Tags: energietransitie, overheid, regelgeving, verduurzaming
- Dit onderwerp bevat 19 reacties, 7 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 5 maanden, 2 weken geleden door Aart.
-
AuteurBerichten
-
23 mei 2022 om 16:38 #137316
De energietransitie is in volle gang. Wat merk jij ervan? En wat is de huidige stand van zaken.
Discussieer erover in deze topic.24 mei 2022 om 13:41 #137334Het is goed dat de overheid mensen bewust maakt dat er mogelijkheden zijn en dat er iets moet gebeuren.
Laat ze eerst eens beginnen met het goede voorbeeld te geven:
– elektrische dienstauto’s;
– openlijk gebruik maken van openbaarvervoer;
– minder reizen naar het buitenland (wekelijks naar bijv. Brussel);Laten we ook nu eens echt werk gaan maken van de bedrijven voordat de particulieren aan de gang moeten.
De (grote) industrie heeft nog zoveel te winnen qua energieverbruik dat dit de quickwins zijn.Daarnaast moeten we eens gaan kijken wat consuminderen kan doen voor ons.
Gedurende Corona hebben we veel thuis gewerkt, dit had al een positief effect op het klimaat.
Waarom zijn we hier massaal mee gestopt? Het hybride-werken was toch een toekomst?24 mei 2022 om 16:01 #137341Hoi @jorrin-kemps, het bedrijf waar ik werk, daar werken de meeste mensen nog steeds thuis. Of wordt dit in elk geval gestimuleerd. Ik vraag me echter af of dit het energieverbruik niet gewoon verplaatst?
Ik vind het overigens goed dat de overheid zich bemoeit met de verduurzaming, maar het is zoals met veel dingen in Nederland allemaal zo verschrikkelijk moeilijk geregeld. En er is te weinig ook voor de grote verbruikers. Als ik bijvoorbeeld dat Tata steel gewoon kan blijven doen wat ze doen, laat de overheid niet echt blijken de verduurzaming serieus te nemen.
24 mei 2022 om 17:10 #137345De veengebieden in Friesland stoten door de afgedwongen lage waterstand jaarlijks even veel co2 uit als het complete wagenpark van deze provincie. De provinciale overheid houd dat in stand voor één beroepsgroep. Hoe bewust is de overheid zelf met het milieu bezig?
24 mei 2022 om 18:39 #137347Dat de overheid mensen bewust maakt van dat we anders met energie moeten omgaan is prima.
Wat mij stoort is dat metname huurders voor vele subsidies niet in aanmerking komen.
En laat dat vaak nou net de groep zijn die veel baat heeft bij verduurzamen.Als voorbeeld een warmtepomp boiler, bruto kosten 951 zonder plaatsing.
Hier zit 452 euro subsidie op.
Er zijn gelukkig nog huurders die gespaard hebben, en graag hierin willen investeren. Alleen hun krijgen deze subsidie niet.
Aanvragen via de verhuurder betekend ook een verhoging van de huur.
Dit maakt het terug verdienen een stuk minder aantrekkelijk, en men wacht dan liever op dat de ketel vervangen moet worden.Zoals door andere aangehaald wordt zijn veel overheidsgebouwen niet voorzien van zonnepanelen en zonnecollectoren.
Terwijl dit een mooi voorbeeld kan zijn zeker met batterij opslag voor het laden van de electrische voertuigen die er nu ook maar amper zijn. Minder regels en betere ondersteuning en innovatie stimulans zou het veel beter versnellen. De mensen willen wel maar zien door de bomen het bos niet meer.25 mei 2022 om 10:08 #137361Bij de energietransitie en met name de toename van zon en wind hebben we twee problemen: 1) de leverzekerheid – de zon schijnt niet altijd en soms hebben we te weinig wind en 2) het elektriciteit transport waarbij het stroom netwerk op de schop moet. Met name het laagspanningsnetwerk vraagt grote investeringen.
Een goede oplossing is de vierhoek “zon – wind – opslag – groene kernenergie” als een eenheid te beschouwen. Daarmee heb je meteen 1) de leverzekerheid en 2) het elektriciteit transport opgelost.”
Opslag kan in veel vormen als elektriciteit, warmte, waterkracht, enzovoort. Voorbeelden zijn accu’s, warmteopslag in gesmolten zout, waterstof, waterbassins, warmteopslag in aardlagen, ijzerpoeder, enzovoort.
Kernenergie noemen we groen als de centrales inherent veilig zijn en geen langlevend gevaarlijk nalaat afval nalaten en dat zijn de zogenaamde generatie 4 centrales die rond 2030 beschikbaar komen.
Taak van de overheid is om hier de regie te voeren.21 juli 2023 om 13:36 #144914Nu het kabinet is gevallen dreigt ook de energietransitie stil te vallen. Wat betekent de val van het kabinet?
21 juli 2023 om 15:00 #144930In een effectieve energietransitie moeten we alle puzzelstukjes zodanig combineren dat ze effectief en efficiënt samenwerken. Die puzzelstukjes zijn: zon, wind, opslag, groene SMR-centrales en elektriciteit transport. Een weinig genoemd puzzelstukje zijn aanpasbare gebruikersprofielen. Dat optimaal laten samenwerken noemt men systeemdenken. En dat systeemdenken is essentieel, zoals Wouter van Dieren (oprichter van veel groene organisaties en lid van de Club van Rome) al langer predikt.
Bij dat systeemdenken (opzet en uitvoering) moet de overheid de regie voeren. Daarvoor leunt zij op ervaren deskundigen van verschillende disciplines. Maar dat systeemdenken en bijbehorende regie komt niet van de grond. Er zijn wel adviesgroepen, maar die zijn erg gefragmenteerd en schrijven alleen maar rapporten. Een echte projectorganisatie ontbreekt.
Momenteel is het elektriciteit transport erg problematisch. Zowel de hoogspanningsnetwerk en laagspanningsnetwerk moeten fors aangepast/uitgebreid worden. Maar met alle inspraakrondes en gebrek aan aannemers gaat dat lang duren, denk aan 10 tot 15 jaar!
En volg ook de IPCC-adviezen. Zij zeggen bijvoorbeeld dat we bij een energietransitie alle puzzelstukjes nodig hebben inclusief kernenergie. Die kernenergie niet de oplossing van alles, maar wel een onmisbaar puzzelstukje. Door ook de opkomende groene SMR-centrales in te zetten wordt die energietransitie een stuk eenvoudiger en sneller. En omdat ze geen waterkoeling nodig hebben en inherent veilig zijn zonder langlevend afval, kun je ze overal neerzetten.
Helaas worden de IPCC-adviezen in de discussie onderuitgehaald door het doemdenken van partijen. Die negatieve hype resulteert in domme oplossingen. Bv sluit kerncentrales en stook bruinkool.7 augustus 2023 om 13:13 #145433Netbeheerder Enexis heeft al 1 miljoen aansluitingen waarop zonnepanelen zijn aangesloten. De afgelopen jaren steeg het zonvermogen dan ook fors!
8 september 2023 om 09:09 #145765Nieuwe afspraken voor de laadinfra in Europa en de energiebesparingsdoelen zijn goedgekeurd door het Europese Parlement.
1. Het energieverbruik moet met tenminste 11,7% gereduceerd worden.
2. Laadinfra voor elektrische auto’s én waterstofauto’s wordt in Europa flink uitgebreid.12 september 2023 om 09:38 #145782Het energieverbruik in Nederland is op zijn laagst sinds 1990. Gaan we de goede kant op?
Het energieverbruik in Nederland is op zijn laagst sinds 1990
27 december 2023 om 11:03 #147214Nationaal Plan Energiesystemen is geoptimaliseerd
18 juni 2024 om 11:31 #150345Het aandeel hernieuwbare energie in ons energieverbruik is gestegen naar 17%. We zitten op koers.
18 juni 2024 om 11:42 #150346Ook de productie van zonne-energie in Nederland groeit hard. In 2023 produceerde alle zonnepanelen samen in Nederland maar liefst 20 TWh aan zonne-energie. Het totale vermogen geplaatst tot en met 2023 is 24 GW.
20 juni 2024 om 09:10 #150362Om te beginnen moet je de feiten op een rij zetten.
Burgers gebruiken maar ongeveer 20% van alle elektriciteit, maar ze betalen wel onevenredig mee aan nieuwe windmolenparken en zonneparken met tienduizenden zonnepanelen en misschien zelfs aan nieuwe kerncentrales. Ook de belasting van het stroomnetwerk is dus hoofdzakelijk niet door de burgers, maar door de grootgebruikers van elektriciteit.
Bij het opwekken van elektriciteit is de invloed van burgers helemaal minimaal met 6 of 8 paneeltjes op hun dak. In zonneparken liggen tienduizenden zonnepanelen, in Vlagtwedde liggen 350.000 zonnepanelen en er zijn plannen voor 2,5 MILJOEN zonnepanelen op het IJsselmeer.
De grootgebruikers betalen amper belasting op elektriciteit en in 2023 was dat zelfs meer dan 100 keer minder dan burgers.
Met veel fantasie wordt nu de rekening gelegd bij de burgers.
Je hoort vaak dat burgers heel veel stroom opwekken op momenten dat er amper stroom gebruikt wordt. Maar meer dan 60% van alle zonnepanelen liggen in zonneparken en overdag wordt er juist veel stroom gebruikt. De zonneparken leveren stroom aan gebruikers ver weg en belasten het stroomnetwerk meer dan de burger met zonnepanelen die stroom leveren aan zichzelf en aan buren in de straat. In de nacht als er echt weinig gebruik is, draaien de windmolens volop en ook de centrales staan in de nacht niet uit. Op erg zonnige dagen zijn zonneparken met tienduizenden of zelfs met 350.000 zonnepanelen een probleem, maar dan moet je de schuld niet leggen bij de burgers met maar een paar paneeltjes. Je kunt evengoed de schuld van het mestoverschot leggen bij muizen.Maar 20% of zoiets wordt gebruikt door burgers, dan moet je daar niet de oplossing zoeken.
Ze lijken alleen bezig te zijn naar bronnen te zoeken voor meer elektriciteit… meer windmolens, meer zonneparken en zelfs kerncentrales, maar ze moeten zoeken naar minder gebruik van elektriciteit door de 80% van de grootgebruikers. Laat de burgers met rust en laat hen niet opdraaien voor de gevolgen van de grootgebruikers van stroom en de grote zonneparken en windmolenparken.Om kleine concurrenten met zonnepanelen kwijt te raken wordt de schuld van een overvol elektriciteitsnet gelegd bij de burger met 6 of 8 panelen, maar dat is vergelijkbaar met het afschuiven van het mestoverschot aan muizen. Een laadpaal of warmtepomp belast het net veel zwaarder, laat staan de zonneparken met tienduizenden of zelfs 350.000 zonnepanelen of de windmolenparken die in de nacht veel stroom leveren terwijl er bijna geen vraag is.
Alle kleine beetjes helpen en ook de burgers die weinig stroom gebruiken en weinig stroom leveren kunnen iets doen. Maar dan is het geven van subsidie aan elektrische auto’s en warmtepompen volkomen misplaatst, die vragen alleen meer elektriciteit. We hadden al die miljarden beter kunnen geven aan het aanpakken van huizen met enkelsteens muren en enkel glas.
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.