7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #130396
  Aart
  Bijdrager

  De energietransitie gaat niet werken op deze manier.
  Maar wat moet er dan veranderen? Er zijn drie randvoorwaarden:
  1. Maatregelen moeten minimaal op Europese schaal, want het CO2 probleem speelt op wereldschaal. Lokale oplossingen lijken sympathiek, maar zijn weinig effectief op wereldschaal. Een voorbeeld is het sluiten van lokale kolencentrales. Niet omdat die kolencentrales niet vervuilend zijn, maar omdat we dan stroom gaan invoeren uit nog meer vervuilende centrales. Het is veel beter om het geld voor het sluiten van onze kolencentrales te besteden aan het sluiten van zeer vervuilende centrales in de Oost-Europese landen. En nog beter is een Europees plan waarbij de Oost-Europese kolencentrales eerst sluiten en daarna pas onze lokale kolencentrales. Dat kan uiteraard alleen als wij bereid zijn om die landen te helpen. Moeilijk, maar zo een Europese aanpak levert verreweg het meeste op.
  2. Draagvlak is essentieel en wordt steeds belangrijker. Bij grote veranderingen heb je altijd drie groepen, de voorop-lopers (bv 20%), de achterblijvers (bv 20%) en de grote middengroep. De voorop-lopers hoef je niet te overtuigen en de achterblijvers benaderen is redelijk zinloos. De voorlopers zeggen: “De aarde gaat kapot en de tijd van praten is voorbij”. De achterblijvers ontkennen vaak het probleem. De grote middengroep zegt: “Wat gaat er gebeuren? – Wat gaat het kosten? – Kan ik het nog wel betalen?”. Het is dan uiterst belangrijk om je energie te richten op de grote middengroep en je niet teveel te laten beïnvloeden door de soms luide discussie van de voorop-lopers en de achterblijvers.
  Het is dan bijvoorbeeld zeer onverstandig om maatregelen te nemen die relatief weinig opbrengen, maar wel veel draagvlak kosten. Een argument van voorop-lopers is “alle beetjes helpen”, maar dat is geen goed argument voor een middengroep. En ander voorbeeld is een monsterlijke inspanning om oude bouw op het hoogste niveau te isoleren omdat dit sterk demotiverend is voor de middengroep. Dan kunnen we beter kijken naar alternatieve oplossingen.

  3. Alle huidige oplossingen zijn min of meer in een ontwikkelingsstadium waar we nog steeds leren. Het is dan erg belangrijk om voorlopig meerdere opties open te houden en die niet te vroeg af te voeren! Veelgenoemde alternatieven als warmtepomp, aardwarmte en waterstof zijn allemaal nog in een ontwikkelingsfase. Als bijvoorbeeld blijkt dat aardwarmte heel veel problemen geeft (geologie) dat moeten we meerdere alternatieven beschikbaar hebben. Ook zal het een grote inspanning vergen om voldoende waterstof te produceren, maar levert wel zeer veel op! Daarom is het is belangrijk dat we blijven investeren in alle alternatieven.

  Een toelichting met voorbeelden vind je in de bijlage.

  Bijlagen:
  Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  #131722
  Schuldink
  Bijdrager

  Er is maar 1 alternatief en dat is kernenergie.
  Iedereen is het daar mee eens en de politiek op zich ook maar wordt verder keurig doodgezwegen.

  #131723
  Schuldink
  Bijdrager

  Al eens berekend wat waterstof kost en met welk belachelijk laag rendement dit geproduceerd wordt?
  Waterstof is alleen een energiedrager en zeker 4 keer duurder dan fossiele brandstof.
  Alleen geschikt voor overtollige enrgie.

  #131752
  Mia
  Bijdrager

  Hoi @Aart,

  Wat een interessante post. Ik heb je document alleen nog maar gescand, maar ik ga deze met interesse lezen. Ik ben het in grote delen eens met je.

  #131753
  Mia
  Bijdrager

  @bort0, je zegt aan de ene kant dat waterstof veel geld kost en inefficiënt is. En daarvoor pleit je voor kernenergie als dé oplossing. Die twee kan ik niet rijmen. Enig idee wat kernenergie kost? En wat moeten we met dat langdurige radioactieve afval? Antwoord op het laatste wordt al jaren vooruit geschoven. Ons kleine beetje afval ligt al jaren in een container te ronken en moet binnenkort verplaatst worden naar ?? Op wereldschaal is dat nog veel erger en weten ze het ook niet echt. Laat staan als kernenergie dé oplossing wordt. Dan schuif je een gigantische berg afval generaties vooruit. Hoe veilig blijft dat?

  #131771
  sunnylover
  Bijdrager

  @ schuldink, ik heb de gewenste oplossing voor u gevonden: De al reeds bestaande micro nucleaire opwek installatie van Toshiba, deze is 6 meter hoog en ongeveer 2,50 breed een compleet verpakte kerncentrale die rechtop in uw achtertuin wordt begraven Er is maar een gat van 6 meter diep en 2,50 breed nodig. U kunt dan de hele straat voorzien met een vermogen van 200 KW per uur. Na 30 jaar halen ze de cilinder weer op want dan is ie uitgewerkt. Geen aansluitingen op koelwater nodig, geheel autonoom, 30 jaar lang. MAAR zoals afgesproken wel in uw tuin! Want u bent helemaal voor kernenergie… En het moet een koopje zijn want over de gehele levensduur zegt men dat de centrale 5 cent per KWH kost. Ik zou zeggen meteen bestellen…
  (Link augustus 2021) https://www.wired.com/2007/12/toshibas-home-n/

  #131773
  Aart
  Bijdrager

  Hoe past kernenergie? Het is volkomen terecht dat de huidige kerncentrales dichtgaan. Ze zijn niet inherent stabiel en daarmee onveilig. Met name moeten ze gekoeld worden en als die koeling wegvalt dan worden ze instabiel met soms grote gevolgen.
  Maar wat dan wel? Kleine Thorium centrales zijn een prima optie.
  • Gesmolten zout met Thorium centrales zijn inherent veilig. Als er iets gebeurt met de koeling etc. dan stopt de reactie gewoon. Ook hebben zij geen kritische zaken als een speciaal reactorvat nodig. En er is brandstof genoeg voor eeuwen.
  • Het afvalprobleem is gedecimeerd. Deze centrales hebben veel minder afval dat ook minder lang, bijvoorbeeld 300 jaar, bewaard hoeft te worden. Ook kunnen deze centrales het huidige afval onschadelijk maken!
  • Thorium minicentrales kunnen in capaciteit variëren van 20%-100% door de warmteopslag in zout. Dat maakt de driehoek “Wind – Zon – Kleine veilige Thorium centrales” compleet.
  • Je kunt met deze centrales veel minder goed kernwapens maken. Dat is een groot voordeel en de reden dat kernmachten ze links hebben laten liggen.
  De huidige ontwikkeling is het opzetten van kleine veilige flexibele centrales. Klein betekent dat ze in een container passen en overal neergezet kunnen worden. Ook kunnen ze in serie fabrieksmatig geproduceerd worden, wat ze redelijk betaalbaar maakt.
  Een prima uitgangspunt is de driehoek “Wind – Zon – Kleine veilige Thorium centrales” als een eenheid te beschouwen. Daarmee heb je meteen b) de leverzekerheid en c) het elektriciteit transport opgelost.
  Ook heb je dan veel minder windmolens nodig (1/3) wat zeer goed is voor het draagvlak
  Dit is allemaal heel positief, maar de technologie is pas over 10 jaar beschikbaar. Maar de Covid-19 epidemie heeft laten zien dat iets heel snel kan als het een echte prioriteit gegeven wordt. Dus het is belangrijk dat we hier heel snel en heel veel in investeren zodat ze echt beschikbaar komen. En in Europees verband dus.
  Een aangepast verhaal vindt u in de bijlage,

  Bijlagen:
  Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.