Gaswinning Groningen

De opening van de stikstoffabriek in Zuidbroek kende veel aanvangsproblemen. Een tekort aan materialen en diverse conflicten met aannemers zorgden ervoor dat de geplande datum van 1 april 2022 werd uitgesteld naar 2 oktober 2023. Maar ook de nieuwe deadline kwam in het nauw door allerlei conflicten. De realisatie van de stikstoffabriek is een belangrijke voorwaarde om de gaswinning in Groningen te kunnen stoppen, waardoor de Groningers de bui al voelden hangen.

De gaswinning in Groningen stopt officieus per 1 oktober 2023, maar gaat pas definitief dicht per 1 oktober 2024. Alleen bij extreme weersomstandigheden en extreem hoog gasverbruik gaat de Groningse gasput wellicht weer open. In de tussentijd blijft deze op de waakvlam. Een harde voorwaarde was wel dat de nieuwe stikstoffabriek dan operationeel zou zijn.

Geschikt gas voor Nederlandse huishoudens

De CV-ketels en gasfornuizen in Nederlandse huishoudens zijn nu alleen geschikt voor laagcalorisch gas uit Groningen. Omdat de gaswinning in Groningen straks stopt is Nederland volledig afhankelijk van de import van hoogcalorisch gas. Met de bijmenging van stikstof wordt dit geïmporteerde hoogcalorisch gas dus geschikt gemaakt voor Nederlands gebruik. De benodigde stikstof wordt gewonnen uit de lucht.

Tweede stikstoffabriek

Zuidbroek II start niet op volledige capaciteit, maar opent in gedeeltes. De 3 torens starten respectievelijk op 2 oktober, 20 oktober en 7 november. De gasproductie zal vanaf dat moment rond de 180.000 m3 per uur zijn. Samen met de eerste stikstofinstallatie Zuidbroek I komt de totale gasproductie straks op 386.000 m3 uit. Nederlandse huishouden verbruikten in 2022 zo’n 8.7 miljard m3 gas. Daarnaast verbruikten elektriciteitscentrales, grote bedrijven en de tuinbouw ook nog een slordige 22,4 miljard m3 gas. In juli 2023 lag de goedgevulde gasvoorraad op bijna 15 miljard m3. De opening van Zuidbroek II is echter wel een bittere noodzaak.

Meer over de energietransitie

Bron: Rijksoverheid, GTS, CBS

  • Jouw feedback
  • 4   2

2 reacties op “Stikstoffabriek in Zuidbroek gaat open volgens planning”

  1. Arnold

    Hoi @martin-voorwinden, je hebt helemaal gelijk. Ik heb de zin uit het artikel verwijderd. Groetjes, Arnold

  2. Martin Voorwinden

    In het artikel over de Stikstoffabriek in Zuidbroek staat een storende foute conclusie.
    Gesteld wordt dat er een win-win situatie is ontstaan door de in bedrijf name van de stikstoffabriek.
    Het argument dat een lagere stikstof concentratie in de lucht een voordeel zou zijn is volkomen nonsens.
    Vermoedelijk denkt de auteur dat stikstof gas (N2) in de atmosfeer hetzelfde is als de stikstofverbindingen zoals Ammoniak (NH3) of NOx-gas, welke genoemd worden in de Stikstof crisis problematiek.
    Het stikstof gas dat door de fabriek uit de lucht wordt gehaald, komt er korte tijd later weer in terug, namelijk bij de verbranding van het aardgas waar het kort tevoren aan toegevoegd is.

Geef een reactie