Meters voor teruglevering

Meters voor teruglevering worden ook wel “teruglevermeters” genoemd. Teruglevermeters registreren de teruglevering van je zonnepanelen. Om te kunnen terugleveren heb je dus een elektriciteitsmeter nodig die de teruglevering meet. De netbeheerder is eigenaar van de elektriciteitsmeter en weet welke meters voor teruglevering geschikt zijn. In dit artikel leggen we de verschillen uit en lees je welke soort meters er zijn.

Is mijn meter geschikt voor teruglevering?

Om te weten of jouw meter geschikt is voor teruglevering neem je contact op met de netbeheerder. Als eigenaar van de elektriciteitsmeter weten zij het beste of jij al een teruglevermeter hebt.

Vergoeding voor teruglevering

Om een vergoeding te krijgen voor de teruglevering is het noodzakelijk dat de meter in de meterkast dit kan registreren. Op basis van de registratie van de teruglevermeter bepaalt de energieleverancier de vergoeding. Dit doet de energieleverancier op dit moment nog volgens de salderingsregeling (art. 31c) op de jaarafrekening. Als je een 1-fase omvormer aansluit op een 3-fase aansluiting, dan verwerkt de elektriciteitsmeter de teruglevering op die fase met het verbruik op de andere fasen. Dit heeft dus geen invloed op de vergoeding die je ontvangt, omdat de meter de fasen met elkaar verrekend. Meer over de salderingsregeling.

Welke meters zijn er?

Slimme meters

Slimme teruglevermeters zijn veruit de meest geavanceerde elektriciteitsmeters die de netbeheerder kan plaatsen. Naast dat deze de levering én teruglevering registreert, brengt deze meter ook veel gebruiksgemak en inzicht met zich mee.

Zelf de slimme meter uitlezen

Met een slimme meter is het mogelijk om zelf de meterstanden “op afstand” uit te lezen. De slimme meter heeft een datapoort (P1), waarop je uitleesapparatuur kan aansluiten. Op deze manier krijg je eenvoudig inzicht in het energieverbruik en de teruglevering. Er zijn ook gratis diensten en producten beschikbaar. Check hier welke dat zijn.

Uitlezing door de netbeheerder

Ook de netbeheerder kan standaard de meterstanden uitlezen. Lekker makkelijk, want dan hoef je zelf nooit meer de meterstanden aan de energieleverancier door te geven. Daarnaast ben je bij eventuele storingen altijd verzekerd van een juiste meterstand en maak je eenvoudig gebruik van nieuwe producten en diensten die een energieleverancier aanbiedt, zoals goedkopere tarieven in bepaalde dagdelen of andere slimme apparaten.

Uitleesfunctie uitschakelen

Je kunt de uitleesfunctie ook uitschakelen, als je bijvoorbeeld niet wil dat de netbeheerder de standen uitleest of je deze toch liever zelf doorgeeft. Neem dan contact op met je netbeheerder om deze uit te schakelen. Nadat de uitlezing is uitgeschakeld blijft de datapoort op de slimme meter nog steeds voor jou beschikbaar. Je kunt dus nog zelf wel je energieverbruik of afstand monitoren. Zoek je netbeheerder.

Uitlezing door derden

De slimme meter biedt ook de mogelijkheid dat je deze door een andere partij laat uitlezen. Dit kan bijvoorbeeld je energieleverancier zijn of een ander platform. Wees wel kritisch op de toestemming die je geeft om de slimme meter uit te laten lezen door derden.

Conventionele digitale meter

Wil je geen slimme meter? Kies dan voor een conventionele digitale teruglevermeter. Ook deze meter is (meestal) gratis als je huidige meter niet geschikt is om teruglevering te registreren. Wil je later alsnog een slimme meter, dan zijn hier mogelijk kosten aan verbonden.

Analoge meters voor teruglevering

Een analoge draaischijfmeter (of ferrarismeter) verwerkt de teruglevering door terug te draaien. Analoge draaischijfmeter zijn niet gemaakt of getoetst voor de werking met zonnepanelen. Een netbeheerder biedt daarom ook nooit garanties op de werking van de meter, nadat je er zonnepanelen op hebt aangesloten. Je hebt geen financiële voordelen met een analoge draaischijfmeter, maar loopt wel een risico dat je teruglevering mist door een defect. Vervangen is dus slimmer.

Afgekeurde meters en einde salderingsregeling

Als je meter door de netbeheerder of Agentschap Telecom is afgekeurd, dan vervangt de netbeheerder de meter altijd. Hier heb je geen inspraak in. Na 2023 vervangt de netbeheerder sowieso alle analoge meter, omdat een wetswijziging in de salderingsregeling een digitale meter mét terugleverregistratie verplicht stelt. Meer over deze verplichting.

Lijst met afgekeurde elektriciteitsmeters

Meter voor teruglevering aanvragen

Als je nog geen teruglevermeter hebt dan vraag je deze aan bij jouw netbeheerder. Meestal vervangt de netbeheerder deze gratis als je energie opwekt met zonnepanelen (of een andere elektriciteitsopwekker). Zoek hier je netbeheerder.

Geschikte meters voor teruglevering

Onderstaande elektrameters zijn sowieso geschikt voor de registratie van teruglevering. Klik op de afbeelding voor een groter formaat foto of download de handleiding. Staat de elektrameter uit jouw meterkast er niet tussen? Of weet je niet zeker of de meter geschikt is voor teruglevering? Neem dan contact met jouw netbeheerder op.

Dit moet je weten over energie terugleveren

  • Nuttige pagina?
  • 74   2