windmolen installeren

Een windmolen installeren in 8 stappen! Zorg ervoor dat je eerst alle informatie over de mogelijkheden voor het installeren van een windmolen hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken onderstaand stappenplan.

Stappenplan voor het installeren van een windmolen

Alles goed doorgenomen? Dan kan je nu aan de slag!

Een installeren van een windmolen is maatwerk!

Een windmolen realiseren bij jouw huis is een weg van de lange adem. Meestal regelt een installatiebedrijf alles voor je en hoef je verder niets te doen. Het is wel verstandig om alvast te controleren of je in een gunstige regio woont via de Windatlas.

Installatiebedrijf uit de buurt

Zoek, als het even kan, een installatiebedrijf bij jou in de regio uit. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd bij meerdere installatiebedrijven een offerte uit.

Subsidie aanvragen

Vraag bij jouw gemeente of provincie na of er subsidiemogelijkheden zijn voor het plaatsen van een windmolen. Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies beschikbaar voor consumenten. Laat je ook informeren over de salderingsregeling.

ISDE subsidie

Voor MKB en zakelijke gebruikers, zoals scholen en sportverenigingen, is er wel een landelijke subsidie beschikbaar. Kleine windprojecten die op een kleinverbruikersaansluiting zijn aangesloten komen in aanmerking voor subsidie vanuit de ISDE regeling.

Informatie over de meterkast

Controleer bij de netbeheerder of de aansluiting en de meter in de meterkast geschikt zijn. Deze informatie heb je nodig om te kunnen bepalen of er later een aanpassing nodig is.

Aanvraag vergunningen

Informeer bij de gemeente welke vergunningen je nodig hebt. Deze is voor een (kleine) windmolen vaak nodig. Welke vergunningen je nodig hebt en welke procedures je moet doorlopen verschilt per gemeente.

Windmolen bestellen! 

Je hebt meerdere offertes van windmolens vergeleken en natuurlijk de recensies over verschillende installateurs gelezen op onze website. Dit is het moment om de windmolen te bestellen.

Wijzigen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij de netbeheerder. Een nieuwe (slimme) digitale meter zit hier gratis bij in.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als de meter in de meterkast niet geschikt is voor terugleveren, vraag dan een vervangende meter aan bij de netbeheerder. Meestal vervangt de netbeheerder deze gratis als je een windmolen plaatst.

Doorlooptijd netbeheerder: Deze kan soms oplopen tot enkele weken. Het kan dus verstandig zijn om eerst de windmolen te bestellen en de groepenkast aan te (laten) passen.

Aanmelden voor teruglevering

Met een windmolen kan je energie terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. De netbeheerder moet hiervan op de hoogte zijn. Daarom is het belangrijk dat je de teruglevering bij de netbeheerder meldt. Je mag dit vooraf doen of uiterlijk 2 maanden na het in gebruiknemen van je windmolen. Aanmelden kan eenvoudig via energieleveren.nl.

Gefeliciteerd!

Je bent de trotse bezitter van een windmolen en wekt je eigen energie op!

  • Nuttige pagina?
  • 15   4
Deel deze pagina!