Normering is belangrijk

Met een warmtepomp verwarm je de woning elektrisch en stap je dus (deels) af van aardgas. In combinatie met voldoende zonnepanelen kan je de woning zelfs energieneutraal maken. Een warmtepomp verwarmt je woning met lagere temperaturen (35 tot 55 graden) dan dit met een gasketel het geval is (60 tot 80 graden). Dat scheelt een hoop energie. In dit artikel leggen we uit welke warmtepompen er zijn en alles wat bij de aankoop van een warmtepomp komt kijken.

Een warmtepomp kiezen

Welke warmtepomp past bij jouw woonsituatie?

Als je wilt overstappen naar het elektrisch verwarmen van je woning heb je de keuze uit de 3 soorten warmtepomp. Of en welke warmtepomp past bij jouw woonsituatie is afhankelijk van de volgende aspecten:

Als je een huurwoning hebt mag je niet zomaar een warmtepomp installeren. Overleg dit eerst met je woningstichting.

De ruimte die je nodig heb voor een volledige elektrische warmtepomp moet ter grootte van een koelkast zijn. Als er alleen nog een vat met een doorsnee van 50 cm past, dan kun je ook nog kiezen voor een monoblock warmtepomp, waarbij de buitenunit en warmtepomp in 1 apparaat wordt gecombineerd. Deze komt dan buiten te staan. Heb je minder of géén ruimte dan is alleen een hybride warmtepomp of een ventilatiewarmtepomp een optie.

Alleen als je een grote tuin met voldoende oppervlakte hebt kun je kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp die grondgebonden is (bodemwarmtepomp). Heb je een kleine tuin dan is alleen een volledig elektrische luchtwarmtepomp of hybride warmtepomp een optie, waarbij de buitenunit ongeveer 60x40x30 (lxhxd) inneemt. Voor een ventilatiewarmtepomp heb je geen extra ruimte nodig buiten.

Alleen in een woning die redelijk tot goed geïsoleerd is en HR++ of Triple glas heeft, kan je een volledig elektrische warmtepomp installeren. Is je woning matig geïsoleerd kies dan voor een hybride warmtepomp of ventilatiewarmtepomp. Als je woning niet geïsoleerd is, dan moet je de isolatiewaarde eerst verhogen en als je enkel- of dubbel glas hebt, installeer dan eerst HR++ glas of Triple glas.

Géén isolatie: < 4 cm

Matige isolatie: 4 – 7 cm

Redelijke isolatie: 8 – 12 cm

Goede isolatie: > 12 cm

Een volledig elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp verwarmen je woning op lage temperaturen (35 tot 55 graden). Daarom is het goed om kritisch naar je huidige warmtesysteem te kijken. Zo werkt vloerverwarming uitstekend met lage warmtetemperaturen en is deze dus uitermate geschikt in combinatie met een warmtepomp. Je kunt bestaande radiatoren ook updaten met radiatorventilatoren. Deze zorgen voor een betere afgifte van warmte bij lage temperaturen en je plaatst ze op of onder de bestaande radiatoren. Of vervang bestaande radiatoren voor “low H20” radiatoren, die speciaal voor lage temperaturen zijn gemaakt. Gemiddeld kost het vervangen van radiatoren zo’n 2500 euro.

Alleen als je een mechanische ventilatiesysteem hebt kan je een ventilatiewarmtepomp installatie. Voor de andere warmtepompen heb je deze niet nodig.

Hoe hoger je gasverbruik, hoe meer geld en energie je bespaart met een warmtepomp. De besparing en terugverdientijd zijn hiervan afhankelijk. Als je een laag gasverbruik hebt van 1000 m3 of lager dan kan een volledig elektrische warmtepomp eigenlijk niet uit. Kies dan voor een hybride warmtepomp of een ventilatiewarmtepomp.

Welke warmtepompen zijn er?

De volledig elektrische warmtepomp

Met deze warmtepomp wordt een gasaansluiting overbodig. De volledig elektrische warmtepomp verwarmt de woning én levert warm water. Een goed geïsoleerde woning is wel een vereiste, want anders wordt de woning niet warm genoeg. Ook is het vervangen van je radiatoren in beide gevallen nodig. Je bespaart met zowel de bodemwarmtepomp als de luchtwarmtepomp 100% op je gasverbruik en 55% op de CO2-uitstoot. Bij een volledige elektrische warmtepomp kan je kiezen uit twee bronnen:

Luchtwarmtepomp

De installatie van een volledig elektrische luchtwarmtepomp is zo’n 5000 euro goedkoper en is minder ingrijpend dan bij een bodemwarmtepomp. Je hebt buiten alleen ruimte nodig voor een buitenunit (60x40x30) en een vergunning is niet nodig. De buitenunit kan wel wat geluidsoverlast veroorzaken door de ventilatoren. Een luchtwarmtepomp is minder efficiënt dan een bodemwarmtepomp.

Bodemwarmtepomp

De installatie van een bodemwarmtepomp is ongeveer 5000 euro duurder dan een luchtwarmtepomp en veel ingrijpender, omdat een bodemwarmtepomp de warmte diep uit de grond haalt. Bij een verticaal systeem zijn één of meerdere boorputten nodig van zo’n 150 meter diepte en voor een horizontaal systeem een diepte van ongeveer 1,5 meter over de gehele oppervlakte. Je hebt voor een bodemwarmtepomp dus een eigen stuk grond nodig. De bodemwarmtepomp gaat langer mee en levert een hogere financiële en hogere energiebesparing op, omdat de bodemtemperatuur minder veranderlijk is dan de temperatuur van buitenlucht. Met een bodemwarmtepomp kun je bovendien de woning in de zomer verkoelen.

Vergunningen

Een vergunning vraag je aan bij de gemeente of provincie. Voor gesloten systemen met een vermogen groter dan 70 KW heb je naast een gemeentevergunning ook een omgevingsvergunning nodig (OBM). Voor een open systeem heb is een vergunningstoetsing (PMV) van de provincie verplicht in het kader van de grondwaterwet.  In alle gevallen moet je een melding maken bij het Basisregister Ondergrond (BRO)

OBM aanvragen

Registreren BRO

Bekende merken: NIBE, Viessmann, Daikin, Remeha en Itho Daalderop

Voordelen elektrische warmtepomp

100% gasbesparing

Minder netwerkkosten

55% minder CO2-uitstoot

Subsidie beschikbaar

Ook koelen (bodemwarmte)

Combineren met zonnepanelen

Nadelen elektrische warmtepomp

Vervangen radiatoren

Vergunning nodig (bodemwarmte)

Verzwaren aansluiting

Hoge aanschafskosten

Extra elektriciteitsverbruik (5000 kWh)

Neemt veel ruimte in

Vereiste isolatie: > 8 cm

HR++ of Triple glas

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande CV-ketel, waardoor je nog wel een gasaansluiting nodig hebt en dus de netwerkkosten voor de gasaansluiting nog steeds betaalt. De hybride warmtepomp verwarmt de woning voor het grootste gedeelte. Je hebt de gasketel alleen nog nodig voor warm tapwater en als het buiten echt (te) koud is. Er zijn geen ingrijpende veranderingen in de woning nodig en ook in een woning met energielabel C of D kan een hybride warmtepomp nog een forse besparing opleveren. Het is te adviseren om de radiatoren te vervangen, maar dit hoeft niet altijd. Je bespaart ongeveer 60% op je gasverbruik en 30% op de CO2-uitstoot.

Bekende merken: NIBE, Bosch Nefit, Daikin, Remeha en Intergas Verwarming

Voordelen hybride warmtepomp

60% gasbesparing

30% CO2 besparing

Lage aanschafskosten

Subsidie beschikbaar

Vereiste isolatie: > 4 cm

Geen vergunning nodig

Combineren met zonnepanelen

Nadelen hybride warmtepomp

Niet zonder aardgas

Vervangen radiatoren (soms)

Verzwaren aansluiting (advies)

Extra elektriciteitsverbruik (2000 kWh)

HR++ of Triple glas

Ventilatiewarmtepomp

Dit is een kleine warmtepomp geschikt voor woningen met een mechanische ventilatie. De ventilatiewarmtepomp gebruikt de ventilatielucht om de woning te verwarmen. De ventilatiewarmtepomp brengt afgezogen ventilatielucht terug naar de centrale verwarming en werkt dus in combinatie met de CV-ketel, waardoor je nog wel een gasaansluiting nodig hebt en netwerkkosten voor gas blijft betalen. Het vervangen van je radiatoren is niet nodig. Je bespaart ongeveer 30% op je gasverbruik en 25% op de CO2-uitstoot.

Bekende merken: NIBE, Bosch Nefit, Itho Daalderop, Inventum, DUCO

Voordelen ventilatiewarmtepomp

30% gasbesparing

25% CO2 besparing

Lage aanschafskosten

Subsidie beschikbaar

Vereiste isolatie: > 4cm

Geen vergunning nodig

Op bestaande radiatoren

Verzwaren aansluiting niet nodig

Nadelen ventilatie warmtepomp

Niet zonder aardgas

Mechanische ventilatie nodig

HR++ of Triple glas

Extra elektriciteitsverbruik (1000 kWh)

Terugverdientijd van warmtepompen

Besparing en kosten warmtepomp

In onderstaand overzicht zie je hoeveel geld en energie je met de verschillende warmtepompen bespaart. Ook de gemiddelde kosten en subsidiebedragen zijn benoemd, maar die zijn afhankelijk van het soort warmtepomp dat je installeert. De gehanteerde energieprijzen zijn: € 0,40 per kWh en € 1,45 per m3 (prijsplafond 2023).

warmtepomp

Het PBL verwacht dat de energieprijzen richting 2030 zullen stabiliseren. Hierdoor verandert de terugverdientijd van sommige warmtepompen. Vooral de terugverdientijd van de bodemwarmtepomp is daardoor een stuk langer. Er is in onderstaand overzicht rekening gehouden met een lichte stijging van de netwerkkosten. De verwachting is dat de subsidie voor warmtepompen zal verdwijnen, maar de prijs van warmtepompen met hetzelfde bedrag daalt.

terugverdientijd warmtepomp in 2030

Efficiëntie van warmtepompen

Let bij het kopen van een warmtepomp ook op de COP en SCOP score van de warmtepomp. De Coëfficiënt of Performance (COP) is de verhouding tussen de afgegeven hoeveelheid warmte en het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp en vertelt je hoe zuinig de warmtepomp is. Een COP van 4 zet 1 eenheid stroom om in 4 eenheden warmte. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter en zuiniger de warmtepomp is. De COP wordt meestal in een minimale en maximale waarde weergegeven, omdat deze afhankelijk is van de buitentemperatuur. Binnen de SCOP is ook rekening gehouden met de wisselende buitentemperatuur. Gebruik deze waarde dan ook om bijvoorbeeld je verbruik te berekenen.

Een warmtepomp aansluiten

Benodigde aansluiting warmtepomp

Het is belangrijk dat de aansluiting in de meterkast voldoende capaciteit heeft om de warmtepomp te laten werken. Zorg er daarom voor dat de aansluitwaarde overeenkomt met het piekvermogen van de warmtepomp.

Volledige elektrische warmtepomp: minimaal 3×25 ampère

Hybride warmtepomp: minimaal 1×35 ampère

Ventilatiewarmtepomp: niet van toepassing

Elektriciteitsmeter vervangen niet nodig

Met een warmtepomp lever je geen elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet. Een vervanging van de elektriciteitsmeter is dus niet nodig.

Vrije groep

Met de installatie van een volledig elektrische warmtepomp heb je een vrije 3-fase krachtgroep nodig in de meterkast en voor een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp is een vrije 1-fase groep voldoende. Let op, er is niet altijd een vrije groep aanwezig.

Extra kosten aansluiten warmtepomp

Wijzigen aansluiting: € 300,-

Wijzigen groepenkast: € 500,-

Subsidie voor warmtepompen

Voor huiseigenaren

Huiseigenaren vragen subsidie voor hun warmtepomp aan vanuit de ISDE subsidie. Je ontvangt minimaal 500 euro voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp.

ISDE subsidie

Subsidie voor Groningers

Huiseigenaren met aardbevingsschade in de provincie Groningen kunnen het subsidiebedrag uit de regeling Waardevermeerdering gebruiken voor de aanschaf van een warmtepomp.

Regeling waardevermeerdering

Eigen regeling voor Vereniging van Eigenaren

Vve’s vragen subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp aan vanuit de SVVE subsidieregeling.

SVVE subsidie

Warmtepompen in Nederland

Het aantal warmtepompen dat in Nederlandse huishoudens en bedrijven wordt geplaatst groeit hard. In 2022 werden er bijna 100.000 warmtepompen bijgeplaatst, waarmee het totale aantal nu op 450.000 komt. In vergelijking met het aantal CV-ketels is dit echter maar een klein aantal, want elk jaar worden er nog steeds 400.000 gasketels bijgeplaatst.

Warmtepompen in Nederland 2023 januari

Onderzoek naar warmtepompen

Wist je dit over warmtepompen?

Hoe hoger de COP- of SCOP-waarde, hoe zuiniger en efficiënter je warmtepomp.

Warmtepompen maken van 1 kWh stroom 7.200 tot 18.000 kilojoule warmte.

Een warmtepomp gebruikt gemiddeld 3000 kWh aan stroom.

Een ventilatiewarmtepomp levert ook warmte aan een warm-water boiler als de woning verwarmd wordt door stadsverwarming.

Hybride- en luchtwarmtepompen maken door de compressor en ventilator vooral in de winterperiode wat lawaai. Een geluiddempende kast voorkomt geluidsoverlast.

Een ventilatiewarmtepomp mét naverwarmer kan samen met een zonneboiler ook de hele woning verwarmen, als deze optimaal geïsoleerd is.

Met een warmtepomp zet je de thermosstaat ‘s nachts niet lager dan 18 graden.

Video's over warmtepompen

Jeroen van Acht heeft zelf een warmtepomp laten installeren en vertelt over zijn ervaringen.

  • Nuttige pagina?
  • 53   0

Andere bekeken ook

Warmtepomp installeren

Subsidies