Zonne-energie groeit hard in Nederland

| 20 januari 2020 – ZEP Nieuws |

Niet alleen plaatsen Nederlanders steeds vaker en meer zonnepanelen. Ook wekken onze zonnepanelen steeds meer energie op. Dit komt niet alleen door betere zonnepanelen, want ook bestaande (oudere) zonnepanelen doen het beter.

Zonne-energie groeit, maar waarom?

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en met de huidige salderingsregeling, die tot 2023 gegarandeerd is, kiezen veel mensen nog steeds voor zonne-energie om geld én energie te besparen. Ook worden zonnepanelen steeds efficiënter.

Ruim 15 miljoen zonnepanelen

Eind 2018 was het opgesteld zonvermogen in Nederland ruim 4,5 Gigawattpiek (GWp). Dit zijn zo’n 15 miljoen zonnepanelen, goed voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 1 miljoen huishoudens. Gemiddeld had één zonnepaneel in 2019 een vermogen van 330 Wattpiek (Wp), ruim 80 Wp meer dan 5 jaar geleden.

Meer zonuren en zon instraling

Ook stijgt de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen. Niet alleen bij nieuwe, efficiëntere panelen, maar ook bij de wat oudere installaties. Dat laatste komt vooral omdat Nederland steeds meer zonuren telt.

In 2012 waren dit er 1612 en sinds 2018 zijn dat structureel ruim 300 zonuren meer. Daarnaast was ook de gemiddelde zoninstraling 8 procent hoger dan in de periode 1991 – 2015.

Zonuren in Nederland

zonuren in Nederland

Zonne-energie binnen hernieuwbare bronnen

Zonne-energie groeit ook in aandeel binnen de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen. Afgelopen jaar zorgden meer zonnepanelen en zonniger jaar voor een groei van 46 procent. Dit is ruim 4 procent van alle geproduceerde elektriciteit in Nederland.

De hoeveelheid opgewekte hernieuwbare energie steeg ook, met ruim 13 procent. In 2018 was 7,4 procent van alle opgewekte energie afkomstig uit hernieuwbare bronnen. In 2019 steeg dit naar 8,6 procent.

Hernieuwbare energie in Nederland 2019

hernieuwbare-energiebronnen
Deel deze pagina..

9 reacties op “Zonne-energie groeit hard in Nederland”

 1. Arnoud Dill

  Heeft iemand ervaring met een electrice C.V. In combinatie met zonnepanelen.
  Kan iemand mij vertellen hoeveel Kw een electrice CV moet zijn om een HR gasgestookte CV ketel van bijvoorbeeld 20 Kw max. te vervangen?

 2. de telegraaf

  uw 40.000 kWh zal 4.000 kWh per jaar moeten zijn. Hiermee, uw gehele productie dus, kunt u rond 24.000 km mee rijden. Helemaal niet uitzonderlijk, hoewel dit natuurlijk sterk varieert. Vandaar dat ik wilde wijzen op de totalen, aangezien er vaak snel gerept wordt over wp+EV+rest huishouden even op zonnepanelen. Zowel wp (uw 2500kWh is heel weinig, de mijne 5800kWh) als EV gebruiken gewoon heel veel stroom, en veel meer dan 15-16 panelen kunnen de meeste nieuwbouwhuizen helemaal niet kwijt aan de zonkant.

  • Luuk

   Ik ben het helemaal eens met ‘de telegraaf’, het is (nog) geen ei van Columbus en ieder huis heeft zijn eigen uitdagingen.
   Voor sommige mensen met een goed geïsoleerde schil en een grote schuur met een dak op het zuiden is volledig overgaan op zonne-energie mogelijk en financieel zeer aantrekkelijk. Voor de meeste Nederlanders (tussenwoning, gebouwd halverwege de 20e eeuw) is het veel belangrijker om te beginnen met isoleren. Het rendement op isolatie is bij een matig geïsoleerd huis veel hoger dan het rendement op de investering in een warmtepomp. Omdat veel mensen betrokken zijn bij et milieu en ‘iets’ willen doen lijkt de warmtepomp nu een soort van schuldenafkoop te zijn geworden. Maar het is gewoon een hele mooie techniek voor huizen die ervoor geschikt zijn (gemaakt).

 3. de telegraaf

  ik heb alle elementen uit de eerste post ook maar wil de volgende kanttekeningen plaatsen:
  1) zonnepanelen en warmtepomp wordt vaak in een adem genoemd maar dit kan alleen nog zo lang er saldering is. Deze is nog 100% in 2020, 2021 en 2022. Daarna elk jaar 11% minder en wordt de combinatie veel minder aantrekkelijk. Het is eigenlijk helemaal geen combinatie; de panelen leveren bijna alle stroom de 6 zomermaanden en de warmtepomp heeft bijna alle stroom de 6 wintermaanden nodig.
  2) wanneer de stroom wil opwekken voor je wp en ev heb je behoorlijk veel panelen nodig. Veel meer dan er op een normale nieuwbouw woning passen. Reken op 8000 – 10000 kWh per jaar verbruik voor beide samen dus dat gaan de meeste huishoudens gewoon lang niet op kunnen wekken. Dit nog afgezien van de aflopende saldering; je moet na saldering de stroom direct zelf kunnen gebruiken op het moment dat ie opgewekt wordt: midden op de dag, midden in de zomer…. Hetgene je over hebt verkoop je voor de werkelijk prijs (zonder belastingen) voor 6 a 7 cent dus niet erg aantrekkelijk. Het alternatief om tzt het dag-nacht verschil in opwekken/verbruik te dempen is een heel dure thuisbatterij, maar dan nog wek je ‘s zomers gewoon te veel op. Het zomer/winter verschil is voorlopig onoplosbaar, dus je blijft ‘s winters vrijwel alle stroom aankopen. Nogmaals, nu met saldering niet erg, maar dat verandert in de nabije toekomst.
  Ergo: pas op met alle hosanna verhalen en blijf zelf nadenken!

  Oh ja, @ theo visscher: vloerverwarming is ideaal voor een warmtepomp. Wanneer u dit nog niet wist zou ik me even heel goed laten voorlichten in welke situaties een wp wel nut kan hebben en in welke niet. Elke situatie is anders; maar vooral in voldoende mate aanmaken van warm sanitair water (voor douche etc) is vaak een probleempunt.

  • Jean Slangen

   Mijn 15 panelen brachten samen de afgelopen vier jaar gemiddeld een 40000 kWh op. Mijn warmtepomp consumeerden een kleiner 2500 kWh per jaar. De besparing op gasverbruik ca 1000 M3. Voor mij dus top mijn hybride war.mtepomp.

  • Niels

   @de telegraaf: Zeer goede opmerking. Bij het aanvragen van offertes voor zowel zonnepanelen als warmtepompen wordt e.e.a. veel te rooskleurig voorgeschetst. Mij werd een besparing van 80% op mijn gasrekening beloofd, dit is uiteindelijk 50% geworden en mijn electriciteits rekening is nu uiteraard een stuk hoger, netto is dit een besparing van ongeveer 25%. Vwb de zonnepanelen: de saldering was uiteraard in de offerte meegenomen. Zodra de saldering afloopt zullen de panelen een stuk ongusnstiger uitpakken.

   Voorbeeld: Vorig jaar juni hebben mijn panelen ongeveer 500kwh opgewekt, afgelopen december slechts 40kwh. Mijn energie verbruik was in juni 220 kwh, in december was dat 500kwh. Het hoge verbruik in december komt uiteraard door de warmtepomp. Voor deze stroom mag je straks, als de saldering is afgelopen, de volle mep betalen, ongeveer 22 cent, terwijl je voor je opgewekte en niet gebruikte energie slechts 6 a 7 cent zal krijgen, afhankelijk van bij welke energie leverancier je zit.

   Let dus goed op met het aanschaffen van zonnepanelen icm een warmtepomp en reken het vooral zelf goed na en ga er hierbij van uit dat de salderings regeling straks niet meer bestaat.

   Hierbij kun je nog de volgende vraag stellen: is een warmtepomp wel beter voor het milieu dan op gas stoken? Een warmte pomp draait namelijk vooral in de winter als er nauwelijks zonneopwek is en de vraag naar stroom het grootst is. Als de vraag het grootst is wordt de stroom het minst groen opgewekt, steenkool bijvoorbeeld. Je warmtepomp draait dan dus (voor een gedeelte) op stroom opgewekt door steenkool te verbranden. Is dit schoner dan direct gas in je cv stoken voor je verwarming?

 4. Theo Visscher

  Wat is smart inductie? Kan een warmtepomp ook icm vloerverwarming?

 5. Will Eisinga

  Zonnepanelen combinatie met Smart Inductie, Smart Inductie kost 350 euro. keuken zonder gas.
  warmtepomp voor verwarming en warm water. gebruik je eigen stroom van de Zonnepanelen.
  een Warmtepomp plus 60C is geschikt voor elk huis. aansluiten op bestaande CV radiatoren.
  dan heb je al een huis zonder gas met warmte uit de buitenlucht.
  een Laadpaal en EV. rijden op de zon van de het dak. 6 km per kWh. ik heb stroom over.
  huis zonder gas, geen energierekening, nooit meer tanken.
  sinds 2012 heb ik het zo. het huis is van 11905. elk huis geschikt.
  Zelf Energie Produceren met Zonnepanelen levert veel geld op.

  • Niels

   @Will Eisinga: heb je al uitgerekend wat je straks gaat betalen als de salderingsregeling is afgeschaft?