Gaswinning Groningen

De opening van de stikstoffabriek in Zuidbroek kende veel aanvangsproblemen. Een tekort aan materialen en diverse conflicten met aannemers zorgden ervoor dat de geplande datum van 1 april 2022 werd uitgesteld naar 2 oktober 2023. Maar ook de nieuwe deadline kwam in het nauw door allerlei conflicten. De realisatie van de stikstoffabriek is een belangrijke voorwaarde om de gaswinning in Groningen te kunnen stoppen, waardoor de Groningers de bui al voelden hangen.

De gaswinning in Groningen stopt officieus per 1 oktober 2023, maar gaat pas definitief dicht per 1 oktober 2024. Alleen bij extreme weersomstandigheden en extreem hoog gasverbruik gaat de Groningse gasput wellicht weer open. In de tussentijd blijft deze op de waakvlam. Een harde voorwaarde was wel dat de nieuwe stikstoffabriek dan operationeel zou zijn.

Geschikt gas voor Nederlandse huishoudens

De CV-ketels en gasfornuizen in Nederlandse huishoudens zijn nu alleen geschikt voor laagcalorisch gas uit Groningen. Omdat de gaswinning in Groningen straks stopt is Nederland volledig afhankelijk van de import van hoogcalorisch gas. Met de bijmenging van stikstof wordt dit geïmporteerde hoogcalorisch gas dus geschikt gemaakt voor Nederlands gebruik. De benodigde stikstof wordt gewonnen uit de lucht. Een win-win situatie die zorgt voor een lagere stikstofconcentratie in de lucht én een veiligere woonomgeving voor de Groningers.

Tweede stikstoffabriek

Zuidbroek II start niet op volledige capaciteit, maar opent in gedeeltes. De 3 torens starten respectievelijk op 2 oktober, 20 oktober en 7 november. De gasproductie zal vanaf dat moment rond de 180.000 m3 per uur zijn. Samen met de eerste stikstofinstallatie Zuidbroek I komt de totale gasproductie straks op 386.000 m3 uit. Nederlandse huishouden verbruikten in 2022 zo’n 8.7 miljard m3 gas. Daarnaast verbruikten elektriciteitscentrales, grote bedrijven en de tuinbouw ook nog een slordige 22,4 miljard m3 gas. In juli 2023 lag de goedgevulde gasvoorraad op bijna 15 miljard m3. De opening van Zuidbroek II is echter wel een bittere noodzaak.

Meer over de energietransitie

Bron: Rijksoverheid, GTS, CBS

Forum

Gaswinning Groningen moet blijven

Meer nieuws

Over de energietransitie

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie