Een windmolen installeren doe je al in 9 stappen! Zorg er wel voor dat je eerst alle informatie over het installeren van een windmolen hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van ons stappenplan.
Stappenplan voor het installeren van een windmolen
Keuze maken voor een windmolen
Er zijn 3 soorten windmolens waaruit je kunt kiezen. Voor de meeste mensen is alleen een mini windmolen of een kleine windmolen geschikt.
Kleine of grote windmolen
Een kleine of grote windmolen plaatsen bij jouw huis is een grote klus. In de meeste gevallen is het verstandiger om een installatiebedrijf in te schakelen die alles voor je regelt. Mocht je het wel zelf willen proberen, controleer dan eerst of je in een gunstige regio woont via de Windatlas. Check de Windatlas hier.
Mini windmolen
Een mini windmolen kan je meestal zelf eenvoudig installeren. Bijvoorbeeld op de nok van je woning, in de tuin of op het balkon.
Zoek een installatiebedrijf in de buurt
Zoek als het even kan en installatiebedrijf bij jou in de regio. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs.
Controleer je meterkast
Controleer de capaciteit van de aansluiting en de elektriciteitsmeter in de meterkast en speel deze informatie door aan je installateur. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder. Vraag de wijziging van de aansluiting of elektriciteitsmeter in een zo vroeg mogelijk stadium aan. Sommige netbeheerders hebben een doorlooptijd van meerdere weken. Zoek hier je netbeheerder.
Kosten indicatie meterkast wijzigen
- Nieuwe meter voor teruglevering: gratis
- Wijzigen aansluiting standaard (t/m 3x25A): 250 euro
- Wijzigen groepenkast: 500 euro
Subsidie aanvragen voor particulieren
Vraag bij je gemeente of de provincie na of er subsidiemogelijkheden zijn voor het plaatsen van een windmolen. Op dit moment zijn er helaas geen landelijke subsidies beschikbaar voor particulieren. Je kunt wel gebruik maken van de salderingsregeling.
Andere subsidies
- Voor energiecoöperaties: SCE subsidie
- Voor MKB en zakelijke gebruikers: ISDE subsidie
- Voor grootverbruikers: SDE subsidie
Vergunningen aanvragen
Informeer bij de gemeente welke vergunningen je nodig hebt. De vergunningen en procedures verschillen namelijk per gemeente, maar ook per windmolen en de uiteindelijke locatie van de windmolen.
Bestel je windmolen!
Je hebt een keuze gemaakt voor het soort windmolen dat je gaat plaatsen en meerdere offertes vergeleken. De meterkast is gecontroleerd en eventuele subsidie- of vergunningaanvragen zijn de deur uit. Dit is het moment om je windmolen te bestellen.
Wijziging aanvragen aansluiting
Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij je netbeheerder. Vraag de wijziging van de aansluiting of elektriciteitsmeter in een zo vroeg mogelijk stadium aan. Sommige netbeheerders hebben een doorlooptijd van meerdere weken. Zoek hier je netbeheerder.
Vervangen elektriciteitsmeter
Als je elektriciteitsmeter niet geschikt is voor de registratie van teruglevering vraag je een nieuwe meter aan bij de netbeheerder. Als je ook een wijziging van de aansluiting hebt aangevraagd is dit niet nodig. Een nieuwe meter zit namelijk gratis bij deze wijziging in.
Wijzigen groepenkast
De installateur kan aan de slag met de voorbereiding en het aanpassen van jouw meterkast.
Teruglevering melden
Met een windmolen lever je ook energie terug aan het elektriciteitsnetwerk. Daarom is het belangrijk dat je de teruglevering bij de netbeheerder meldt. Je mag dit vooraf doen of uiterlijk 2 maanden na het in gebruik nemen van je windmolen. Aanmelden kan eenvoudig via energieleveren.nl. Meer over energie terugleveren.
Btw terugvragen voor windenergie
Je hebt waarschijnlijk recht op teruggave van de btw over de aanschaf én installatie van je windmolen. Je vraagt de belasting terug bij De Belastingdienst. Meer over btw terugvragen.
Gefeliciteerd met je windmolen!
Je bent de trotse bezitter van een windmolen en wekt je eigen duurzame energie op! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.