kleine windmolen installeren

Een windmolen installeren doe je al in 9 stappen! Zorg er wel voor dat je eerst alle informatie over het installeren van een  windmolen hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van ons stappenplan.

inlezen kleine windmolen

Stappenplan voor het installeren van een windmolen

Alles goed doorgenomen? Dan kan je nu aan de slag!

Keuze maken voor een windmolen

Er zijn 3 soorten windmolens waaruit je kunt kiezen. Voor de meeste mensen is alleen een mini windmolen of een kleine windmolen geschikt.

Kleine of grote windmolen

Een kleine of grote windmolen plaatsen bij jouw huis is een grote klus. In de meeste gevallen is het verstandiger om een installatiebedrijf in te schakelen die alles voor je regelt. Mocht je het wel zelf willen proberen, controleer dan eerst of je in een gunstige regio woont via de Windatlas. Check de Windatlas hier.

Mini windmolen

Een mini windmolen kan je meestal zelf eenvoudig installeren. Bijvoorbeeld op de nok van je woning, in de tuin of op het balkon.

Zoek een installatiebedrijf in de buurt

Zoek als het even kan en installatiebedrijf bij jou in de regio. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs.

Selecteer hieronder “Windmolens” als product en de provincie waar jouw installateur vandaan moet komen. We hebben trouwens ook een volledig overzicht van installatiebedrijven.

Controleer je meterkast

Controleer de capaciteit van de aansluiting en de elektriciteitsmeter in de meterkast en speel deze informatie door aan je installateur. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder. Zoek hier je netbeheerder.

Vraag de wijziging van de aansluiting of elektriciteitsmeter in een zo vroeg mogelijk stadium. Sommige netbeheerders hebben een doorlooptijd van meerdere weken.

Subsidie aanvragen voor particulieren

Vraag bij je gemeente of de provincie na of er subsidiemogelijkheden zijn voor het plaatsen van een windmolen. Op dit moment zijn er helaas geen landelijke subsidies beschikbaar voor particulieren. Je kunt wel gebruik maken van de salderingsregeling. Meer over de salderingsregeling.

Subsidie aanvragen voor zakelijke gebruikers

Voor MKB en zakelijke gebruikers (scholen en sportverenigingen) is er wel een landelijke subsidie beschikbaar. Kleine windmolens die op een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3x80A) zijn aangesloten komen in aanmerking voor een subsidie vanuit de ISDE regeling.

Vergunningen aanvragen

Informeer bij de gemeente welke vergunningen je nodig hebt. De vergunningen en procedures verschillen namelijk per gemeente, maar ook per windmolen en de uiteindelijke locatie van de windmolen.

Bestel je windmolen!

Je hebt een keuze gemaakt voor het soort windmolen dat je gaat plaatsen en meerdere offertes vergeleken. De meterkast is gecontroleerd en eventuele subsidie- of vergunningaanvragen zijn de deur uit. Dit is het moment om je windmolen te bestellen.

Wijziging aanvragen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij je netbeheerder. Vraag de wijziging van de aansluiting of elektriciteitsmeter in een zo vroeg mogelijk stadium. Sommige netbeheerders hebben een doorlooptijd van meerdere weken. Zoek hier je netbeheerder.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als je elektriciteitsmeter niet geschikt is voor de registratie van teruglevering vraag je een nieuwe meter aan bij de netbeheerder.  Als je ook een wijziging van de aansluiting hebt aangevraagd is dit niet nodig. Een nieuwe meter zit namelijk gratis bij deze wijziging in.

Wijzigen groepenkast

De installateur kan aan de slag met de voorbereiding en het aanpassen van jouw meterkast.

Teruglevering melden

Met een windmolen lever je ook energie terug aan het elektriciteitsnetwerk. Daarom is het belangrijk dat je de teruglevering bij de netbeheerder meldt. Je mag dit vooraf doen of uiterlijk 2 maanden na het in gebruik nemen van je windmolen. Aanmelden kan eenvoudig via energieleveren.nl. Meer over terugleveren.

Gefeliciteerd!

Je bent de trotse bezitter van een windmolen en wekt je eigen duurzame energie op!

Wist je trouwens dat…

..je ook voor de teruglevering van je windmolen recht hebt op een vergoeding van je energieleverancier? Deze teruglevering valt ook onder de Salderingsregeling. Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

  • Nuttige pagina?
  • 15   4