Energie terugleveren

Voordat je energie kan en mag terugleveren aan het elektriciteitsnet moet je een aantal dingen regelen. Welke dingen dit zijn, maar ook het verschil tussen energie opwekken en terugleveren leggen we uit in dit artikel.

Waarom moet ik teruglevering melden?

Een stabiel elektriciteitsnet is in het belang van iedereen. Om dit te kunnen garanderen, is het noodzakelijk dat teruglevering gemeld wordt bij de netbeheerder. Met de melding van teruglevering houdt de netbeheerder bij waar uitbreiding en/of onderhoud aan het elektriciteitsnet nodig is. Dit voorkomt vervelende stroomonderbrekingen of storingen op bijvoorbeeld je omvormer. Zo voorkom je een storing op de omvormer.

Wanneer moet ik teruglevering melden?

Het melden van teruglevering doe je voordat je de zonnepanelen, windmolen (of andere elektriciteitsopwekker) plaatst. Dus, heb je een overeenkomst gesloten met een installateur, meld dan de teruglevering alvast bij de netbeheerder. Een melding van teruglevering bij je netbeheerder is gratis, maar wel verplicht (Zie ook: Netcode art. 2.1.5.1).

De netbeheerder vraagt sinds 27 april 2019 om meer gegevens van de jouw elektriciteitsopwekker. Al deze gegevens zijn op te vragen bij de installateur of te vinden op de offerte of brochure van de elektriciteitsopwekker. Je hebt ook het meternummer van je elektriciteitsmeter uit de meterkast nodig. Meer over de nieuwe manier van aanmelden.

Ik ga niet terugleveren

Teruglevering ontstaat eigenlijk altijd. Alleen als je een off-grid systeem hebt hoeft je geen melding te maken bij de netbeheerder. Een elektriciteitsopwekker die gekoppeld is aan de aansluiting in de meterkast moet je altijd aanmelden bij de netbeheerder. Ook als er een batterij voor energieopslag aanwezig is. In dit geval meldt je ook de gegevens van de thuisbatterij bij de netbeheerder. Zoek hier je netbeheerder.

Nieuwe eisen terugleveren elektriciteit

Sinds 27 april 2019 stelt de overheid nieuwe eisen aan de installatie van zonnepanelen en andere elektriciteitsopwekkers. De nieuwe technische eisen zijn het gevolg van hernieuwde Europese en landelijke richtlijnen. Deze nieuwe eisen gelden voor alle elektriciteitsopwekkers vanaf 0,8 KW (in de praktijk zijn dat 3 zonnepanelen). Ook bij een ingrijpende wijziging, zoals het vervangen van de omvormer is dit het geval. De netbeheerder controleert na de aanmelding van teruglevering of jouw omvormer voldoet aan de eisen.

Het verschil tussen energie opwekken en terugleveren

De termen opwekken en terugleveren worden vaak door elkaar gebruikt. Dat is onterecht, want energie terugleveren of opwekken, dat is een wereld van verschil! De omvormer van je set zonnepanelen laat namelijk alleen zien hoeveel elektriciteit je opwekt. Je maakt altijd meteen gebruik van de stroom die de zonnepanelen opwekken. De stroom die je niet meteen gebruikt, levert je terug aan het elektriciteitsnet. De meter in de meterkast registreert dit als teruglevering. De opgewekte elektriciteit die je meteen van de zonnepanelen gebruikt, zie je hierop niet terug.  Het verschil tussen de opwekking en terugleveren is dus de elektriciteit die je zelf meteen van de zonnepanelen gebruikt in huis.

Wat zie je op de jaarafrekening?

De energieleverancier verrekent alleen wat de meter in meterkast registreert: De energie die je van de energieleverancier ontvangt en de teruglevering van de zonnepanelen.

Meterstanden doorgeven

Geef nooit de stand van de omvormer door aan de energieleverancier. De energieleverancier heeft alleen de meterstanden van de elektra- en gasmeter nodig en als je een slimme meter hebt, gaat dit zelfs automatisch. De energieleverancier verrekent jaarlijks de teruglevering op de jaarnota.

Meer over het salderen van terugleveren.

Eigen verbruik zonnepanelen

Stel dat de zonnepanelen 100 kWh opwekken en ze leveren 80 kWh terug. Het directe verbruik in huis van de zonnepanelen is dan 20 kWh. Dit is echter niet het totale energieverbruik. Daarvoor moet je nu een berekening maken.

Berekening totale energieverbruik

Stel dat je ook nog 200 kWh van de energieleverancier afneemt. Om het totale energieverbruik te berekenen gebruik je dan de som: Netverbruik + (opwek – teruglevering).

Het totale energieverbruik is dan: 200 + (100 – 80) = 220 kWh.

Berekening energieverbruik bij zonnepanelen

Playlist: Teruglevering aanmelden doe je zo!

  • Nuttige pagina?
  • 1393   6