Uitrol van de slimme meter
De overheid investeert zo’n 3,3 miljard euro om de slimme meter in elk Nederlands huishouden te installeren. Deze investering moet deels worden terugverdiend door de energiebesparing van 3,5 procent die het oplevert. Hiervan is volgens het onder van PBL weinig tot niets terug te zien. Dit komt vooral, omdat het niet duidelijk is wat de slimme meter allemaal kan.
De slimme meter
Nadat de slimme meter is geïnstalleerd stuurt de energie-leverancier automatisch en verplicht een tweemaandelijks verbruiksoverzicht op. Ook heeft de slimme meter een P1-poort
waarop apparatuur kan worden aangesloten. Hiermee worden de meetgegevens naar een extern display gestuurd. Deze wordt bijvoorbeeld in de woonkamer geplaatst.
Wat kan beter?
Het papieren verbruiksoverzicht wordt amper gelezen. Dit komt omdat deze geen duidelijke informatie geeft over het verbruik en omdat deze niet digitaal en visueel aantrekkelijk is. Een extern display is dat wel. Deze kan via de speciale uitgang op de slimme meter aangesloten worden. De meetgegevens worden duidelijk zichtbaar in grafieken weergegeven en bovendien in geld uitgedrukt. Het probleem is echter dat men deze apparatuur zelf apart moet kopen, omdat dit door de overheid is overgelaten aan de commerciële markt.
Beter gebruik maken van de slimme meter
Uit het onderzoek komt naar voren dat het verbruiksoverzicht beter digitaal kan worden opgestuurd. Ook kan deze veel duidelijker, doordat energieleverancier verplicht worden zich te houden aan de voorwaarden waaraan het overzicht moet voldoen. Om energiebesparing met behulp van de slimme meter nog meer aan te sporen is het nodig om een display voor het uitlezen standaard mee te leveren. In Engeland gebeurt dit al en is de besparing aanzienlijk groter dan in Nederland. Slechts 15 procent van de huishoudens koopt nu zelf een display.
Voorgestelde oplossingen
De het PLB pleit voor het optimaliseren en het digitaliseren van de verbruiksoverzichten. Vereniging Eigen Huis heeft de eis bij Minister Kamp neergelegd om de digitale display gratis mee te leveren bij de plaatsing van een slimme meter. In het volledige rapport is meer informatie te vinden of de uitkomsten van het onderzoek.
Bron: Planbureau voor de Leefomgeving, Vereniging Eigen Huis
Pacito
Vraag, heeft u zonnepanelen ?
Jack Zwaluw
Het is ook een beetje onzin zoals het in het nieuws wordt vermeld… NEE, een ”slimme meter” bespaard 0,0 energie, zo simpel is het…. Maar aangezien we in de rubberenstoeptegel en pamper-maatschappij leven moet het inzicht in het energiegebruik blijkbaar ook nog voorgekauwd worden aan de modale rtl/sbs6 burger… Kan hier echt moedeloos van worden, kunnen we nu niks meer zelf?? beetje initiatief???, of zomaar even helemaal zelf nadenken????? De slimme meter is een prachtige interface waar je met een beetje moeite een prima inzicht in je dagelijks gebruik kan krijgen… Als je eenmaal een paar eurootjes in de maand bespaart geeft dat al een prima gevoel… Zelf heb ik na wat zoeken een Enelogic P1 poort uitlezer gemonteerd zodat ik altijd naar mn energie gebruik kan kijken, en allerhande handige instellingen…. Heeft mn ,vooral elektrischiteitverbruik, behoorlijk weten te verminderen…
G. van Wijngaarden
Ook wij hebben een slimme meter. Onze huidige leverancier leest deze per dag uit en verwerkt de gegevens in grafieken met daarin gemeten en verwacht verbruik. Je ziet dus meteen of je meer of minder verbruikt dan jouw referentiegroep. Jammer is wel dat deze leverancier evenals de vorige alleen het verbruik laten zien tijdens de contractduur en dus niet van voorgaande jaren. een vergelijk met andere jaren is daardoor niet mogelijk. Jammer, bijvoorbeeld als je gezinssamenstelling wijzigt.
Pacito
Welke mensen houden hun verbruik goed bij ? Welke mensen proberen zoveel mogelijk te bezuinigen ?
Dat lijken me de mensen die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen. Die willen liefst op 0 verbruik uitkomen. Dat kan door meer zonnepanelen te plaatsen, maar ook door het gebruik te verminderen. Ik geef toe dat ik het niet onderzocht heb, maar een onderzoek of dat waar is kost waarschijnlijk veel minder dan 3,3 miljard. Tevens zou dan bekeken kunnen worden hoeveel minder energie mensen met zonnepanelen minder gebruiken. Dat kan wel eens veel meer dan 3,5% zijn.
Dan zou de hele investering in slimme meters weggegooid geld zijn en zou beter ingezet kunnen worden op het stimuleren van het plaatsen van zonnepanelen. Dat hoeft niets extra’s te kosten. Het garanderen van salderen zou al een prima stimulans zijn.