zelf een windmolen installeren

Een windmolen laten installeren doe je al in 7 stappen! Zorg er wel voor dat je eerst alle informatie over het installeren van een windmolen hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van ons stappenplan. In dit artikel leggen we uit welke stappen je neemt bij het kopen van een windmolen en beantwoorden we veelgestelde vragen over windmolens.

Stappenplan voor het laten installeren van een kleine windmolen

Keuze maken voor een soort windmolen

Er zijn 3 soorten windmolens: de windwokkel, kleine windmolen en grote windturbine. In de meeste gevallen is alleen een windwokkel geschikt voor consumenten en kleine bedrijven. Boeren met eigen land kunnen vaak ook een kleine windmolen plaatsen.

Belangrijke vragen:

Wat is de windsnelheid op mijn locatie?
Heeft de windmolen een verticale of horizontale as?
Heb ik voldoende ruimte voor een windmolen?
Kan ik de windmolen combineren met zonnepanelen?
Heb ik een vrije groep in de meterkast (nodig)?
Wat is mijn aansluitwaarde?
Kan mijn meter terugleveren?
Is mijn meter geschikt voor teruglevering?

Informatie over deze onderwerpen vind je allemaal in ons artikel over windmolens. Je kunt natuurlijk ook meteen aan de slag met een installateur. Ga dan verder met stap 2.

Meer over windmolens

Installateur van windmolens kiezen

Zoek als het even kan een erkend installatiebedrijf bij jou in de buurt. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen snel langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs, want de goedkoopste is zeker niet altijd de beste!

Belangrijke vragen:

Is de installateur aangesloten bij een keurmerk zoals VCA of InstallQ?
Heeft de installateur zegelrecht?
Lees recensies van meerdere installateurs
Laat de installateur altijd langskomen

Zoek een installateur van windmolens

Controleer je meterkast

Controleer de capaciteit van de aansluiting en de geschiktheid van de elektriciteitsmeter en speel deze informatie door aan je installateur. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder.

Info opvragen netbeheerder:

Wat is mijn aansluitwaarde?
Is mijn elektriciteitsmeter geschikt voor teruglevering?

Contact netbeheerder

Geen subsidie voor particulieren

Voor consumenten met een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3×80 ampère) die een windmolen installeren is er geen landelijke subsidie beschikbaar. In sommige gevallen is er wel een subsidie beschikbaar via de gemeente op provincie. Je maakt sowieso gebruik van de salderingsregeling, hiervoor hoef je alleen maar de windmolen aan te melden bij de netbeheerder (zie stap 7).

Salderingsregeling

Subsidie aanvragen voor zakelijke gebruikers

Voor zakelijke gebruikers is er wel een landelijke subsidie beschikbaar. Voor kleine windprojecten die op een kleinverbruikersaansluiting zijn aangesloten is subsidie beschikbaar vanuit de ISDE regeling. Als er sprake is van een grootverbruikersaansluiting dan kun je gebruik maken van de SDE subsidie.

ISDE subsidie aanvragen
SDE subsidie aanvragen

Meestal een vergunning nodig

Voor het plaatsen van een windmolen heb je bijna altijd een vergunning nodig. Vraag deze aan bij je gemeente.

Contact gemeente

Bestel je windmolen!

Al het voorwerk is gedaan, dit is het moment om je windmolen te bestellen.

Wijziging aanvragen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij je netbeheerder. De standaardkosten voor het wijzigen van een aansluiting (bijv. 1×35 A naar 3×25 A) zijn € 32,5,-. Vraag de wijziging tijdig aan, want de doorlooptijd kan bij sommige netbeheerders oplopen tot enkele maanden.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als je elektriciteitsmeter niet geschikt is voor de registratie van teruglevering vraag je een nieuwe meter aan bij de netbeheerder. In de meeste gevallen wordt deze gratis ter vervanging van je huidige meter geplaatst. Als je al een wijziging van de aansluiting hebt aangevraagd is dit niet nodig, omdat een nieuwe meter namelijk gratis bij deze wijziging in zit.

Wijzigen groepenkast

De installateur kan aan de slag met de voorbereiding en het aanpassen van jouw meterkast en het plaatsen van de windmolen. Het maakt niet uit of de verzwaring of vervanging van de elektriciteitsmeter al is uitgevoerd. Dit kan zowel voor als na de voorbereiding van de meterkast. In het geval van een verzwaring kan de installateur naderhand de windmolen aansluiten.

Teruglevering melden

Met een windmolen lever je energie terug aan het elektriciteitsnet en dat heeft invloed op de stabiliteit. Het is daarom belangrijk om deze te melden bij je netbeheerder. Doe dit zo snel mogelijk nadat je de windmolen hebt besteld. Aanmelden kan eenvoudig via energieleveren.nl.

Windmolen aanmelden

Gefeliciteerd met je kleine windmolen

Je bent de trotse bezitter van een windmolen en wekt je eigen duurzame energie op! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

Generic filters
Search in excerpt

Veelgestelde vragen over windmolens

Welke windmolens zijn er al?

Windmolens zijn onder te verdelen in drie soorten: de windwokkel, de kleine windmolen en een grote windturbine. Eigenlijk is alleen de windwokkel en de kleine windmolen echt interessant voor consumenten en kleine bedrijven.

Soorten windmolens

Hoe werkt een windmolen?

De meeste windmolens hebben 3 wieken die in beweging komen door de wind. Een generator zet de draaiende beweging van de wieken om in stroom. Hoe harder het waait, hoe meer energie de windmolen opwekt. Simpel!

Alles over windmolens

Hoeveel energie wekt een windmolen op?

Een grote windturbine van 2 Megawatt wekt jaarlijks zo’n 6,5 miljoen kWh op. Een kleine windmolen van 15 KW wekt gemiddeld zo’n 50.000 kWh op en een windwokkel komt meestal niet verder dan 1.750 kWh per jaar. Uiteraard is de opbrengst afhankelijk van de locatie waar de windmolen staat.

Geschikte locaties

Hoelang gaat een windmolen mee? 

De technische levensduur van een windmolen ligt zo rond de 20 jaar.

Alles over windmolens

Kan je een windmolen terugverdienen?

Ja, een windmolen kan je zeker terugverdienen. De terugverdientijd is zelfs vrij korte als de omstandigheden optimaal zijn en ligt zo rond de 4 jaar met de huidige energieprijzen (2024).

Ideale locaties windmolen

Krijg ik subsidie voor een windmolen?

Er is alleen een subsidie voor zakelijke gebruikers. Voor kleinzakelijke gebruikers is dat de ISDE subsidie en voor grootzakelijke gebruikers de SDE subsidie.

Subsidiemogelijkheden

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een windmolen?

Ja, voor het plaatsen van een windmolen heb je eigenlijk altijd een vergunning nodig. Deze vraag je aan bij je gemeente.
Subsidie en vergunningen

Hoe sluit ik een windmolen aan?

Een windmolen plaatsen en aansluiten is geen makkelijke klus. Het advies is om dit door een erkend installatiebedrijf te laten doen. Check altijd de aansluiting, meter en groepen in je meterkast.

Windmolen aansluiten

Is een windmolen slecht voor de natuur?

Er wordt doorlopend onderzoek gedaan naar de effecten van windturbines op bijvoorbeeld de vis- en vogelpopulatie. De ecologische impact valt mee, maar het is zeker niet zo dat windmolens geen invloed hebben. Het is daarom belangrijk om veel onderzoek te doen voordat een windmolen wordt geplaatst.

Onderzoeken windmolens

Wat is de beste locatie voor een windmolen?

Een windwokkel plaats je bij voorkeur op een locatie waar de windsnelheid 5,5 m/s is. Bij een kleine windmolen is dat 7,8 m/s en grote windturbines doen het beste hun werk op zee en in kustgebieden.

Geschikte locaties

  • Jouw feedback
  • 15   0