Zonne energie

Zonne-energie is gratis, schoon en duurzaam. Ondanks dat in Nederland de zon niet altijd schijnt is duurzame energie opwekken met de zon in ons land een uitstekend idee. Zelf zonne-energie opwekken doe je met zonnepanelen of een zonneboiler en op grote schaal wekken we in Nederland zonne-energie op met grote zonneparken. De zon is een onuitputtelijke energiebron en vrij van Co2-uitstoot. In dit artikel leggen we meer uit over zonne-energie en de huidige stand van zaken rondom deze duurzame energiebron.

Hoe gebruik je zonne-energie?

Elektriciteit opwekken met zonnepanelen

De meeste mensen gebruiken de energie uit de zon voor het duurzaam opwekken van elektriciteit met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn immers eenvoudig te installeren, goedkoop in aanschaf en de terugverdientijd is relatief kort. Daarnaast zijn de meeste daken in Nederland uitermate geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Het niet plaatsen van zonnepanelen is bijna diefstal van eigen portemonnee.

Meer over zonnepanelen

Zonnepanelen

Warmte opwekken met zonneboilers

Met zonne-energie kun je niet alleen elektriciteit maken, maar ook warmte produceren. Dit doe je met een zonneboiler (zonnecollector) die leidingwater verwarmt voor warmwater of zelfs je woning (gedeeltelijk) kan verwarmen. Een zonneboiler lijkt op een zonnepaneel, maar is meestal wat groter en dikker door het buizenstelsel dat erin zit. Met een zonneboiler wek je dus geen elektriciteit op, maar warmte.

Meer over zonneboilers

Zonneboilers

Zonthermie

Als we zonneboilers op grote schaal toepassen spreken we over zonthermie. In Nederland wordt zonthermie nog nauwelijks toegepast, omdat er veel zonnecollectoren nodig zijn voor het verwarmen van hele straten en wijken. Een zonthermiepark neemt ook meer ruimte in dan een park met zonnepanelen. In het Groningse Dokwerd wordt op dit moment het grootste zonthermiepark van Nederland gebouwd. Het park is zo groot dat het gelijk in de top 5 van grootste zonthermieparken ter wereld staat. Het park is goed voor een energieproductie van 37,5 MW.

Zonthermie

Zondelen

Ook als je zelf geen zonne-energie kan opwekken, omdat bijvoorbeeld je dak niet geschikt is, kun je gebruik maken van zonne-energie. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een energiecoöperatie of er zelf eentje opstarten. Een overzicht van energiecoöperaties vindt je op HIERopgewekt.nl of op EnergieSamen.nu. Je kunt ook beleggen in zonnedaken en zonneparken door zondelen te kopen via Zonnepanelen Delen of DuurzaamInvesteren.

Zondelen beleggen

Stand van zaken zonne-energie

Zonuren in Nederland

Zoals gezegd schijnt de zon in Nederland niet altijd, maar toch neemt het aantal zonuren toe. Installateurs van zonnepanelen hielden 15 jaar geleden nog rekening met 850 volle zonuren om je opbrengst te berekenen, maar inmiddels is het gemiddelde aantal volle zonuren al opgelopen tot 1100. Ook aan het aantal gewone zonuren (de zon schijnt dan af en toe) stijgt de laatste jaren. Vorig jaar (2022) was een extreem goed jaar voor zonnepanelen met 1195 volle zonuren en 2209 gewone zonuren. Halverwege 2023 leek het erop dat het recordjaar 2022 zouden overtreffen, maar juli en augustus waren met 286 volle zonuren en 402 gewone uren lang niet zo goed als in 2022 met 351 volle zonuren en 569 gewone zonuren.

zonuren

Zonne-energie in Nederland

Dat energie opwekken met de zon in ons land populair is staat buiten kijf. De laatste jaren groeide het zonvermogen fors en sinds 2020 kom er jaarlijks zo’n 4 GW (zo’n 10 miljoen zonnepanelen) bij. Het totale zonvermogen lag eind 2022 op 19,1 GW. Het is dus logisch dat ook de energieproductie hard stijgt. In 2022 werd er maar liefst 16,8 TWh (16 miljard kWh) aan zonne-energie opgewekt. Dit is genoeg om 5 miljoen huishoudens te voorzien in hun jaarlijkse stroombehoefte.

zonne-energie Nederland
Elektriciteitsproductie Nederland per bron

Zonne-energie wereldwijd

Ook wereldwijd groeit zonne-energie hard. In 2021 werd er 138 GW aan zonvermogen bijgeplaatst, waardoor het totale geïnstalleerd zonvermogen eind 2021 uitkwam op 848 GW. De totale energieproductie uit zonne-energie wereldwijd was 1021 TWh. In 2021 had Nederland dus een aandeel van 1,5% in het totale zonvermogen wereldwijd.

Zonne-energie wereldwijd

Laatste nieuws over zonne-energie

Wist je dit over zonne-energie?

De meeste zonuren vind je in Yuma, Amerika. Maar liefst 4015 zonuren per jaar!

In Nederland liggen er naar schatting 55 miljoen zonnepanelen verdeeld op daken en parken

Zonne-energie is goed voor ongeveer 14% van onze totale elektriciteitsproductie

Nederland heeft straks het op 3 na grootste zonthermiepark ter wereld

Je wekt zonne-energie op met een zonnepaneel of een zonneboiler

Video's over zonne-energie

  • Jouw feedback
  • 1   0

Andere bekeken ook

Zonnepanelen installeren

Zonneboiler installeren