Energie terugleveren gebeurt als de zonnepanelen meer energie opwekken dan je in huis gebruikt. Om energie te mogen terugleveren moet je toestemming vragen bij de netbeheerder én de energieleverancier hiervan op de hoogte stellen. In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet en wat het verschil is tussen energie opwekken en energie terugleveren.

Energie terugleveren melden

Waarom is het melden van terugleveren belangrijk?

Het melden van het product waarmee je energie teruglevert is in Nederland verplicht. Meestal is deze elektriciteitsopwekker een set zonnepanelen. Met het melden van je zonnepanelen draag je bij aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet. De netbeheerder gebruikt deze gegevens namelijk om verbeteringen uit te voeren aan het stroomnet om hiermee storingen te voorkomen. Let op, sinds september 2022 is het ook verplicht om je thuisbatterij te melden bij de netbeheerder, door aan te geven of er sprake is van energieopslag.

Aanmelden via energieleveren.nl

Voor het aanmelden heb je het nummer van de slimme meter nodig en de gegevens van de omvormer en de zonnepanelen. De gegevens van de omvormer en zonnepanelen vraag je op bij de installateur of kan je vinden op de offerte, factuur, of het opleverdocument. Het aanmelden kan op elk gewenst moment, voordat je de zonnepanelen laat plaatsen. Lukt het aanmelden niet? Neem dan contact op met je netbeheerder.

Wie is mijn netbeherder?

Maar ik lever helemaal geen energie terug

Gemiddeld wordt 70% van de opgewekte energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Teruglevering ontstaat op het moment dat je zonnepanelen meer energie opwekken dan je in huis nodig hebt. Vooral in de zomerse periode wordt er veel energie teruggeleverd. Alleen als je zonnepanelen niet gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet (off-grid) ontstaat er geen teruglevering.

Waar moet ik mijn zonnepanelen aanmelden?

Energie opwekken of terugleveren

Verschil energie opwekken en energie terugleveren

Het opwekken van energie is wat anders dan energie terugleveren. Zo laat de omvormer exact zien hoeveel energie de zonnepanelen opwekken en de slimme meter hoeveel energie je hiervan teruglevert. De teruglevering op de slimme meter is altijd lager dan de opgewekte energie op de omvormer. Dit komt, omdat je de opgewekte energie van de zonnepanelen altijd eerst in huis gebruikt. Dit is dus je directe besparing!

Energiecontract met zonnepanelen

Sluit een energiecontract af met enkeltarief. Hierdoor weet je zeker dat je geen vergoeding misloopt als je nog teruglevering overhoudt in het hoge tarief, zoals dat bij een energiecontract met dubbeltarief kan voorkomen. Je levert namelijk altijd de meeste energie terug in het hoge tarief.

Energie terugleveren per fase bij zonnepanelen

Slimme meters verrekenen de teruglevering en het energieverbruik van alle fasen in de meter zelf. Vervolgens loopt óf het telwerk voor teruglevering óf het telwerk voor levering op. Deze lopen dus nooit gelijktijdig op. Een energieverbruiksmanager laat dit soms wel zo zien, omdat deze de fasen wel apart kan meten. De energieleverancier hanteert echter altijd de meterstanden van de slimme meter voor de jaarafrekening.

Stand van de omvormer niet doorgeven

Geef nooit de stand van de omvormer door aan de energieleverancier. Alleen de teruglevering komt in aanmerking voor een vergoeding conform de salderingsregeling. De energieleverancier heeft alleen de meterstanden van de elektriciteitsmeter en de gasmeter nodig.  Als je slimme meters hebt hoef je helemaal niets door te geven, want dan leest de energieleverancier de meterstanden zelf uit.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Energieverbruik berekenen

Hoe berekend ik mijn energieverbruik met zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt geplaatst kan de slimme meter niet meer je totale energieverbruik registreren. De stroom die je meteen verbruikt van de zonnepanelen komt namelijk niet bij de slimme meter terecht. Om je totale energieverbruik te achterhalen moet je dus een berekening uitvoeren:

Controleer eerst de stroom die je hebt afgenomen bij je energieleverancier. Hier bovenop tel je de stroom die je direct van de zonnepanelen in huis gebruikt. Stel dat de zonnepanelen 100 kWh opwekken en ze leveren 20 kWh van de stroom terug, dan is het directe energieverbruik 80 kWh.

Je voert de volgende berekening uit: Netverbruik + (opwek – teruglevering)

Berekening totale elektriciteitsverbruik: 200 + (100 – 20) = 280 kWh

Energie opwekken en terugleveren

Energie terugleveren in beeld

Veelgestelde vragen over energie terugleveren

Waarom moet ik mijn zonnepanelen melden?

Met de gegevens van jouw zonnepanelen berekent de netbeheerder of hij een aanpassing moet doen in het elektriciteitsnet. Zo blijft het mogelijk om energie terug te leveren en krijgt ieder huishouden in Nederland gewoon energie binnen. Met het aanmelden van de zonnepanelen draag je dus bij aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet.

Hoe meld ik mijn zonnepanelen aan?

Wanneer ontstaat teruglevering?

Na het aansluiten van de zonnepanelen wek je gelijk energie op. Als je méér energie opwekt dan je nodig hebt in huis, ontstaat er teruglevering naar het elektriciteitsnet. Een gemiddeld huishouden levert per jaar 70% van de opgewekte energie terug en verbruik het “slechts” 30% van de opgewekte energie meteen in huis.

Hoe werkt energie terugleveren?

Is mijn meter geschikt voor zonnepanelen?

Niet alle elektriciteitsmeters zijn geschikt voor de registratie van teruglevering. Het is dus slim om dit vooraf te controleren bij je netbeheerder. Nadat je de zonnepanelen aanmeldt, wordt je ook altijd geïnformeerd over de geschiktheid van de elektriciteitsmeter.

Welke elektriciteitsmeter heb ik?

Lever ik altijd terug als ik zonnepanelen heb?

Ja! Gemiddeld wordt 70% van de opgewekte elektriciteit teruggeleverd, waarvan het grootste gedeelte natuurlijk in de zomer. Dan is het energieverbruik laag en de energieopbrengst van de zonnepanelen juist hoog. Zelfs als je maar 3 zonnepanelen hebt lever je nog terug. Je levert géén energie terug als je omvormer is uitgeschakeld of als de zonnepanelen niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet (off-grid).

Hoe werken zonnepanelen?

Ik ga energie terugleveren, wat krijg ik daarvoor?

Op dit moment is de energieleverancier verplicht om alle teruglevering te salderen. Hierdoor krijg je hetzelfde bedrag terug van de energieleverancier die je ook betaalt voor de energie die je koopt. Dit tarief vind je terug in je energiecontract. In de periode 2025 – 2031 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd en daarna ontvang je een vaste vergoeding voor de teruglevering van je energie.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Mag ik nog zonnepanelen plaatsen?

Huishoudens en kleine bedrijven mogen altijd zonnepanelen plaatsen. Alleen bij grote projecten en zonneparken ontstaan knelpunten op het elektriciteitsnet die wel invloed hebben. Zo kan het voor komen dat de omvormer af en toe uitvalt als er sprake is van een te hoge netspanning. Neem daarom altijd even contact op met de netbeheerder als je van plan om veel zonnepanelen te plaatsen.

Hoe voorkom ik een storing op de omvormer?

Wanneer moet ik mijn zonnepanelen melden?

Zonnepanelen meld je bij voorkeur vooraf aan bij de netbeheer via de website www.energieleveren.nl. De gegevens van de omvormer en zonnepanelen vraag je op bij de installateur of zijn te vinden op de offerte of brochure van de zonnepanelen. Je hebt ook het meternummer van je slimme meter uit de meterkast nodig.

Waar meld ik mijn zonnepanelen aan?

  • Jouw feedback
  • 1397   0