Opwekken en terugleveren

Voordat je energie mag terugleveren aan het elektriciteitsnet moet je een aantal dingen regelen. Welke dingen dit zijn, maar ook het verschil tussen energie opwekken en terugleveren leggen we aan je uit in dit artikel.

Dit moet je eerst regelen

Teruglevering melden bij de netbeheerder is niet alleen verplicht, maar ook noodzakelijk. Je meldt teruglevering (door je zonnepanelen of andere elektriciteitsopwekker) eenvoudig aan via energieleveren.nl.

Waarom moet ik teruglevering melden?

Een stabiel elektriciteitsnetwerk is in het belang van iedereen. Om dit te kunnen garanderen, is het noodzakelijk dat teruglevering gemeld wordt bij de netbeheerder. Met de melding van teruglevering houdt de netbeheerder bij waar uitbreidingen of onderhoud aan het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk is. Dit voorkomt vervelende stroomonderbrekingen of storingen op je omvormer. Meer over het veilig inrichten van je meterkast.

Meldingsplicht bij de netbeheerder

Het aanmelden van zonnepanelen (melden van teruglevering) bij je netbeheerder is verplicht (Zie ook: Netcode art. 2.1.5.1). Lees ook de privacyverklaring van de netbeheerder goed door, om te weten hoe zij omgaan met de gegevens van jouw zonnepanelen (of andere elektriciteitsopwekker).

Let op! Nieuwe manier van aanmelden

De netbeheerder vraagt sinds 27 april 2019 om meer gegevens van de jouw elektriciteitsopwekker. Al deze gegevens zijn op te vragen bij de installateur of te vinden op de offerte of brochure van de elektriciteitsopwekker. Je hebt ook het meternummer van je elektriciteitsmeter uit de meterkast nodig. Meer over de nieuwe manier van aanmelden.

Ik ga niet terugleveren

Teruglevering ontstaat eigenlijk altijd. Alleen als je een off-grid systeem hebt (de zonnepanelen zijn dan niet gekoppeld aan de aansluiting in de meterkast) hoeft je geen melding te maken bij de netbeheerder. Een elektriciteitsopwekker die gekoppeld is aan de aansluiting in de meterkast moet je altijd aanmelden bij de netbeheerder. Ook als er een batterij voor energieopslag aanwezig is. In dit geval meldt je ook de gegevens van de thuisbatterij bij de netbeheerder. Zoek hier je netbeheerder.

Nieuwe eisen terugleveren elektriciteit

Sinds 27 april 2019 stelt de overheid nieuwe eisen aan de installatie van zonnepanelen en andere elektriciteitsopwekkers. De nieuwe technische eisen zijn het gevolg van hernieuwde Europese en landelijke richtlijnen. Deze nieuwe eisen gelden voor alle elektriciteitsopwekkers vanaf 0,8 KW (in de praktijk zijn dat 3 zonnepanelen).

Aantonen met certificaat nog niet mogelijk

Elektriciteitsopwekkers die na 27 april 2019 zijn aangeschaft moeten voldoen aan de nieuwe technische eisen. Ook bij een ingrijpende wijziging, zoals het vervangen van de omvormer is dit het geval. De netbeheerder kan je vragen om dit aan te tonen, als dit noodzakelijk is. Op dit moment is er nog geen standaard certificaat beschikbaar waarmee je kan aantonen dat jouw zonnepanelen voldoen aan de Europese eisen. Daarom heeft Netbeheer Nederland een lijst met omvormers samengesteld. Staat je omvormer hier op? Dan voldoen jouw zonnepanelen aan de Europese richtlijnen. Check hier over jouw omvormer geschikt is.

Verantwoordelijkheid van de netbeheerder

De netbeheerder is verantwoordelijk voor het transport en een stabiele energievoorziening van elektriciteit en gas. Om dit mogelijk te maken is de netbeheerder dagelijks bezig met het onderhouden en controleren van het elektriciteitsnetwerk. Waar nodig past de netbeheerder de kabels aan, zodat iedereen onbezorgd elektriciteit kan blijven gebruiken en terugleveren. Meer over de taken van de netbeheerder.

Energie terugleveren en opwekken

De termen opwekken en terugleveren worden vaak door elkaar gebruikt. Dat is onterecht, want energie terugleveren of opwekken, dat is een wereld van verschil!

Het verschil tussen opwekken en terugleveren

De omvormer van je set zonnepanelen laat zien hoeveel elektriciteit je opwekt. Je maakt altijd meteen gebruik van de stroom die de zonnepanelen opwekken. De stroom die je niet meteen gebruikt, levert je terug aan het elektriciteitsnet. De meter in de meterkast registreert dit als teruglevering. De opgewekte elektriciteit die je meteen van de zonnepanelen gebruikt, zie je hierop niet terug.  Het verschil tussen de opwekking en terugleveren is dus de elektriciteit die je zelf meteen van de zonnepanelen gebruikt in huis.

Meer over de omvormer

Eigen verbruik zonnepanelen

Stel dat de zonnepanelen 100 kWh opwekken en ze leveren 80 kWh terug. Het directe verbruik in huis van de zonnepanelen is dan 20 kWh. Dit is echter niet het totale energieverbruik. Daarvoor moet je nu een berekening maken.

Berekening totale energieverbruik

Stel dat je ook nog 200 kWh van de energieleverancier afneemt. Om het totale energieverbruik te berekenen gebruik je dan de som: Netverbruik + (opwek – teruglevering).

Het totale energieverbruik is dan: 200 + (100 – 80) = 220 kWh.

verschil energie opwekken en terugleveren

Wat ziet je op de jaarafrekening?

De energieleverancier verrekent alleen wat de meter in meterkast registreert: De energie die je van de energieleverancier ontvangt en de teruglevering van de zonnepanelen.

Meterstanden doorgeven

Geef nooit de stand van de omvormer door aan de energieleverancier. De energieleverancier heeft alleen de meterstanden van de elektra- en gasmeter nodig en als je een slimme meter hebt, gaat dit zelfs automatisch. De energieleverancier verrekent jaarlijks de teruglevering op de jaarnota.

Meer over het salderen van terugleveren.

veelgestelde vragen energie terugleveren

Video over opwekken en terugleveren

  • Nuttige pagina?
  • 1387   6