Zelf een zonneboiler installeren

Een zonneboiler installeren op jouw dak doe je al in 4 stappen! Zorg er wel voor dat je eerst alle informatie over het installeren van een zonneboiler hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van ons stappenplan.

Stappenplan voor het laten plaatsen van zonneboilers

Keuze maken voor een zonneboiler

Er zijn 4 soorten zonneboilers waar je uit kunt kiezen. Voor de meeste huishoudens is de standaard zonneboiler de beste optie. Heb je niet zoveel ruimte dan is een compacte zonneboiler een betere optie. Met een CV of hybride zonneboiler verwarm je ook de woning.

Verschillende zonneboilers

Belangrijke vragen:

Is er voldoende ruimte voor een boilervat?
Wat is het jaarlijkse waterverbruik?
Is de CV-ketel voorzien van het Gaskeur NZ?
Wat is de hellingshoek van mijn dak?
Is er sprake van schaduwvorming?
Is het dak gericht op het zuiden?

Met de calculator voor zonneboilers bereken je eenvoudig het rendement en de terugverdientijd.
Bereken nu!

Je kunt natuurlijk ook meteen aan de slag met een installateur. Ga dan verder met stap 2.

Installateur van zonneboilers kiezen

Zoek als het even kan een erkend installatiebedrijf bij jou in de buurt. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen snel langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs, want de goedkoopste is zeker niet altijd de beste!

Belangrijke vragen:

Is de installateur aangesloten bij een keurmerk zoals VCA of InstallQ?
Lees recensies van meerdere installateurs
Laat de installateur altijd langskomen

Zoek een installateur van zonneboilers

Subsidie voor particulieren

Particulieren kunnen subsidie aanvragen voor zonneboilers vanuit de ISDE subsidie. Voor huiseigenaren uit de provincie Groningen (aardbevingsgebied) is ook nog een subsidie beschikbaar vanuit de regeling Waardevermeerdering.

ISDE subsidie aanvragen
Waardevermeerdering aanvragen

Subsidie voor Vereniging van Eigenaren

Voor Vve’s is er een subsidie voor zonneboilers beschikbaar vanuit de SVVE regeling.

SVVE subsidie aanvragen

Bestel je zonneboiler

Je hebt een keuze gemaakt voor een zonneboilersysteem dat het beste bij jouw situatie past. De subsidie is aangevraagd? Dan is het nu tijd om je zonneboiler te bestellen.

Gefeliciteerd met je zonneboiler!

Je bent de trotse bezitter van een zonneboiler en bespaart daarmee flink op je gasverbruik. Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

Generic filters
Search in excerpt

Veelgestelde vragen over zonneboilers

Hoe werkt een zonneboiler?

Er zijn verschillende zonneboilers verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Deze werken in essentie allemaal hetzelfde, ze verwarmen het leidingwater en/of het water voor het verwarmen van je woning. Toch zijn er wel verschillen in de zonneboilers.

Zo werkt een zonneboiler!

Welke zonneboiler moet ik kiezen?

De meeste mensen kiezen voor een standaard zonneboiler, maar naast deze kun je ook nog kiezen voor een CV/Hybride zonneboiler of een Compacte zonneboiler.

Deze zonneboilers zijn er!

Wat is de optimale ligging van een zonneboiler?

De ideale hellingshoek is tussen de 36 en 45 graden. Plaats de zonnecollector(en) 5 graden ten westen van het zuiden, zodat deze het grootste deel van de dag in de zon staat.

Optimale opstelling van een zonneboiler

Is er subsidie voor zonneboilers?

Ja, er zijn verschillende regelingen voor zonneboilers. Zowel voor particulieren als voor bedrijven is er vanuit de overheid subsidie beschikbaar.

Subsidies zonneboilers

Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

De terugverdientijd van een zonneboiler ligt rond de 10 jaar. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de ligging van je zonnecollectoren, de hoogte van de subsidie, je waterverbruik en niet onbelangrijk de huidige gasprijs.

Terugverdientijd zonneboiler

Wat is de technische levensduur van een zonneboiler?

Een zonneboilersysteem gaat gemiddeld zo’n 30 jaar mee. In de meeste gevallen verdien je zonneboilers ruim binnen deze periode terug.

Terugverdientijd van zonneboilers

Wat kost het onderhoud van een zonneboiler?

Een zonneboiler met een terugloopsysteem moet elke 5 jaar gecontroleerd worden. Dit kost ongeveer € 50,-. Bij een drukgevuld systeem is het advies om een jaarlijkse controle te laten uitvoeren. Dit kost € 30,-.

Verbruikt een zonneboiler ook energie?

De pomp van een zonneboilersysteem verbruikt jaarlijks ongeveer 50 kWh.

Kosten van een zonneboiler

Heb ik een slimme meter nodig voor een zonneboiler?

Nee, een slimme meter is niet nodig voor de aanschaf van een zonneboiler. Met een zonneboiler maak je leidingwater warm en wek je geen elektriciteit op. Er is dus geen sprake van teruglevering.

Zonneboiler aansluiten

Moet ik mijn zonneboiler ook melden bij de netbeheerder?

Nee, een zonneboiler hoeft je niet te melden bij de netbeheerder. Je levert immers geen elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet.

Zonneboiler aansluiten

Wat is het verschil tussen een zonneboiler en een zonnepaneel?

Met een zonnepaneel wek je stroom op door middel van zonne-energie. Met een zonneboiler verwarm je leidingwater, waardoor je bespaart op je gasverbruik. Een zonneboiler herken je aan het feit dat deze een stuk dikker is dan een zonnepaneel. Bovendien vind je naast de CV-ketel meestal een groot boilervat, die bij zonnepanelen natuurlijk niet nodig is. Meestal worden er maximaal 3 zonneboilers op een dak gemonteerd, waar dat bij zonnepanelen over het algemeen veel meer zijn.

Alles over zonneboilers

  • Jouw feedback
  • 18   0