Energie terugleveren doen we het vaakst met zonnepanelen of een windmolen. Voordat je energie mag terugleveren aan het elektriciteitsnet moet je wel een aantal dingen regelen. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen energie opwekken en energie terugleveren en wat je moet doen voordat je mag terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Aanmelden terugleveren

Stabiel elektriciteitsnet behouden

Een stabiel elektriciteitsnet is in het belang van iedereen en om dit te kunnen garanderen is het noodzakelijk dat de teruglevering van je zonnepanelen gemeld wordt bij de netbeheerder. Met de melding van teruglevering houdt de netbeheerder bij waar uitbreidingen en onderhoud aan het elektriciteitsnet nodig zijn. Dit voorkomt vervelende stroomonderbrekingen en storingen op bijvoorbeeld je omvormer.

Teruglevering melden bij netbeheerder

Het melden van teruglevering doe je bij voorkeur voordat je de zonnepanelen of windmolen plaatst, zodat de netbeheerder hier rekening mee kan houden. Een melding van teruglevering bij je netbeheerder is verplicht (Zie ook: Netcode art. 2.1.5.1). Voor het aanmelden heb je het meternummer van de elektriciteitsmeter nodig, de gegevens van de omvormer en van de zonnepanelen. Deze vraag je op bij de installateur of kan je vinden op de offerte, factuur op het opleverdocument.

Teruglevering melden

Melding teruglevering voor grootverbruikers

Bedrijven met een aansluiting van 3×100 ampère of groter worden gezien als grootverbruiker. Als grootverbruiker vraag je altijd vooraf toestemming aan de netbeheerder, voordat je mag terugleveren aan het elektriciteitsnet. Meer informatie over het aanmelden van teruglevering voor grootverbruikers vraag je op bij je netbeheerder.

Contact netbeheerder

Terugleveren doe je altijd

Sommige mensen denken dat ze niet aan teruglevering toekomen, omdat hun jaarlijkse verbruik hoger of gelijk is aan de opbrengst van de zonnepanelen. Maar dit is niet juist, want teruglevering ontstaat altijd. Als je bijvoorbeeld even niet thuis bent (op een zomerse dag) wek je veel meer stroom op dan je kunt gebruiken. Deze opgewekte stroom lever je dan terug aan het elektriciteitsnet. Alleen als je zonnepanelen niet gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet (off-grid) ontstaat er geen teruglevering. Een set zonnepanelen of windmolen die gekoppeld is aan de aansluiting in de meterkast moet je dus altijd aanmelden bij de netbeheerder. Let op, sinds september 2022 is het ook verplicht om je thuisbatterij te melden bij de netbeheerder.

Thuisbatterij melden

Energie opwekken of terugleveren

Verschil energie opwekken en terugleveren

Energie opwekken is iets anders dan energie terugleveren. Veel mensen vergelijken de stand van de omvormer met die van de (slimme) elektriciteitsmeter, maar deze laten iets anders zien. De omvormer laat zien hoeveel elektriciteit je opwekt, maar die stroom verbruik je altijd eerst zelf in de woning. Als je meer elektriciteit opwekt dan je nodig hebt lever je de overtollige stroom terug via de elektriciteitsmeter terug aan de energieleverancier. De meter in de meterkast laat dus alleen het restant van de opgewekte stroom zien die je niet meteen kon gebruiken. Dit is de teruglevering van je zonnepanelen.

Bekijk onze video!

Dubbeltarief of enkeltarief met zonnepanelen

Bij een energiecontract met dubbeltarief kan het voor komen dat je nog teruglevering overhoudt in het hoge tarief en juist verbruik overhoudt in het lage tarief. Dit wordt bij dubbeltarief meestal niet gesaldeerd, waardoor het verstandig is om een energiecontract met enkeltarief af te sluiten als je zonnepanelen hebt.

Verrekening teruglevering per fase bij zonnepanelen

Alle elektriciteitsmeters verrekenen de teruglevering en het elektriciteitsverbruik van alle fasen in de meter zelf. Vervolgens loopt of het telwerk voor teruglevering of het telwerk voor levering op. Deze lopen dus nooit gelijktijdig op, maar je energieverbruiksmanager laat dit soms wel zo zien. Dit is echter geen probleem, want de energieleverancier gebruikt de meterstanden uit de elektriciteitsmeter voor de jaarafrekening.

Teruglevering op de jaarafrekening

De energieleverancier verrekent alleen wat de meter in meterkast registreert: De elektriciteit die je van de energieleverancier ontvangt en de teruglevering van de zonnepanelen. De energieleverancier ziet dus niet de volledige opgewekte stroom van de zonnepanelen die jij wel op je omvormer kan aflezen.

Stand van de omvormer niet doorgeven

Geef dus nooit de stand van de omvormer door aan de energieleverancier. De energieleverancier heeft alleen de meterstanden van de elektriciteitsmeter en de gasmeter nodig en als je een slimme meter hebt hoef je helemaal niets door te geven. De energieleverancier leest de standen zelf uit en verrekent vervolgens de teruglevering op de jaarafrekening.

Meer over de salderingsregeling

Energieverbruik berekenen

Berekening totale energieverbruik

Als je zonnepanelen of een windmolen hebt geplaatst kan de elektriciteitsmeter niet meer je totale elektriciteitsverbruik lezen. De stroom die je meteen verbruikt van de zonnepanelen of windmolen komt namelijk niet bij de elektriciteitsmeter terug. Om je totale elektriciteitsverbruik te achterhalen moet je dus een berekening uitvoeren. Stel dat de zonnepanelen 100 kWh opwekken en ze leveren 20 kWh van de stroom terug, dan is het directe elektriciteitsverbruik in huis 80 kWh. Dit is echter niet het totale elektriciteitsverbruik, want je neemt je hebt ook stroom nodig wanneer de zon niet schijnt. Stel dat je ook nog 200 kWh van de energieleverancier afneemt, dan voer je de volgende berekening uit: Netverbruik + (opwek – teruglevering)

Berekening totale elektriciteitsverbruik: 200 + (100 – 20) = 280 kWh

Berekening energieverbruik bij zonnepanelen

Playlist: Teruglevering aanmelden doe je zo!

Veelgestelde vragen over energie terugleveren

Waarom moet ik mijn zonnepanelen melden?

Met de gegevens van jouw zonnepanelen berekent de netbeheerder of hij een aanpassing moet doen in het elektriciteitsnet. Zo blijft het mogelijk om stroom terug te leveren en krijgt ieder huishouden in Nederland gewoon elektriciteit binnen. Je draagt dus bij aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen aanmelden

Wanneer ontstaat teruglevering?

Op het moment dat je zonnepanelen aansluit ga je elektriciteit opwekken en als je méér elektriciteit opwekt dan je op dat moment in huis nodig hebt, lever je deze stroom terug op het elektriciteitsnet. Afhankelijk van het verbruik levert een huishouden gemiddeld per jaar 70% van de opgewekte stroom terug en verbruik het “slechts” 30% van de opgewekte elektriciteit meteen in huis.

Is mijn elektriciteitsmeter geschikt voor zonnepanelen?

Niet alle elektriciteitsmeters zijn geschikt voor de registratie van teruglevering. Het is dus slim om dit vooraf te controleren bij je netbeheerder. Nadat je de zonnepanelen aanmeldt wordt je ook altijd geïnformeerd over de geschiktheid van de elektriciteitsmeter.

Controleer jouw meter

Lever ik altijd terug als ik zonnepanelen heb?

Ja! Over het hele kalenderjaar ontstaat er altijd wel wat teruglevering. Zelfs als je maar 3 zonnepanelen hebt. Je levert géén stroom terug als je omvormer is uitgeschakeld of als je zonnepanelen niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet (off-grid).

Ik ga energie terugleveren, wat krijg ik daarvoor?

Op dit moment is de energieleverancier verplicht om alle teruglevering te salderen. Hierdoor krijg je hetzelfde bedrag terug van de energieleverancier die je ook betaald voor de energie die je koopt. Dit tarief vind je terug in je energiecontract.

In de periode 2025 – 2031 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd en daarna ontvang je een vaste vergoeding voor de teruglevering van je energie.

Zo werkt salderen!

Mag ik nog zonnepanelen plaatsen?

Kleinverbruikers mogen altijd zonnepanelen plaatsen. Je bent een kleinverbruiker als je aansluiting niet groter is dan 3×80 ampère. Alleen bij grote projecten en zonneparken ontstaan knelpunten op het elektriciteitsnet, maar deze worden aangesloten op een ander gedeelte van het elektriciteitsnet. Tot 130 zonnepanelen (55 KW) kan je probleemloos plaatsen, daarboven doe je altijd even navraag doen bij de netbeheerder.

Contact netbeheerder

Wanneer moet ik mijn zonnepanelen melden?

Kleinverbruikers (t/m 3×80 ampere) melden de zonnepanelen bij voorkeur vooraf aan bij de netbeheer. Een grootverbruiker (vanaf 3×100 ampere) is altijd verplicht om elke vorm van teruglevering vooraf te melden bij de netbeheerder. De gegevens van de omvormer en zonnepanelen vraag je op bij de installateur of te vinden op de offerte of brochure van de zonnepanelen. Je hebt ook het meternummer van je elektriciteitsmeter uit de meterkast nodig.

Zonnepanelen aanmelden

  • Jouw feedback
  • 1395   0

Andere bekeken ook

Zonnepanelen installeren

De salderingsregeling