Vervangen ouderwetse CV-ketel

Op dit moment heeft 95 procent van alle huishoudens nog een ouderwetse CV-ketel. Deze ketel gebruikt (Gronings) aardgas om de woning mee te verwarmen. Vanaf 2021 mag dit niet meer en er moet nu dus naarstig gezocht worden naar een duurzaam alternatief. Maar welke alternatieven zijn er?

Warmtepompen of hybride systeem

Het meest genoemde alternatief is een warmtepomp. Een warmtepomp vervangt de CV-ketel in zijn geheel en gebruikt aardwarmte of (buiten) lucht om de woning mee te verwarmen. Een hybride systeem wordt naast een CV-ketel geplaatst en vervangt de ouderwetse gasketel maar deels. Dit wordt dan ook alleen gezien als tussenoplossing.

Isoleren woning

Voordat alle huishoudens van hun gasgestookte CV-ketel afstappen moet volgens Puk van Meegeren (Milieu Centraal) eerst gekeken worden naar de status van een woning. Veel woningen zijn slecht geïsoleerd en een warmtepomp in een slecht geïsoleerde woning heeft desastreuze gevolgen voor het elektriciteitsverbruik. De woningen moeten dus eerst goed geïsoleerd worden.

Subsidie voor warmtepompen

Voor het installeren van een warmtepomp bestaat op dit moment alleen de ISDE-subsidie die vanuit de overheid wordt uitgegeven. Het budget in 2018 is 100 miljoen en dit zou de komende jaren fors omhoog moeten, als alle huishoudens moeten overstappen. Voor huiseigenaren is er ook nog een subsidie beschikbaar voor energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van de woning. Het beschikbare budget binnen deze subsidie is slechts 60 miljoen euro.

Wie gaat dat betalen?

De grote vraag is wie de kosten moeten gaan dragen voor de massale overstap van gasgestookte CV-ketels naar duurzame warmte. De hele energiebranche is van mening dat de overheid in de overgangsfase moet bijspringen. De consument moet in de gelegenheid zijn om de via een zo laag mogelijke investering over te kunnen stappen en deze investering weer snel terug te winnen via de lagere energiekosten.

Nationaal Energieakkoord

Het manifest “Invoering rendementseis voor verwarmingsinstallaties in gebouwen” is eind maart aangeboden aan Diederik Samsom, die betrokken is bij de totstandkoming van het nieuwe Nationaal Energieakkoord. Het manifest is opgesteld door meerdere partijen, zoals Uneto-Vni, Greenpeace, Enpuls, Gasunie, Milieudefensie, Essent, Eneco en Natuur & Milieu

Manifest downloaden

Meer over de energietransitie

Bron: Het gasmanifest

5 reacties op “De ouderwetse CV-ketel mag na 2021 niet meer”

  1. Rob

    Dat het zo niet verder kan weten we wel maar een goede oplossing is er nog niet watrmtepompen voldoen nog niet en maken een best lawaai, er staan een paar bij ons in de buurt en je hoorde ze goed .
    Kan je voorstellen wat een lawaai dat word als iedereen zo een ding buiten heeft staan.
    Groen gas hoor je ook veel over best mooi als dit zou lukken,en pallet cv ketels komen ook goed uit de test,persoonlijk denk ik dat het een combinatie moet worden van zonnepanelen met opslag en groen gas of pallet cv.
    Alleen elektrisch zal het ook niet worden dat bestaande centrales zullen de vraag niet aankunnen en zo milieu vriendelijke zijn ze ook niet,denk aan de bruinkolen centrale in Eschweiler waar we een deel van onze stroom krijgen.

  2. Pacito

    Ik begrijp die haast om van gas af te komen niet zo goed. Van Gronings gas kan ik me het voorstellen, maar wat als er straks gas uit nat zeewier wordt gewonnen en alle gasketels al weg zijn ? Er zijn ruime mogelijkheden om klimaatneutraal gas op te wekken, maar als iedereen zijn ketel weg moet doen en de infrastructuur niet meer bestaat is het ontwikkelen daarvan voor niets geweest.

  3. Bert van Suylekom

    Wellicht een betere optie is zonnepanelen (al dan niet in combinatie met zonneboiler) en een warmwater vat van zo’n 400 Ltr. waarbij het vat verwarmd wordt door de zonnepanelen/zonneboiler en het vat dan op zijn beurt het warmwater en cv water verwarmd. Als er nu geen zon is (of te weinig) dan kun je mbv een electrisch verwarmings element (op 380 Volt) het vat verwarmen. Ik ben dus technisch en voor mij is dit een weloverwogen optie als mijn cv ketel straks vervangen moet worden.

  4. ColmZon

    @Evert Barten: dus u heeft ook geen zonnepanelen (want er komen elk jaar betere), u heeft geen PC (na drie jaar is die verouderd). Juist door nu ook te investeren kunnen nieuwe producten en technieken worden ontwikkeld. We hebben inmiddels 5 jaar zonnepanelen en die doen het heel goed (meer opbrengst dan gebruik), 8 jaar een tegelkachel (zorgt voor halvering van gasverbruik). Sinds dit jaar hebben we een ventilatiewarmtepomp (hybride systeem) en dat werkt prima. Over een jaar of 10/15 is de wereld weer heel anders en dan zien we wel weer wat we dan doen. Een beter milieu begint echt bij jezelf: Veel plezier met niets doen.

  5. Evert Barten

    Goed verhaal door…. juist de leveranciers die meer € verdienen. Volslagen flauwekul natuurlijk. Zolang er geen goed alternatief is (warmtepomp is GEEN goed en duurzaam alternatief) is de HR ketel nog steeds beste voor verwarming van bestaande woningen van voor 2010. De techniek gaat hard vooruit dus ongetwijfeld zijn er binnen nu en 5 jaar veel betere alternatieven. Mensen die nu de woning gaan verduurzamen met een warmtepomp slaan zich straks op het hoofd van spijt.

Geef een reactie