Hoe werkt zonthermie?

De term “zonthermie” hoor je niet zo vaak in Nederland, omdat ons land eigenlijk niet geschikt is voor deze warmtebron. Een zonthermiepark bestaat uit heel veel zonnecollectoren die geen elektriciteit, maar warmte produceren. De warmte wordt afgegeven aan water dat door een buizenstelsel loopt en vervolgens de daarop aangesloten woningen verwarmt.

Zonwarmte in Groningen

Het zonwarmtepark in Groningen krijgt maar liefst 24.000 zonnecollectoren en is daarmee gelijk de grootste van Nederland. Een grote watertank dient als buffer om warmte op te slaan en zorgt ervoor dat de woningen ook ’s avonds en deels in de winter verwarmd worden. Het water kan tot ongeveer 85 graden worden verwarmd en een speciale vacuümtechniek in de collectoren produceert efficiënt hoge temperaturen. Een energiecentrale moet dit alles aansturen.

Warmtecentrale Groningen

In Groningen werd tevens de WarmteCentrale geopend. Deze Groningse energiecentrale brengt duurzame warmte naar 12.500 huishoudens in de wijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen. Het zonthermiepark levert ongeveer 25% van de benodigde warmte en is een belangrijk onderdeel van de doelstelling om Groningen eind 2035 volledig van het aardgas te halen.

Solarfields werkt samen met samenwerkingsverband K3 en TVP Solar. Of het zonwarmtepark ook daadwerkelijk functioneert zoals het van te voren is bedacht moet blijken na de start. Warmtestad verwacht het zonthermiepark eind 2023 in gebruik te nemen.

Meer over zonne energie

Zonthermiepark zonwarmte

Bron:  Warmtestad

Zonthermie is geen oplossing

Meer over duurzame warmte

Geef een reactie