Vanaf 1 januari gaat het prijsplafond voor energie in. De overheid wil met dit prijsplafond ervoor zorgen dat de energierekening voor kleinverbruikers betaalbaar blijft. Nu blijkt dat voor mensen met zonnepanelen het prijsplafond niet altijd even gunstig uitvalt. Hoe werkt het prijsplafond nou eigenlijk?

Prijsplafond energie

      14585x gezien   1 reactie

Maximale energietarieven prijsplafond

Het prijsplafond voor energie geldt alleen voor kleinverbruikers. Dit zijn consumenten en bedrijven met een elektriciteitsaansluiting tot 3x80 Ampère en een gasaansluiting tot en met een G25. Voor deze groep zijn maximale energieprijzen (prijsplafond) vastgesteld voor een deel van het energieverbruik in het kalender jaar 2023.

 • Elektriciteit: € 0,40 per kWh tot 2900 kWh
 • Gas: € 1,45 per kuub tot 1200 m3
 • Warmte: € 47,38 per Gigajoule tot 37 GJ

De overheid grijpt hiermee in op de stijgende energieprijzen en hoopt zo de energierekening voor kleinverbruikers in 2023 betaalbaar te houden.

Prijsplafond energie per dag

Het prijsplafond geldt echter niet voor het energieverbruik over een heel kalenderjaar. De overheid heeft namelijk per dag vastgesteld hoeveel energieverbruik er binnen het prijsplafond valt. De energie die je buiten dit vastgestelde verbruik gebruikt valt dus buiten het prijsplafond en daarvoor geldt de normale energieprijs uit je energiecontract. Deze is op dit moment bijna het dubbele van de energieprijzen binnen het prijsplafond. Het moment dat je de jaarafrekening ontvangt is dus belangrijk.

Prijsplafond voor én na eindafrekening

Voor energiecontracten die niet op 1 januari zijn gestart zijn er 2 meetmomenten. Als je bijvoorbeeld op 13 april 2023 de jaarafrekening krijgt, dan valt 610 kuub gas en 976 kWh van je energieverbruik onder het prijsplafond. Alles wat je meer verbruikt valt er buiten en daarvoor betaal je de hogere energieprijs uit je energiecontract. Voor de periode 13 april tot 1 januari 2023 heb je dan nog 590 m3 en 1924 kWh over dat onder het prijsplafond valt. Heb je voor de jaarafrekening minder verbruikt dan het prijsplafond, dan neem je dit restant niet mee naar de rest van het jaar.

Zonnepanelen en prijsplafond

Het energieverbruik van kleinverbruikers met zonnepanelen valt ook onder prijsplafond. De overheid heeft bepaald dat de energieleveranciers éérst de salderingsregeling moeten toepassen. Op het energieverbruik dat overblijft wordt het prijsplafond toegepast. Voor mensen met zonnepanelen lijkt vooral een jaarafrekening vóór de zomerperiode ongunstig. Hierdoor valt namelijk niet al het energieverbruik onder het prijsplafond. Dit werkt zo:

Afrekening prijsplafond mét zonnepanelen

Stel je energieverbruik tot 13 april 2023 is 2500 kWh en je levert 500 kWh terug. Dan is je energieverbruik 2000 kWh en wordt slechts 976 kWh afgerekend tegen € 0,45 per kWh.  De rest valt buiten het prijsplafond en wordt afgerekend tegen het normale tarief. Als je vervolgens in de periode ná 13 april tot 1 januari 2024 een energieverbruik hebt van 2000 kWh en je levert 1500 kWh terug, dan valt deze 500 kWh nog onder het prijsplafond.

Je totale jaarverbruik van 2500 kWh in 2023 ná salderen is dus lager dan het prijsplafond, maar valt hier dus niet volledig onder, ondanks dat je onder de grens van 2900 kWh blijft.

De energieleverancier kan dit voorkomen door bij het volgende afrekenmoment in april 2024, eerst de salderingsregeling uit te voeren en vervolgens het energieplafond toe te passen voor het overige elektriciteitsverbruik. Op deze manier levert de zonnestroom van de zomer 2023 wel het gewenste voordeel op. Het is niet duidelijk hoe energieleverancier het prijsplafond echt gaan toepassen.

Dynamische energiecontract

Met een dynamisch energiecontract vindt de afrekening van energie per dag plaats. Hierdoor fluctueert de energieprijs enorm, maar profiteer je wel meteen van lagere energieprijzen. Aan de andere kant heb je ook eerder last van stijgende energieprijzen. Ook is de kans aanwezig dat het prijsplafond minder gunstig uitvalt, omdat je dagelijkse energieverbruik hoger is dan is vastgesteld binnen het prijsplafond. De meeste kleinverbruikers hebben echter een variabel of een vast energiecontract en hebben hier geen last van.

Slimme meter en meterstanden

Als je een slimme meter hebt dan leest de energieleverancier standaard 1 keer per maand de meterstanden uit. De meterstand van 1 januari 2023 is belangrijk om met de juiste stand het prijsplafond in te gaan. Heb je geen slimme meter, geef dan de meterstanden op 1 januari door, zodat de energieleverancier met de juiste meterstanden begint. Hierdoor voorkom je dat de energieleverancier een ruwe schatting maakt en het prijsplafond minder gunstig uitvalt.

Bron:  Rijksoverheid

Is jou energierekening nog betaalbaar?

Meer over energie besparen

Eén reactie op “Prijsplafond energie niet altijd even gunstig”

 1. Marc

  Een mooi artikel, maar ik zit toch nog met heel veel vragen. Wij krijgen een jaarafrekening van 9 April t/m 9 April. Het geluk is dat we nu van 1 januari t/m 9 April nog een vast contract hebben. Maar na 9 April loopt deze af.

  Hoe zit het nu in elkaar? Kunnen wij van 1 januari t/m 9 April gewoon gebruiken wat we willen of zitten we toch al vast aan het prijsplafond? Er zijn verschillende verhalen en kom er niet meer uit. Of moeten we nu ook al rekening houden met het prijsplafond?

  Mijn idee zegt: t/m 9 april kunnen we gewoon net zoveel stroom, of gas, gebruiken wat we willen voor de prijs van ons contract. Wij hebben dan geen last van de nieuwe prijsplafond. Na 9 april krijgen we nieuwe tarieven, omdat contract afloopt, en gaan dan ook pas gebruik maken van het prijsplafond en moeten dan het lijstje aanhouden, die is gemaakt per maand, van april t/m December?! Maar wel elke maand aan die aantallen houden, of is het dan per jaar (t/m eind december?)

  Vinden het dus best lastig en hoop dat iemand het ons kan vertellen op een simpele manier.

  * het lijstje, welke ik bedoel, staat op de website van Eneco:
  https://www.eneco.nl/klantenservice/tarieven-energiemarkt/prijsplafond/

Geef een antwoord