Ongeveer 3,5 zonnepaneel per inwoner

Wanneer we het totale zonvermogen van alle zonnepanelen verdelen over het aantal inwoners in Nederland, dan is er per inwoner 1.386 Wp geïnstalleerd. Dit komt neer op zo'n 3 á 4 zonnepanelen. DNE Research concludeert in het jaarlijkse Nationaal Solar Trendrapport, dat Nederland per hoofd van de bevolking koploper is in de wereld op het gebied van zonne-energie. Vooral particulieren zorgen voor succes bij de groei van zonne-energie met 17% ten opzichte van 2022. Aan het eind van 2023 had ongeveer een derde van alle Nederlandse huishoudens zonnepanelen. Van alle huishoudens met een koopwoning heeft ongeveer de helft zonnepanelen in gebruik.

Veel vraag naar zonnepanelen

In het eerste helft van 2023 nam de vraag naar zonnepanelen sterk toe. Dit had te maken met de energiecrisis en de dalende prijs voor zonnepanelen. Dit was voor de meeste particulieren de doorslag om zonnepanelen te laten installeren. Dit enthousiasme sloeg in het tweede helft van het jaar om naar onzekerheid, door de twijfelende houding van de regering over de salderingsregeling. De beslissing over het afbouwen van de populaire salderingsregeling werd een aantal keer uitgesteld door de val het kabinet.

Daling vraag door onzekerheden

In de tweede helft van 2023 lag de verkoop van zonnepanelen zo'n 20% tot 35% lager lag dan in de eerste helft van het jaar. In november en december was dat zelfs ruim 40%. Dit kwam vooral, doordat steeds meer energieleveranciers een zonneheffing doorvoerden om de oplopende kosten voor het terugleveren van zonne-energie te compenseren. Dit werd gedaan door middel van het verhogen van de leveringstarieven voor zonnepaneelhouders, het introduceren van een terugleverboete of het afschaffen van welkomstbonussen. Ondanks de sterke daling in het laatste halfjaar was de groei in het eerste halfjaar zo groot dat over het gehele jaar alsnog robuuste cijfers zijn gehaald.

zonnepanelen in Nederland

Bron: DNE Research, CBS

  • Jouw feedback
  • 1   0

Geef een reactie