Subsidie thuisbatterij om terugverdientijd te verkorten

Momenteel kost een thuisbatterij, inclusief montage tussen de € 700,- en € 1.000,- per KWh. Een thuisbatterij van ongeveer 6 KWh is voldoende om een gemiddeld huishouden te voorzien in de dagelijkse stroombehoefte. Dit betekent dat er een investering nodig is van gemiddeld € 5.000,-. Als de salderingsregeling blijft bestaan, wordt de batterij niet binnen de technische levensduur terugverdiend. Thuisbatterijen zijn dus pas interessant als de fiscale regeling voor zonnepanelen verdwijnt en wordt vervangen voor een subsidie op thuisbatterijen.

Rol van thuisbatterijen bij krapte stroomnet

Door de explosieve groei van zonnepanelen neemt de druk op het elektriciteitsnet toe. Het stroomnet raakt steeds voller, waardoor er steeds vaker sprake is van een te hoge netspanning. De omvormer van de zonnepanelen valt hierdoor uit, waardoor er geen zonne-energie meer wordt opgewekt. De frequentie en duur hoge netspanningen nemen elk jaar toe. Thuisbatterijen kunnen een belangrijke rol spelen om een hoge netspanning te voorkomen doordat ze de zonne-energie bij pieken opslaan. Hierdoor neemt ook het aantal uitvallende zonnepanelen af.

Verdienen met de thuisbatterij

Thuisbatterijen zijn ook interessant wanneer je een dynamisch energiecontract hebt. Zo kun je de thuisbatterij laden met goedkope stroom en deze stroom vervolgens "verkopen" op het moment dat de stroomprijs weer hoog is. Ook zonder zonnepanelen is er dus een verdienmodel mogelijk met de thuisbatterij. Hiervoor moet je echter wel grip hebben op je energieverbruik én vraag en aanbod van energie in de gaten houden. Dit lijkt op dit moment voor de meeste mensen nog een brug te ver.

Bezoekers van ZEP over de thuisbatterij

Ook de lezers van onze website staan sceptisch tegenover het kopen van een thuisbatterij. Zo vindt 57% van onze lezers de thuisbatterij nog veel te duur en vindt 28% dat de opslagcapaciteit van thuisbatterijen nu nog veel te klein is. Iets meer dan 15% zou de aankoop van een thuisbatterij overwegen als er een vorm van subsidie of fiscale regeling zou zijn voor thuisbatterijen. In totaal stemden ruim 18.000 bezoekers op onze vraag over thuisbatterijen.

onderzoek thuisbatterij

Bron: Diverse bronnen

  • Jouw feedback
  • 3   1

Geef een reactie