De elektrische auto

De elektrische auto wint steeds meer terrein op de Nederlandse wegen. Er zijn verschillende elektrische auto’s te koop met elk hun eigen voordelen en nadelen. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende elektrische auto’s die er zijn, maar ook over de kosten, beschikbare subsidies en wat de huidige ontwikkelingen zijn.

Welke elektrische auto's zijn er?

Dit zijn de verschillende elektrische auto’s: De volledig elektrische auto, de plug-in hybride auto, de waterstofauto en de range extender.

Volledig elektrische auto

Een volledige elektrische gedreven auto (BEV) heeft alleen een elektromotor. De elektrische auto stoot hierdoor geen schadelijke stoffen uit. De actieradius ligt momenteel tussen de 200 en 600 kilometer, afhankelijk van het type auto. Een lange(re) reis moet je dus nog steeds goed plannen, zodat je de auto tussentijds bij een (snel)laadstation of openbare laadpaal op kan laden. Een voorbeeld van een volledig elektrisch gedreven auto is de Kia Niro (foto).

Kia Niro

Voordelen volledig elektrisch auto

Geen CO2-uitstoot

Fiscale voordelen

Subsidie beschikbaar

Goedkoper tanken

Minder onderhoud

Nadelen volledig elektrisch auto

Kleinere actieradius

Lange laadtijden

Laadpalen dichtheid

Duur in aanschaf

Plug-in hybride auto en hybride auto

Hybride auto

Een hybride auto (HEV) heeft naast een elektromotor ook nog een brandstofmotor. Met een hybride auto wordt de elektromotor alleen geladen via het regeneratief remsysteem. De hybride auto komt in 2 varianten: licht hybride en volledig hybride. Bij een licht hybride auto dient de elektromotor slechts ter ondersteuning van de brandstofmotor. De volledig hybride auto kan voor een korte afstand (meestal 40 km) volledig op de elektromotor rijden. Een voorbeeld van een hybride auto is de Toyota Corolla Hybride (foto).

Toyota Corolla Hybride auto

Plug-in hybride auto

Van een plug-in hybride auto (PHEV) is sprake als de accu ook opgeladen kan worden via een stekker. Een accu van een plug-in hybride is vaak groter, waardoor ook de actieradius hoger is. Als de stroom op is, dan neemt de brandstofmotor het over en rij je verder op fossiele brandstof. Een voorbeeld van een plug-in hybride auto is de Mitsubishi Outlander PHEV (foto).

Mitsubishi Outlander PHEV

Voordelen (plug-in) hybride

Grotere actieradius

Niet tussentijds opladen

Minder CO2-uitstoot

Nadelen (plug-in) hybride

Geen fiscale voordelen

Duur in aanschaf

Gedeeltelijke CO2-uitstoot

Waterstofauto

Een waterstofauto is eigenlijk gewoon een volledig elektrische auto. Deze heeft dus ook elektromotoren. Het verschil zit hem in de manier waarop de energie wordt opgeslagen. Waar bij de volledig elektrische auto er sprake is van een accupakket, maakt de waterstofauto gebruik van een tank, waarin vloeibare waterstof wordt opgeslagen. Eigenlijk net als bij een benzinetank. Het grootste voordeel een waterstofauto is dan ook, dat je deze net zo snel kan voltanken als bij een benzine- of dieselauto. Een voorbeeld van een waterstofauto is de Hyundai Nexo (foto).

Hyundai Nexo waterstofauto

Voordelen waterstofauto

Grote actieradius

Niet tussentijds opladen

Geen CO2-uitstoot

Snel laden/tanken

Nadelen waterstofauto

Weinig waterstof tankstations

Weinig keuze in merk en types

Veel energie nodig voor waterstof

Duur in aanschaf

Range extender

Een range extender (E-REV) heeft een elektromotor en een verbrandingsmotor. Deze benzine- of dieselmotor dient als back-up voor de elektromotor en laadt deze op als de elektromotor leeg raakt. Het verschil met de hybride auto is dat deze de wielen niet aandrijft. Je rijdt dus altijd op de elektromotor. Een voorbeeld van een range extender is de Nissan Qashqai E-Power (foto)

Nissan Qashqai E-Power

Voordelen range extender

Grotere actieradius

Zuinig door efficiënte verbrandingsmotor

Minder CO2-uitstoot

Nadelen range extender

Geen fiscale voordelen

Dure elektromotor én verbrandingsmotor

Gedeeltelijke CO2-uitstoot

Wat kost elektrisch rijden?

Een elektrische auto kopen

Een elektrische auto is duurder in aanschaf dan een auto die op fossiele brandstof rijdt. De prijzen van elektrische auto’s dalen wel, maar zijn gemiddeld nog steeds 10.000 euro hoger dan een vergelijkbare diesel- of benzineauto. De voordelen van de elektrische auto zitten dan ook vooral in het fiscale aspect, de verbruikskosten en ze zijn beter voor ons milieu. Dit zijn de verschillende prijzen per soort auto (prijspeil 2023):

Verschil in prijzen elektrische auto’s en fossiele brandstofauto’s:

Benzineauto: € 24.000,-

Hybride auto: € 30.000,-

Volledig elektrische auto: € 35.000,-

Plug-in hybride auto: € 37.000,-

Waterstofauto: € 70.000,-

Verbruikskosten van een elektrische auto

Door de efficiëntere aandrijflijn van de elektrische auto verbruikt deze aanzienlijk minder energie dan een benzine- of dieselauto. Het verbruik van een elektrische auto is ongeveer 18 kWh per 100 kilometer. Het verbruik van een benzineauto ligt rond de 7 liter per 100 kilometer. De energiekosten zijn in 2023 niet meer in het voordeel van de elektrische auto door de stijgende elektriciteitsprijs. Diesel of benzine kosten respectievelijk €1,91 en  € 1,98 en elektriciteit € 0,78 (prijspeil, februari 2023). Dat betekent dat 100 kilometer rijden met de elektrische auto of benzine auto zo’n 14 euro kost en met een diesel bijna 10 euro.

Verbruikskosten per auto 2023

Onderhoudskosten elektrische auto

De elektrische auto vergt ook veel minder onderhoud dan een auto met een brandstofmotor, omdat deze veel minder bewegende delen heeft. Bij een volledig elektrisch gedreven auto zijn de onderhoudskosten 60% lager zijn dan bij een benzineauto of een dieselauto. Bij de (plug-in) hybride auto zijn de onderhoudskosten ongeveer 30% lager.

Vergelijking aankoopprijs elektrische auto en benzineauto

elektrische auto aankoopprijs

Overige kosten elektrisch rijden

Normale laadpaal: € 1000,-

Slimme laadpaal: € 1740,-

Verzwaren aansluiting 3-fase: € 300,-

Slimme meter (slim laden): € 180,-

Wijzigen groepenkast: € 500,-

Subsidies en fiscale voordelen elektrisch rijden

Vrijstelling Motorrijtuigenbelasting

Eigenaren van volledig elektrische auto’s zijn tot 2025 vrijgesteld van de Motorrijtuigenbelasting (MRB).

Vrijstelling Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen

BPM is belasting op auto’s gebaseerd op de CO2-uitstoot. Deze heeft een standaard basisbedrag en wordt verhoogd naarmate de auto meer CO2 uitstoot. Volledig elektrische auto’s en waterstofauto’s stoten géén CO2 uit en zijn daarom vrijgesteld van de BPM. Voor hybride en plug-in hybride elektrische auto’s is dat niet het geval.

Bijtelling elektrische leaseauto’s

In 2023 geldt een fiscale bijtelling van 16 procent voor volledig elektrische auto’s en waterstofauto’s met een nieuwprijs tot 35.000 euro. Voor duurdere volledig elektrische auto’s of waterstofauto’s geldt voor het bedrag boven deze 35.000 euro een fiscale bijtelling van 22%. In de komende jaren verdwijnt dit fiscale voordeel voor zakelijke elektrische rijders stapsgewijs. Als je de zakelijke auto niet privé gebruikt of maximaal 500 km per jaar, dan is geen sprake van bijtelling.

Een overzicht van de afbouw van het fiscale voordeel voor leaserijders van een elektrische auto:

2023: 16% (nieuwprijs tot € 30.000,-)

2024: 16% (nieuwprijs tot € 30.000,-)

2025: 17% (nieuwprijs tot € 30.000,-)

2026: 22% (geen grens)

Subsidie voor elektrische auto’s 

Sinds 1 juli 2020 is er voor particulieren die een nieuwe of tweedehandse elektrische auto kopen of leasen subsidie beschikbaar. De Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) loopt tot 1 juli 2025. Bedrijven die elektrische bedrijfsauto’s kopen of leasen krijgen subsidie vanuit de SEBA.

SEPP subsidie

SEBA subsidie

Milieu Investeringsaftrek voor bedrijven

Bedrijven kunnen ook gebruik maken van de Milieu Investeringsaftrek (MIA) bij de aankoop of lease van een elektrische auto of een waterstofauto. De Milieu Investeringsaftrek is een fiscale regeling en kan in combinatie met de SEBA subsidie aangevraagd worden.

MIA/Vamil

Stand van zaken elektrische auto

Aantal elektrische auto’s in Nederland

Tot 1 januari 2023 rijden er al ruim een half miljoen elektrische auto’s op de Nederlandse wegen, waarvan 63,7% volledig elektrisch is, 36,2% een hybride elektrische auto en slechts 0,1% is een waterstofauto. Het aantal elektrische auto’s is sinds 2016 met maar liefst 589% gegroeid en heeft een aandeel van 5,8% in het totale Nederlandse wagenpark dat zo’n 9 miljoen auto’s telt.

Elektrische auto's in NL 2023 januari

Top 10 verkochte elektrische auto’s in Nederland

De Tesla Model 3 is verreweg de meest verkochte volledig elektrische auto in Nederland. De Kia Niro, VW ID3 en de  Hyundai Kona doen het ook uitstekend bij Nederlanders. Binnen het segment hybride auto’s is de Mitsubisch Outlander het populairst. Nieuwkomer binnen de hybride automarkt is Lynk&Co die gelijk een stevige positie binnen de top 10 hybride elektrische auto’s inneemt.

Top 10 verkochte elektrische auto's 2023

Onderzoek naar elektrische auto’s

Verschillende instanties hebben onderzoek gedaan naar verschillende aspecten van de elektrische auto zoals; de duurzaamheid, levensduur van de accu en de kosten van de elektrische auto. Hieronder vind je de belangrijkste onderzoeken.

TNO: Laadinfrastructuur elektrische auto (2022)

PWC: Haalbaarheid klimaatdoel (2021)

ANWB: Elektrisch rijden monitor (2021)

Geotab: Levensduur van de accu (2020)

NVDE: Kosten elektrische rijden (2019)

TNO: Van bron tot wiel (2015)

Wist je dit over de elektrische auto?

Een elektrische auto stoot tijdens zijn de productie en levensduur 60% minder CO2 uit dan een benzineauto.

Vanaf 2030 kan je geen nieuwe auto met een brandstofmotor meer kopen.

Een liter benzine bevat 8,9 kWh aan energie, waarvan 6 kWh nodig is voor het productieproces.

De Tesla Model 3 is de meest verkochte elektrische auto in Nederland.

Tijdens het remmen laad je de elektrische auto ook op. Dit komt doordat er kinetische energie omgezet wordt in bruikbare energie voor de accu.

Bijna 6% van de totale autovloot in Nederland is inmiddels elektrisch.

Laatste nieuws over elektrische auto's

Elektrische auto's in beeld

Veelgestelde vragen over de elektrische auto

Hoe duur is een elektrische auto?

In 2023 is een elektrische auto gemiddeld 10.000 euro duurder dan een vergelijkbare benzineauto of een diesel auto. De elektrische auto is daartegenover wel 35% zuiniger in onderhoud en is vele malen zuiniger in het gebruik. Daarnaast is er ook subsidie beschikbaar voor de aankoop van een elektrische auto.

Meer over de kosten

Rijdt een elektrische auto lekker?

Een elektrische auto heeft geen versnellingsbak meer, dus schakelen is niet meer nodig. Je drukt simpelweg het gaspedaal dieper in als je harder wil rijden. Een elektrische auto is ook significant stiller dan een benzine auto. Veel mensen ervaren het rijden in een elektrische auto als prettig en rustiger, maar hikken nog steeds tegen de hoge aankoopprijs aan.

Welke elekrische auto’s zijn er?

Hoelang gaat een elektrische auto mee?

De levensduur is vooral afhankelijk van de batterij. De batterij van een elektrische auto gaat gemiddeld tussen de 150.000 en 250.000 kilometer mee en gaat daarmee gelijk op met een auto met brandstofmotor. Het vervangen van een accu kost gemiddeld zo’n 10.000 euro en is goedkoper dan het kopen van een nieuwe benzineauto of dieselauto.

Welke subsidies zijn er voor een elektrische auto?

Particulieren krijgen in 2023 voor de aankoop van een nieuwe elektrische auto 2950 euro subsidie en voor een tweedehandse elektrische auto 2000 euro vanuit de SEPP regeling. Zakelijke gebruikers en bedrijven kunnen maximaal 5000 euro aan subsidie krijgen per bedrijfsauto vanuit de SEBA subsidie. Daarnaast kunnen bedrijven ook een fiscale teruggave regelen vanuit de MIA/Vamil.

Meer over subsidies

Wat zijn de verbruikskosten van een elektrische auto?

De elektrische auto verbruikt gemiddeld tussen de 18 kWh per 100 kilometer, een benzine auto verbruikt gemiddeld 7 liter benzine op 100 kilometer en een diesel gebruik zo’n 5 liter per 100 kilometer. Dat betekent dat de elektrische auto zo’n 13,8 cent per km kost, een benzineauto 14 cent per km en een dieselauto ongeveer 9,8 cent per km (prijspeil februari 2023). De verbruikskosten van een elektrische auto zijn net als bij een gewone auto ook afhankelijk van de soort motor, het gewicht en het rijgedrag.

Meer over de verbruikskosten

Is elektrisch rijden veilig?

Elektrisch rijden is net zo veilig als rijden op welke andere brandstof dan ook. De accu zit namelijk in een zéér sterke en waterdichte behuizing. Daarnaast wordt het hoogspanningssysteem gedeactiveerd op het moment van een eventuele crash.

  • Nuttige pagina?
  • 11   0

Andere bekeken ook

Opladen elektrische auto

SEPP subsidie