Langste zonnefietspad ter wereld helaas geen succes

In februari 2022 hebben wij een artikel geplaatst over de SolaRoad waarin bleek dat het zonnefietspad weinig succes heeft. Rosan Kocken, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Klimaat en Energie, geeft aan dat innovaties vooruitgaan en soms horen daar lessen bij. De deur blijft open voor nieuwe leermomenten. Zij geeft daarnaast aan dat ze geleerd hebben dat het nog te vroeg is voor een commerciële toepassing van het SolaRoad-concept. Wel blijven de aandeelhouders actief bezig met proefprojecten die helpen het toepassen van zonne-energie in wegdek.

Einde van SolaRoad

TNO, Strukton en de provincie Noord-Holland werken sinds 2010 intensief samen aan de technische ontwikkeling van het SolaRoad-concept. Vanaf 2018 hebben zij de samenwerking uitgebreid om ook commercieel in de eigen kosten te kunnen voorzien. Helaas is het niet gelukt om een succesvol verdienmodel te realiseren. Zonder een influx van nieuw kapitaal kan SolaRoad niet in zijn behoefte voorzien. De aandeelhouders hebben verschillende toekomstscenario's overwogen en daaruit is gezamenlijk besloten om te stoppen met de SolaRoad.

Nieuw fietspad nog in oktober gerealiseerd

In oktober 2023 is er een nieuw fietspad langs de Schipholweg bij Vijfhuizen met zonnecellen gerealiseerd. Het Zonnefietspad is echter wel geleverd door een andere leverancier. Op dit fietspad zijn er over de lengte van 500 meter ruim 500 zonnepanelen verwerkt in het wegdek. Het zonnefietspad is onderdeel van het programma Zon op Infra en is een samenwerking tussen de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. In Noord-Holland en Noord-Brabant worden op verschillende locaties proefprojecten met een zonnefietspad uitgevoerd. Gezamenlijk gaan de provincies de zonnefietspaden monitoren en evalueren om zo van elkaar te kunnen leren. Daarnaast willen de provincies andere partijen informeren over de kansen van dit concept.

Lees meer over zonne-energie

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie