Een laadpaal kopen is tegenwoordig een stuk eenvoudiger. Dit kan via een installateur die jouw laadpaal gelijk plaatst of je kan zelf een laadpaal kopen via één van de vele webshops. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten bij het kopen van een laadpaal, welke laadpalen er zijn en je vindt hier een stappenplan.

Welke laadpalen zijn er?

Staande laadpaal of wallbox aan de muur

Bij het kopen van een laadpaal heb je 2 keuzes: een klassieke staande laadpaal of een hangende wallbox.

  • Laadpaal; deze plaats je op de grond. Meestal is hiervoor graafwerk nodig en deze neemt meer ruimte in beslag.
  • Wallbox; deze hang je aan de muur. Deze neemt weinig ruimte in beslag.

Er zit nauwelijks tot geen prijsverschil tussen een staande laadpaal of een wallbox. De keuze is dus puur esthetisch en op basis van de beschikbare ruimte.

Slimme laadpalen

Met een slimme laadpaal kun je het laden van de elektrische auto perfect afstemmen op het vermogen dat nodig is in huis. De slimme software in de laadpaal bepaalt het beschikbare vermogen en laadt de elektrische auto dus altijd optimaal. Een normale laadpaal laadt altijd een vast vermogen als je de elektrische auto inplugt. Een slimme laadpaal is meestal een paar honderd euro duurder. Voor een het slim laden of load balancing heb je een slimme meter (ESMR 5.0 of hoger) nodig.

Problemen slim laden

Het komt soms voor dat het slim laden niet goed functioneert. Controleer samen met de installateur het volgende:

  • Slimme laadpaal heeft laatste firmware/software versie.
  • Controleer configuratie slimme laadpaal.
  • Slimme meter heeft softwareversie ESMR 5.0.
  • Signaalsterkte tussen laadpaal en slimme meter.
  • Afstand tussen laadpaal en slimme meter.

Als de softwareversie van de slimme meter lager is, dan vraag je via de netbeheerder een nieuwe slimme meter aan met softwareversie ESMR 5.0. De kosten hiervoor liggen rond de 180 euro.

Check hier welke softwareversie jouw slimme meter heeft.

Alfen
Charge Amps
ChargePoint
Easee
EVBOX
Growatt
Hey Charging – Luxe

ICU Eve
Kempower
Laadzuil
NewMotion
Ratio electric
Shell Recharge

SMA
Solaredge
Wallbox
Webasto
Myenergi

Bekende merken laadpalen

Er zijn heel veel verschillende merken laadpalen beschikbaar. Hieronder vind je de meest bekende merken:

Merk

Type

Slim

laden

Box

of paal

Max. laad

vermogen

Display

Stekker

Prijs

Datasheet

Eve Single

S-Line

Beiden

11 KW

Type 2

€ 800,-

Eve Single

Pro-line

Beiden

22 KW

Type 2

€ 1300,-

Eve Double Pro-line

Beiden

22 KW

(2x)

Type 2

€ 3200,-

Halo

Box

11 KW

Type 1

Type 2


€ 1100,-

Aura

Box

22 KW

(2x)

Type 2

€ 2500,-

Home

Optioneel

Box

22 KW

Type 2

€ 850,-

Charge

Box

22 KW

Type 2

€ 1000,-

One

Optioneel

Paal

22 KW

Type 2

€ 1750,-

Elvi

Beiden

22 KW

Type 2

€ 1100,-

Homeline 

Box

11 KW

Type 2

€ 1200,-

Hoeveel laadpalen zijn er in Nederland?

Laadpalen in Nederland januari 2022

Stappenplan: een laadpaal installeren in 6 stappen

Laadmogelijkheden elektrische auto controleren

Controleer hoe de elektrische auto die je op het oog hebt opgeladen moet worden. Dit kan namelijk op 1-fase of 3-fase. Je controleert dit bij de verkoper of via de handige database voor elektrische auto’s.

Controleer je meterkast

Controleer in de meterkast de capaciteit van de aansluiting en de geschiktheid van de elektriciteitsmeter als je gebruik wil maken van slim laden. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Een 3-fase aansluiting met 25 ampère is uitstekend geschikt. Een slimme meter met software versie ESMR 5.0 is geschikt voor slim laden. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder. Zoek je netbeheerder.

Laden via bestaande aansluiting

Standaard kost een verzwaring van de aansluiting ongeveer 260 euro. Een aansluitwaarde van maximaal 3×25 ampère is meestal voldoende om een laadtijd van 8 uur of korter te halen. De jaarlijkse netwerkkosten blijven tot deze aansluitwaarde gelijk. Vanaf 3×35 ampère gaan de jaarlijkse netwerkkosten fors omhoog. De slimme meter is gratis bij een wijziging van de aansluiting. Een verzwaring vraag je aan bij de netbeheerder.

Laden via aparte aansluiting

Een aparte aansluiting realiseren kost standaard tussen 750 en 1000 euro. Voor deze aparte aansluiting brengt de netbeheerder ook jaarlijkse netwerkkosten in rekening. Meestal is een aparte aansluiting van 1×40 ampère of 3×25 ampère voldoende voor het opladen van een elektrische auto. De slimme meter is gratis bij een nieuwe aansluiting. Een nieuwe aansluiting vraag je aan via mijnaansluiting.nl.

Nieuwe slimme meter

Slim laden kan alleen met een slimme meter (softwareversie 5.0 of hoger). De standaardkosten voor het vervangen van de slimme meter zijn circa 180 euro. Een nieuwe slimme meter vraag je aan bij de netbeheerder. Controleer hier de softwareversie van je huidige slimme meter.

Wijzigen groepenkast

Met de installatie van een laadpaal is een vrije 1-fase of 3-fase altijd nodig in de meterkast. Deze is meestal niet standaard aanwezig. Als er geen vrije 1-fase of 3-fase groep aanwezig is, dan legt een installatiebedrijf deze voor je aan. De kosten voor het aanpassen van de meterkast liggen zo rond de 500 euro. Vraag de exacte kosten op bij meerdere installateurs.

Laadpaal kopen via een webshop

Als je een laadpaal via een webshop bestelt moet je de laadpaal meestal zelf installeren. De meterkast aanpassen doe je dan ook zelf of laat je door een installateur doen. Een laadpaal zonder installatie kost tussen de 600 en 2000 euro.

Laadpaal via een installateur

Zoek als het even kan een installatiebedrijf bij jou in de regio uit. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot.

Bestel je elektrische auto

Je hebt een keuze gemaakt voor een elektrische auto. Ook weet je welke manier van opladen het beste bij jouw situatie past en heb je de laadpaal besteld. De meterkast is gecontroleerd? Dit is het moment om je elektrische auto te bestellen.

Meterkast in orde maken

Als je de wijziging van de aansluiting of nieuwe aansluiting nog niet hebt aangevraagd, dan is dit het moment om dat alsnog te doen. Een wijziging van de aansluiting vraagje aan bij de netbeheerder. Een nieuwe aansluiting vraag je aan bij mijnaansluiting.nl. Het wijzigen van de groepen doet een installateur voor je.

Slimme meter aanvragen

Vraag de slimme meter aan als je gebruik wil maken van slim laden. Als je nog geen slimme meter hebt kost dit zo’n 80 euro. Heeft je huidige slimme meter niet de juiste softwareversie dan kost een nieuwe slimme meter zo’n 180 euro. Bij een wijziging van de aansluiting of een nieuwe aansluiting zit de slimme meter inbegrepen. Een slimme meter vraag je aan bij de netbeheerder.

Vraag subsidie aan

Sinds 1 juli 2020 kun je subsidie krijgen op de aanschaf van je nieuwe of tweedehandse elektrische auto. Deze subsidie kun je aanvragen nadat de je koop- of leaseovereenkomst heb gesloten. Meer over deze subsidie.

Gefeliciteerd!

Je kunt nu jouw elektrische auto opladen met je eigen laadpaal. Goed bezig! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

Je elektrische auto opladen doe je zo!

  • Nuttige pagina?
  • 0   0