Drie hoofdonderdelen op de energierekening

Alle energieleveranciers gebruiken facturen met drie dezelfde hoofdonderdelen namelijk:

 1. Leveringskosten (79,4 %)
 2. Netwerkkosten (7,5 %)
 3. Overheidsbelastingen (13,1 %)

Energieprijs

Opbouw energierekening

Leveringskosten

Dit zijn de kosten die je betaalt aan de energieleverancier voor de energie die geleverd is en voor de administratie die daarbij komt kijken. De leveringskosten bestaan uit twee onderdelen:

De kale energieprijs

Dit is de prijs van energie zonder energiebelasting, btw en bijdrage voor opslag van duurzame energie. Het is de kostprijs van een kWh aan elektriciteit of een kuub gas. Als je zelf elektriciteit opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen wordt de teruggeleverde elektriciteit in dit onderdeel in mindering gebracht op de geleverde elektriciteit. Alleen over de overgebleven, geleverde elektriciteit wordt energiebelasting, btw en de bijdrage voor opslag duurzame energie berekend. Als je teruglevering overhoudt krijg je hiervoor een "redelijke" vergoeding.

Vaste leveringskosten

Dit is een vast tarief die iedereen betaalt voor de administratieve handelingen die energieleveranciers uitvoeren om energie te kunnen leveren aan hun klanten. Deze kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid energie die iemand verbruikt, maar dit is een vast tarief dat iedereen betaald. Dit vaste tarief ligt rond de 90 euro per product per jaar, maar verschilt wel per energieleverancier. Het is dus verstandig om hier goed op te letten als je een energiecontract afsluit. In 2023 is de verwachting dat het vastrecht met gemiddeld 22% stijgt.

Verhoging in 2023: 40 euro

Kostprijs20222023
Elektra€ 0,07€ 0,34
Gas€ 0,25€ 1,45

Netwerkkosten

Naast de kosten van de energieleverancier betalen we ook netwerkkosten aan de netbeheerder. De hoogte van deze netbeheerkosten wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door het ACM en wordt door de energieleverancier in rekening gebracht namens de netbeheerder. Je ontvangt dus geen aparte factuur van deze kosten. De netwerkkosten bestaan uit de volgende onderdelen:

Capaciteitstarieven en vastrecht

Dit zijn de transportkosten. Deze kosten betaal je voor de transport én voor de capaciteit die gereserveerd wordt in het energienet voor jouw aansluiting. De hoogte van de kosten zijn dus niet afhankelijk van je verbruik, maar van de capaciteit van je aansluiting. De meeste consumenten vallen voor elektra onder het tarief t/m 3x25 Ampère en voor gas onder G4. Hoe groter de aansluiting, hoe hoger het capaciteitstarief en de verhoging. Het tarief verschilt per netbeheerder.

Aansluitdienst

Deze kosten worden in rekening gebracht voor het in stand houden van de aansluiting en is afhankelijk van de capaciteit van je aansluiting. Deze kosten vallen onder het totale capaciteitstarief.

Meetdienst

Deze kosten betaal je voor de onderhoud en huur van de energiemeters. Hieronder valt ook de 3-jaarlijkse meteropname en eventuele vervanging van de meter bij storingen. Deze kosten zijn voor alle aansluitingen voor consumenten gelijk. Deze kosten vallen onder het totale capaciteitstarief.

Verhoging in 2023: 115 euro

CapTar20222023
3x25 A€ 240,-€ 325,-
G4€ 170,-€ 200,-

Overheidsbelastingen

Over de energie die we gebruiken betalen we verschillende belastingen. De belastingdienst int deze belastingen namens de overheid via de energierekening. De energieleveranciers draagt deze belastingen af aan de overheid.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

De ODE is een solidariteitsbijdrage van de eindgebruiker aan energieleveranciers om duurzame energie opwek te stimuleren. De ODE stijgt de laatste jaren hard, waardoor de overheid heeft besloten om deze bijdrage per 1 januari 2023 te schrappen en onder te brengen in de energiebelasting. Verlaging is op basis van een jaarlijks energieverbruik van 3000 kWh en 1500 m3.

Verlaging elektra: 12 euro

Verlaging gas: 15 euro

ODE20222023
Elektra€ 0,04€ 0,-
Gas€ 0,10€ 0,-

Energiebelasting

Met het innen van energiebelasting probeert de overheid de staatskas op peil te houden. Toch heeft de overheid de energiebelasting in 2022 tijdelijk verlaagd om zo de energiekosten voor alle Nederlanders te verminderen. In 2023 gaan de energiebelastingen echter weer omhoog, mede door het onderbrengen van de ODE binnen de energiebelasting. Bedragen zijn inclusief btw van 21% gerekend over 2022 en 2023. Verhoging is op basis van een jaarlijks energieverbruik van 3000 kWh en 1500 m3.

Verhoging elektriciteit: 32 euro

Verhoging gas: 23 euro

EB20222023
Elektra€ 0,05€ 0,15
Gas€ 0,44€ 0,59

Heffingskorting energiebelasting

Een deel van het energieverbruik wordt gezien als basisbehoefte. Om deze reden wordt er per elektriciteitsaansluiting een vaste vermindering van energiebelasting gegeven. Voorheen heette dit de heffingskorting energiebelasting. Deze korting werd vorig jaar tijdelijk verhoogd naar 824,77 euro, maar gaat in 2023 weer naar 596,86 euro. Bedragen zijn inclusief btw van 21% gerekend over 2022 en 2023.

Verlaging heffingskorting: 228 euro

Btw

De btw op energie is normaal gesproken 21%. De overheid heeft de btw voor de periode van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 tijdelijk verlaagd naar 9%. Vanaf 1 januari 2023 gaat deze weer terug naar 21%.

Hef EB20222023
Elektra€ 824,77€ 596,86

Compensaties hoge energierekening

Om de hoge energierekening enigszins te drukken heeft de overheid voor 2022 en 2023 een aantal maatregelen genomen. In onderstaand overzicht die je welke maatregelen dit zijn.

Energietoeslag

Via de gemeente kunnen mensen met een uitkering van maximaal 120% van het minimumloon in een eenmalige energietoeslag krijgen ter compensatie voor de hoge energiekosten.

Compensatie: 1300 euro

Wintercompensatie

Alle huishoudens krijgen in 2022 voor de wintermaanden november en december 190 euro per maand. De energieleverancier betaalt dit bedrag aan de eindgebruiker.

Compensatie: 380 euro

Prijsplafond

De overheid heeft met alle energieleveranciers een prijsplafond afgesproken voor de energieprijs van huishoudens. Dit houdt in dat je tot een verbruik van 1200 kuub gas maximaal 1,45 euro per kuub betaalt. Voor elektriciteit is dat 40 cent per kWh tot aan 2900 kWh. Dit prijsplafond geldt voor heel 2023.

Meer over het prijsplafond

Kostenbeperking door prijsplafond

Een huishouden met een verbruik van 3000 kWh en 1500 m3 gas en een normale aansluiting voor elektra en gas gaat in 2023 fors meer betalen. De vaste kosten lopen op met 383 euro per jaar. De variabele kosten zouden zonder prijsplafond oplopen met bijna 2000 euro, vooral door de hoge kostprijs van aardgas. Door het ingestelde prijsplafond blijft dit nu beperkt. In onderstaande tabel zie je dit verschil op basis van een verbruik van 3000 kWh en 1500 m3 gas exclusief de heffingskorting.

Variabele kostenZonder prijsplafondMet prijsplafond
Elektra€ 1470,-€ 1209,-
Gas€ 3060,-€ 2352,-

Bron:  Rijksoverheid

Welke energieleverancier heb jij?

Meer over energiebesparen

8 reacties op “Zo ziet jouw energierekening er in 2023 uit”

 1. Jan Willem Smilde

  @ Ad de Bruijn: De kunst is om zuinig te zijn en niet van 1 energiebron afhankelijk te zijn. Voor mijn pellets betaalde ik in 2018 0,33 en dit jaar 0,71. Maar mijn pas geïnstalleerde aircoverwarming neemt veel van de taken van de pelletkachel over en gebruikt de overproductie van mijn zonnepanelen. Al met al betaal ik circa 30 euro per maand aan pellets en heb ik een aangepaste energierekening voor komend jaar van 4 euro

 2. Jan

  @L. v-d Maarel: Niet alleen de netwerkkosten worden verhoogd. In totaal gaat u per jaar €411,00 méér betalen vanwege verlaging van heffingen en verhoging van belastingen en kosten.
  En ja de overheid heft belasting over belasting en doet dit al sinds mensenheugenis. Zo betaalt u accijns over uw brandstof (benzine, diesel, LPG) en daarna ook nog eens BTW. Hetzelfde geldt voor rookwaren, alcohol, etc. Voor gas, water en elektra is dat helaas niet anders.

  @ Ad de Bruijn: De meeste mensen betalen voor hun gas een veelvoud van €275,00 méér per maand. Pellets zijn (veel) duurder geworden, maar gas nóg veel duurder…

 3. L. v-d Maarel

  Ik zie hier boven dat de netwerkkosten met bijna 50% worden verhoogd
  Alleen de energie prijzen zijn door bekende omstandigheden toch gestegen?
  Vervolgens wordt ons geadviseerd om minder energie te gebruiken (CV op 19 graden enz.)
  Conclusie:
  netwerk is het zelfde als vorig jaar
  We gebruiken minder energie (als het goed is)
  toch 50% duurder
  Prijs plafond e.d. is dus een sigaar uit eigen doos.
  Overigens betalen we eerst Energie belasting en daarna BTW
  Dat noem ik belasting over belasting betalen……. Dat is niet toegestaan toch?
  Of heb ik het mis?

 4. Ad de Bruijn

  Naar mijn mening is er een vergeten groep mbt energie en dat zijn diegenen die aangewezen zijn op verwarmen met hout pellets. Ikzelf hoor ook bij deze groep. Er is op mijn adres geen gas aansluiting en geen stadsverwarming.
  De prijs van hout pellets zijn gestegen van € 0,23 per kg naar € 0,89 per kg. Dat is een stijging van 287%!
  Op een verbruik van ± 5000 kg per jaar betekent dit € 4450 ipv € 1150. Toch een stijging van zo’n € 275 per maand.
  Waarvan acte.

 5. Willem Dutch

  De Overheid als graaier zie je ook hier weer terug. Weliswaar vervalt de Opslag Duurzame Energie maar dit wordt ruimschoots extra geincasseerd.
  Met name de verdubbeling van de belasting op elektra is opvallend en onacceptabel.
  Elektra zou gezien de Energietransitie minder belast worden.
  Het is mij wel duidelijk. Ik koop geen Warmtepomp want deze Overheid verandert voortdurend ‘de spelregels’ en is onbetrouwbaar.
  Gezien het nuchtere feit dat de Overheid geen 2e maal een Prijsplafond gaat aanbieden wordt 2024 een economische catastrofe voor mensen met een minimaal inkomen.
  De meeste leden van de Tweede Kamer zitten te slapen en begrijpen niet dat o.a. de energiebelasting het leven te duur maakt.

 6. Ludo Raedts

  Ik verwachtte hier een artikel met uitleg hoe het energieplafond werkt icm het terug leveren en salderen van elektriciteit.

  Hoe gaat het in zijn werkt als je in 2022 een overschot het geproduceerd en pas in de loop van 2023 wordt afgerekend, wordt er dan nog gesaldeerd? En wat wordt er eerst gedaan? Salderen of het plafond verrekenen?

 7. Fred van Hessen

  “Zo ziet jouw energierekening er in 2023 uit” zegt de kop, maar daar onder gaat het alleen over electriciteit, en helemaal niet over gas. Dat is dus maar de halve waarheid.
  In het taartdiagram van de stroomkosten zijn alleen de leveringskosten (79,4%) en de 2 belastingsoorten (samen 20,6%) zichtbaar gemaakt, en binnen de leveringskosten is niets onderscheiden. Veel meer inzicht in wat er nu eigenlijk verandert zouden twee van die taarten geven, resp. betr. 2022 en 2023, waarin dan wél de leveringskosten (en de subsidies) opgesplitst zouden zijn aangegeven.
  Ook een lijstje van capaciteitstarieven zou m.i. heel zinnig zijn geweest.

  Om op het gas terug te komen: mede op grond van de laatste jaarafrekening hebben wij gekozen voor een all-electric (lucht-water) warmtepomp, zodat we helemaal van het gas af kunnen. Uit de jaarafrekening (’21-’22) bleek dat slechts een kwart van alle kosten die met ons gebruik van gas te maken hebben afhankelijk zijn van de HOEVEELHEID die we daarvan gebruiken. En de netbeheerder is inmiddels wettelijk verplicht om je kosteloos af te komen sluiten.

Geef een reactie