Rotterdamse Gate Terminal is vergroot

Nederland is nu vooral afhankelijk van gas uit Noorwegen en vloeibaar gas (lng) uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Vanwege de oorlog in Oekraïne vloeit er namelijk ook geen gas meer uit Rusland. Nederland is een doorvoerland voor gas, de totale hoeveelheid geïmporteerd gas is daarom groter dan dat er wordt gebruikt. De LNG-hub Gate Terminal in Rotterdam is vergroot en ook de capaciteit van de nieuwe drijvende LNG-terminal in de Eemshaven wordt verder uitgebreid om de groeiende import het hoofd te bieden.

Goed voorbereid op de winter

Het lijkt erop dat Nederland er deze winter beter voor staat dan afgelopen winter, want toen waren we voornamelijk afhankelijk van Russisch gas. Dit leverde grote zorgen op over de leveringszekerheid vertelt Bart Jan Hoevers van Gasunie Transport Services. De gasopslagen zijn bijna voor 100% gevuld en dat is een goed teken voor het begin van de winter. Het vullen van de gasopslagen ging niet zo gemakkelijk, maar Energie Beheer Nederland haalde  bedrijven over om toch gas op te slaan ondanks de hoge gasprijzen. Daarnaast trok het kabinet deze zomer nog 210 miljoen extra ervoor uit om de vullingsgraad boven de 80% te krijgen. Nederland is dus goed voorbereid op de komende winter.

Geïmporteerd gas niet direct geschikt voor huishoudens

Het Groningse gasveld bevat laagcalorisch gas en het geïmporteerde gas is hoogcalorisch. Dit betekent dat het geïmporteerde gas niet direct geschikt is voor de Nederlandse gasfornuizen en cv-ketels. Nederlanders hoeven hiervoor echter geen ander apparatuur aan te schaffen aangezien de Nederlandse overheid de komende jaren helemaal van het gas af wil. Om het geïmporteerde gas toch bruikbaar te maken voegt de Gasunie stikstof toe aan het importgas. Hierdoor lijkt het op Gronings gas en is het geschikt Nederlandse huishoudens. Er is een grote hoeveelheid geïmporteerd gas dat van stikstof voorzien moet worden. Om deze reden is er een nieuwe stikstoffabriek gebouwd in Zuidbroek. Ondanks vertragingen en problemen bij de bouw is het toch gelukt om de fabriek operationeel te krijgen op moment dat de gaskraan voor Groningsgas werd dichtgedraaid.

Gasprijzen blijven hoog

Ondanks dat er genoeg gas aanwezig lijkt te zijn voor de winter, is de wereldwijde gasmarkt krap en is daarmee gevoelig voor prijsschommelingen. De Nederlandse gasprijzen stegen hierdoor flink, omdat de gasinstallatie in Noorwegen langer duurde dan gepland. Ook was er een dreigende staking in Australië dat voor onmiddellijke hogere gasprijzen zorgde. De prijzen van gas zijn gebaseerd op het vraag en aanbod op de wereldmarkt. Bart Jan Hoevers denkt dat de kans op verdere stijgende gasprijzen groter is dan een daling op korte termijn. Momenteel kost gas 2,5 tot 3 keer zoveel als dat we gewend waren. Zodra er nieuwe tegenvallers komen, zou de prijs verder kunnen stijgen. Omlaag gaan is relatief beperkt door de krappe gasmarkt. Hoevers verwacht dus dat de gasprijzen nog wel even hogen blijven.

Gronings gas op stand-by

De gaskraan in Groningen is nog niet helemaal dichtgedraaid, mede onder druk van het buitenland. Dit komt door de krapte op de internationale markt en daarom staat het Groningenveld nog een jaarlang op stand-by. Het kabinet geeft wel aan dat alleen bij een lage gasopslag én een zéér strenge winter er mogelijk toch nog Gronings gas wordt gewonnen, maar de kans dat dit echt gebeurt is nihil. Per 1 oktober 2024 komt er dan definitief een einde aan het Groningse gas.

Meer over de energietransitie

Bron: Rijksoverheid

  • Jouw feedback
  • 2   0

Geef een reactie