Verlagen spanning alleen goed voor omvormers

Netbeheerders verlagen vaak de stand in de trafo (stroomhuisje), om teruglevering op het stroomnet mogelijk te maken. Hierdoor loopt de spanning op het stroomnet minder hard op als er veel energie wordt teruggeleverd. Bij een te hoge netspanning valt een omvormer uit, omdat deze is voorzien van een spanningsbeveiliging. Door het verlagen van de netspanning blijft deze vaker onder de 253 Volt en wordt de spanningsbeveiliging van de omvormer dus niet getriggerd. De netspanning mag maximaal 253 Volt zijn om onbalans en storingen op het stroomnet te voorkomen.

Oplossing draagt bij aan grotere problemen stroomnet

Door deze maatregelen blijven zonnepanelen dus vaker en langer energie leveren aan het stroomnet. Omdat op deze momenten vaak weinig vraag naar energie is, kan het stroomnet de energie niet kwijt. Het gevolg is dat de spanning op de kabel blijft staan en nergens naartoe kan, waardoor de zekeringen in trafo’s doorsmelten. Hierdoor ontstaan steeds vaker stroomstoringen, waardoor de hele straat zonder stroom komt te zitten. De oplossing voor huishoudens met zonnepanelen wordt zo dus een probleem voor alle huishoudens.

Uitbreiden stroomnet meerjarenplan

Enexis gaat nu stoppen met het (tijdelijk) verlagen van de spanning op het stroomnet. Om de problemen in het stroomnet structureel op te lossen, bouwt Enexis de komende 7 jaar meer dan 15.000 nieuwe stroomstations. Ook is inmiddels het plan “buurtaanpak” gestart, waarbij per wijk het stroomnet wordt uitgebreid. De werkzaamheden zullen voor iedereen zichtbaar zijn, want voor het uitbreiden van het stroomnet moeten twee op de drie straten in Nederland open. Deze operatie is vergelijkbaar met de historische overstap van kolenstroom naar aardgas in de jaren ’60. Welkom in de energietransitie!

Hoe kan je zelf voorkomen dat je omvormer uitvalt?

Bron: Enexis Netbeheer

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie