Een zonneboiler installeren op jouw dak doe je al in 4 stappen! Zorg er wel voor dat je eerst alle informatie over het installeren van een zonneboiler hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van ons stappenplan.
Direct naar:
Stappenplan voor het installeren van een zonneboiler
Keuze maken voor een zonneboiler
Er zijn 4 soorten zonneboilers waar je uit kunt kiezen. Voor de meeste huishoudens is de standaard zonneboiler de beste optie. Heb je niet zoveel ruimte dan is een compacte zonneboiler een betere optie. Met een CV of hybride zonneboiler verwarm je ook de woning.
Belangrijke vragen:
Is er voldoende ruimte voor een boilervat?
Wat is het jaarlijkse waterverbruik?
Is de CV-ketel voorzien van het Gaskeur NZ?
Wat is de hellingshoek van mijn dak?
Is er sprake van schaduwvorming?
Is het dak gericht op het zuiden?
Met de calculator voor zonneboilers bereken je eenvoudig het rendement en de terugverdientijd.
Je kunt natuurlijk ook meteen aan de slag met een installateur. Ga dan verder met stap 2.
Installateur van zonneboilers kiezen
Zoek als het even kan een erkend installatiebedrijf bij jou in de buurt. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen snel langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs, want de goedkoopste is zeker niet altijd de beste!
Belangrijke vragen:
Is de installateur aangesloten bij een keurmerk zoals VCA of InstallQ?
Lees recensies van meerdere installateurs
Laat de installateur altijd langskomen
Subsidie voor particulieren
Particulieren kunnen subsidie aanvragen voor zonneboilers vanuit de ISDE subsidie. Voor huiseigenaren uit de provincie Groningen (aardbevingsgebied) is ook nog een subsidie beschikbaar vanuit de regeling Waardevermeerdering.
Subsidie voor Vereniging van Eigenaren
Voor Vve’s is er een subsidie voor zonneboilers beschikbaar vanuit de SVVE regeling.
Bestel je zonneboiler
Je hebt een keuze gemaakt voor een zonneboilersysteem dat het beste bij jouw situatie past. De subsidie is aangevraagd? Dan is het nu tijd om je zonneboiler te bestellen.
Gefeliciteerd met je zonneboiler!
Je bent de trotse bezitter van een zonneboiler en bespaart daarmee flink op je gasverbruik. Vergeet niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.
Veelgestelde vragen over zonneboilers
Hoe werkt een zonneboiler?
Er zijn verschillende zonneboilers verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Deze werken in essentie allemaal hetzelfde, ze verwarmen het leidingwater en/of het water voor het verwarmen van je woning. Toch zijn er wel verschillen in de zonneboilers.
Welke zonneboiler moet ik kiezen?
De meeste mensen kiezen voor een standaard zonneboiler, maar naast deze kun je ook nog kiezen voor een CV/Hybride zonneboiler of een Compacte zonneboiler.
Wat is de optimale ligging van een zonneboiler?
De ideale hellingshoek is tussen de 36 en 45 graden. Plaats de zonnecollector(en) 5 graden ten westen van het zuiden, zodat deze het grootste deel van de dag in de zon staat.
Is er subsidie voor zonneboilers?
Ja, er zijn verschillende regelingen voor zonneboilers. Zowel voor particulieren als voor bedrijven is er vanuit de overheid subsidie beschikbaar.
Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?
De terugverdientijd van een zonneboiler ligt rond de 10 jaar. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de ligging van je zonnecollectoren, de hoogte van de subsidie, je waterverbruik en niet onbelangrijk de huidige gasprijs.
Wat is de technische levensduur van een zonneboiler?
Een zonneboilersysteem gaat gemiddeld zo’n 30 jaar mee. In de meeste gevallen verdien je zonneboilers ruim binnen deze periode terug.
Wat kost het onderhoud van een zonneboiler?
Een zonneboiler met een terugloopsysteem moet elke 5 jaar gecontroleerd worden. Dit kost ongeveer 50 euro. Bij een drukgevuld systeem is het advies om een jaarlijkse controle te laten uitvoeren. Dit kost 30 euro.
Verbruikt een zonneboiler ook energie?
De pomp van een zonneboilersysteem verbruikt jaarlijks ongeveer 50 kWh.
Heb ik een slimme meter nodig voor een zonneboiler?
Nee, een slimme meter is niet nodig voor de aanschaf van een zonneboiler. Met een zonneboiler maak je leidingwater warm en wek je geen elektriciteit op. Er is dus geen sprake van teruglevering.
Moet ik mijn zonneboiler ook melden bij de netbeheerder?
Nee, een zonneboiler hoeft je niet te melden bij de netbeheerder. Je levert immers geen elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet.
Wat is het verschil tussen een zonneboiler en een zonnepaneel?
Met een zonnepaneel wek je stroom op door middel van zonne-energie. Met een zonneboiler verwarm je leidingwater, waardoor je bespaart op je gasverbruik. Een zonneboiler herken je aan het feit dat deze een stuk dikker is dan een zonnepaneel. Bovendien vind je naast de CV-ketel meestal een groot boilervat, die bij zonnepanelen natuurlijk niet nodig is. Meestal worden er maximaal 3 zonneboilers op een dak gemonteerd, waar dat bij zonnepanelen over het algemeen veel meer zijn.
Deel dit artikel