Grote vraag naar groene stroom

De vraag naar groene stroom is groter dan ooit. Bedrijven, consumenten, maar ook overheden sluiten steeds vaker energiecontracten af waarin gegarandeerd wordt dat de stroom duurzaam is opgewekt. 45% van alle verbruikte stroom in Nederland was vorig jaar afkomstig uit hernieuwbare bronnen. De groene stroom kwam dan vooral uit het buitenland. Slechts 13,8% van de Nederlandse stroom is duurzaam opgewekt.

Nederlandse groene stroom 16 keer duurder

Grote bedrijven, zoals Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en De Nederlandse Spoorwegen zijn al overgestapt op Nederlandse groene stroom. Door de steeds groter wordende vraag, zijn de prijzen voor Nederlandse groene stroom certificaten flink gestegen. In 2014 was de prijs per Megawattuur (MWh) nog 1 euro 50, maar dit is inmiddels gestegen tot 5 euro. De gemiddelde prijs in andere Europese landen is slechts 30 eurocent.

Opmars productie windenergie

De hogere prijzen zijn, volgens Markus Schmidt (WISE), echter positief voor de ontwikkeling van duurzame energieproductie in Nederland. Zo zijn bedrijven eerder geneigd te investeren in duurzame energieprojecten, omdat de opbrengsten hoger zijn. Vooral de markt voor windenergie is erg sterk in Nederland. Zo zorgt de hoge vraag ervoor dat Nuon-moeder Vattenfall de eerste subsidieloze windpark op Nederlandse zee kan realiseren.

Meer over de energietransitie

Bron: Financieel Dagblad, WISE, Vattenfall

Eén reactie op “Groene stroom van Nederlandse bodem is duurste van Europa”

 1. Freerk Jongsma

  Wordt er hier niet ongelooflijk uit de N gedingest?
  1 kwh is gemiddeld 21 cent in Nederland.
  Een MWh kast dus 210 euro
  Hoe kom je nou aan getllen die je hier geeft?
  Zelfs zonder belasting. Een kwh kost kaal iets van 7 ct
  is een MWh 70 euro

  Leg eens uit?

  Groet van Freerk

Geef een reactie