Maximale energietarieven prijsplafond

Het prijsplafond voor energie geldt alleen voor kleinverbruikers. Dit zijn consumenten en bedrijven met een elektriciteitsaansluiting tot 3x80 Ampère en een gasaansluiting tot en met een G25. Voor deze groep zijn maximale energieprijzen (prijsplafond) vastgesteld voor een deel van het energieverbruik in het kalender jaar 2023.

Elektriciteit: € 0,40 per kWh tot 2900 kWh

Gas: € 1,45 per kuub tot 1200 m3

Warmte: € 47,38 per Gigajoule tot 37 GJ

De overheid grijpt hiermee in op de stijgende energieprijzen en hoopt zo de energierekening voor kleinverbruikers in 2023 betaalbaar te houden.

Prijsplafond energie per dag

Het prijsplafond geldt echter niet voor het energieverbruik over een heel kalenderjaar. De overheid heeft namelijk per dag vastgesteld hoeveel energieverbruik er binnen het prijsplafond valt. De energie die je buiten dit vastgestelde verbruik gebruikt valt dus buiten het prijsplafond en daarvoor geldt de normale energieprijs uit je energiecontract. Deze is op dit moment bijna het dubbele van de energieprijzen binnen het prijsplafond. Het moment dat je de jaarafrekening ontvangt is dus belangrijk.

Prijsplafond voor én na eindafrekening

Voor energiecontracten die niet op 1 januari zijn gestart zijn er 2 meetmomenten. Als je bijvoorbeeld op 13 april 2023 de jaarafrekening krijgt, dan valt 610 kuub gas en 976 kWh van je energieverbruik onder het prijsplafond. Alles wat je meer verbruikt valt er buiten en daarvoor betaal je de hogere energieprijs uit je energiecontract. Voor de periode 13 april tot 1 januari 2023 heb je dan nog 590 m3 en 1924 kWh over dat onder het prijsplafond valt. Heb je voor de jaarafrekening minder verbruikt dan het prijsplafond, dan neem je dit restant niet mee naar de rest van het jaar.

Zonnepanelen en prijsplafond

Het energieverbruik van kleinverbruikers met zonnepanelen valt ook onder prijsplafond. De overheid heeft bepaald dat de energieleveranciers éérst de salderingsregeling moeten toepassen. Op het energieverbruik dat overblijft wordt het prijsplafond toegepast. Voor mensen met zonnepanelen lijkt vooral een jaarafrekening vóór de zomerperiode ongunstig. Hierdoor valt namelijk niet al het energieverbruik onder het prijsplafond. Dit werkt zo:

Afrekening prijsplafond mét zonnepanelen

Stel je energieverbruik tot 13 april 2023 is 2500 kWh en je levert 500 kWh terug. Dan is je energieverbruik 2000 kWh en wordt slechts 976 kWh afgerekend tegen € 0,45 per kWh.  De rest valt buiten het prijsplafond en wordt afgerekend tegen het normale tarief. Als je vervolgens in de periode ná 13 april tot 1 januari 2024 een energieverbruik hebt van 2000 kWh en je levert 1500 kWh terug, dan valt deze 500 kWh nog onder het prijsplafond.

Je totale jaarverbruik van 2500 kWh in 2023 ná salderen is dus lager dan het prijsplafond, maar valt hier dus niet volledig onder, ondanks dat je onder de grens van 2900 kWh blijft.

De energieleverancier kan dit voorkomen door bij het volgende afrekenmoment in april 2024, eerst de salderingsregeling uit te voeren en vervolgens het energieplafond toe te passen voor het overige elektriciteitsverbruik. Op deze manier levert de zonnestroom van de zomer 2023 wel het gewenste voordeel op. Het is niet duidelijk hoe energieleverancier het prijsplafond echt gaan toepassen.

Dynamische energiecontract

Met een dynamisch energiecontract vindt de afrekening van energie per dag plaats. Hierdoor fluctueert de energieprijs enorm, maar profiteer je wel meteen van lagere energieprijzen. Aan de andere kant heb je ook eerder last van stijgende energieprijzen. Ook is de kans aanwezig dat het prijsplafond minder gunstig uitvalt, omdat je dagelijkse energieverbruik hoger is dan is vastgesteld binnen het prijsplafond. De meeste kleinverbruikers hebben echter een variabel of een vast energiecontract en hebben hier geen last van.

Slimme meter en meterstanden

Als je een slimme meter hebt dan leest de energieleverancier standaard 1 keer per maand de meterstanden uit. De meterstand van 1 januari 2023 is belangrijk om met de juiste stand het prijsplafond in te gaan. Heb je geen slimme meter, geef dan de meterstanden op 1 januari door, zodat de energieleverancier met de juiste meterstanden begint. Hierdoor voorkom je dat de energieleverancier een ruwe schatting maakt en het prijsplafond minder gunstig uitvalt.

Meer over energie besparen

Bron:  Rijksoverheid

Is jou energierekening nog betaalbaar?

Meer over de energierekening

5 reacties op “Prijsplafond energie niet altijd even gunstig”

 1. Leendert Snoek

  Goed artikel. Ik denk dat het wel belangrijk is om bij dynamische energie ook de inkooptoeslag te noemen. Ik had laatst een overzicht gevonden waar per leverancier werd gekeken hoe hoog de inkooptoeslag was en er zat wel aardig wat verschil in. https://www.keuze.nl/beste-keuze/energie-tegen-inkoopprijs-vergelijken
  Misschien wel goed om te noemen dat ze deze ook meerdere keren per jaar kunnen verhogen waardoor je later nog steeds duur uit bent met je energie.
  Bij Frank Energie bijvoorbeeld was de inkooptoeslag op gas bijna twee keer zo hoog als bij ANWB terwijl hun abonnementskosten wel aan de lage kant zitten.

 2. Wim Nijrees

  Waarom zo moeilijk doen!
  De overheid heeft een prijsplafond voor gas en elektra voor 2023 geïntroduceerd.
  Hierbij wordt op de jaarnota van 2023 voor gas een totaal van 1200m3 afgerekend voor vaste prijs van 1,45 euro per m3 en voor elektra een totaal van 2900kWh voor een vaste prijs van 0,40 euro per kWh.

  Zit je voor gas boven de 1200m3, dan betaal je de officiële gasprijs en voor elektra is dat boven de 2900kWh.
  Waarom nu ineens de nutsbedrijven de hoeveelheden van 1200m3 en 2900kWh verdelen over 12maanden van 2023 maakt het extra ingewikkeld.
  En dat is helemaal niet nodig, als je gewoon bij iedere klant de meterstanden van gas en elektra op 1 januari 2023 had opgevraagd, dan kun je gewoon afrekenen voor het hele jaar t/m. 31 december 2023.
  Ik heb het zo altijd waargenomen via de informatie van de overheid, dat het prijsplafond gewoon wordt afgerekend met het totale jaarverbruik in 2023.

 3. Evan

  Als je geen vast contract hebt had je op 1 januari moeten switchen van energieleverancier. Immers de jaarafrekening krijg je ongeveer een jaar nadat je klant bent geworden. Je krijgt de jaarafrekening dan elk jaar rond dezelfde datum. Elke leverancier is verplicht om je de jaarafrekening te sturen, binnen 6 weken na de afrekenmaand.

 4. Paul Jeurissen

  @Marc: Het prijsplafond gaat in per 01 januari 2023. Dat wil dus zeggen dat je in januari 339 kWh en 221 M³ kunt afrekenen aan de prijs van het prijsplafond. Heb je in deze maand meer verbruikt dan bv. 221 M³ gas dan geldt voor het meerverbruik het duurdere tarief.
  Idem geldt voor je stroom!!
  MBT. BOVENSTAAND REKENVOORBEELD:
  Dit is niet correct of je hebt een defect aan je panelen!!
  Eindejaarsafrekening is ingangsdatum contract.
  13 april 2022 laatste afrekening, verbruik tot 13 april 2023 2500 kWh- teruglevering 500 kWh???? (panelen defect, slechte zomer? jaarverbruik 2500 kWh)
  13 april 2023 tot 01 januari 2024 verbruik 2000 kWh en teruglevering van 1500 kWh!!!! ( Uitmuntende zomer, maar een verbruik van 2000 kWh in 8,5 maanden???)
  LIJKT MIJ EEN RAAR HUISHOUDEN….

 5. Marc

  Een mooi artikel, maar ik zit toch nog met heel veel vragen. Wij krijgen een jaarafrekening van 9 April t/m 9 April. Het geluk is dat we nu van 1 januari t/m 9 April nog een vast contract hebben. Maar na 9 April loopt deze af.

  Hoe zit het nu in elkaar? Kunnen wij van 1 januari t/m 9 April gewoon gebruiken wat we willen of zitten we toch al vast aan het prijsplafond? Er zijn verschillende verhalen en kom er niet meer uit. Of moeten we nu ook al rekening houden met het prijsplafond?

  Mijn idee zegt: t/m 9 april kunnen we gewoon net zoveel stroom, of gas, gebruiken wat we willen voor de prijs van ons contract. Wij hebben dan geen last van de nieuwe prijsplafond. Na 9 april krijgen we nieuwe tarieven, omdat contract afloopt, en gaan dan ook pas gebruik maken van het prijsplafond en moeten dan het lijstje aanhouden, die is gemaakt per maand, van april t/m December?! Maar wel elke maand aan die aantallen houden, of is het dan per jaar (t/m eind december?)

  Vinden het dus best lastig en hoop dat iemand het ons kan vertellen op een simpele manier.

  * het lijstje, welke ik bedoel, staat op de website van Eneco:
  https://www.eneco.nl/klantenservice/tarieven-energiemarkt/prijsplafond/

Geef een reactie