elektrische auto

De elektrische auto is straks niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden en dit wordt zo langzamerhand ook zichtbaar én hoorbaar op de weg. Het Nederlandse heeft ambitieuze plannen en mikt op 1 miljoen elektrische voertuigen op de Nederlandse wegen in 2025.

Volledig elektrische auto

Een volledige elektrische gedreven auto heeft alleen een elektromotor. De elektrische auto stoot hierdoor geen schadelijke stoffen uit. De actieradius ligt momenteel tussen de 200 en 400 kilometer, afhankelijk van het type auto. Een lange(re) reis moet je dus goed plannen, zodat je de auto tussentijds bij een (snel)laadstation of openbare laadpaal op kan laden. Een voorbeeld van een volledig elektrisch gedreven auto is de Nissan Leaf.

Voor- en nadelen van een volledig elektrisch gedreven auto

+ Geen uitstoot van schadelijke stoffen
+ Fiscale voordelen
+ Goedkoper tanken
+ Minder onderhoud

Kleine actieradius
Wachttijd opladen
Duur in aanschaf

Plug-in Hybride auto

Een hybride auto heeft naast een elektromotor ook nog een brandstofmotor. Van een plugin-hybride is sprake als de accu ook opgeladen kan worden via het stopcontact. Een accu van een plugin-hybride is vaak groter, waardoor de actieradius hoger is. Als de stroom op is, dan neemt de brandstofmotor het over en rijd je verder op fossiele brandstof. Een voorbeeld van een plugin-hybride auto is de Mitsubishi Outlander PHEV.

Voor- en nadelen plugin-hybride

+ Geen last van kleine actieradius
+ Tussentijds opladen niet nodig
+ Minder uitstoot van schadelijke stoffen

Geen fiscale voordelen (meer)
Duur in aanschaf
Gedeeltelijke CO2-uitstoot 

Aanschafprijs elektrische auto

Een elektrische auto is duurder in aanschaf dan een auto die op fossiele brandstof rijdt. De prijzen van elektrische auto’s dalen wel, maar zijn gemiddeld nog steeds 15.000 euro hoger dan een vergelijkbare diesel- of benzineauto. De voordelen van de elektrische auto zitten dan ook vooral in het fiscale, het verbruik en het milieuvriendelijke aspect.

Voordeliger in gebruik

Door de efficiëntere aandrijflijn van de elektrische auto verbruikt deze aanzienlijk minder energie dan een benzine- of dieselauto. Ook zijn de energiekosten (diesel of benzine van € 1,28 tot € 1,60 en elektriciteit € 0,23) beduidend in het voordeel van elektrische rijden. Daar komt bij dat de elektrische auto veel minder onderhoud vergt, omdat deze minder bewegende delen heeft. Bij een volledig elektrisch gedreven auto is de schatting dat de onderhoudskosten 60 procent lager zijn dan bij een benzine- of dieselauto. Bij de plug-in hybride is dit 30 procent.

Vergelijking kosten elektrische auto en benzineauto

Verschil aanschaf elektrische auto en benzineauto 2021

Kosten laadpaal

Een laadpaal kost gemiddeld 1500 euro (exclusief de installatie). De laadpaal sluit je aan op de bestaande aansluiting of een aparte aansluiting, afhankelijk van het type elektrische auto. Het opladen via een openbare laadpaal kan ook, maar hier heb je wel een laadpas voor nodig. Vergelijk hier laadpassen.

Kosten aanpassen aansluiting

Voor een eigen laadpaal moet je in sommige gevallen de meterkast of aansluiting laten aanpassen. Een installateur kan je meer vertellen over de kosten voor het aanpassen van de meterkast. Informatie over de kosten voor het aanpassen van de aansluiting vraag je op bij de netbeheerder. Zoek hier je netbeheerder.

Je-elektrische-auto-opladen-doe-je-zo

Vrijstelling BPM

Elektrische auto’s zijn tot 2025 vrijgesteld van de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM).

Bijtelling leaseauto’s

Vanaf 2021 geldt een fiscale bijtelling van 12 procent voor volledig elektrische auto’s met een nieuwprijs tot 40.000 euro. Voor duurdere volledig elektrische auto’s geldt voor het bedrag boven deze 40.000 euro een fiscale bijtelling van 22%. In de komende jaren wordt de fiscale bijtelling voor zakelijke rijders stapsgewijs opgeschroefd:

  • 2022 t/m 2024: 16%
  • 2025: 17%
  • 2026: 22%

Subsidie voor elektrische auto’s particulieren

Vanaf 1 juli 2020 is er voor particulieren, die een nieuwe of tweedehandse elektrische auto kopen of leasen een aanschafsubsidie beschikbaar van maximaal 4000 euro. Voor elektrische occasions is dit maximaal 2000 euro. De Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) loopt tot 1 juli 2025. Meer over deze subsidie

Subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s

Bedrijven kunnen gebruik maken van de Milieu Investeringsaftrek (MIA) of de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) bij de aanschaf van een elektrische auto. De Milieu Investeringsaftrek is een fiscale regeling. Meer over de MIA.

De SEBA is een subsidieregeling op de aanschaf van bedrijfsauto’s. Meer over de SEBA.

Accu bepaalt voor een groot deel de prijs

De hoge prijs van een elektrische auto komt vooral door de kostprijs van de accu. Li-ion is een dure techniek, waardoor de accu op dit moment de helft van de prijs van een elektrische auto bepaalt. Een accu met een actieradius van 400 kilometer kost tussen de 10 en 20 duizend euro. De accu is daarnaast ook de meest beperkende factor van elektrisch rijden, omdat de capaciteit van de accu bepaalt hoever je kan rijden. De actieradius van een gemiddelde accu is nog te laag voor langere ritten (zonder tussentijds opladen).

Nieuwe technieken versus lood accu’s

De opslagcapaciteit van moderne accu’s is nu al veel groter dan van oude lood-accu’s. De focus van ontwikkelaars ligt op dit moment vooral op de Li-ion accu met polymeercellen. Deze accu is veel lichter dan lood-accu’s en kent veel andere voordelen. De levensduur van de Li-ion accu moet nog wel groeien. Toyota experimenteert op dit moment met een solid-state accu. Volgens de autofabrikant laadt deze accu in enkele minuten volledig op.

Ontwikkeling levensduur

De levensduur van een accu ligt nu tussen de 5 en 20 jaar. Dit is niet gelijkwaardig aan de levensduur van de auto zelf, die rond de 15 jaar ligt. De levensduur van de accu is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Zo zijn de prestaties boven de 30 graden Celsius een stuk minder. Ook veel optrekken en afremmen en snelladen gaat ten koste van de levensduur. Uit de praktijk komt naar voren dat dagelijks snelladen de capaciteit ná 10 jaar met 20% verminderd. Over het algemeen blijft een accu bruikbaar totdat deze 80 procent van de oorspronkelijke capaciteit heeft verloren.

Onderzoek levensduur accu

Een accu van de elektrische auto verliest gemiddeld 2,3 procent aan capaciteit per jaar. In het slechtste geval is dit 4,5 procent en bij nieuwere, recente modellen minder dan 1 procent. Dit kwam naar voren uit een onderzoek van Geotab. Meer over dit onderzoek.

Groei van elektrische voertuigen op de Nederlandse wegen (t/m juli 2021):

groei elektrische auto in Nederland juli 2021

Top 10 volledig elektrische auto’s Nederland (t/m juli 2021)

Top 10 elektrische auto's en Hybride auto juli 2021
Bron: RVO.nl

Van bron tot wiel

Om de uitstoot van schadelijke stoffen goed te vergelijken hanteren onderzoekers vaak het principe “van bron tot wiel”. De elektrische auto is namelijk niet per definitie energieneutraal. Dit is afhankelijk van de energiebron waar de auto op rijdt. Het TNO deed onderzoek naar de CO2-uitstoot in 2015, waaruit bleek dat een volledig elektrisch gedreven auto gemiddeld 35 procent minder CO2 uitstoot dan een gemiddelde benzineauto. Zelfs als de energie is opgewekt door een kolencentrale, stoot de elektrische auto 22 procent minder koolstofdioxide uit.

Onderzoek werkelijke kosten elektrische auto

Het NVDE, Natuur&Milieu en de Vereniging Elektrische Rijders deden samen onderzoek naar de kosten van elektrisch rijden. Op basis van dit onderzoek stelden zij een handige factsheet samen over de kosten van elektrisch rijden.

Onderzoek haalbaarheid 

In maart 2021 deed PricewaterhouseCoopers onderzoek naar de haalbaarheid van de afspraak in het klimaatakkoord, waarin staat dat in 2030 alleen nog elektrische auto’s verkocht mogen worden.

veelgestelde vragen elektrische auto

Wist je dat?

  • je met elektrische rijden 40 procent minder CO2 uitstoot dan rijden op een fossiele brandstof.
  • er vanaf 2030 alleen maar (nieuwe) elektrische auto’s verkocht mogen worden?
  • een liter benzine 8,9 kWh energie bevat? Hiervan is 6 kWh nodig voor de productie ervan.
  • de Tesla Model 3, de meest verkochte elektrische auto is in Nederland? Er gingen er al zo’n 40.000 over de toonbank.
  • je tijdens het remmen met de elektrische auto de accu oplaadt? Tijdens het remmen wordt namelijk kinetische energie omgezet in bruikbare energie voor de accu.
  • Nuttige pagina?
  • 5   1