Gezonde keuze in voeding

Gezonde voeding is belangrijk, maar het is steeds moeilijker om gezonde producten van ongezonde producten te onderscheiden. Daarnaast worden fabrikanten ook steeds vindingrijker met naamgeving. Zo worden mooie woorden als “eerlijk” en “ambachtelijk” veelvuldig gebruikt. Er is weinig tot geen regelgeving voor het gebruik van dergelijke benamingen. Foodwatch roept op tot het invoeren van een duidelijk voedingslabel./

Brits verkeerslicht werkt

In het Verenigd Koninkrijk wordt al langere tijd gebruik gemaakt van een gezondheidslabel. Het oorspronkelijke Britse verkeerslicht heeft al bewezen dat mensen, door een simpel stoplicht-etiket, gezondere keuzes maken in hun dagelijkse boodschappen. Echter is het Britse stoplicht al sterk afgezwakt door voedselfabrikanten. Tot nu heeft de voedselindustrie ook het “overwaaien’ van het Britse label naar andere Europese landen steeds belemmerd. Frankrijk heeft op vrijwillige basis, met succes de Nutri-score ingevoerd./

nutri-score

Nutri-score in Nederland

Nutri-score maakt gebruik van 5 kleurschalen, A (groen) tot en met E (rood). Het voedingslabel geeft een oordeel over de algehele gezondheid van het product. Hierbij worden verschillende componenten meegenomen zoals; fruit, groente, vezels, suiker, verzadigd vet en zout. Foodwatch wil dit voedingslabel nu ook naar Nederland halen. De voedselindustrie ontwikkelde zelf ook een label, maar Foodwatch is hier fel op tegen./

Eigen label van voedselindustrie

Het blauwe vinkje kwam ook vanuit de voedselindustrie en werkte ook niet. Daarnaast zijn de criteria voor het nieuwe label zo zwak, dat zelfs de chocopasta van Nutella geen enkel rood waarschuwingsteken krijgt. Terwijl dit product voor 80% uit suiker en vet bestaat. Foodwatch hoop dat Blokhuis niet zwicht voor de grote lobby van de voedselindustrie en overgaat tot het invoeren van de Nutri-score./

Europese erkenning voedingslabel

Het wordt hoog tijd voor een betrouwbare, duidelijke en eenduidig voedingslabel, vindt Foodwatch. Omdat binnen de Europese Unie, alle fabrikanten al een verplicht zijn om de voedingswaarden op het etiket van hun producten te melden, kan een voedingslabel nu alleen maar vrijwillig worden ingevoerd. Europese herkenning van een betrouwbaar en duidelijk voedingslabel is dus noodzakelijk om de hele voedingsindustrie de juiste kant op te bewegen./

Bron: Foodwatch

Duurzame onderwerpen

Geef een reactie