De zonnepanelen liggen eindelijk op het dak en de eerste periode check je bijna dagelijks het display van de omvormer om te zien hoeveel de zonnepanelen aan energie opwekken. Nieuwsgierig zoek je de meterstanden van de meter in de meterkast op. Tot je verbazing is deze meterstand veel lager dan de stand op de omvormer. Schrik niet, dit is heel logisch en hoe dit kan leggen we uit in dit artikel.

opwekken en terugleveren energie

      109840x gezien   2 reacties

Energie opwekken

Zonnepanelen wekken energie op. Deze energie is eerst gelijkstroom en wordt door de omvormer omgezet in wisselstroom, zodat het gebruikt kan worden in huis. De omvormer is aangesloten op een vrije groep in de meterkast, zodat de zonnepanelen meteen de woning met de eigen opgewekte elektriciteit voeden. Vaak zit er op de omvormer ook een display die de opgewekte elektriciteit laat zien. De opgewekte stroom wordt dus meteen gebruikt, maar je bent natuurlijk niet de hele dag thuis. Wat gebeurt er met de zonnestroom als de huishoudelijke apparaten niet aan staan?

Energie terugleveren

Op momenten dat de productie van energie hoger is dan de vraag naar energie in de woning, ontstaat er een overcapaciteit. De overproductie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit noemen we dan ook de teruglevering. De waarde van teruglevering is dus altijd lager dan de waarde van opwekking. Meer over energie terugleveren.

Elektriciteitsmeter in de meterkast

Als de meter in de meterkast geschikt is, dan registreert deze de teruglevering op aparte telwerken. Dit getal is dus lager dan die de omvormer aangeeft. Het verschil hier tussen is opgegaan aan verbruik in huis en bespaar je dus direct op de uiteindelijke energienota. Welke meters zijn geschikt?

Verschil opwekken en terugleveren in beeld

Opwekken en terugleveren

2 reacties op “Opwekking versus teruglevering”

  1. Mia

    Waarom als je twijfelt aan de slimme meter? De slimme meter registreert toch gewoon de teruglevering en levering? Geen opwekking. Als je twijfels hebt over je omvormer, dan zou ik inderdaad een eigen kWh meter op die groep zetten.

  2. Toon van Gestel

    Diegene die twijfelen aan de slimme meter kunnen altijd nog zelf -tussen de omvormer en de extra groep in de meterkast- een kleine eigen Kilowatuurmetertje plaatsen. Ze kosten ongeveer € 60,-. Voor diegene die een beetje handig zijn is dit een vrij eenvoudig klusje. Schakel wel als eerste de omvormer uit en daarna de zekering voor de panelen in de groepenkast.
    Maar u kunt er zeker van zijn dat de gegevens die de omvormer weergeeft, juist zijn.