Normering is belangrijk

Met een warmtepomp maak je de gasaansluiting (deels) overbodig. In combinatie met voldoende zonnepanelen kan je de woning zelfs helemaal energieneutraal maken. Je woning is alleen geschikt voor een warmtepomp als deze voldoende geïsoleerd is. In dit artikel geven we je alle mogelijke informatie over warmtepompen.

Welke warmtepompen zijn er?

Volledig elektrische warmtepomp

Met deze warmtepomp is een gasaansluiting niet meer nodig. De volledig elektrische warmtepomp verwarmt de woning en levert warm water. De CO2-uitstoot met deze warmtepomp is 30 tot 50 procent lager dan de uitstoot met een CV-installatie op aardgas. Een goed geïsoleerde woning is wel een vereiste. Bij een volledige elektrische warmtepomp kan je kiezen uit twee bronnen: lucht of grondwater.

Lucht of grondwater?

Een luchtwarmtepomp is ongeveer 5000 euro goedkoper en de plaatsing is veel minder ingrijpend dan bij een bodem-warmtepomp. Bij deze warmtepomp heb je namelijk een eigen stuk grond nodig, waar dit systeem ondergronds geplaatst kan worden. De bodem-warmtepomp levert daarentegen wel een hogere besparing op, omdat de bodemtemperatuur minder veranderlijk is dan de temperatuur van buitenlucht. Daarbij is de bodem-warmtepomp ook stiller, omdat deze geen buitenunit met ventilator heeft én de bodem-warmtepomp kan je woning zomers ook verkoelen.

Vervangen radiatoren is nodig

Een volledig elektrische warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan de HR-ketel, waardoor het vervangen van je huidige radiatoren voor speciale radiatoren of vloerverwarming waarschijnlijk nodig is. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot 2500 euro.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande CV-ketel, waardoor je nog wel een gasaansluiting nodig hebt. Je bespaart ongeveer 80 procent op je gasverbruik, maar de vaste kosten van de aansluiting blijven dus. De hybride warmtepomp verwarmt de woning voor het grootste gedeelte en de CV-ketel springt bij als het buiten (te) koud is en verzorgt daarnaast ook de warmwatervoorziening. Er zijn geen ingrijpende wijzigingen in de woning nodig en ook in een woning met energielabel C of D kan een hybride warmtepomp nog een forse besparing opleveren.

Vervangen radiatoren meestal niet nodig

Voor een hybride warmtepomp is het vervangen van radiatoren meestal niet nodig, maar in sommige gevallen wel te adviseren. De kosten voor het vervangen liggen zo rond de 2500 euro.

Ventilatiewarmtepomp

Deze warmtepomp is een kleine warmtepomp voor woningen met een mechanische ventilatie en gebruikt de ventilatielucht om de woning te verwarmen. Vooral woningen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd hebben een mechanische ventilatiesysteem. De ventilatiewarmtepomp brengt afgezogen ventilatielucht terug naar de centrale verwarming en werkt dus in combinatie met de CV-ketel, waardoor je nog wel een gasaansluiting nodig hebt.

Vervangen radiatoren niet nodig

Voor een ventilatiewarmtepomp is het vervangen van radiatoren niet nodig.

Warmtepompen in Nederland

Het aantal warmtepompen dat in Nederlandse huishoudens en bedrijven wordt geplaatst groeit hard. In 2020 werden er maar liefst 250 duizend warmtepompen bijgeplaatst, een absoluut record. De verwachting is dat in 2021 de grens van 1 miljoen warmtepompen in Nederland ruimschoots wordt gepasseerd.

Warmtepompen in Nederland 2022

Handig om te weten over warmtepompen

Besparing en kosten warmtepomp

In onderstaand overzicht zie je meteen hoeveel je me welke warmtepomp bespaard. Ook de kosten en subsidiebedragen staan genoemd. Dit is op basis van de huidige hoge energietarieven. Hierdoor loopt de terugverdientijd van warmtepompen sterk terug. Check hier de besparing van vóór de prijsstijging

Besparen met warmtepomp hoge tarieven 2022 juni

Besparing met ventilatiewarmtepomp

Met een ventilatiewarmtepomp bespaar je ongeveer 30 procent op je gasverbruik. Je elektriciteitsverbruik zal ongeveer toenemen met 1000 kWh. Een gemiddelde ventilatiewarmtepomp kost zo’n 3000 euro en is pas na 15 jaar terugverdiend.

Efficiëntie warmtepomp

Let bij het kopen van een warmtepomp ook op de COP en SCOP score. De Coëfficiënt of Performance (COP) is de verhouding tussen de afgegeven hoeveelheid warmte en het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp en vertelt je hoe zuinig de warmtepomp is. Een COP van 4, zet 1 eenheid stroom om in 4 eenheden warmte. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter en zuiniger de warmtepomp is. De COP wordt meestal in een minimale en maximale waarde weergegeven, omdat deze afhankelijk is van de buitentemperatuur.

Season Coëfficiënt of Performance

Binnen de SCOP is ook rekening gehouden met de wisselende buitentemperatuur. Gebruik deze waarde dan ook om bijvoorbeeld je verbruik te berekenen.

Subsidie voor particulieren

Sinds 1 januari 2016 is er voor woningeigenaren die een warmtepomp kopen, subsidie beschikbaar vanuit de ISDE.

Subsidie voor zakelijke gebruikers

Ook voor bedrijven en zakelijke gebruikers is er subsidie voor warmtepompen beschikbaar vanuit de ISDE subsidieregeling. VVe’s met een centrale warmteaansluiting kunnen ook gebruik maken van deze subsidie.

Kan ik een warmtepomp plaatsen?

Een luchtwarmtepomp of een hybride warmtepomp kan je meestal zonder toestemming plaatsen. Voor een bodemwarmtepomp heb je toestemming en vooral ook ruimte nodig. Met de WKO-bodemenergietool van RVO kan je nu eenvoudig zien wat de mogelijkheden zijn bij jou thuis. Direct naar de WKO bodemenergietool.

Vergunningen bodemwarmtepomp

Voor een bodem-warmtepomp heb je een vergunning nodig van je gemeente of provincie. Bij een gesloten systeem met een vermogen groter dan 70 KW heb je ook een Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) nodig. Voor een open systeem is een vergunningstoetsing nodig van de provincie (PMV) in het kader van de grondwaterwet. In alle gevallen moet je een melding maken bij het Landelijk Grondwater Register (vanaf juli 2022 Basisregistratie ondergrond).

Hybride warmtepomp

Je hebt geen vergunningen nodig voor het plaatsen van een hybride warmtepomp. Melden bij het Landelijk Grondwater Register is niet nodig.

Ventilatiewarmtepomp

Ook bij een ventilatiewarmtepomp heb je geen vergunning nodig. Melden bij het Landelijk Grondwater Register is niet nodig.

Aansluiting in de meterkast

  • Een volledige elektrische warmtepomp heeft minimaal een 3×25 ampère aansluiting nodig. Deze zit meestal niet standaard in een woning, waardoor je een wijziging van de aansluiting moet aanvragen bij je netbeheerder. De kosten hiervoor verschillen per netbeheerder maar liggen zo rond de 250 euro.
  • Een hybride warmtepomp komt qua vermogen meestal niet uit boven de 5 KW en heeft een aansluiting van minimaal 1×35 ampère nodig. Deze zit meestal standaard in de woning en anders voert de netbeheerder deze wijziging meestal gratis uit. Te adviseren is echter om ook bij het plaatsen van een hybride warmtepomp de aansluiting toekomstbestendig te maken en te upgraden naar 3×25 ampère.
  • Voor een ventilatiewarmtepomp is geen wijziging van de aansluiting nodig.

Elektriciteitsmeter

In alle gevallen is het wijzigen van de meter niet nodig. Je levert immers geen elektriciteit terug met een warmtepomp.

Groepenkast

Met de installatie van een volledig elektrische warmtepomp is een vrije 3-fase krachtgroep nodig in de meterkast. Deze is meestal niet standaard aanwezig. Voor een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp heb je een vrije 1-fase groep nodig. Soms is deze al aanwezig. Als er geen vrije 1-fase of 3-fase groep aanwezig is, dan legt een installatiebedrijf deze voor je aan. De kosten voor deze wijziging zijn gemiddeld 500 euro.

Kies voor een gecertificeerde installateur

Als je een installatiebedrijf kiest, maak dan de keuze voor een installatiebedrijf dicht in de buurt die gespecialiseerd is in het plaatsen van warmtepompen. Selecteer hieronder “warmtepompen” als product en de provincie waar jouw installateur vandaan moet komen, om uit te komen bij de beste installateur van warmtepompen in jouw regio.

Warmtepompen en zonnepanelen

Om het extra verbruik van je warmtepomp op te vangen kun je natuurlijk zonnepanelen (bij)plaatsen. Op deze manier kan je de woning helemaal energieneutraal maken. Let wel, de afstemming van je warmtepomp en zonnepanelen zijn natuurlijk niet gelijk, omdat je in de winter nauwelijks energie opwekt, maar de warmtepomp dan de meeste elektriciteit nodig heeft. In de zomer is dit juist andersom. Deze combinatie werkt daarom alleen zolang de salderingsregeling blijft bestaan. Meer over de salderingsregeling.

Een warmtepomp installeren doe je zo!

Wist je dit over warmtepompen?

  • Een ventilatiewarmtepomp levert ook warmte aan een warm-water boiler als de woning verwarmd wordt door stadsverwarming.
  • Een ventilatiewarmtepomp mét naverwarmer kan samen met een zonneboiler ook de hele woning verwarmen, als deze optimaal geïsoleerd is.
  • Een bodem-warmtepomp maakt nauwelijks geluid. Een luchtwarmtepomp maakt door de compressor en ventilator vooral in de winterperiode lawaai.
  • De COP en SCOP van een warmtepomp zijn belangrijk. Hoe hoger de COP of SCOP, hoe zuiniger en efficiënter je warmtepomp.

Playlist: Video over warmtepompen

Jeroen van Acht heeft zelf een warmtepomp laten installeren en vertelt over zijn ervaringen.

  • Nuttige pagina?
  • 53   0