Onderzoek van Multiscope

Het Nederlandse onderzoeksbureau Multiscope deed onder 5500 Nederlanders uitvraag naar het gebruik van slimme apparatuur in huis. Daaruit blijkt dat slimme apparaten weliswaar populair zijn, maar dat er nog genoeg ruimte is voor groei. De consument is vooral geïnteresseerd in slimme toepassingen voor veiligheid en duurzaamheid.

Slimme thermostaat is populair

Drie op de tien Nederlanders maakt gebruik van slimme apparatuur in huis. Totaal werd tot nu toe maar liefst 1 miljard euro uitgegeven om het huis slimmer te maken. Het gaat hier dan om bijvoorbeeld slimme rookmelders, slimme veiligheids-

smart home

systemen of slimme verlichting. Verreweg het populairst is de slimme thermostaat. Daar gaven we tot nu toe gezamenlijk 150 miljoen euro aan uit, goed voor 900.000 apparaten. In Nederland wordt op dit moment ook de slimme meter door de netbeheerders uitgerold, die meer inzicht kan verschaffen in het energieverbruik in de woning.

Smart Home is de toekomst

Veel specialisten beweren dat slimme apparatuur straks niet meer weg te denken is uit het huishouden. Toch zijn de meeste Nederlanders nog niet toe aan een gehele overstap. Iedereen heeft wel een slim apparaat in huis zoals een: smartphone, smart-tv of slimme verlichting, maar men blijft toch sceptisch. Vooral de waarborging van privacy blijft een onderwerp van discussie.

Kostenbesparing versus comfort

De belangrijkste overweging (35%) om slimme apparatuur aan te schaffen is het gemak en comfort dat het geeft. De groep die kiest om kosten te besparen met slimme apparatuur wordt steeds groter. Ruimt 30 procent bespaart energie met een slimme thermostaat door de temperatuur in de woning slim te regelen of met de slimme meter door het verbruik inzichtelijk te maken. Ook veiligheid is een belangrijk aspect. Het aandeel slimme rookmelders of beveiligingssystemen groeit ook.

Verbruiksmanagers

Het marktaandeel van verbruiksmanagers is interessant om te volgen. De Toon van Eneco is het meest populair (38%) gevolgd door de slimme thermostaten van Nefit (14%) en Honeywell (11%). De Nest wint steeds meer terrein en staat op 8%. Meer verbruiksmanagers zijn te vinden op www.energieverbruiksmanagers.nl.

Bron: Multiscope

Dossier: 

energiebesparing

Discussie: 

forum

Geef een reactie