11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • #148332
  Cagla
  Sleutelbeheerder
   @caglacetinkaya

   Zou jij je omvormer willen pauzeren wanneer de stroomprijs negatief is?

   #148340
   Piet Wagemans
   Deelnemer
    @piet-wagemans

    Het is de verantwoordelijkheid van de netbeheerders om een goede infrastructuur neer te leggen. Dat houdt ook in dat er oplossingen worden gecreëerd voor piekmomenten in productie van stroom bijvoorbeeld door overtollige stroomproductie te gebruiken voor waterstofproductie op piekmomenten. Dit is in alle opzichten een betere oplossing dan dat iedere particulier een batterij met beperkt vermogen gaat aanschaffen. We moeten de groene energie productie niet gaan frustreren maar koesteren.

    #148341
    anders
    Deelnemer
     @anders

     Liever niet zolang de omvormer nog werkt en de spanning op het net dus niet te hoog oploopt wordt het op dat moment ook ergens gebruikt.
     Dan zou het stom zijn om deze energie niet op te wekken.

     Dit probleem heeft dus ook veel meer een financiële basis dan een technisch probleem.
     Af en toe is er lokaal meer opwek dan afname en dan zal de omvormer stoppen door overspanning.
     Maar ook dan is er ergens wel vraag naar stroom dat kan alleen niet getransporteerd worden daarvoor is net uitbreiding dus nodig.

     #148342
     Mark
     Deelnemer
      @mlve

      Uiteraard moeten we toe naar een situatie dat energie op momenten met een overschot zo efficiënt mogelijk omgezet wordt of opgeslagen wordt door productie van waterstof of centrale opslag in batterijen. Het aanleggen van voldoende infrastructuur gaat echter nog vele jaren duren. In de tussentijd is het in ons eigen belang om zelf ook maatregelen te nemen om plaatselijk energie op te slaan. Het meest voor de hand ligt natuurlijk om het eigen verbruik af te stemmen op eigen productie. Niet alleen de wasmachine/droger maar ook een elektrische boiler en (steeds meer) elektrische auto kan daarvoor dienen. Puur een kwestie van beter timen en en iets andere denkwijze. Ook de thuisbatterij is hierbij van meerwaarde. Iedereen heeft de mond vol van verduurzaming maar als het puntje bij het paaltje komt mag het onder aan de streep niets kosten of is er zelfs al onvrede als er niet aan verdiend kan worden. Voor dit moment is een thuisbatterij economisch gezien inderdaad niet snel rendabel maar laten diegenen die het op zich wel kunnen betalen wel de verantwoording nemen om mee te doen en dat niet in de laatste plaats omdat niet gezeurd mag worden over energie-problematiek als de eigen mogelijkheden nog niet zijn benut. Wijzen naar de overheid of andere instanties is erg makkelijk maar bevestigt het spreekwoord dat de beste stuurlui aan wal staan.
      Waar dit topic mee begonnen is: Het pauzeren van omvormers, is natuurlijk begrijpelijk voor bezitters van zonnepanelen die geen financiële of praktische mogelijkheden hebben om zich aan te passen maar voor ieder ander eigenlijk een schande om een schaars goed (dat energie per saldo is) verloren te laten gaan. Schouders eronder voor wie dat kan en gáán.

      #148352
      Gerco Elsenaar
      Deelnemer
       @elsenaar

       Voor mij hoeft er geen handmatige pauzeknop op de omvormer te zitten.
       Het zou wel goed zijn als dit via een ‘hems’ geregeld wordt.
       Ik verdien liever aan de stroom die ik gebruik dan dat ik dit perse zelf opwek.
       Dit is ideaal.
       Wanneer via de ‘hems’ de thuisbatterij opgeladen wordt moet automatisch mijn omvormer uitgeschakeld worden

       #148356
       Laurent
       Deelnemer
        @lrnt

        In het geval dat je op jaarbasis meer verbruikt dan opwekt is het niet per se gunstig om je omvormer te pauzeren bij een negatief uurtarief.

        #148367
        H.E. Grommers
        Deelnemer
         @hielko

         Ik wil de omvormer niet laten pauzeren maar alleen het eigen gebruik laten produceren en niets terug leveren. Oftewel zonnepanelen knijpen. Pauzeren betekent dat je stroom gaat afnemen terwijl je zonnepanelen hebt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

         #148387
         Reinder Groote
         Deelnemer
          @engie99

          @mlve

          Het meest voor de hand ligt natuurlijk om het eigen verbruik af te stemmen op eigen productie. Niet alleen de wasmachine/droger maar ook een elektrische boiler en (steeds meer) elektrische auto kan daarvoor dienen. Puur een kwestie van beter timen en en iets andere denkwijze. Ook de thuisbatterij is hierbij van meerwaarde.

          Als je stroom opwekt en levert aan het net, gaat het NIET naar je energieleverancier en dan terug naar jou. Klanten van Vandebron leveren 0,0 kWh aan Vandebron.
          Als je stroom opwekt en levert aan het stroomnetwerk, dan gaat het met de snelheid van het licht naar de eerstvolgende vraag naar stroom in je straat, wijk of stad.
          Anders zou deze stroom van veel verder moeten komen van kolencentrales of windmolens op de Noordzee. Zonnepanelen op daken van burgers ONTLASTEN dus het stroomnetwerk.
          Er is geen sprake van dat er een overschot is, er zijn TEKORTEN en het stroomnetwerk kan de groei van VRAAG naar stroom niet aan en dan helpen de zonnepanelen bij burgers op dak.
          Hoe meer zonnepanelen op daken van burgers hoe mee rwe de tekorten kunnen oplossen.
          Met de groeiende elektrificatie worden de tekorten alleen groter en groter en de prijs van stroom duurder en duurder.
          Stroom van burgers met zonnepanelen gaat met de snelheid van het licht linea recta naar andere burgers.
          Als burgers zelf gaan gebruiken / verspillen wat ze opwekken of gaan opslaan in batterijen, moeten die burgers weer stroom van windmolens op de Noordzee krijgen of van kolencentrales.
          Daarom moeten burgers met zonnepanelen ook gewoon zuinig zijn met stroom en zoveel mogelijk leveren in de buurt, dat ontlast het stroomnetwerk en de tekorten worden minder.
          Ook moeten burgers niet hun aantal zonnepanelen afstemmen op hun gebruik, maar zoveel mogelijk zonnepanelen op dak leggen om de tekorten in de toekomst zo klein mogelijk te maken.
          De grote energieleveranciers willen graag hun kleine concurrenten zoveel mogelijk beperken en daarom verzinnen ze steeds leugens en de overheid trapt er steeds weer in.

          #148388
          Reinder Groote
          Deelnemer
           @engie99

           Alle omvormers hebben al een begrenzing in wat ze maximaal leveren en overbelasting of onbalans van het stroomnetwerk door burgers met zonnepanelen zijn leugens om kleine leveranciers te beperken. Burgers met zonnepanelen zijn gewoon kleine leveranciers en concurrenten van de grote leveranciers en daarom verzinnen ze steeds deze leugens.
           Het aandeel in het totale stroomaanbod van burgers met zonnepanelen is extreem klein en ook daarom zullen ze niet eens in staat zijn om voor problemen op het stroomnetwerk te zorgen.
           Allemaal verzinsels, leugens om de kleine concurrenten zo klein mogelijk te houden.
           Alles wat burgers met zonnepanelen leveren aan het stroomnetwerk, ook wat niet gesaldeerd wordt, gaat met de snelheid van het licht naar andere burgers in straat, wijk en stad.
           Alles wat burgers met zonnepanelen leveren aan het stroomnetwerk, ook wat niet gesaldeerd wordt, wordt ten volle betaald door andere burgers in straat, wijk en stad.
           Dus inclusief alle belastingen en winst voor hun leverancier.
           Voor alle stroom wat burgers met zonnepanelen leveren wordt de volle prijs betaald b.v. 29 cent aan b.v. Vandebron.
           Ook al is de stroomprijs negatief b.v. – 4 cent op dat moment, ze betalen 29 cent aan b.v. Vandebron. Dat Vandebron daarbovenop ook nog onkosten in rekening wil brengen bij hun klanten met zonnepanelen is dus een schande. Hun klanten leveren overigens dus 0,0 kWh aan Vandebron.

           #149572
           bsmd
           Deelnemer
            @dekritischegebruiker

            Ja! Follow the money, dan weet je waarom we hier gekomen zijn. Grote beurs genoteerde bedrijven verdienen door saldering niets aan zonnepanelen. Door ongespecificeerde kosten te claimen, die zogenaamd betaald moeten worden door mensen die geen zonnepanelen hebben, kunnen ze er toch aan verdienen. Zie dan ook hoe energie bedrijven nu moeilijk doen over stoppen van de teruglever vergoeding bij einde salderen. Dat gaat inkomsten schelen.

            De reden is dus
            1) Als ik geld betaal voor stroom die ik teruglever aan energiebedrijven, verkopen zij dit wel voor de volle pond door aan een gebruiker. Dus stel 15 ct voor kwh voor terug leveren. Dan krijgen zij per kWh 15 van mij en bijv 45 ct van de klant dus 60 ct tegen 0 kosten. Kassa voor energiebedrijven. Dit is waar het om ging toen ze besloten te gaan klagen over die ongespecificeerde kosten die ze maken door de zonnepanelen.
            2) Omdat ik niet een verdien model voor energieleveranciers wens te zijn, wil ik mijn eigen stroom niet leveren en wil ik mijn energie uit de omvormer gebruiken en netto op 0 uitkomen. Levering door energiepartij 0 (nul)
            3) wanneer leveren zonnepanelen? Overdag. Wanneer zitten een hoop mensen op kantoor/werk en is het thuisverbruik laag? Overdag. Waar staat de elektrische auto? Op het werk, je kan dus niet zoals bijv milieucentraal of bedrijven stellen rendabel worden omdat je aan het werk bent op een andere plek. Deze struisvogel is de lobby van energie maatschappijen en zonnepanelen verkopers.

            Pauzeren van de omvormers heeft consequenties: energieleveranciers maken minder winst, als meer mensen het doen moeten de energiecentrales in de zomer op een zonnige dag weer bijstoken, de energie congesties op het net zijn weer voorbij. Er is dus behoefte aan een apparaat dat meet hoeveel stroom je thuisgebruik en de omvormer precies dat vermogen terug te laten leveren.

            #150109
            Reinder Groote
            Deelnemer
             @engie99

             De vraag was:”Zou jij je omvormer willen pauzeren wanneer de stroomprijs negatief is?”
             Natuurlijk wil je dat, wie wil er nu geld betalen voor het leveren van stroom?
             In de praktijk gebeurt dit natuurlijk ook al.
             Dit terwijl ook bij een negatieve stroomprijs die stroom anders voor de volle prijs naar een gebruiker was gegaan die daarvoor gewoon de volle mep betaald bv. 26 cent voor stroom van – 2 cent.
             Het is hoogst zelden dat Nederland stroom niet kwijt kan en er komt maar een heel klein deel van alle stroom van zonnepanelen.

             Ik heb een stoppenkast met een stop voor de zonnepanelen en die kun je dus gewoon uitzetten.
             Behalve negatieve stroomprijzen heb je nu ook terugleverkosten als reden om je panelen af te schakelen.
             Is je overschot gering dan kun je net als ik stroom verspillen door de elektrische kachel aan te zetten op 35 graden in de zomer. Tsja, buren krijgen dan niet meer mijn stroom en moeten het dan van windmolens op de Noordzee krijgen en dan belast ik het stroomnet dan meer… maar dat is volgens de energieleveranciers niet zo.

            11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
            • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.