Dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch energiecontract hanteert de energieleverancier geen vaste energieprijzen. De energieprijs is dan gekoppeld aan de spotmarkten voor elektriciteit en gas. Energiebedrijven kopen hier elk uur tegen een andere prijs hun energie voor de volgende dag. Hierdoor heb je sneller voordeel van dalende energieprijzen, maar ook eerder last van stijgende energieprijzen. Een dynamisch contract is vooral handig als je de energievraag kan afstemmen op lage energietarieven en de teruglevering op hoge energietarieven.

Het dynamische energietarief geldt alleen voor de inkoopsprijs van stroom en gas. De energiebelasting, btw, vastrecht en netwerkkosten blijven hetzelfde zoals bij een vast of variabel energiecontract. De meeste energieleveranciers hanteren geen opzegtermijn bij een dynamisch energiecontract.

Vast energiecontract

Als je meer zekerheid wil kun je het beste een vast energiecontract afsluiten. Hierbij leg je de energietarieven voor 1 of zelfs meerdere jaren vast. Bij het afsluiten van een vast energiecontract zijn de energieprijzen vaak een stuk hoger dan de stroom- en gasprijs van dat moment. Let dus goed op of het afsluiten van een langdurig contract wel echt in jouw voordeel is. Een welkomskorting of lager vastrecht kunnen hierin het verschil maken.

Variabel energiecontract

Bij een variabel energiecontract heb je minder zekerheid, maar betaal je meestal wel lagere energietarieven. De energieleverancier wijzigt de energieprijzen normaliter 2 keer per jaar op basis van de huidige energieprijs. Tijdens een energiecrisis is een variabel contract minder gunstig, omdat de energieleverancier de energietarieven dan vaker wijzigt. De energieleverancier stelt je minimaal 30 dagen van te voren op de hoogte als ze de energietarieven wijzigen. Op deze manier kun je dus nog overstappen naar een andere energieleverancier.

Meer over energiebesparing

Vast contract

Veel zekerheid

Welkomskorting

Hoger energietarief

Variabel contract

Lager energietarief

Eenvoudig overstappen

Weinig zekerheid

Dynamisch contract

Flexibel energietarief

Eenvoudig overstappen

Geen zekerheid

Veelgestelde vragen over energiecontracten

Welk energiecontract kies je bij zonnepanelen?

Bij alle energiecontracten, of dat nu variabel, een vast of een dynamisch contract is wordt de teruglevering van je zonnepanelen jaarlijks gesaldeerd. Na een jaar wordt in totaliteit gekeken hoeveel energie je hebt teruggeleverd en hoeveel je hebt verbruikt (uit het net). Hou je nog wat teruglevering over, dan ontvang hiervoor een extra vergoeding. De hoogte van deze vergoeding hangt af van je energieleverancier en het energiecontract. Als je tussentijds overstapt naar een andere energieleverancier dan wordt er gesaldeerd over de duur van het energiecontract.

Meer over de salderingsregeling

Is een slimme meter verplicht?

Alleen bij het afsluiten van een dynamisch energiecontract is een slimme meter en toestemming om deze uit te lezen verplicht. De energieleverancier heeft namelijk elke dag je meterstanden nodig om de dagelijkse afrekening te maken. Je ontvangt ná elke afgeronde maand dus de werkelijke energiekosten. Bij de overige energiecontract is een slimme meter niet verplicht en betaal je een maandelijkse voorschot.

Tip: Hou zelf altijd je energieverbruiken bij via een energieverbruiksmanager die aansluit op de P1-poort.

Slimme meter zelf uitlezen

Is een dynamisch contract met zonnepanelen handig?

Een dynamisch energiecontract is alleen handig als je jouw energieverbruik kan afstemmen op de energievraag en de teruglevering op een hoog energietarief. Met zonnepanelen lever je meestal overdag terug aan de energieleverancier en dan is de elektriciteitsprijs ook lager en soms zelfs negatief. Heb je een thuisbatterij dan is het handig om de overdag opgewekte stroom pas 's avonds terug te leveren als de energietarieven hoger zijn.

Alle thuisbatterijen op een rij

Moet ik een langdurig energiecontract afsluiten?

In de huidige periode zijn veel mensen geneigd om een langdurig energiecontract af te sluiten. Zo kies je voor zekerheid. Achteraf moet blijken of dit een verstandige keuze was, want als het aanbod van energie toeneemt zal de energieprijs zakken en met een vast energiecontract profiteer je daar niet van. Andersom, als de energiecrisis aanblijft is de kans aanwezig dat met een langdurig energiecontract uiteindelijk voordeel hebt.

Mag de energieleverancier dagelijks salderen?

Nee, de energieleverancier moet de salderingsregeling altijd jaarlijks toepassen. Ook bij een dynamisch energiecontract. Alleen als je tussentijds overstapt voert de energieleverancier het salderen over de contractperiode uit. Als je zonnepanelen hebt kun je dus beter niet tussentijds overstappen.

Meer over de salderingsregeling

Hoe zit dat met negatieve energieprijzen?

Als de energieprijs negatief is dan krijg je bij een dynamisch energiecontract betaald voor de stroom die je gebruikt. Dat klinkt natuurlijk te gek, maar reken je niet rijk. In 2022 was er sprake van in totaal 72 uur waarin een negatieve energieprijs van toepassing was.

Bij een dynamisch contract is terugleveren met zonnepanelen tijdens negatieve energieprijzen niet handig. Je betaalt dan namelijk voor je eigen zonnestroom. Dit geldt overigens alleen voor de teruggeleverde stroom die buiten de salderingsregeling valt. Is de jaarlijkse opbrengst van je zonnepanelen hoger dan het jaarlijkse energieverbruik, dan is een dynamisch energiecontract misschien niet voordelig.

  • Jouw feedback
  • 1   0

Eén reactie op “Welk energiecontract kies je. Dynamisch energiecontract of vastzetten?”

  1. Reinder Groote

    “Een dynamisch contract is vooral handig als je de energievraag kan afstemmen op lage energietarieven en de teruglevering op hoge energietarieven.”
    Sommigen zien dynamische contracten als oplossing voor de drukte op het stroomnetwerk of om goedkoper uit te zijn. Beide beweringen zijn onjuist. Het idee is dat jij of je slimme apparaten een sein krijgen dat de stroom b.v. om 12 uur goedkoop is en dat je dan stroom moet gaan gebruiken. Maar iedereen met een dynamisch contract krijgt dat seintje en als iedereen om 12 uur stroom gaat gebruiken schiet de stroomprijs omhoog. Jij en je slimme apparaten krijgen dan een seintje dat het om 13 uur goedkoop is en dan gaat alles om 13 uur aan. Dan wordt het 14 uur… enz, enz, enz. Het resultaat zal zijn dat 24/7 de stroomprijs ongeveer gelijk is en veel hoger dan nu.

Geef een reactie