Salderingsregeling

| 26 april 2019 – ZEP Nieuws |

Dit maakte minister Wiebes (EZK) vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. De invoering van de nieuwe terugleversubsidie, die de huidige salderingsregeling zou opvolgen, blijkt te complex.

Eerder dit jaar werd de opvolger van salderen al uitgesteld tot 1 januari 2021. Nu wederom blijkt dat de invoering van de nieuwe regeling te complex is, kiest het kabinet voor een nieuw uitstel tot 2023.

Salderingsregeling wordt geen terugleversubsidie

Doordat de populariteit van zonnepanelen onder kleinverbruikers blijft groeien, werd de huidige salderingsregeling volgens het kabinet te duur. Er wordt immers geen energiebelasting betaald over de opgewekte elektriciteit die wordt teruggeleverd. Minister Wiebes wilde hierom de salderingsregeling afschaffen en vervangen door een vaste terugleververgoeding en een terugleversubsidie. Vooral dat laatste bleek een lastig karwei.

Verlenging tot 2023

Daarom heeft Minister Wiebes nu besloten om de terugleversubsidie te laten varen en de huidige salderingsregeling ongewijzigd te laten tot 2023. Vanaf 1 januari 2023 zal het fiscale voordeel uit de salderingsregeling stapsgewijs worden afgebouwd tot nul in 2031. De minister verwacht dat in 2030 de kostprijs van zonnepanelen dusdanig is gedaald, dat investeringen ook zonder fiscale steun in gemiddeld 7 jaar zijn terugverdiend.

Elektriciteitsmeter met apart teruglevertelwerk

Om de fiscale afbouw door te kunnen voeren is het noodzakelijk dat teruglevering apart wordt geregistreerd. Minister Wiebes zal daarom vanaf 1 januari 2021 een wetswijziging doorvoeren die elk huishouden verplicht om een elektriciteitsmeter te hebben die de teruglevering apart kan registreren. De netbeheerder zal deze meter aanbieden en installeren. De Belastingdienst en energieleveranciers regelen de fiscale afbouw.

Ontwikkeling energieopslag

Omdat de fiscale afbouw alleen voor teruglevering geldt, hoopt minister Wiebes dat de ontwikkeling van energieopslag zal versnellen. De elektriciteit die wordt opgewekt kan dan op een later moment alsnog in de woning worden gebruikt in plaats van teruggeleverd aan het net. De opgewekte elektriciteit meteen zelf gebruiken blijf fiscaal het meest gunstig. Energieopslag wordt met de afbouw gestimuleerd en tegelijkertijd wordt het elektriciteitsnet minder belast als er minder elektriciteit wordt teruggeleverd.

Meer zekerheid over terugverdientijd

Het kabinet hoopt met de verlenging van de salderingsregeling tot 2023 meer zekerheid te bieden aan huishoudens en andere kleinverbruikers die willen investeren in zonnepanelen. De komende maanden zal het kabinet de afbouw van de salderingsregeling verder uitwerken. Eind 2019 moet deze vastgesteld zijn. Het voorstel voor een wetswijziging om de elektriciteitsmeter met apart teruglevertelwerk te verplichten, wordt door minister Wiebes in de eerste helft van 2020 ingediend.

Deel deze pagina:

17 reacties op “Salderingsregeling blijft tot 2023 ongewijzigd”

 1. Cees

  Er is dus voorlopig geen enkele reden om je conventionele meter te laten vervangen door een ‘slimme’, wát Enexis o.a. afgelopen zomer tamelijk ook dreigend suggereerde,

  • ZEP

   Beste Cees,

   Tot 2023 voldoet de analoge draaischijfmeter (als u deze bedoelt met conventioneel) nog aan de Elektriciteitswet art. 31C. Daarna zal de fiscale afbouw starten. Om dat te kunnen uitvoeren zal de overheid waarschijnlijk verplichten, dat de teruglevering op een apart telwerk wordt geregistreerd.

   Een huidige analoge meter wordt i.c.m. zonnepanelen door Enexis Netbeheer niet ondersteund, omdat deze qua werking op de langere termijn niet gegarandeerd kan worden. Dit bleek uit terugkerende klachten over dergelijke meter. Omdat deze sowieso niet op teruglevering geijkt is, willen wij onze klanten informeren over het risico en consequentie van het behoudt. Het is daarbij absoluut niet de bedoeling dat, dat op dreigende toon gebeurt. Ik kan eventueel de correspondentie voor u nakijken om te zien hier wat fout is gegaan. U kunt dan het beste even een e-mail sturen met uw adresgegevens naar zelfenergieproduceren@enexis.nl

   Groetjes,
   Arnold

   • Jaap Brandsma

    De “slimme meter” verzend gegevens via het openbare 4G telefoonnetwerk. Slimme criminelen kunnen dat onderscheppen en uit de gegevens afleiden of u op vakantie bent.
    Need I say more?

    • Mia_B

     Echt? Ik zet de wasmachine altijd aan, als ik boodschappen ga doen. En als ik in de tuin zit, ‘s zomers dan heb ik in huis niks aan. Hoe ziet een “slimme” crimineel dat precies? Need to say more?

    • Leo Buiteman

     hoi Jaap, met 9 miljoen eclectische aansluitingen in Nederland heb je meer kans de staatsloterij te winnen dan dat ze jou kunnen traceren dat je op vakantie ben, omdat zij jou meter kunnen uitlezen. buiten dat is je verbruikt in de zomer laag en moeten ze je weken controleren of je weg bent. 1 avond bij je huis staan is al genoeg.. zal ik meer zeggen???

 2. Rene

  “Omdat de fiscale afbouw alleen voor teruglevering geldt, hoopt minister Wiebes dat de ontwikkeling van energieopslag zal versnellen.” Haha, ja nou. Lekker opslaan in accu’s, want die zijn zo milieuvriendelijk om te produceren en na 5-7 jaar weer te ontmantelen. Als je er naast staat vallen de gaten bij wijze van spreken al in je kleren.
  Klimaatverandering tegengaan? Prima, als het ‘ons’ maar geen belastinginkomsten kost, want dan zal het hele klimaat ons een rotzorg zijn.
  Klimaatverandering is een feit, de oplossingen die de overheid wil uitvoeren ronduit ridicuul. Als er ook maar eens één persoon met een beetje technische kennis in de regering zou zitten zouden we met z’n allen wellicht een stuk geholpen zijn. Van het gas af en lekker elektrisch koken. En dan energie opwekken met een elektriciteitscentrale op gas. En het rendement van 90+% naar 55+% verlagen, met andere woorden, bijna 2x zoveel gas gaan verbruiken om hetzelfde rendement te kunnen halen.
  Over de dreigende toon ben ik het met Cees eens: mijn vader kreeg ook een brief: ‘u kunt NU uw meter laten vervangen, of anders moet dat in de komende jaren, maar dan kost het minimaal EUR 75,- euro. Nou, bij ons blijft de oude meter lekker lang zitten, en pas als er een verplichting vanuit een wetsverandering komt wil ik overwegen ‘m te laten vervangen. Ook dan zal ik nog iedere mogelijk beroep aantekenen. En ik heb al aansluitkosten betaald en betaal iedere maand netbeheerkosten, dus als ze die meter willen vervangen mogen ze dat op het laatste moment uit eigen bronnen bekostigen. Hij zit mij niet in de weg.

  • ZEP

   Beste Rene, de kosten voor een nieuwe meter zijn alleen van toepassing als u de slimme meter (na het gratis aanbod) op eigen verzoek toch nog wil laten installeren. Als er een wetswijziging komt, waardoor de meter vervangen moet worden, dan wordt deze gratis vervangen. De vervangende meter kan dan een conventionele digitale of een slimme digitale meter zijn. Deze keuze is gebaseerd op de privacywet. Groetjes, Arnold

 3. Pacito

  De enige oplossing lijkt mij alle teruglevering op te slaan in de accu van je elektrische auto, dan betaal je er tenminste geen belasting over. Er komt vast wel een aardige interface die dat regelt. En als je dan ‘s zomers toch nog teveel hebt laat je de buurman ook nog zijn autoaccu opladen. Kun je vast wel een leuke regeling mee overeenkomen.

  • Tabe Jorritsma

   Leuk bedacht Pacito, maar voorlopig zijn er minder elektrische auto’s dan particulieren met zonnepanelen en relatief en absoluut ook niet zoveel buurmannen met en elektische auto. En dan nog blijf je zitten met het verschil tussen wat je ‘s winters gebruikt en opwekt en ‘s zomers. Zonder goede salderingsregeling blijft dat altijd in het nadeel van de consument met zonnepanelen, zeker als de hele regeling na 2031 wordt afgeschaft.

 4. Henk Daalder Pak de Wind

  Salderen moet worden uitgebreid naar de stroom uit een eigen kavel windpark en zonneweide, inclusief offshore windparken. Omdat die allemaal op het nationale elektriciteitsnet zijn aangesloten.

  Consumenten betalen oneerlijk veel energiebelasting, bedrijven betalen nihil energiebelasting, en kunnen daardoor WEL salderen voor de meter. Zo kocht Microsoft een stuk windpark van 90 MW
  Ook huishoudens moeten dat kunnen voor een eerlijke transitie

  Teken de petitie https://salderenvanstroom.petities.nl/

  • Mia_B

   Wat bedoel je met “salderen voor de meter”? Je gebruikt nu toch ook gewoon eerst je eigen opgewekte stroom? En de teruglevering wordt daarna alsnog gesaldeerd door de energieleverancier. Volgens mij kunnen grote bedrijven met een grote aansluiting sowieso niet salderen. Deze hebben de SDE+ subsidie.

   Gr. Mia

 5. Tabe Jorritsma

  De minister stelt dat de overheid over de teruggeleverde energie geen energiebelasting ontvangt. Nee, en dat is ook logisch: de energiebelasting is indertijd ingevoerd om de productie van schone energie te stimuleren. Zonne-energie is zowat de schoonste die er is, dus waarom zou je daarover belasting moeten betalen? Daarnaast, energiebelasting wordt betaald door de afnemers, de klanten die energie kopen en dat gebeurt met mijn aan het net geleverde energie: die wordt verkocht aan andere klanten en die betalen daar energiebelasting over. Dus uiteindelijk krijgt de overheid ook over de door mij teruggeleverde energie belasting binnen maar niet van mij maar van de uiteindelijke afnemer. Dat is dus een kulargument van de minister.

 6. Tabe Jorritsma

  Als na 2031 de hele regeling wordt afgeschaft en er geen betaalbare opslagcapaciteit is voor particulieren, blijf je zitten met het probleem dat je in de winter minder opwekt dan je gebruikt (dus ook minder kunt opslaan) en in de zomer juist meer opwekt dan je gebruikt, en dan een flinke overcapaciteit voor opslag nodig hebt om alles op te slaan en te bewaren. Dan heb je dus inde zomer een opslag nodig van enkele honderden Kwh, waar je ook in de winter nog gebruik van kunt maken. Zo wek ik in de winter gemiddeld 11Kwh per dag op en in de zomer 33Kwh per dag. En dan heb ik het nog niet over het feit dat je overdag opwekt maar de meeste stroom ‘s avonds gebruikt. Dat opslagprobleem geldt voor iedereen die ongeveer evenveel (of meer) capaciteit opwekt als je in een jaar aan stroom gebruikt, vanwege de over-opwekking in de zomer. Gevolg: consumenten zullen alleen nog maar kleine zonne-installaties aanschaffen om dat te voorkomen en weg is het belangrijke aandeel dat particuliere zonnepanelen in de energietransitie zouden kunnen spelen. De energietransitie mag de overheid blijkbaar niks kosten, maar de particulier die het goed wil doen wel. Waar zijn we mee bezig?

 7. Jan Pot

  Voor het gebruik in de avond en nacht van de overdag opgewekte elektriciteit heb je voor een gezin een opslagcapaciteit nodig van ca 7-10 kWh.
  We gebruiken ca 3-4 kWh direct per dag van de opgewekte elektriciteit de rest wordt eerst teruggeleverd en in de nacht en avond opgebruikt tot ca 7-10 kWh.
  Om te voorkomen dat je energiebelasting gaat betalen over alles wat boven de 3-4 kWh per dag wordt opgewekt heb je dus in ieder geval een opslagcapaciteit nodig van 4-12 kWh.
  Daarvoor komen er waarschijnlijk wel betaalbare oplossingen.
  Voor het verschil in de zomer ten opzichte van de winter zou je nog veel meer opslagcapaciteit nodig hebben en dat is dan waarschijnlijk onbetaalbaar.

 8. A.E.Olijkan

  Opslag is momenteel te duur! En je kan nooit voldoende opslaan om de winter te overbruggen. Er zou dan een accu ter grootte van een zeecontainer nodig zijn! Afgezien van de vraag, hoeveel zoiets zou gaan kosten is de vraag vervolgens waar je zo’n monster zou moeten laten!
  Alle zelf opgewekte energie opslaan zou alleen goed kunnen werken in de gebieden rond de Evenaar.
  Daar zijn de dagen en nachten ongeveer even lang en de intensiteit van de zonnestralen gelijkwaardig gedurende het hele jaar.

 9. Will

  Wanneer de salderingsregeling stopt gaan bij mij de zonnepanelen UIT,
  Als in lever aan het stroomnet moet belasting gaan betalen.
  Als ik vervolgens de stroom uit het net moet halen betaal ik weer belasting van mijn eigen opgewekte stroom.
  Belasting betalen is niet leuk, maar als ik dubbel belasting moet betalen over mijn eigen opgewekte stroom is schandalig.

Geef een reactie

Of