Intrekken wetgeving

Om de Co2-reductie uit het Urgenda-vonnis alsnog te halen werd vorig jaar de productie van kolencentrales wettelijk beperkt tot 35 procent van hun capaciteit. Rob Jetten kondigde gisteren aan de wet die deze beperking oplegt in te trekken, om het zo mogelijk te maken de kolenproductie weer te maximaliseren. Dit is nodig omdat gascentrales nu elektriciteit maken met kostbaar gas. De maatregel levert zo’n 2,5 miljard kuub gas op, 5 procent van het totale Nederlandse jaarlijkse gasverbruik.

Besparen op gas

De vraag is of deze maatregel echt nodig is of dat het kabinet niet beter kan inzetten op gasbesparing. Milieuorganisaties zijn teleurgesteld in de beslissing. Volgens hen kan er veel meer gedaan worden om te besparen op het gasverbruik. “Tien procent van ons gas gebruiken we nu voor bloemteelt, dat bestemd is voor de rest van de wereld” zegt Oulahsen van Greenpeace. Ook kan er veel gas bespaard worden binnen de industrie.

Industrie moet ook beparen

Het kabinet vroeg begin dit jaar alleen de consument om de verwarming een graad lager te zetten, maar gaat nu ook een beroep doen op de industrie. Zij krijgen een vergoeding als ze minder gas verbruik. Daarnaast is het afsluiten van grootverbruikers bij acute gastekorten mogelijk, omdat het kabinet voorzichtig de gascrisis aankondigde. Hiermee treedt het Bescherm en Herstelplan Gas in werking.

Klimaatcrisis of gascrisis

Het kabinet staat voor een lastige keuze: klimaatcrisis of gascrisis. De gascrisis lijkt vooral op korte termijn een groot probleem, maar welke invloed hebben de maatregelen om een gascrisis af te wenden op onze klimaat? In de tussentijd dat deze vraag onbeantwoord blijft hoopt het kabinet de gasvoorraden tot 90 procent aan te vullen, zodat iedereen er straks warmpjes bij zit.

Bron: Rijksoverheid, Greenpeace, Urgenda

Geef een reactie