Nederland trotse koperloper zonnepanelen

Inmiddels is Nederland dus Europees koploper als er gekeken wordt naar het aantal panelen per hoofd van de bevolking. Daarnaast heeft Nederland het hoogste percentage zonne-energie van Europa. Met maar liefst 14 procent is zonnestroom voor het eerst belangrijker dan kolenstroom. De verwachting is dat zonnestroom alleen maar blijft groeien. De productie van zonnestroom zou in 2030 nog eens vijf keer zo groot kunnen zijn als vorig jaar. Hierdoor zou er in de Europese Unie ongeveer 250 miljard euro aan gas bespaard kunnen worden.

Meer over zonne energie

Zon- en windenergie

Een onderzoek door Ember over de mondiale energiemarkt toont aan dat zon- en windenergie vorig jaar voor 22 procent van alle stroom in Europa zorgt. Hierdoor zijn zonne-energie en windenergie voor het eerst een belangrijkere stroombron dan gas, die in 2022 voor 20 procent van de stroomvoorziening zorgde. De duurzame energiebronnen passeerden in 2019 de kolencentrales al. Mocht de ontwikkeling van de afgelopen 10 jaar voortzetten, dan zal zonne-energie en windenergie nog voor 2030 de koppositie innemen.

Zo snel mogelijk van het Russisch gas af

De belangrijkste oorzaak voor de stijging in duurzame energie is volgens Ember de oorlog in Oekraïne. Als gevolg hiervan werden er versneld zonnepanelen geïnstalleerd om van het Russische gas af te komen. Er is in 2022 voor 41 miljoen kilowatt aan zonnepanelen geïnstalleerd in de Europese Unie. Dat is bijna meer dan de helft in 2021. Over het hele jaar gezien is er in 24 procent meer zonnestroom opgewekt dan het jaar ervoor.

Waterkracht en kernenergie

Vorig jaar vond er een sterke afname van waterkracht en kernenergie plaats. De productie van stroom uit waterkracht kwam vooral door droogte. Kernenergie heeft minder geproduceerd, omdat veel kerncentrales stilstonden door onderhoudswerkzaamheden. De verwachting is dat de kerncentrales dit jaar weer volop draaien. Ember verwacht voor 2023 een daling van 20 procent van de stroomproductie uit kolen en gas. Daarnaast is er een lichte daling van het totale stroomgebruik berekend. Daardoor resteert er een kleiner marktaandeel voor fossiele brandstoffen, waardoor het einde van fossiele energie en brandstoffen steeds dichterbij komt.

Meer over fossiele energie

Bron: Ember

Werkt de overheid zonne-energie tegen?

Meer nieuws lezen over zonnepanelen

Geef een reactie