogen

Ook in

3-fase?

Display

Soort

Stekker

Simlock

vrij

Prijs (€)

Datasheet

Eve Single

S-Line

Beiden

11 KW

Type 2

800

Eve Single

Pro-line

Beiden

22 KW

Type 2

1300

Eve Double Pro-line

Beiden

22 KW

(2x)

Type 2

3200

Halo

Box

11 KW

Type 1

Type 2

1100

Aura

Box

22 KW

(2x)

Type 2

2500

Home

Optioneel

Box

22 KW

Type 2

850

Charge

Box

22 KW

Type 2

1000

Home Box

Optioneel

Beiden

22 KW

Type 1

Type 2

1000

Elvi

Beiden

22 KW

Type 2

1100

Homeline 

Box

11 KW

Type 2

800

One

Optioneel

Paal

22 KW

Type 2

1750

Home Box

Beiden

22 KW

Type 1

Type 2

600

Hoeveel laadpalen zijn er in Nederland?

Medio 2022 staan er ongeveer 100.000 openbare laadpalen in Nederland. Het aantal is sinds 2016 verviervoudigd en groeit nog steeds door. In 2030 moet het aantal openbare laadpalen zijn gegroeid naar 1,7 miljoen. Naar schatting zijn er inmiddels ongeveer 260.000 privé laadpalen geplaatst.

laadpalen in nederland juli 2022

Stappenplan: een laadpaal installeren in 6 stappen

Laadmogelijkheden elektrische auto controleren

Controleer hoe de elektrische auto die je op het oog hebt opgeladen moet worden. Dit kan namelijk op 1-fase of 3-fase. Je controleert dit bij de verkoper of via de handige database voor elektrische auto’s.

Check de laadmogelijkheden

Controleer je meterkast

Controleer in de meterkast de capaciteit van de aansluiting en de geschiktheid van de elektriciteitsmeter als je gebruik wil maken van slim laden. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Een 3×25 ampère is uitstekend geschikt voor het opladen van je elektrische auto. Een slimme meter met software versie ESMR 5.0 is geschikt voor slim laden. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder.

Opvragen:

 • Aansluitwaarde
 • Geschiktheid elektriciteitsmeter (slim laden)

Wijzigen groepenkast

Met de installatie van een laadpaal is een vrije groen van 1-fase of 3-fase altijd nodig in de meterkast. Deze is meestal niet standaard aanwezig. Als er geen vrije 1-fase of 3-fase groep aanwezig is, dan legt een installatiebedrijf deze voor je aan. De kosten voor het aanpassen van de meterkast liggen zo rond de 500 euro. Vraag de exacte kosten op bij meerdere installateurs. De installateur kan deze al voorbereiden voor eventuele verzwaring van de aansluiting of vervanging van de meter.

Laadpaal kopen via een webshop

Als je een laadpaal via een webshop bestelt moet je soms zelf nog op een zoek naar installateur die zowel de meterkast voorbereid als de laadpaal installeert. Een laadpaal zonder installatie kost tussen de 600 en 2000 euro.

Goed om te controleren:

 • Is de webshop aangesloten bij een webshop keurmerk?
 • Google altijd even op de naam van de website
 • Heeft de website een fysieke winkel of telefoonnummer?

Laadpaal via een installateur

Zoek als het even kan een erkend installatiebedrijf bij jou in de regio. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs. De goedkoopste is niet altijd de beste.

Goed om op te letten:

 • Is de installateur aangesloten bij een keurmerk?
 • Heeft de installateur zegelrecht?
 • Lees recensies van de installateur
 • Laat de installateur altijd langskomen

Zoek een installateur

Bestel je elektrische auto

Je hebt een keuze gemaakt voor een elektrische auto. Ook weet je welke manier van opladen het beste bij jouw situatie past en heb je de laadpaal besteld. De meterkast is gecontroleerd? Dit is het moment om je elektrische auto te bestellen.

Laden via bestaande aansluiting

Standaard kost een verzwaring van de aansluiting ongeveer 300 euro. Een aansluitwaarde van maximaal 3×25 ampère is meestal voldoende om een laadtijd van 8 uur of korter te halen. De jaarlijkse netwerkkosten blijven tot deze aansluitwaarde gelijk. Vanaf 3×35 ampère gaan de jaarlijkse netwerkkosten fors omhoog. De slimme meter is gratis bij een wijziging van de aansluiting. Een verzwaring vraag je aan bij de netbeheerder.

Laden via aparte aansluiting

Een aparte aansluiting realiseren kost standaard tussen 750 en 1000 euro. Voor deze aparte aansluiting brengt de netbeheerder ook jaarlijkse netwerkkosten in rekening. Meestal is een aparte aansluiting van 1×40 ampère of 3×25 ampère voldoende voor het opladen van een elektrische auto. De slimme meter is gratis bij een nieuwe aansluiting. Een nieuwe aansluiting vraag je aan via mijnaansluiting.nl.

Nieuwe slimme meter

Slim laden kan alleen met een slimme meter (softwareversie 5.0 of hoger). De standaardkosten voor het vervangen van de slimme meter zijn circa 180 euro. Als je een verzwaring hebt aangevraagd of een nieuwe aansluiting, dan is de slimme meter bij de prijs inbegrepen. Een nieuwe slimme meter vraag je aan bij de netbeheerder.

Check hier of je meter geschikt is

Wijzigen groepenkast

Als de installateur de meterkast nog niet heeft voorbereid, dan is dit het moment om dat te regelen.

Vraag subsidie aan

Sinds 1 juli 2020 kun je subsidie krijgen op de aanschaf van je nieuwe of tweedehandse elektrische auto. Deze subsidie kun je aanvragen nadat de je koop- of leaseovereenkomst heb gesloten.

Direct subsidie aanvragen

Gefeliciteerd met je laadpaal

Je kunt nu jouw elektrische auto opladen met je eigen laadpaal. Goed bezig! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

zoeken
Generic filters
Search in excerpt

Veelgestelde vragen over de elektrische auto

Wat kost een elektrische auto?

Een elektrische auto is gemiddeld 15.000 euro duurder dan een benzine- of diesel auto. De elektrische auto is wel 35 procent zuiniger in onderhoud en is vele malen zuiniger in het gebruik. Daarnaast is er ook subsidie beschikbaar voor de aankoop van een elektrische auto.

Meer over de kosten

Hoe rijdt een elektrische auto?

Een elektrische auto heeft geen versnellingsbak meer. Je drukt simpelweg het gaspedaal dieper in als je harder wil rijden. Een elektrische auto is significant stiller dan een benzine auto.

Welke elekrische auto’s zijn er?

Wat is de levensduur van een elektrische auto?

De levensduur is vooral afhankelijk van de batterij. De batterij van een elektrische auto gaat gemiddeld tussen de 150.000 en 250.000 kilometer mee. Een Nederlandse autobezitter ruilt zijn auto meestal al ruim voor dit aantal kilometers in. Het vervangen van een accu is wel een dure grap en kost gemiddeld zo’n 10.000 euro.

Is er subsidie voor elektrische auto’s?

Ja, er is subsidie beschikbaar voor zowel nieuwe als tweedehandse elektrische auto’s (ook voor lease) vanuit de SEPP-regeling. Bedrijven kunnen gebruik maken van de MIA of de SEBA regeling.

Meer over subsidies

Hoeveel verbruikt een elektrische auto?

De elektrische auto verbruikt gemiddeld tussen de 18 kWh per 100 kilometer. Een benzine auto verbruikt gemiddeld 7 liter benzine op 100 kilometer. Dat betekent dat de elektrische auto 8 euro per 100 kilometer kost, waar dat bij de benzineauto gemiddeld 14 euro is (prijspeil september, 2022). Het verbruik van een elektrische auto is net als bij een gewone auto afhankelijk van de motor, gewicht en je rijgedrag.

Meer over het verbruik

Is elektrisch rijden veilig?

Elektrisch rijden is net zo veilig als rijden op welke andere brandstof dan ook. De accu zit in een zéér sterke en waterdichte behuizing. Daarnaast wordt het hoogspanningssysteem gedeactiveerd op het moment van een eventuele crash.

Wat kost een laadpaal? 

Een laadpaal kost gemiddeld tussen de 600 en 2000 euro. Dit is exclusief installatie en eventuele aanpassingen in de meterkast.

Meer over de kosten van laadpalen

Wat is snelladen?

De accu van de auto heeft gelijkstroom nodig. Als je thuis de elektrische auto oplaadt moet de wisselstroom eerst omgezet worden naar gelijkstroom. Dit levert vertraging op het bij het opladen. Bij snelladen laadt je de auto op met gelijkstroom. Snelladen kan meestal alleen bij tankstations langs de snelweg en duurt 20 tot 30 minuten.

Meer over snelladen

Wat kost het opladen van de elektrische auto?

Thuis opladen kost zoveel als je betaalt aan stroom. Meestal ligt dit rond de 45 cent per kWh. Het opladen bij een openbare laadpaal kost gemiddeld 55 cent/kWh en de duurste variant is het snelladen met gemiddeld 70 cent per kWh.

Meer over de laadkosten

Kan ik met mijn laadpas ook in het buitenland laden?

Ja, meestal kan dit. Soms moet het “laden in het buitenland” nog wel aangezet worden. Check altijd even de voorwaarden van je aanbieder, zodat je zeker weet dat je ook in het buitenland je elektrische auto kan opladen. Via deze routeplanner kan je de stops voor het laden uitstippelen.

Meer over laden bij een openbare laadpaal

Storing openbare laadpaal

Het kan voor komen dat een openbare laadpaal in storing treed. Openbare laadpalen zijn meestal voorzien van een sticker met een telefoonnummer waar je de storing kan melden. Als er geen storingsnummer aanwezig is meld de storing dan bij de gemeente. Als de laadpaal niet op openbaar terrein staat dan meld je de storing bij de eigenaar van het terrein.

Eigen laadpaal in storing

Heb je een eigen laadpaal en staat deze in storing? Neem dan contact op met de leverancier of installateur van je laadpaal.

Meer over storingen op de laadpaal

Andere bekeken ook

Opladen elektrische auto

Thuisbatterijen

 • Nuttige pagina?
 • 0   0