zonne-energie
Zonne-energie is kosteloos, schoon en duurzaam. Ondanks dat in Nederland de zon niet altijd schijnt, kan dit een prima bron zijn om duurzame energie mee op te wekken.

Waarom zonne-energie?

Omdat energie uit de zon bijdraagt aan een schoner milieu. Bij de productie van zonne-energie wordt veel minder COuitgestoten dan bij energieopwekking met fossiele brandstoffen. Het kan op verschillende manieren worden gebruikt om om bijvoorbeeld uw woning te verduurzamen. De meest voorkomende, is elektriciteitsopwekking met behulp van zonnepanelen. Met een zonneboiler kunt u uw woning en water verwarmen.

De zon in Nederland

Het aantal zonuren in Nederland per jaar is ongeveer 1650. In Nederland gaat men bij de berekening van de opbrengst uit van 850 vollasturen (volle uren zon). Dit komt neer op een opbrengst van 85% van het technische piekvermogen (Wp) van de zonnepanelen. In Nederland loopt dit uiteen van, 82% in het oosten tot aan 97% in het westen.

Systemen voor het opwekken van zonne-energie:

Zonnepanelen zijn de meestvoorkomende vorm van gebruik van energie uit de zon. Dit komt vooral, omdat zonnepanelen eenvoudig te installeren zijn en de terugverdientijd relatief kort is. Daarnaast zijn de meeste daken geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Met zonnepanelen wordt elektriciteit opgewekt.

Zonneboilers worden vaak verward met zonnepanelen. Toch zijn ze eenvoudig te onderscheiden, doordat ze groter en dikker zijn door het buizenstelsel dat er doorheen loopt. Met een zonneboiler wordt kraanwater en de warmwatervoorziening van de HR-ketel opgewarmd. Een flinke besparing op het gasverbruik dus.

Ervaringsdeskundige over zonnepanelen

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: