omvormer zonnepanelen

De omvormer van je zonnepanelen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de hele zon-installatie en verdient daarom minstens zoveel aandacht als de zonnepanelen zelf. In dit artikel vertellen we wat een omvormer doet, wat je moet doen bij een storing op de omvormer en welke soorten omvormers er voor zonnepanelen er zijn.

Alles over omvormers

Wat doet een omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer (ook wel inverter genoemd) zet de binnenkomende gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom, waardoor de opgewekte stroom meteen te gebruiken is in de woning. De technische levensduur van omvormers is korter dan die van de zonnepanelen en ligt gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar. Houd er daarom rekening mee dat je deze minimaal één keer moet vervangen binnen de levensduur van de set zonnepanelen. Dit geldt overigens niet voor micro-omvormers, waarvan de technische levensduur tussen de 15 en 30 jaar ligt.

Het verschil tussen energie opwekken en terugleveren

De opgewekte elektriciteit die de omvormer laat zien is altijd hoger dan de teruglevering die je afleest op de elektriciteitsmeter in de meterkast. Het verschil tussen de opgewekte elektriciteit en de teruglevering is het directe verbruik vanaf de zonnepanelen in je huis. Je bespaart dus meteen als je zonnepanelen energie opwekken en bijvoorbeeld de wasmachine aan staat.

Omvormer kopen? Let hier op!

De omvormer bepaalt voor een groot deel het rendement van je zonnepanelen. Het is dus belangrijk om de juiste omvormer aan te schaffen. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen waar je op moet letten.

Vermogen van de omvormer afstemmen

Je haalt de maximale opbrengst uit de zonnepanelen met een omvormer die qua vermogen 15% kleiner of tot maximaal 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen. De verhouding tussen het vermogen van de omvormer ten opzichte van het vermogen van de zonnepanelen (de nominale vermogensverhouding) moet tussen de 85 en 110% liggen. Dit komt ook de levensduur van omvormers ten goede.

Vermogen omvormer op basis van instralingsgegevens

Het vermogen van de zonnepanelen is bepaald onder ideale omstandigheden (25° Celsius, specifieke zoninstraling etc.). In Nederland zijn de omstandigheden niet altijd ideaal, waardoor fabrikanten de toelaatbare belasting van omvormers bepalen op basis van instralingsgegevens van het KNMI. Ook hierdoor is het gebruikelijk dat het vermogen van de zonnepanelen hoger is dan die van de omvormer(s).

String omvormer kiezen

Een string omvormer is goedkoper en een verstandige keuze als je geen last van schaduw hebt op het dak waar de zonnepanelen liggen. Heb je wel last van schaduw dan kunnen optimizers dit grotendeels oplossen. Op basis van 12 zonnepanelen kost een string omvormer met optimizers gemiddeld 1200 euro.

Micro-omvormer kiezen

Heb je wel schaduw op het dak dan zijn micro-omvormers de beste keuze. Elk zonnepaneel krijgt dan zijn eigen omvormer. Een set van 12 zonnepanelen met micro-omvormers kost ongeveer 1800 euro.

Micro-omvormers en optimizers

Kiezen voor een 1-fase of 3-fase omvormer

Het is verstandig om vanaf ongeveer 9 zonnepanelen (3600 Watt) een 3-fase omvormer te kiezen. Op deze manier verdeel je de opgewekte stroom netjes over meerdere fasen en neemt de kans op het uitvallen van je omvormer af. Vanaf 5000 Watt is het zelfs verplicht om de zonnepanelen over 3-fasen te verdelen. Let op, je hebt hier wel een 3-fase aansluiting voor nodig! Een wijziging van de aansluiting vraag je aan bij de netbeheerder.

Storingen omvormer voorkomen

Uitlezen van omvormers

De elektriciteitsmeter kan niet zien hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken. Het is dus handig als je omvormer een display heeft of via wifi, usb of bluetooth uitgelezen kan worden. Kies dus altijd een omvormer met de mogelijkheid om deze te monitoren.

Garantie op omvormers

Een string-omvormer gaat gemiddeld zo’n 5 tot 10 jaar mee en er wordt meestal een garantie voor 5 jaar afgegeven, maar in sommige gevallen is dit 10 jaar. Bij micro-omvormers is de garantieperiode meestal langer, omdat deze ook een langere technische levensduur hebben van 15 tot 30 jaar.

Beste omvormers in 2023

De volgende merken zijn A-merken van hoge kwaliteit en worden veel in Nederland toegepast:

 

AEG

APsystems

Autarco

Danfoss

Enphase

FoxEss

Fronius

GoodWe

Growatt

Huawei

SAJ

SMA

Sofar Solar

Solaredge

Solis

Steca

Micro-omvormers en optimizers

Wat is een micro-omvormer?

Micro-omvormers zijn kleine omvormers die direct op het zonnepaneel gemonteerd zijn. Je hebt dus per zonnepaneel (soms per 2 zonnepanelen) een omvormer nodig. Het grote voordeel ten opzichte van een normale string-omvormer is dat de opbrengst van de hele set zonnepanelen niet afhankelijk is van het slechtst presterende zonnepaneel. Hierdoor heeft schaduwvorming een minder negatief effect op de opbrengst van de zonnepanelen. Een micro-omvormer kost tussen de 100 en 300 euro, afhankelijk van het vermogen. Fabrikanten beweren dat micro-omvormers een technische levensduur van 25 jaar hebben, maar dit is nog niet bewezen in de praktijk. Bekende merken die micro-omvormers leveren zijn:

Enphase

SolarEdge

Schema zonnepanelen met micro-omvormers

micro-omvormers

Wat zijn optimizers?

Een optimizer is een klein kastje met daarin losse MPP-trackers. De optimizers is rechtstreeks aangesloten op het zonnepaneel en zorgt ervoor dat elk zonnepaneel afzonderlijk het hoogste vermogen geeft, waardoor de set zonnepanelen minder last heeft van zonnepanelen die (even) in de schaduw liggen. Een optimizer kost ongeveer 60 euro. Voor een gemiddelde set van 12 zonnepanelen ben je dus 720 euro extra kwijt. De technische levensduur van optimizers is 25 jaar en de meeste leveranciers gegeven ook een garantie af voor deze periode. Bekende leveranciers van optimizers zijn:

Honeybee

Solaredge

Tigo Energy

Dit doen MPP-trackers

Een MPP-tracker (Maximum Power Point) is een elektronisch apparaatje dat in de string-omvormer zit. Een MPP-tracker zorgt ervoor dat de stroomproductie bij omvormers zo hoog mogelijk is bij een bepaalde temperatuur en lichtintensiteit. Het apparaat berekent voortdurend de optimale verhouding tussen de spanning (Volt) en het vermogen (Watt), zodat de set zonnepanelen steeds het hoogst mogelijke vermogen levert. De meeste string-omvormers hebben 1 of 2 MPP-trackers. Hoe meer MPP-trackers er aanwezig zijn des te beter dit is voor de opbrengst. De MPP-trackers zitten in de string omvormer en regelen de optimale verhouding niet per zonnepaneel zoals bij micro-omvormers of optimizers.

Storing op de omvormer voorkomen

Kies een erkende installateur

Het installeren van zonnepanelen blijft nog steeds vakwerk. Kies daarom niet zomaar voor de goedkoopste offerte, maar weeg ook de deskundigheid van de installateur mee in je keuze. Is deze aangesloten bij een keurmerk? Heeft de installateur zegelrecht en wat zeggen de reviews over de installateur? Een goede installateur is altijd kritisch op de veiligheid van jouw binnen-installatie en houdt altijd onderstaande tabel aan voor het maximaal aan te sluiten zonnepanelen.

Zonnepanelen aansluiten

zonnepanelen aansluiten

Zo voorkom je een storing op de omvormer

Op een storing in de omvormer, waardoor je geen elektriciteit meer opwekt zit niemand te wachten. Gebruik onderstaande tips om de zonnepanelen optimaal aan te sluiten en voorkom een storing op je omvormer. In sommige gevallen kun je een storing op de omvormer niet voorkomen, omdat er bijvoorbeeld sprake is van een te hoge netspanning. In dat geval meld je de storing bij de netbeheerder.

10 tips om een storing op de omvormer te voorkomen:

Een 3-fase omvormer verdeelt de stroom beter over de installatie en vallen minder snel uit bij zonnig weer als er sprake is van een hoge productie.

Stem je elektriciteitsverbruik in huis af op de productie van je zonnepanelen. Zo voorkom je teruglevering aan het elektriciteitsnet, waardoor een hoge netspanning ontstaat.

Kies je toch voor een 1-fase omvormer, sluit deze dan altijd aan op de fase waarop je overdag het meeste elektriciteit verbruikt. Dit is de fase met de laagste spanning (Volt.)

Gebruik liever 6 mm2 kabels i.p.v. 2,5 mm2 kabels en liefst zo kort mogelijk. Dit scheelt zeker een paar Volt en kan net dat beetje zijn waardoor de omvormer niet uitvalt.

Standaard staat uitschakelbeveiliging tussen de 245 en 248 Volt, waardoor de omvormer sneller uitvalt. Je mag deze beveiliging door de installateur laten ophogen tot maximaal 253 Volt zonder toestemming van de netbeheerder. Je mag de uitschakelspanning niet hoger dan 253 Volt afstellen, ook niet door tussenkomst van een transformator of andere tool.

Begrens de omvormer op 85% van het AC-vermogen. Tijdens de piekuren levert dit minder opbrengst op, maar op jaarbasis blijft de productie nagenoeg gelijk. De kans op uitval neemt hierdoor aanzienlijk af.

De opbrengst is zo’n 10% lager dan zonnepanelen op het zuiden, maar de productie van stroom sluit beter aan op het verbruik, waardoor de afstemming efficiënter is.

Meld de zonnepanelen bij je netbeheerder, het liefst na de bestelling. Met deze melding kan de netbeheerder alvast aanpassingen doen in het elektriciteitsnet als dat nodig is.

De installatie van de zonnepanelen eens per 3 jaar controleren is heel verstandig. Een erkend installateur kan zo tijdig een probleem constateren en verhelpen.

De meeste omvormers hangen op zolder of een andere plek waar je nooit komt. Na een tijdje kijk je er waarschijnlijk niet meer naar. Het komt regelmatig voor dat een storing op de omvormer pas maanden later wordt ontdekt. Zorg er dus voor dat je de omvormer kunt uitlezen via een app of regelmatig het display van de omvormer controleert.

Storing op de omvormer melden

Ik heb een storing op de omvormer

Heb je last van een storing op de omvormer? Meld deze dan altijd eerst bij de installateur of raadpleeg de handleiding. Vaak kan je zelf of de installateur de storing eenvoudig oplossen. Vraag ook of de buren (als zij zonnepanelen hebben) last hebben van een storing, want dan is de kans aannemelijk dat er een storing in het elektriciteitsnet is.

Storing op de omvormer melden

Geeft de omvormer aan dat er netstoring is, dan meld je deze bij de netbeheerder. Er is sprake van een netstoring als de binnenkomende voltage hoger is dan 253 Volt. Laat de installateur de spanning doormeten en neem vervolgens contact op met de landelijke storingsdienst via telefoonnummer 0800 – 9009.

Wat gebeurt er na het melden van de storing?

Een technisch expert van de netbeheerder neemt eerst contact met je op om de situatie te beoordelen. Als dit niet tot een oplossing leidt zet de expert een meting uit. Na de meting gaat de netbeheerder aan de slag om het probleem op te lossen. Let op, deze meting is niet gratis als de storing door de eigen installatie wordt veroorzaakt.

storing omvormer

Wist je dit over omvormers?

Een omvormer werkt het best onder zware belasting. Tussen de 85% en 110% van het vermogen van de zonnepanelen is uitstekend.

Last van schaduw? Denk dan eens aan micro-omvormers of optimizers.

Plaats de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. Je vindt deze dus meestal op zolder.

Hou je omvormer in de gaten! Kies daarom voor een omvormer met een display of uitlezing op afstand. Zo zie je een storing meteen.

De opbrengst is hoger bij omvormers zonder transformator. Dit scheelt ook een hoop geluid.

Grotere omvormers hebben een hoger rendement.

Video's over omvormers

Veelgestelde vragen over omvormers

Ik heb een storing op de omvormer, wat nu?

Neem eerst contact op met de installateur van je zonnepanelen. Deze kan zien wat de oorzaak is van de storing en deze (onder de garantie) verhelpen. Als er sprake is van een netstoring dan meld je deze bij de Storingsdienst via telefoonnummer 0800 – 9009.

Storing melden

Waardoor ontstaat te hoge netspanning?

Als er veel zonnepanelen in de buurt zijn geplaatst en deze wekken op een vol vermogen stroom op, maar er is weinig afname van stroom (energieverbruik) dan loopt de netspanning op. Als deze boven de 253 Volt komt schakelt de omvormer uit en geeft deze een “netstoring”. Dit is de voornaamste reden waarom het melden van zonnepanelen bij de netbeheerder verplicht.

Aanmelden zonnepanelen

Zonnepanelen aanmelden

Waarom schakelt mijn omvormer uit?

Om te voorkomen dat de omvormer stuk gaat en er een disbalans in het elektriciteitsnet ontstaat zijn alle omvormers die in Nederland gebruikt worden beveiligd. De bovengrens is 253 Volt, de ondergrens is 207 Volt en de normale waarde is 230 Volt. Je mag deze beveiliging nooit instellen boven de 253 Volt, want zo ontstaan er problemen in het elektriciteitsnet. Je mag dus ook geen transformator of andere tool gebruiken om de spanning omlaag te brengen in huis en vervolgens boven de 253 Volt terugleveren.

Wat is de beste omvormer voor mijn woning?

De beste omvormer is afhankelijk van je woonsituatie. Valt een deel van het dak in de schaduw dan kies je voor micro-omovormers of een string omvormer met optimizers. Als je geen last hebt van schaduw kies dan voor een string omvormer, want deze is goedkoper.

Micro-omvormers

Beste merk omvormers

Er zijn veel merken omvormer te verkrijgen. In 2022 zijn de volgende merken als beste getest: Solaredge, SMA, Enphase, GoodWe en Growatt. Andere merken van hoge kwaliteit en die veel geplaatst worden zijn: AEG, APsystems, Autarco, Danfoss, FoxEss, Fronius, Huawei, SAJ, Sofar Solar, Solis en Steca.

Wat is een micro-omvormer?

Een micro-omvormer is een klein apparaat dat achter op het zonnepaneel wordt aangesloten. Zo wordt elk zonnepaneel afzonderlijk gestuurd en heb je minder last van opbrengstverlies bij schaduw.

Micro-omvormers

Kan ik nog zonnepanelen plaatsen?

Consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3×80 ampère) mogen hun zonnepanelen altijd plaatsen. Een storing op de omvormer kan de netbeheerder echter niet altijd voorkomen. Een garantie op het voorkomen van een storing op de omvormer is er dus niet. Houd daarom de omvormer altijd goed in de gaten. Als je zeker wil weten of je nog zonnepanelen mag plaatsen neem dan contact op met je netbeheerder.

Contact netbeheerder

  • Nuttige pagina?
  • 33   1

Andere bekeken ook

Zonnepanelen

Energie terugleveren