Brand zonnepanelen Alblasserdam

Op beelden van het brandende dak is goed te zien dat het dak vol ligt met zonnepanelen. Hierdoor is de aanname snel gemaakt dat de zonnepanelen de oorzaak zijn van de brand, maar is dat wel terecht? Volgens Marcel Dokter van de Vakvereniging Brandweervrijwilligers is dat maar de vraag. “Je ziet dat het pand ook beneden in de brand staat, dus het kan ook daar zijn ontstaan”, vertelt hij aan de Telegraaf. De zwarte rookontwikkeling komt vooral door het bitumen dak, voegt hij toe.

TNO onderzoek branden met zonnepanelen

In 2019 deed het TNO onderzoek naar 27 brandincidenten waarbij er ook zonnepanelen in het spel waren. Hier bleek uit dat de zonnepanelen zelf vaak niet de oorzaak zijn van de brand. Kortsluiting door verkeerd aangesloten stekkers en kabels zijn dat wel. Ook is de kans op een brand bij zogenaamde indak zonnepanelen 20 keer groter. Dit komt vooral omdat deze weinig ruimte laten voor ventilatie, doordat er geen ruimte zit tussen de zonnepanelen onderling en het dak. Hierdoor kan de hitte behoorlijk oplopen. Het onderzoek laat verder zien dat zonnepanelen bij een brand maar zelden de oorzaak zijn. Gemiddeld vinden de meeste woningbranden plaats op Urk.

Toch is het wel logisch dat veel mensen de oorzaak van een brand leggen bij zonnepanelen. Dit komt omdat bij steeds meer branden er ook zonnepanelen op het brandende gebouw liggen. Logisch gezien de laatste jaren het percentage gebouwen met zonnepanelen sterk is gegroeid.

Toename woningbranden door zonnepanelen?

Uit gegevens van de brandweer blijkt dat het percentage woningbranden in 2022 met 10% steeg ten opzichte van 2021. Met het toenemende aantal zonnepanelen op daken zou je zomaar eens de oorzaak leggen bij de zonnepanelen. Het onderzoek laat echter zien dat de meeste branden in de koudste maanden januari, februari, maart, april, november en december voorkomen. Ruim 4.525 van de 7.700 woningbranden in 2022 ontstonden op het moment dat de zonnepanelen weinig energie opwekken.

Zorgen omgevingsschade brandende zonnepanelen

Tocht zijn er ook zorgen. Het blussen van een pand met zonnepanelen is voor de brandweer namelijk een lastige klus. Zeker als de zonnepanelen zijn verwerkt in het dak, waardoor het bluswater veel moeilijker de vlammen bereikt. Ook de schade in de omgeving is bij brandende zonnepanelen een groeiende zorg. Uit een onderzoek van het IFV blijkt dat splinters en andere verbrande deeltjes van zonnepanelen tot ver in de omgeving reiken en lastig op te ruimen zijn. De rookontwikkeling bij brandende zonnepanelen is niet heel anders dan bij een brand zonder zonnepanelen.

Meer over zonnepanelen

brandoorzaken

Bron: IPV, TNO, Telegraaf, Independer, Brandveilig

Forum

Maak jij zorgen over de veiligheid?

Meer nieuws

Over zonnepanelen

  • Jouw feedback
  • 1   0

2 reacties op “Ontstaat er vaker brand door zonnepanelen?”

  1. René Vermeulen

    Fijn dat hier een feitelijke weergave van oorzaken van een woningbrand wordt weergegeven en niet dat meteen geroepen wordt dat zonnepanelen of zelfs warmtepompen de oorzaak zouden zijn. Het is nu eenmaal een gegeven dat we in de moderne tijd veel meer elektrische apparaten in huis halen dan pakweg 20 jaar geleden. Enerzijds zorgt dat voor een hogere belasting van kabels en groepen(kasten) maar ook brand als gevolg van een defect apparaat zoals een fiets accu of schemerlamp. Wat mij verbaast is dat de eisen voor het naisoleren van vooral daken maar laag zijn. Er wordt namelijk veelvuldig gebruik gemaakt van zeer brandbare isolatie materialen en dakfolies, boven op daken van meestal een houten constructie (spanten en dakbeschot). Vooral bij meervoudige woonblokken zorgt dit voor een sterk vergrote kans op het overslaan van brand van de ene op de andere woning.

  2. John

    Ja er zullen meer branden zijn door zonnepanelen net als dat men een 2e droger neemt zal bij elke toevoeging van een installatie onderdeel de kans toenemen. Ook een slechte telefoonlader of een magnetron.
    Wat ik zie dat veel installaties niet voldoen.
    B.v. niet de minimale afstand van de draden aan de DC kant om vlamboog te doven.
    Super goedkope aardlekautomaat. Staat wel 6 tot 14 uur continu stroom te verwerken.
    Installateurs die niet begrijpen dat de aansluitdraad in de meterkast ook koeling geeft aan de aardlekautomaten. Dus beter 10mm2 dan 6mm2.
    Ventilatie rondom automaat die 100% belast wordt gedurende lange tijd.
    Geen moment schroevendraaier gebruiken.
    Na 1 maand nog langs komen om alle aansluitingen nog eens op moment te controleren.
    Het wordt tijd dat de overheid alle verbruikers zoals wasmachine, droger, magnetron etc in de wet laat opnemen dat uit ook echt uit moet zijn. Dus 0,000 watt verbruikt. Dat scheelt enorm in wat we nodig zijn in Nederland. Dan kunnen er centrales dicht.

Geef een reactie