Minder zonnepanelen plaatsen

Standaard plaatsten installateurs altijd een string omvormer die de hele set aanstuurt. Als er één zonnepaneel in de schaduw ligt werkte deze echter verlammend op de rest van de hele set, waardoor er flink wat opbrengst verloren ging. De enige oplossing was om minder zonnepanelen te plaatsen. Als gevolg daarvan had je geen last van dat ene zonnepaneel in de schaduw, maar je kon wel minder zonnepanelen plaatsen. Bovendien liet ook het visuele aspect te wensen over, omdat zo delen van het dak niet benut werd.

Zonnepanelen in serie plaatsen

Een andere oplossing is het plaatsen van zonnepanelen in serie. Hiervoor heb je dan wel een omvormer nodig met meerdere MPP-trackers, zodat de set zonnepanelen kan worden opgesplitst in verschillende strings. Het nadeel is dat de hele string met dat zonnepaneel in de schaduw dan nog behoorlijk aan opbrengst inboet. Een voordeel is dat de rest van de zonnepanelen er geen last van hebben en je niet duurder uit bent.

Gebruik van optimizers

Een optimizer is een klein apparaatje dat je bevestigt op elk zonnepaneel en dat elk paneel afzonderlijk regelt. Hierdoor heeft niet de hele set zonnepanelen last van dat ene zonnepaneel in de schaduw. Optimizers gebruik je in combinatie met een string omvormer en kosten zo’n 60 euro per stuk. Een gemiddelde set zonnepanelen kost daarmee zo'n 720 euro meer, maar deze wekt ook meer stroom op.

Opkomst van micro omvormers

Sinds een paar jaar kun je ook kiezen voor micro omvormers. Micro omvormers vervangen de string omvormer én de optimizers in één apparaatje. Elk paneel krijgt zijn eigen micro omvormer en kost zo’n 145 euro per stuk. Een gemiddelde set zonnepanelen met micro omvormers is wel duurder dan een set met een string omvormer, maar goedkoper dan een set met string omvormer én optimizers. Bovendien gaat een string omvormer maar 12 jaar mee en micro omvormers maar liefst 25 jaar.

Meer over optimizers en micro omvormers

Forum

Heb jij zonnepanelen in de schaduw?

Meer nieuws

Over zonnepanelen

  • Jouw feedback
  • 0   0

Eén reactie op “Zonnepanelen in de schaduw? Dit zijn de oplossingen!”

  1. Menno van Eck

    Ik wil even reageren op de 12 jaar die een string omvormer meegaat. In praktijk is dat tussen 10 en 15 jaar. Sommige merken geven 12 jaar garantie en daarnaast is het vervangen van de omvormer een kattenklusje in verhouding tot het vervangen van micro omvormers (daarvoor moet je het dak op).

Geef een reactie