De stikstoffabriek in Zuidbroek vormt een belangrijke schakel in het plan om de Groningse gaswinning voor 2024 te kunnen stoppen. Na een serie van vertragingen door onder andere de coronacrisis, een gebrek aan materialen, gebrek aan geschikt personeel en een eerder conflict tussen aannemers draait de stikstoffabriek nog steeds niet. De bouw zou oorspronkelijk al in april 2022 afgerond zijn.

stikstoffabriek

      70x gezien   0 reacties

Stikstoffabriek Zuidbroek

De nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek moet het gebrek aan gewonnen Gronings gas in de toekomst opvangen en geïmporteerd gas geschikt maken voor Nederlands huishoudelijk gebruik. Landelijk netbeheerder Tennet sluit de stikstofinstallatie met een ondergrondse elektriciteitskabel aan op het hoogspanningsnetwerk. Deze hoogspanningskabel is 8,5 kilometer lang en ligt tussen het hoogspanningsstation Meeden en de stikstoffabriek in Zuidbroek. De stikstoffabriek in Zuidbroek moet ruim 25% van de binnenlandse gasbehoefte leveren.

Conflict Air Products en Ballast Nedam

Vorig jaar december was er nog een gebrek aan voldoende, gekwalificeerd personeel, maar dat probleem is inmiddels opgelost. Vorige week bleef echter, tot verbazing van 150 bouwvakkers de poort naar de bouwplaats van de stikstoffabriek in Zuidbroek gesloten. Hoofdaannemer Air Products bleek het contract met de huidige onderaannemers te hebben opgezegd in verband met niet nagekomen afspraken. Bellast Nedam is niet te spreken over deze actie en beklaagt zich over het ontstaan van de vertraging door mismanagment bij Air Product. Ondertussen staat de afronding van de bouw van de stikstoffabriek stil.

Stikstoffabriek bijna klaar

De bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek is voor 97% afgerond. Ballast Nedam moet alleen nog elektrische en mechanische onderdelen aansluiten en de verbinding tussen de compressoren en het gasnet. Bestuurslid Olav Padberg van het bouwbedrijf zegt de klus graag af te maken, maar zijn personeel kan simpelweg het bouwterrein niet op. Air Products laat weten dat het een oplossing zoekt om zowel met de huidige aannemers, als ook met nieuwe aannemers de klus zo snel mogelijk te klaren. Als de bouw van de fabriek is afgerond wordt het Groningse gasveld uiterlijk in 2024 definitief gesloten.

Bron:  Gasunie, Ballast Nedam, Air Products

Moet de Groningse gaskraan openblijven?

Meer nieuws over de energietransitie

Geef een antwoord