Hogere kosten door salderingsregeling

Volgens de toezichthouder zorgen huishoudens met zonnepanelen op 3 manieren voor hogere kosten bij energieleveranciers. Veruit de belangrijkste reden is de salderingsregeling. Door het vooraf vastgestelde tarief betalen energieleveranciers meer voor de zomerse zonnestroom dan deze eigenlijk waard is op de groothandelsmarkt. Een andere reden is het onvoorspelbare verbruikspatroon van huishoudens met zonnepanelen. Hierdoor is het voor energieleveranciers moeilijk om op het juiste moment de stroom gunstig in te kopen.

Als laatste zorgt ook de onbalans door zonnepanelen op het elektriciteitsnet voor hogere kosten. Deze kosten brengt de netbeheerder bij de energieleverancier in rekening. Vooral energieleveranciers met veel zonnestroomklanten voelen dit.

Extra kosten lopen op tot honderden euro’s

ACM schat de extra jaarlijkse kosten voor energieleveranciers per huishouden met zonnepanelen op enkele honderden euro’s. Inmiddels rekenen Essent, Energiedirect, Pure Energie, Budget Energie en Vandebron al hogere tarieven voor hun klanten met zonnepanelen. Eneco en Vattenfall overwegen dit inmiddels ook. De verwachting is dat straks alle energieleveranciers hogere tarieven rekenen voor klanten met zonnepanelen. Zeker nu de afbouw van de salderingsregeling is weggestemd door de Eerste Kamer.

Terecht of onterecht?

Maar is een huishouden met zonnepanelen wel écht verantwoordelijk voor de hogere kosten bij energieleveranciers? Het toenemende aantal zonnepanelen is toch een redelijk geleidelijke verandering van de laatste jaren. Moeten energieleveranciers hun inkoopgedrag voor energie bijvoorbeeld niet gewoon aanpassen op de afnemende stroomvraag en het toenemende aanbod van zonnestroom door consumenten? Energieleveranciers lijken in elk geval te kiezen voor de "makkelijke" weg en de extra kosten gewoon door te rekenen bij huishoudens met zonnepanelen.

Alles over de salderingsregeling

Bron: ACM

 • Jouw feedback
 • 8   8

9 reacties op “Huishoudens met zonnepanelen kosten geld”

 1. Paul de Weerd

  Ik heb nu al 3 jaar 7 panelen op mijn dak
  Deze hebben zich inmiddels terug verdiend
  Alles wat daar nu aan stroom uit komt is 100% winst
  Vorige week 8 panelen erbij geplaatst
  Ook deze zijn na 3 jaar terug verdiend
  Dat is een rendement van meer dan 30% op de investering
  Probeer dat maar eens te halen met een belegging
  Als je dat lukt mag je weer klagen

  Het inkopen van energie is een taak voor economen
  Daar hebben wij gewone mensen geen verstand van
  Jammer genoeg de economen ook niet

 2. Bas de Hoop

  Er worden nog steeds grote zonneparken / windmolens gecreëerd. Deze exploitanten krijgen een gesubsidieerde gegarandeerde prijs. Deze subsidie wordt betaald uit de pot van de energiebelastingen. Wie zijn nu de veroorzakers van de overschotten ?? Het enige voordeel van zonneparken / windmolens is, dat ze op het hoogspanningsnetwerk zijn aangesloten ( maar dat is een andere discussie ). Dus als Vattenfall of Eneco roept dat de particuliere zonneproducenten moeten betalen omdat ze teveel produceren, zou ik zeggen zetten jullie je zonneparken / windmolens maar stil tijdens de overproductie momenten.

 3. Arnold

  @meroli, dat is een goede opmerking.
  Grootverbruikers (aansluiting groter dan 3x80A) kunnen geen gebruiken maken van de salderingsregeling, maar stemmen het energietarief en teruglevertarief vooraf al af met de energieleverancier en netbeheerder.
  Groetjes, Arnold

 4. Skill T

  Zolang iedereen op die linkse rakkers blijft stemmen, die denken het klimaat te verbeteren op deze manier, blijft deze gekte doorgaan.

 5. Olivier

  Jammer dat die laatste vraag nou niet verder onderzocht is of beantwoord wordt. Want dat is natuurlijk waar het om gaat. De energieproducenten passen zich niet aan aan een veranderende energiemarkt en de schuld en verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de individule consument. Waarom krijgt de consument als klein-producent de financiele straf en niet de groot-producent?
  Waarom schaalt de energieproducent niet af bij veel zonneproductie? Ja, zo eenvoudig is het niet, dat weet ik wel, maar daarmee moet de last niet automatisch bij de zonnepanelenbezitter te liggen.
  Maar in de kapitalistische wereld waarin we leven, is dat wel hoe het weer werkt.

 6. Rene Prevo

  Als met een vast tarief wordt gerekend zijn de kosten voor inkoop bekend.
  Modellen voorspellen heel goed wat de opbrengst van de zonnepanelen is. Hiermee kan de leverancier rekening houden voor wat betreft de inkoop.
  De kosten die overblijven zijn de transportkosten van de netto geleverde energie, maar die zijn lager omdat de opgewekte energie lokaal kan worden gebruikt. Het standby houden van centrales kost echter ook geld

 7. koon grizzly

  Het is onze eigen schuld.. we hebben weer geluisterd naar de politiek en we hebben ons voor de 100.000e keer beet laten nemen. Hadden we nu echt gedacht dat we er deze keer beter van zouden worden?

 8. Jw J

  Ik word een beetje ziek van dat gezeur. Eerst moeten we allemaal panelen op het dak met subsidie. Goed voor de planeet.
  En nu worden we gestraft omdat we ze hebben gelegd. En moet betalen als we terug leveren. Hoe gaat dat als die grote velden stroom produceren lang de snel weg. Moeten die ook betalen als we leven. Als er teveel stroom is.
  We zijn allemaal voorgelogen.
  Heb er geen ander woord voor.
  Alle zonnepanelen houders moet op 1 augustus alleen de knop om draaien uit die panelen.

  [Bericht aangepast door moderator. Ik heb toch andere woorden gevonden. Overbodig gebruik van hoofdletters verwijderd]

 9. Ray

  Het is toch van de zotte dat een burger die eerst aangemoedigd word om voor 10 K zonnepanelen te laten plaatsen, met een terugverdientijd, daarna als er erg veel mensen dat gedaan hebben, gaan we ze meer laten betalen, in plaats van dat de energie producent zelf verduurzaamt en de opgewekte stroom op een andere manier inzet ( bijvoorbeeld waterstof op opslaan in accu’s ) maar nee , de grote zonnevelden die geplaatst zijn die willen geld verdienen, over alle burgers die er zijn en de zonnepaneelhouders zijn de grootste gebeten hond, we hadden gewoon van die 10k op vakantie moeten gaan, dan betaal je zonder panelen minder, Nederlanders geloven alles wat de media zegt, mensen gaan eens nadenken, evenals met het pensioen, nu komen ze klagen over vroegpensioen , dat had je eerder morten doen niet achteraf,
  Denken dat de regering het beste met je voor hebt , die tijd is allang voorbij

  [Bericht aangepast door moderator. Scheldwoorden zijn niet toegestaan]

Geef een reactie