energie opslaan

Zelf energie opslaan is de volgende stap binnen de energietransitie. Na de revolutie van zonnepanelen loopt het elektriciteitsnet nu tegen zijn grenzen aan, waardoor de roep om energieopslag steeds luider wordt. Energie opslaan kan met een thuisbatterij, een buurtbatterij en in sommige gevallen zijn elektrische auto’s al geschikt voor energieopslag.

Zelf energie opslaan met een thuisbatterij

De energiemarkt verandert, het elektriciteitsnet loopt vol en de energieprijzen stijgen. Hierdoor groeit de behoefte om zelf energie op te slaan. Een thuisbatterij is zeer geschikt voor huishoudens om bijvoorbeeld overtollige zonne-energie op te slaan. Maar hoe werkt een thuisbatterij, hoe snel verdien je deze terug, en wat kost een thuisbatterij?

Welke thuisbatterijen zijn er te koop?

Energie opslaan met thuisbatterij

Er komen steeds meer thuisbatterijen op de markt

Energie opslaan in de elektrische auto

De elektrische auto gebruiken voor energieopslag is een vorm van bidirectioneel laden. Hierbij wordt de batterij van de elektrische auto gebruikt als thuisbatterij en om zelf energie op te slaan. De opgeslagen energie kan vervolgens worden gebruikt voor elektrisch rijden, apparatuur in huis of zelfs worden teruggeleverd aan de energieleverancier.

Hoe kan ik energie opslaan in de elektrische auto?

bidirectioneel laden energie opslag

Energie opslaan in de batterij van de elektrische auto kan met de V2H-technologie

Seizoensopslag met waterstof

Een groot voordeel van energie opslaan in waterstof is dat het de stroom voor een langere tijd kan opslaan. Hierdoor is het dé oplossing voor mensen met zonnepanelen die in de zomermaanden te veel energie opwekken en dit in de winter weer willen gebruiken. Het energieverlies tijdens de opslagperiode is nihil, dus opslag van energie in waterstof is ideaal.

Wat is waterstof?

Energie opslaan waterstof

De overheid zet vol in op waterstof voor energieopslag

  • Jouw feedback
  • 32   0